Pain & Gain

In 1999 publiceerde het weekblad Miami New Times een serie artikelen onder de titel "Pain & Gain". Hierin schreef verslaggever Pete Collins over een groep lokale bodybuilders die het wel prettig vonden om steroïden te nemen, met strippers om te gaan en snel geld te verdienen. De groep deed aan afpersing en moord en werd bekend onder de naam Miami's Sun Gym Gang, vernoemd naar de Sun Gym sportschool waar de leden elkaar van kenden.

Pain & Gain

De serie artikelen werd dit jaar gepubliceerd als een boek onder de titel Pain & Gain: This Is A True Story, rond dezelfde tijd dat regisseur Michael Bay de verfilming van het verhaal aan het afronden was. De film vertelt het verhaal van Daniel Lugo (Mark Wahlberg), een ex-gevangene en bodybuilder die in de Sun Gym sportschool werkt als trainer. Hij is succesvol in zijn werk: zijn aanstelling als trainer en de veranderingen die hij maakte in het bedrijf heeft de winsten van de sportschool sterk doen stijgen. Het is voor hem echter niet voldoende om goed te zijn in zijn werk: hij wil meer. Hij wil aandacht, geld, mooie vrouwen en mooie auto's.

Om dat te krijgen betrekt hij vrienden van de sportschool, gespeeld door Dwayne Johnson en Anthony Mackie, in een plot om sportschoolklant Victor Kershaw (Tony Shalhoub), een rijke ondernemer en een beetje een eikel, te ontdoen van al zijn geld en bezittingen. Kershaw wordt ontvoerd, moet onder dwang papieren tekenen en er zal uiteindelijk met hem worden afgerekend.

Pain & Gain is een misdaadfilm, eentje die laat zien hoe grenzeloos de Sun Gym bodybuilders in Miami, volgens de artikelen in de New Times, moeten zijn geweest. Het is daarnaast ook een comedy: hoewel de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en de indruk wekt niet sterk van dit verhaal af te (willen) wijken, valt er naarmate het verhaal vordert steeds meer te lachen. Het zal immers weinigen verbazen dat bodybuilders over het algemeen niet de slimste burgers op de planeet zijn, en dat vooroordeel wordt sterk bevestigd door de manier waarop de heren te werk gaan.

Pain & Gain

Hun plannen lukken niet altijd en improvisatie is een groot onderdeel van hun werkwijze. Problemen worden ad hoc opgelost: de heren zijn niet bepaald professionele criminelen. De gebeurtenissen in de film krijgen dan ook geleidelijk een meer bespottelijk karakter. De film, die de hoofdfiguren introduceert in scènes met voice-over en een enkele keer on-screen tekst gebruikt om datum en plaats duidelijk te maken, bevestigt in diezelfde on-screen tekst, in de laatste akte van de film, dat "dit nog steeds een waargebeurd verhaal is", zich geheel bewust zijnde van het ongeloofwaardige karakter dat de film op dat moment heeft.

Door de luchtige aanpak van het verhaal en de komische vertolking van de personages door met name Wayne en Walhberg is Pain & Gain een film waarvan het doorgaans negatieve Michael Bay-stempel voor de verandering eens genegeerd mag worden: deze film is er wel degelijk eentje om aan te zien en zelfs amusant te noemen. De actie is prima in orde en het Bay-stempel is goed voor mooie beelden van auto's en schone dames, waaronder de Nederlandse Yolanthe Sneijder-Cabau, die anderhalve scène mag meedoen.

Hoewel ontstaan uit een verslag van de handelingen van een groep bijna gewetenloze criminelen is Pain & Gain een bijna vrolijke film met voldoende zelfspot en bijzondere personages. De speelduur is wellicht iets te lang, maar dat mag de pret niet drukken.