CD: Fleetwood Mac - Rumours (35th Anniversary Deluxe Edition)

In verband met de 35e verjaardag van het album Rumours, is het iconische album van Fleetwood Mac opnieuw uitgebracht. Naast de geremasterde versie zijn er ook een uitgebreide en een deluxe versie van het album uitgebracht, waarop de fans van Fleetwood Mac uitgebreid verwend worden met een schat aan onuitgebrachte opnames.

Fleetwood Mac Rumours 1

Toen Mick Fleetwood, John McVie, Christine McVie, Lindsey Buckingham en Stevie Nicks destijds bezig waren met de opnames voor Rumours, verkeerde de band in zwaar weer. Zo lagen zangeres Christine McVie en bassist John McVie in scheiding, hadden Buckingham en Nicks een knipperlichtrelatie, die tot verhitte discussies leidde en had drummer Mick Fleetwood ontdekt dat zijn vrouw vreemdging met zijn beste vriend. Het was dus één en al kommer en kwel in het Fleetwood Mac-kamp en wat doen muzikanten dan? Juist, ze schrijven de ellende van zich af in pakkende liedjes.

Now here you go again.
You say you want your freedom.
Well who am I to keep you down.
It's only right that you should.
Play the way you feel it.
But listen carefully to the sound.
Of your loneliness.
Like a heartbeat.. drives you mad.
In the stillness of remembering what you had.
And what you lost ... And what you had ...
And what you lost. (uit 'Dreams')

In februari 1976 ging de band aan de slag in de Record Plant studio in Sausalito (Californië), met een album dat de werktitel Yesterday Gone meekreeg. Door alle relatieproblematiek hadden de bandleden echter zo goed als geen contact meer met elkaar. Chris Stone, één van de eigenaars van Record Plant kan zich de langdurige sessies van Fleetwood Mac nog goed herinneren: "'s avond om een uur of zeven kwam de band binnen, begonnen feest te vieren tot een uur of twee 's nachts om daarna in brakke toestand aan de opnames te beginnen" aldus Stone. Ook Nicks zou in een later interview erkennen "dat Fleetwood Mac het beste presteerde op momenten van onrust in de groep". Over één ding was men het echter wel allemaal eens. Rumours moest een album worden dat bestond uit liedjes, die elk de potentie van een hitsingle hadden. Om opvullertjes zat men niet verlegen.

36 jaar nadat de lp voor het eerst verscheen, is er een deluxe versie van de 35th Anniversary Edition verschenen, bestaande uit de geremasterde elpee, 4 cd's en een dvd. Op de eerste cd (Original Album Remastered) treffen we het volledig geremasterde versie van het album uit 1977, aangevuld met de b-kant van de single 'Go Your Own Way', het door Nicks geschreven nummer 'Silver Springs'. Het liedje was eigenlijk voor het album opgenomen, maar op het laatste moment ingeruild voor een andere compositie van Nicks, getiteld 'I Don't Want to Know'. Met cd 2 (Live Rumours tour 1977) begint het voor fans al een stuk interresanter te worden. Op het glimmende schijfje treffen we namelijk niet eerder uitgebrachte opnames van de wereldtournee van Fleetwood Mac uit 1977. Naast een selectie van Rumours horen we ook oudere hits zoals World Turning en Rhiannon voorbijkomen, opgenomen bij concerten in de Amerikaanse steden Oklahoma City, Tulsa, Nashville en Columbia.

Ook bij cd 3 (Early Takes, Demo’s & Outtakes) is de kans groot dat je als Fleetwood Mac-liefhebber een beetje gaat kwijlen. Op dit schijfje is het namelijk tijd voor een zestiental onuitgebrachte opnames van Fleetwood Mac. Zo horen we demo-versies van 'Songbird', 'The Chain' en 'Planet of the Universe', vroege versies van 'Second Hand News', 'Go Your Own Way', 'I Don't Want To Know', 'Gold Dust Woman', 'Oh Daddy', 'Silver Springs' en 'Doesn't Anything Last' en instrumentale versies van 'Songbird', 'Keep Me There' en 'Never Going Back Again'. Van dat laatste nummer horen we ook nog een akoestische versie. Als bonus krijg je dan (alleen bij de deluxe versie) ook nog een vierde cd met een achttiental outtakes, ruwe versies en een tweetal opnames van een jamsessie. Diehard-fans van de groep hebben deze opnames echter al sinds het verschijnen van de Fleetwood Mac-verzamelbox uit 2004. Ook is er dan nog een dvd, waarop we The Rosebud Film aantreffen, een documentaire uit 1977 van Michael Collins, met interviews, repetitiebeelden en live-opnamen van de wereldtournee van de groep. Als kers op het Fleetwood Mac-gebakje is er dan tenslotte ook nog de elpee, geperst op 140 grams vinyl!

Fleetwood Mac Rumours 2

Rumours (35th Anniversary Deluxe Edition) is een prachtig vormgegeven verzamelwerk geworden waarop de fans ronduit worden beloond met een overdosis aan obscure opnames. Alleen het live-album is al de moeite van het aanschaffen van deze box waard. Mocht je dus die verzamelbox uit 2004 al hebben, dan voldoet ook de uitgebreide 3cd-versie van dit album, al mis je dan wel de dvd en de elpee van Rumours. Rumours zorgde destijds voor de grote doorbraak van de groep en staat 36 jaar nadat het album voor het eerst verscheen nog steeds als een huis. Bij liefhebbers van jaren zeventig muziek zou dit legendarische stukje popgeschiedenis eigenlijk niet in hun verzameling mogen ontbreken.

Op 7 en 26 oktober staat Fleetwood Mac, in het kader van hun Live 2013 World Tour, in de Ziggo Dome in Amsterdam.