Theater: Stefan Pop - Mijn Blauwe Periode

De naam Stefan Pop zal niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Toch is de cabaretier één van de meest vooruitdenkende komieken van ons land. Hij was de eerste die zijn eigen voorstelling 'Popaganda' volledig online op YouTube zette. Daarnaast is Stefan al 11 jaar bezig met theater en stond hij als op zijn vijftiende op het podium van het Amsterdamse Toomler. Nu speelt Stefan zijn tweede voorstelling 'Mijn Blauwe Periode'.

Stefan bewees met zijn vorige programma de rest ver vooruit te zijn door sociale media te betrekken in zijn voorstelling. Ook het uploaden van zijn volledige show bewees dat Stefan iets deed wat niemand anders nog gedaan had. Helaas laat Pop in zijn nieuwe voorstelling de sociale media vrijwel volledig varen en is er nog nauwelijks interactie in 'Mijn Blauwe Periode'.

Met uitzondering van een aardig filmpje aan het begin en een ouderwetse polaroidcamera is er visueel gezien niets speciaals meer aan de voorstelling en wordt het scherm achter hem verder niet meer gebruikt. Een gemiste kans, zeker gezien zijn vorige voorstelling die goed uitpakte. Daarnaast komt de show enorm traag op gang en wordt die tijd vooral gevuld door té flauwe (woord)grapjes en verhalen die nergens naar leiden.

Maar als Stefan eenmaal op dreef is, dan valt er ook echt wat te lachen. Weliswaar met vele versprekingen, alsof hij een beetje zenuwachtig is, maar met scherpte. Vooral wanneer hij moet reageren op antwoorden van het publiek komt hij vrijwel altijd grappig en onverwachts uit de hoek. Iets wat als rode draad door zijn voorstelling loopt, is het begrip 'ninjakillers'. In zijn jeugd hoorde hij bij de club en probeerde hij de ninja's uit Rotterdam te verjagen. "Heeft iemand ooit ninja's in Rotterdam gezien? Dat kwam door ons", aldus Stefan.

Daarnaast komen veel onderwerpen aan bod die door het hoofd gaan van een 26-jarige. Het versieren van dames, seks, 16-jarige meisjes, porno. Maar denk niet dat het daar de hele voorstelling over gaat. Zeker niet. Want waarom is Bakker Bart geen wereldwijd succesvol bedrijf en Apple wel? Deze vraag en vele anderen probeert hij te beantwoorden. Vaak met, uiteraard, een grappig antwoord, waar je niet meteen over nagedacht had.

Met zijn eerste voorstelling legde Stefan de lat hoog. Zijn tweede show kan het niveau van de eerste niet aan. Het is jammer dat er vrij weinig vernieuwing in zit, in tegenstelling tot 'Popaganda'. Het middenstuk maakt het trage begin flink goed, maar het meest frustrerende is dat hij sommige losse eindjes niet aan elkaar knoopt. Verhalen worden gestart, maar soms niet afgemaakt. De 26-jarige cabaretier heeft zeker potentie, maar in 'Mijn Blauwe Periode' komt dat helaas niet echt tot zijn recht.