Rock of Ages

Gebaseerd op de succesvolle Broadway-musical, brengt Rock of Ages de rock van de jaren 80 in de bioscopen. Poison, Twisted Sister en Bon Jovi... Ze zitten er allemaal in! Een film met een sterrencast, waarin Tom Cruise de kans krijgt te schitteren als de ultieme rockgod Stacee Jaxx. De musical zorgt al jaren voor volle zalen in het theater, maar zal dit met de film ook gebeuren?

Rock of Ages Poster

Rock of Ages speelt sinds 2009 avond na avond voor uitverkochte zalen op Broadway. De muziek is ontzettend populair en de musical bezorgt vele toeschouwers een onvergetelijke avond. Regisseur Adam Shankman (Hairspray) besloot dat het een goed idee was om deze musical te vertalen naar het witte doek. De film speelt zich af in het Los Angeles van de jaren 80, met name in de fictieve Bourbon Room op de Sunset Strip. Sherrie (Julianne Hough) besluit vanuit een plattelandsdorpje haar geluk te zoeken in Hollywood, maar komt terecht in de Bourbon Room waar ze een baan krijgt met dank aan Drew (Diego Boneta). Hij heeft zo zijn eigen dromen. Als de band Arsenal besluit uit elkaar te gaan, wordt besloten dat het afscheidsconcert in de Bourbon Room zal plaatsvinden. Dit betekent dat Stacee Jaxx (Tom Cruise) naar de Bourbon Room zal komen, en dit brengt de nodige moeilijkheden met zich mee.

Rock of Ages Screen 2

Afgaande op de trailers en previews leek dit op voorhand een ontzettende 'campy' film te worden. En dat is het ook. Maar de film is, net zoals de Broadway-versie, ontzettend leuk doordat deze zichzelf niet serieus neemt. Stereotypes en clichés over seks, drugs en rock 'n roll worden uitvergroot tot in het absurde. En daarom is het zo leuk als hoofdpersoon Drew in een boybandje beland, of als Tom Cruise tevoorschijn komt in een strakke leren broek die niks aan de verbeelding over laat. De film houdt het echter wat luchtiger dan de musical, waardoor de film ondanks de onderwerpen onschuldig blijft. Het had allemaal wel wat ondeugender en gewaagder gekund. Maar het moet allemaal niet te serieus worden genomen, dit is een film waarbij je de liedjes en choreografie over je heen moet laten komen.

De leads worden vertolkt door twee onbekende acteurs: Diego Boneta als Drew en Julianne Hough (Footloose) . als Sherrie. Ze vertolken hun gedeelte prima maar weten het publiek niet echt te raken. Daarvoor zijn de échte sterren aangetrokken, met als ultieme uitschieter Tom Cruise als Rock-legende Stacee Jaxx. Zodra hij in beeld verschijnt spat hij van je scherm, en hij weet de klassieke rol als Rock-god nog wat diepte mee te geven ook. Zijn scènes, en dan vooral die samen met Constance (Malin Akerman) vormen het hoogtepunt van de film.

Rock of Ages Screen 1

Andere leuke rollen zijn er voor Russel Brand als Lonny, een medewerker in de Bourbon Room. Brand speelt feitelijk zichzelf, maar in deze film past hij als geen ander. Dit in tegenstelling tot Alec Baldwin, die als eigenaar Dupree af en toe wat onwennig lijkt in deze omgeving. Toch schitteren de twee in een hilarisch duet, één van de highlights van de film. Catherine Zeta-Jones is de bad guy van deze film, die als Patricia Whitmore probeert de Bourbon Room te sluiten. Hoewel ze een brave madame schijnt te zijn, voert ze een redelijk sexy dans uit. En dan hebben we ook nog Mary J. Blige, die als zangeres doet waar ze goed in is: zingen.

Maar de echte hoofdrol in deze film is natuurlijk weggelegd voor de rock-klassiekers. Hits als Paradise City, Here I Go Again, Wanted Dead or Alive, Hit me With Your Best Shot en Don't Stop Believin' passeren in ruim twee uur de revue, vertolkt door de verschillende acteurs. En de muziek vormt de rode draad in de film. Dit is direct duidelijk bij de opening van de film waar in 5 minuten tijd een mash-up van 4 nummers door de belangrijkste rollen worden vertolkt, en hiermee is direct de toon gezet. Hoogtepunten worden gevormd door de grotere rock-anthems die de personen vertolken voor een groot publiek, maar ook een aantal kleinere duetten laten de bezoekers niet stil zitten in hun stoel.

Al met al is Rock of Ages toch een erg campy film, maar is gelukkig snel duidelijk dat je dit niet serieus moet nemen. Als je in de mood bent, is dit gewoon een erg leuke film zonder lastige plotwendingen of zware karakterontwikkeling. Het is gewoon een leuke collectie van klassiekere nummers uit de jaren 80 die iedereen wel mee kan zingen. Rock on!