Evenement: Pinkpop Persconferentie 2012

DE VRAGENRONDE

De vragen zijn gesteld aan en beantwoord door festivaldirecteur Jan Smeets.

Is de prijs voor een biertje gestegen?

De prijs voor een biertje is niet gestegen. De inkoop voor een biertje is wel duurder geworden. Ik wil wel nog wel even zeggen dat wij de enige zijn die bier verkopen, want Brand is het enige bier wat zich bier mag noemen. De rest is namelijk pils. Brand is het duurste bier van Europa en die leveren wij aan het publiek voor dezelfde prijs.

Op de site van 3FM staat bij het programma onder andere ook Lana del Rey en Miike Snow. Wat is daar van waar?

Dat zijn wel namen die op de lijst staan of hebben gestaan, maar Lana del Rey is er al een tijd af. Miike Snow en Rival Sons staan nog op de lijst.

Waarom zijn de douches zo beperkt open 's morgens?

Dat heeft vooral met de campings te maken. Ik heb in de evaluatie staan dat we onze stinkende best moeten doen om de campings goed schoon te maken. Als ik de dinsdag de campings oploop is het ieder jaar weer een enorme zwijnenstal. We zorgen ervoor dat als je 's morgens een ontbijtje wil dat dat niet tussen de zooi hoeft. De douches moeten wij schoon proberen te houden en daarom zijn ze 's morgens dicht.

Wat is er met Neil Young gebeurd?

Neil Young is vorig jaar uiteindelijk niet op Pinkpop gekomen en hij heeft gekozen voor een ander festival helaas. Daar zat ik geweldig mee in mijn maag en ik kreeg de toezegging dat hij dit jaar zou komen, maar daar zijn helaas tot nu toe nog geen plannen voor. Ik gok nu voor volgend jaar.

De eerste plaats op de Gouden Tip was voor Muse, maar waarom staat de band niet tussen het rijtje?

De laatste vijf jaar hadden wij geluk dat we de nummer één konden krijgen, maar nu was Muse met afstand de favoriet. Helaas zijn ze niet aan het touren en hebben ze onlangs ook niets uitgebracht. Ik kan ze moeilijk zelf naar Pinkpop schoppen. Ik was al blij dat we de nummer twee hadden, Mumford & Sons. Nummer vier was Linkin Park en dat probeer je dus zo snel mogelijk te regelen. 

In hoeverre heeft Pinkpop last van de groei van andere festivals?

Ik heb vorig jaar al gesproken over de overdaad aan festivals, dat is gewoon niet te ontkennen. De vijver van nieuwe, grote bands wordt steeds leger en dus wordt de concurrentie heviger. De bands blijven ook niet drie maanden lang in Europa, dus die kiezen voor een andere periode. Daar slaan wij soms de plank mee mis.

Waarom wordt er niet elk jaar een dvd uitgegeven?

Naar aanleiding van 25 jaar Pinkpop in Landgraaf zijn wij nu bezig met een compilatie-dvd. Maar qua jaargang is het vooral een probleem om rechten te krijgen van elke afzonderlijke band.

Waar is de hardrock en de metal gebleven?

Ik denk dat je na Mastodon wel een half uur lang je oren mag doorspoelen. In het genre is er ook veel verschil met de bands, dus vandaar dat je het niet heel goed op één lijn kunt trekken. 

Hoe zit het met De Heideroosjes?

Van het begin hebben wij gezegd dat wij geen afscheidfestival zijn. Er zijn jaarlijks veel bands die afscheid nemen of een jubileum hebben, dus daar kunnen wij niet allemaal aandacht aan besteden. Er is zeker een opening wat betreft De Heideroosjes en het is een mogelijkheid dat zij als reserveband fungeren.

In maart komt het nieuwe album van Slash uit. Is er nog kans dat hij komt optreden?

Ik zag hem niet op de lijst staan, dus reken er maar niet op.

Heeft Coldplay invloed gehad op het budget van dit jaar?

Nee. Sterker nog, we hebben geld overgehouden. Dat geld stoppen we in alle voorzieningen op het terrein, bijvoorbeeld het asfalteren van bepaalde stukken. Wij stoppen heel veel geld in het verbeteren van het festivalterrein. 

FOK! stuurde ook fotografen naar de presentatie, hun foto's vind je hier!