FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 februari 2012

'Onvruchtbare' neushoorn Arnhem blijkt zwanger

Neushoorn Gingabella van Burgers' Zoo in Arnhem is waarschijnlijk toch zwanger. Dinsdag zou ze juist een operatie ondergaan om weer zwanger te kunnen worden. De operatie, waarbij cystes in een van de eileiders zouden worden verwijderd, werd onmiddellijk afgelast toen een bevruchte eicel werd aangetroffen.

De cystes waren eind vorig jaar bij de 24-jarige neushoorn aangetroffen. Een team van deskundigen uit Berlijn vermoedde toen dat ze door de cystes niet zwanger zou kunnen worden.

De neushoorndame vertoonde namelijk wel een regelmatige cyclus, en ook het sperma van neushoornman Gilou was van goede kwaliteit. Ook paarden de twee regelmatig en had Gingabella al eerder jongen gekregen.

De deskundigen, die opnieuw naar Arnhem waren gekomen, besloten de mogelijke zwangerschap niet te verstoren. Als alles goed verloopt wordt over 515 tot 540 dagen een neushoorntje geboren, laat de dierentuin weten.

Nederlandse verzetsheld Tina Strobos overleden

De Nederlandse verzetsheld Tina Strobos is maandag overleden in haar woonplaats Rye in de Amerikaanse staat New York. Volgens haar zoon Jur Strobos was enkele jaren eerder al borstkanker bij haar vastgesteld. Strobos is 91 jaar geworden.

De Nederlandse hielp in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd joden in Amsterdam onderduiken. Ze nam ze op in haar huis in Amsterdam, dat door een timmerman van het verzet daarvoor was ingericht. De zolder had een geheime kamer waar twee of drie mensen zich konden verstoppen als de nazi's een huiszoeking deden. Ook de oma en moeder van Strobos hielpen mee om joden te laten onderduiken.

Met een alarmbel werden de onderduikers gewaarschuwd bij gevaar. Zo oefenden de vluchtelingen in het zo snel mogelijk uit het raam het dak op gaan. Via het dak konden ze naar een aangrenzende school, die bij een razzia niet snel zou worden binnengevallen.

Uiteindelijk leidde Strobos de joodse onderduikers naar andere schuilplaatsen. Ze maakte ook paspoorten voor ze, bracht op de fiets nieuws en voedselbonnen naar joden die zich in boerderijen buiten de hoofdstad verstopten en verborg van de Duitsers gestolen wapens. Negen keer werd Strobos door de Gestapo opgepakt en ondervraagd, waarbij ze een keer zo hard tegen een muur werd gegooid dat ze bewusteloos raakte.

Volgens de directeur van het Holocaust and Human Rights Education Center in de Verenigde Staten, dat Strobos in 2009 nog onderscheidde, is geen van de joden die de Nederlandse hielp ooit gevangengenomen. Van de Israëlische organisatie Yad Vashem ontving ze in 1989 een eretitel.

In 1951 verhuisde Strobos naar de VS, waar ze als psychiater aan de slag ging. Tijdens de Duitse bezetting studeerde ze medicijnen.

'Slechte regie op strafrechtketen'

De politie en het Openbaar Ministerie werken te vaak langs elkaar heen. De informatievoorziening tussen de instanties schiet tekort en het schort aan regie. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het uiterst kritische rapport Prestaties in de strafrechtketen.

Tussen 1 oktober 2009 en 30 september 2010 kwamen bij de politie een miljoen meldingen van criminaliteit binnen. Zo'n negen procent daarvan werd doorgeleid aan het OM, die in 63 procent van die gevallen de zaak aan de rechter voorlegde. Daarvan leidde 83 procent van de gevallen tot een veroordeling. Een onbekend, maar fors aantal zaken blijft liggen.

De Rekenkamer stelt dat de politie te vaak tegen de regels in zaken terzijde legt vanwege capaciteitsproblemen. Hierdoor gaan verdachten vrijuit die eigenlijk opgespoord hadden moeten worden. Exacte cijfers van de uitstroom van zaken ontbreken omdat de administraties van de politie en het OM niet op elkaar aansluiten.

De Rekenkamer adviseert minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om 'nadrukkelijker regie te voeren op het hele proces van melding van criminaliteit tot en met de uitvoering van de eventuele straf'. Daarbij moet het terugbrengen van ongewenste uitstroom centraal staan.

Het gebrek aan sturing leidt ook tot verspilde moeite, staat in het rapport. Zo komt het voor dat de politie in een zaak sporenonderzoek doet en verdachten en getuigen hoort, maar de zaak niet afrondt vanwege capaciteitsgebrek en nieuwe zaken die aandacht vragen. Hierdoor gaat veel werk verloren.

Opstelten herkent zich in de meeste conclusies van het rapport. Wel gaf hij woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur aan geschrokken te zijn van de uitkomsten.

De minister wijst er onder meer op dat de vorming van de nationale politie een van de ingrepen is om de strafrechtketen te versterken. "De nationale politie biedt een uitgelezen kans om de kwaliteit, snelheid en doelmatigheid van de strafrechtketen te vergroten", laat Opstelten weten. Ook zijn er trajecten gestart om de eenvoudige strafzaken snel af te handelen.

Vanuit de Tweede Kamer wordt fel gereageerd op het rapport. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert stelt dat er 'werk aan de winkel' is voor de politie, het OM en minister Opstelten. "Moet beter", schrijft ze op Twitter. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt concludeert dat de minister zijn zaken niet op orde heeft. Net als CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt hij het rapport 'schokkend'.

'Levenseindeteams' vanaf donderdag op pad

Zes ambulante teams bezoeken vanaf donderdag patiënten met een doodswens thuis om euthanasie uit te voeren. De teams bestaan uit een arts en een verpleegkundige. Ze helpen mensen die voldoen aan de criteria van de euthanasiewet, maar door hun arts bijvoorbeeld vanwege gewetensbezwaren niet worden geholpen, meldde de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) begin februari.

De euthanasie vindt thuis plaats. Als een patiënt door omstandigheden niet thuis kan overlijden, bestaat vanaf halverwege dit jaar ook de mogelijkheid in de kliniek in Den Haag te overlijden.

Artsenfederatie KNMG is huiverig voor de plannen. De federatie vindt dat artsen euthanasie niet gescheiden van andere zorgvragen moeten beoordelen. Er is volgens de KNMG een vertrouwensband nodig om als arts overtuigd te kunnen raken van de 'vrijwilligheid en weloverwogenheid' van een euthanasieverzoek. De federatie betwijfelt daarom of een mobiel team een euthanasiewens wel zorgvuldig kan beoordelen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft geen bezwaar tegen speciaal opgeleide euthanasieartsen die aan huis komen. Dat liet ze in november al aan de Tweede Kamer weten.

Geen dure hotels meer voor Bleker

Henk Bleker (CDA) zal in Nederland niet meer in dure hotels overnachten. Dat meldt de woordvoerder van de staatssecretaris van Economische Zaken woensdag naar aanleiding van declaraties die RTL heeft gepubliceerd.

Daaruit bleek dat de bewindsman voor 392,09 euro een nacht doorbracht in het Okura in Amsterdam, terwijl hij beschikt over een pied à terre in Den Haag en een auto met chauffeur. Volgens zijn woordvoerder bestaat er geen 'directe noodzaak' voor overnachtingen in dit type hotel als ook goedkopere overnachtingen mogelijk zijn.

Uit de bonnetjes blijkt verder dat Bleker zich door het regeringsvliegtuig heeft laten ophalen en afzetten in Groningen, waar hij woont. Het regeringsvliegtuig KBX steeg daarvoor op vanuit Amsterdam of vloog op de terugweg via een tussenlanding in Groningen terug naar de hoofdstad.

Volgens Blekers woordvoerder worden hierdoor geen extra kosten gemaakt, omdat de standplaats van het regeringsvliegtuig Amsterdam is en de meeste dienstreizen vanuit Rotterdam worden gemaakt. De KBX moet dus sowieso vaak een tussenlanding maken, aldus de zegsman.

Uit de declaraties blijkt dat de meeste bewindslieden voornamelijk kosten declareren voor zaken als vluchten, hotelovernachtingen en relatiegeschenken. Bleker declareerde ook de inrichting van zijn Haagse appartement. Daaraan gaf hij ruim drieduizend euro uit, blijkt uit een bonnetje van Ikea.

Ook de vele bonnetjes voor het wassen van zijn beddengoed liet de staatssecretaris uitbetalen. Een keer liet hij zijn dekbed reinigen, naast de gebruikelijke wasjes voor de dekbedhoezen, badhanddoeken, badlakens, washandjes en slopen. Ook werd het appartement schoongemaakt op kosten van de staat.

Bleker declareerde in totaal ruim 97.000 euro. Hij staat daarmee op de zesde plaats in de lijst van bewindslieden, blijkt uit het overzicht van RTL, dat de bonnetjes van alle ministers en staatssecretarissen heeft opgevraagd. Bovenaan staat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), die in zijn eerste jaar als minister 325.000 euro declareerde. Daarna komt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) met 202 duizend euro.

Drie en vier op de lijst zijn minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), met 181.000 en 139.000 euro. De Jager heeft een voorliefde heeft voor Chinese en Indonesische restaurants. Ook diende hij bonnetjes in van de Burger King en diverse slijterijen en wijnhandels. Verhagen kocht voor ruim 45.000 euro nieuw kantoormeubilair.

Premier Mark Rutte (VVD) is vijfde op de lijst, met 102.000 euro.

CPB komt met langverwachte cijfers

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert donderdagochtend nieuwe voorspellingen over de economie in de komende jaren. Naar de cijfers wordt in politiek Den Haag reikhalzend uitgezien, omdat ze het uitgangspunt vormen over de onderhandelingen over extra bezuinigingen.

Het CPB komt rond 08.00 uur alleen met cijfers, niet met een toelichting. Die volgt over enkele weken, als de cijfers definitief zijn. Algemeen wordt aangenomen dat ze slechter zullen uitpakken dan de vorige cijfers, die uit december dateren. Het CPB verwachtte toen een economische krimp van 0,5 procent in 2012 en een begrotingstekort van 4,1 procent van het bbp.

Voor de politiek is vooral het verwachte begrotingstekort van belang. Dat mag volgens de financiële spelregels die de coalitie van VVD, CDA en PVV heeft afgesproken, dit jaar maximaal 3,7 procent zijn. Dat kan al betekenen dat nog dit jaar een extra bezuiniging van enkele miljarden moet worden doorgevoerd.

Bovendien eist de Europese Commissie dat Nederland met ingang van volgend jaar weer een tekort heeft van maximaal drie procent. Volgens deskundigen zijn er mogelijkheden voor een uitzondering, maar dat kan politiek lastig liggen omdat Nederland erg streng is voor andere landen.

Maandag beginnen de coalitiepartijen aan hun onderhandelingen. Dat gebeurt in het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD). Die wilde woensdag in de Tweede Kamer nog niets kwijt over de omvang en de aard van de extra bezuinigingen.

Arrestaties in EU in onderzoek kindermisbruik

Bij een groot onderzoek in Europa naar kindermisbruik en het maken van kinderporno zijn in onder meer Nederland zeventien mensen opgepakt. Ook in Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië zijn arrestaties verricht. In totaal zijn 37 verdachten en acht slachtoffers geïdentificeerd, meldt de Europese politieorganisatie Europol woensdag.

Voor het onderzoek Operatie Atlantic, dat in november 2010 van start ging, werkte Europol samen met de Amerikaanse FBI, dat tijdens een langlopend en complex onderzoek op informatie was gestuit. Die informatie deelde Europol vervolgens met Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Hoeveel verdachten in Nederland zijn opgepakt, is niet bekendgemaakt.

Operatie Atlantic was de eerste gezamenlijke operatie van de FBI en Europol op het gebied van kindermisbruik. Volgens directeur van Europol Rob Wainwright zijn dergelijke samenwerkingsverbanden belangrijk om kindermisbruiknetwerken aan te pakken.

Uitslag Engeland - Nederland

Nederland heeft het oefenduel tegen Engeland met 2-3 gewonnen. Op Wembley won de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk dankzij twee goals van Arjen Robben en één van Klaas-Jan Huntelaar.

In de eerste helft presteerden beide ploegen ver onder hun niveau, wat het er voor de neutrale kijker niet leuker op maakte. Nederland kwam geen moment in de buurt van het niveau van het WK 2010. Vooral Wesley Sneijder leek wanhopig te zoeken naar zijn vorm. De Engelsen, die verzwakt aan het duel begonnen, konden daar ook niks tegenover zetten. Verder dan enkele ongevaarlijke schoten op het doel kwamen beide ploegen niet.

In de tweede helft veranderde echter alles. De Engelsen kregen enkele goede kansen en leken het overwicht te grijpen. Op dat moment was het echter Robben die Oranje op voorsprong bracht. Na een solo vanaf de eigen helft en Huntelaar die de weg vrij maakte rondde hij prima af. Een minuut later was het 0-2 toen Huntelaar scoorde na een perfecte voorzet van Dirk Kuijt. Hij kwam daarbij echter ook met zijn hoofd in botsing met dat van de Engelsman Chris Smalling. Beiden moesten daarna gewisseld worden.

In de slotfase van de wedstrijd bleek vervolgens hoe kwetsbaar de verdediging van Oranje was. Gary Cahill scoorde vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer en in de blessuretijd leek Ashley Young een nederlaag voor de Engelsen te voorkomen. Een minuut later was het wederom Robben die met een prachtige krul Nederland alsnog de zege bezorgde. 

Engeland

2 - 3

Nederland

 85' Cahill
 90+1' A. Young
   57' Robben 
 58' Huntelaar 
 90+2' Robben 
 
 Gele kaart: Mathijsen (Nederland)
 
Stadion: Wembley, Londen
Toeschouwers: 76.283
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hart
Richards
Smalling (Jones/64)
Cahill
Baines
Johnson (Downing/64)
Parker
Gerrard (Sturridge/33
Walcott/88)
Barry (Milner/46)
A.Young
Welbeck (Campbell/80)
  Stekelenburg
Boulahrouz (Vlaar/82)
Heitinga
Mathijsen
Pieters (Schaars/46)
Kuijt
v.Bommel
Sneijder (Emanuelson/76)
De Jong
Robben
v.Persie (Huntelaar/46
De Jong/63)


Arjen Robben viert feest na het scoren van de beslissende 2-3 (Foto: Pro Shots)

Onderhandelingen nieuwe cao politie vastgelopen

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de politie zijn opnieuw vastgelopen. Dat meldt politievakbond ACP woensdagavond. Mogelijk volgen acties. De bonden hebben minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een nieuw ultimatum gesteld. "Als die verloopt zonder dat we iets hebben gehoord, zouden acties kunnen volgen", vertelt een woordvoerder.

De onderhandelingen werden ongeveer drie weken geleden ook al opgeschort, omdat de partijen het niet eens konden worden over de cao. Daarna volgde ook al eens een ultimatum, dat uiteindelijk werd ingetrokken omdat Opstelten volgens de bonden ruimte had geboden op basis waarvan verder kon worden onderhandeld.

De bonden willen meer salaris en goede in-, door- en uitstroommogelijkheden. De onderhandelingen over de nieuwe cao vinden plaats tegen de achtergrond van de omvorming van de huidige structuur van 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten tot één nationale politie.

Gewonde bij explosie in Culemborg

Bij een explosie in een woning in Culemborg is woensdag een 53-jarige man zwaargewond geraakt. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Op de explosie volgde een brand in de keuken van de hoekwoning. De voor- en achtergevel raakten verwoest.

De ontploffing ontstond door nog onbekende oorzaak in de woning aan het Sint Nicolaasplantsoen. De politie gaat niet uit van een misdrijf.

De brand was al snel onder controle. De 53-jarige man is de enige bewoner van het pand. De naastgelegen panden zijn niet bewoond omdat ze worden gesloopt.

Mijlpaal voor Heitinga en Huntelaar

John Heitinga en Klaas-Jan Huntelaar bereiken vandaag allebei een mijlpaal op Wembley. Heitinga speelt vanavond zijn 75ste interland voor het Nederlands elftal. Huntelaar komt voor de vijftigste keer in actie. Beide internationals krijgen een zilveren schaal uitgereikt.

Heitinga debuteerde op 18 februari 2004 voor de Nederlandse ploeg. Hij speelde zijn eerste interland tegen de Verenigde Staten en wist indruk te maken. De 28-jarige verdediger maakte twee maanden later zijn eerste doelpunt tegen Griekenland en hielp Oranje aan de 4-0.

Huntelaar maakte zijn debuut bij Oranje op 16 augustus 2006 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland. Hij wist twee doelpunten te scoren. Nederland won toen met een overtuigende 4-0 van de Ieren.

Mark van Bommel is nog maar één wedstrijd verwijderd van een jubileum. De aanvoerder van de nationale ploeg staat na de wedstrijd tegen Engeland op 74 interlands.

PvdA-kandidaten voor het eerst in debat

De vijf kandidaten voor het leiderschap van de PvdA zijn woensdagavond in Rotterdam voor het eerst met elkaar in debat gegaan. Grote inhoudelijke verschillen kwamen niet aan het licht. Wel legden alle vijf eigen accenten.

Diederik Samsom belichtte zijn voorstel om agenten en leraren meer te betalen dan hun managers. Samsom, die een tijd als straatcoach heeft gewerkt, zei zelf te hebben gezien dat de beste mensen van straat verdwijnen omdat ze in een bureaufunctie meer kunnen verdienen.

Ronald Plasterk pleitte voor hogere belastingtarieven voor de hoogste inkomens. "Het onderwerp inkomensverdeling is ten onrechte totaal van de radar verdwenen", constateerde hij. Plasterk zei ook wel iets te zien in het plan van de Franse presidentskandidaat François Hollande voor een tarief van 75 procent voor inkomens boven het miljoen.

Nebahat Albayrak zei de trend te willen keren 'dat inkomen en opleiding weer gaan bepalen hoe lang je leeft'. Martijn van Dam bepleitte meer rechten voor consumenten tegenover grootschalige bedrijven en instellingen. Lutz Jacobi wil met vakbonden en andere organisaties een 'nationaal plan' maken.

Over veel zaken bleken de kandidaten het eens. Zo spraken alle vijf zich uit tegen drastische bezuinigingen op korte termijn, tegen de marktwerking in de zorg en vinden ze alle vijf dat de PvdA ernaar moet blijven streven om verschillende groepen in de samenleving aan zich te binden.

Een verschil kwam aan het licht rondom het ontslagrecht. Van Dam leek meer voorstander van versoepeling dan de overige kandidaten. Een ander verschil draaide om samenwerking met de PVV. Jacobi sloot dat niet uit, de anderen wel.

De komende week gaan de vijf kandidaten nog drie keer met elkaar in debat, in Groningen, Amsterdam en Eindhoven. Daarnaast ondernemen de vijf Kamerleden tal van eigen campagneactiviteiten. Van 7 tot 14 maart kunnen de PvdA-leden stemmen. Op 16 maart wordt bekendgemaakt wie de verkiezing heeft gewonnen en daarmee de opvolger van Job Cohen wordt als fractievoorzitter en partijleider.

Zoektocht op Angels-terrein donderdag verder

De politie heeft de zoektocht op het voormalige clubterrein van de Hells Angels in Amsterdam woensdag aan het einde van de middag gestaakt. Donderdag wordt verder gezocht. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Of de zoekactie tot nog toe iets heeft opgeleverd en waar het onderzoek zich precies op richt, wil de zegsvrouw nog altijd niet kwijt. "Misschien dat daar donderdag verandering in komt."

De politie bleek woensdag een onderzoek op het terrein te zijn gestart. Het gebied is afgezet en de politie bracht onder meer speurhonden en een graafmachine mee en verrichtte er forensisch onderzoek.

Het clubgebouw aan de H.J.E. Wenckebachweg werd vorige maand gesloopt, nadat de motorclub en de gemeente na jaren bakkeleien overeen waren gekomen dat de Hells Angels het terrein op zouden geven. De motorclub kreeg vier ton vertrekpremie en verliet het terrein eind vorige maand.

Bayerns Breno mogelijk lang de cel in

Bayern München-verdediger Breno kan een lange celstraf tegemoet zien, nu wordt aangenomen dat hij brandstichting heeft gepleegd.

Hij wordt nu officieel beschuldigd van brandstichting en kan een straf tot tien jaar cel krijgen hiervoor.

De 22-jarige Braziliaan kwam afgelopen september in het nieuws toen zijn villa bijna geheel afbrandde. Het was opvallend omdat hij zelf ongeschonden uit het huis kwam en zijn gezin niet aanwezig was.

Een brandonderzoek heeft uitgewezen dat hij zelf de brand heeft aangesticht. Zijn hoorzitting volgt in maart of april. Breno kan wellicht 'gered' worden doordat hij officieel psychische gezondheidsproblemen heeft.

MW3 Content Collection 1 komt 20 maart naar Xbox Live

Activision heeft aangekondigd dat Modern Warfare 3 Content Collection 1 op 20 maart beschikbaar komt via Xbox Live. Het is de eerste van vier Content Collections die zullen worden uitgebracht voor Call of Duty: Modern Warfare 3.

Content Collection 1 bevat de multiplayermaps Piazza, Liberation, Overwatch en Black Box. Ook bevat het twee nieuwe special opsmissies, Black Ice en Negotiator.

In Black Box speel je naast een neergestorte Air Force One in het zuiden van Californië en infiltreer je een diamantmijn op een sneeuwscooter in de special opsmissie. Het doel is om de mijn met explosieven op te blazen en voorgoed uit te schakelen.

In Negotiator moet je gijzelaars bevrijden in India door kamer voor kamer te doorzoeken en de straten af te struinen om ze veilig te houden voor jouw vips.

Black Box, Negotiator en Black Ice komen op 13 maart ook los beschikbaar voor Call of Duty Elite-members op Xbox 360. Voor andere platformen volgen deze op een later tijdstip.

 

 

Bijna 100 tips over gevaarlijke voorwerpen op A7

De politie heeft sinds dinsdagavond ongeveer 95 tips ontvangen over de voorwerpen die sinds februari vorig jaar op de A7 zijn geplaatst. De tips worden onderzocht, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten. Dinsdagavond besteedde het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.

Op de A7 zijn tussen Den Oever en Abbekerk veertien voorwerpen gelegd. Weggebruikers werden onder meer opgeschrikt door een keramieken koe en geit, een rotsblok op een stoel, een hekwerk, een televisie en enkele fietsen. Bij de incidenten bleef het bij materiële schade en raakte niemand gewond.

De daders maakten zich volgens het OM schuldig aan poging tot moord of poging tot doodslag en looft een beloning van tienduizend euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van een verdachte.

Zwitserse politie pakt man voor datadiefstal bij bank

De Zwitserse autoriteiten hebben een man opgepakt die verdacht wordt van de diefstal van klantgegevens van de Zwitserse bank Hyposwiss Privatbank. Dat werd woensdag bekendgemaakt door het Zwitserse openbaar ministerie. De verdachte, die 16 februari werd opgepakt, is een voormalige medewerker.

Naar de man werd half januari een onderzoek ingesteld, nadat hij een bedrijf had benaderd voor de verkoop van persoonlijke gegevens. De aanklagers wilden verder niets over het onderzoek kwijt. Volgens de Zwitserse krant Tages-Anzeiger ging het onder andere om de gegevens van een rijke Russische zakenman.

'Eddie Murphy en Toni Braxton zijn een stel'

Eddie Murphy en Toni Braxton zijn al een paar maanden aan het daten. De 50-jarige komiek en de 44-jarige zangeres zijn volgens een ingewijde erg gek op elkaar.

"Hun kinderen hebben elkaar al ontmoet", zegt de bron tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. "Het begint echt serieus te worden." Murphy heeft acht kinderen bij vier verschillende vrouwen, onder wie Spice Girl Melanie Brown. Braxton heeft twee kinderen uit haar huwelijk met muzikant Keri Lewis, dat in 2009 op de klippen liep.

Een woordvoerder van Braxton, die zes Grammy Awards op haar naam heeft staan, ontkent dat de twee een koppel vormen. "Toni en Eddie zijn enkel vrienden. Ze bewonderen elkaars werk al geruime tijd."

Wereldrecord papieren vliegtuig gooien

Nu even de serieuzere kant van het leven onder de loep nemen, Joe Ayoob verbeterde namelijk het wereldrecord papieren vliegtuigjes gooien en zette het nieuwe record op bijna 70 meter. Het vliegtuigje werd speciaal door de vliegtuigbouwer John Collins ontworpen om het wereldrecord te halen. Hieronder zie je de beelden en in de lees verder staat Collins die uitleg geeft over zijn werkwijze.. 

Controle bij Schiphol levert 1,5 ton op

Bij een controle op Schiphol heeft de marechaussee dinsdag 150.000 euro contant geld gevonden. Het bedrag werd gevonden in de auto van een 31-jarige Albanees en een 26-jarige man uit Roemenië. Ze konden niet zeggen waar het geld vandaan kwam en zijn aangehouden voor witwassen.

Tijdens de preventief fouilleeractie werden in totaal 107 auto's doorzocht en 231 mensen gefouilleerd. Daarbij werd ook een 34-jarige Turk aangehouden omdat hij kogels voor een pistool en illegaal vuurwerk bij zich had. De spullen zijn in beslag genomen.

Wormgoor en Meijers naar ADO Den Haag

Vito Wormgoor (De Graafschap) en Aaron Meijers (RKC Waalwijk) spelen vanaf volgend seizoen voor ADO Den Haag. Dit heeft de Haags residentieclub vandaag bekendgemaakt.

De verwachting is dat beide spelers komende maandag hun contract zullen ondertekenen. Er zijn nog een paar kleine punten die besproken moeten worden, maar zeker is wel dat het om een overeenkomst van meerdere jaren gaat.

Wormgoor is op dit moment bezig aan zijn derde seizoen bij De Graafschap en speelde tot op heden 78 competitiewedstrijden. Daarin was de voetballer goed voor drie doelpunten. Meijers kwam voor aanvang van het seizoen 2010/2011 naar RKC Waalwijk, dat hem overnam van FC Volendam. De Delftenaar droeg tot nu toe 51 officiële duels het shirt van de Waalwijkse formatie.

Trailer: John Carter

In de sci-fi avonturenfilm John Carter is de veteraan John Carter oorlogsmoe van het strijden in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij besluit om zijn geluk te beproeven in het goudzoeken en komt zo, na achtervolgd te zijn door indianen, terecht in een grot. Daar gebeurt iets vreemds, want hij wordt op onverklaarbare wijze overgebracht naar de planeet Mars.

Aldaar aangekomen ontdekt hij een weelderige wereld waarin metershoge groene barbaren de dienst uitmaken. Carter beseft dat alleen hij redding kan bengen en dat het lot van de bewoners in zijn handen ligt. De mooie Prinses Dejah Thoris, die naarstig op zoek is naar een held, is voor hem een stimulans om alles op alles te zetten...

In deze nieuwe en grote Disney productie zijn ook rollen weggelegd voor Thomas Haden Church, James Purefoy en Mark Strong. In Nederland gaat de film op 8 maart in première.

Disney en FOK! zijn met betrekking tot deze film een mooie samenwerking aangegaan. Op dinsdag 6 maart aanstaande zullen 600 FOK!kers als een van de eersten ter wereld die deze film gaan zien tijdens een unieke voorpremière in de IMAX zaal van Pathé Arena te Amsterdam. FOK!tv en diverse FOK!fotografen zullen bij deze speciale voorpremière aanwezig zijn. 

Naturalis genomineerd voor Museumprijs

Het Kinderboekenmuseum Den Haag, Naturalis Leiden, Natuurmuseum Fryslân Leeuwarden en Het Scheepvaartmuseum Amsterdam zijn genomineerd voor de Museumprijs 2012. Met de prijs is een bedrag van honderdduizend euro gemoeid.

De Museumprijs wordt dit jaar uitgereikt aan het museum dat zich het best richt op kinderen van 4 tot 12 jaar oud. De vier genomineerden zijn door een jury geselecteerd uit 45 aangemelde musea. Via museumprijs.nl kan het publiek tot en met 1 april stemmen op de vier kanshebbers.

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. De publieksprijs bestaat sinds 1990. Jaarlijks brengen meer dan dertigduizend mensen een stem uit. Eerder wonnen onder meer Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, het Hunebedcentrum in Borger en De Menkemaborg in Uithuizen.

Portugal: vliegtuigkaper wordt niet uitgeleverd

De voortvluchtige Amerikaanse vliegtuigkaper George Wright wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Portugese rechter woensdag bepaald. Wright is al tientallen jaren voortvluchtig.

De VS willen dat Wright wordt uitgeleverd om de rest uit te zitten van een gevangenisstraf die hem in 1962 was opgelegd wegens moord. De rechter in Lissabon weigerde echter Wright uit te leveren, omdat de zaak volgens het hof verjaard is. "De zaak is nu gesloten", aldus de rechter.

Wright ontsnapte in 1970 uit de gevangenis, sloot zich aan bij de militante Black Liberation Army en kaapte in 1972 met vier anderen een vliegtuig naar Algerije. Wright dook onder in Europa. Zijn vier kompanen werden in Frankrijk opgepakt en veroordeeld, maar Wright wist te ontkomen en belandde via Lissabon in de jaren tachtig in de voormalige Portugese kolonie Guinee-Bissau. Hij kreeg daar asiel en een nieuwe naam, José Luis Jorge dos Santos.

Door zijn huwelijk met een Portugese vrouw in 1991 verwierf Wright de Portugese nationaliteit en in 1993 verhuisde het stel naar Portugal. Daar kwam zijn ware identiteit in september aan het licht toen een door de VS verschafte vingerafdruk overeen bleek te stemmen met gegevens in een databank die Portugal voor al zijn ingezetenen bijhoudt.

'Overheid overdrijft exportcijfers wiet sterk'

De overheid heeft de Nederlandse exportcijfers van wiet sterk overdreven. In een onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wordt het ongeloofwaardig genoemd dat jaarlijks tachtig procent van de totale Nederlandse cannabisproductie bestemd is voor het buitenland, meldt KRO Reporter International.

De Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt meldt geregeld dat jaarlijks een half miljoen kilo wiet met een waarde van 2,4 miljard euro naar het buitenland wordt gesmokkeld. In de in 2008 opgestarte werkgroep zitten onder meer vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de politie, de Belastingdienst en gemeenten.

Met de jaarlijkse export van een half miljoen kilo wiet naar het buitenland zou Nederland zijn uitgegroeid tot de grootste producent van marihuana. De cijfers zouden zijn gebaseerd op het onderzoek van het KLPD uit 2006, dat KRO Reporter International in handen zegt te hebben.

Uit dit rapport zou blijken dat de politie eigenlijk geen idee heeft van de totale Nederlandse cannabisproductie. De schattingen lopen uiteen van 323 tot 766 ton per jaar. Ook ontbreekt elk zicht op de omvang van de export. In het onderzoek wordt wel een enquête aangehaald van het OM onder regionale politiekorpsen, waaruit naar voren zou komen dat het grootste deel van de productie is bestemd voor de binnenlandse markt.

In het onderzoek wordt verder aangegeven dat het 'gezien de betrekkelijk geringe hoeveelheden nederwiet die in buurlanden worden onderschept niet erg aannemelijk' is dat jaarlijks tachtig procent van de in Nederland geproduceerde wiet wordt geëxporteerd. Het KLPD houdt het er daarom op dat de uitvoer van nederwiet van 'bescheiden omvang' is, aldus het televisieprogramma.

Volgens drugsonderzoeker Martin Jelsma van het Transnational Institute in Amsterdam heeft de taskforce de hoogste schattingen in het rapport gebruikt. "Die cijfers zijn voor een groot deel uit de lucht gegrepen." De 'mythe' dat tachtig procent van de nederwiet wordt uitgevoerd heeft er echter wel voor gezorgd dat besluiten in Den Haag over de aanscherping van het gedoogbeleid mogelijk zijn gemaakt, zegt hij.


'Overheid overdrijft exportcijfers wiet sterk' (Foto: Novum)

Gokkend stel laat kinderen in auto achter

Vijf kinderen uit één gezin in Nieuw-Zeeland zijn overgedragen aan de kinderbescherming nadat bleek dat hun ouders liever gokten, dan naar het vijftal om te kijken. Zondag werden de vijf kinderen, waarvan de oudste acht jaar oud is en de jongste vijf maanden oud, ontdekt door voorbijgangers in de afgesloten auto van hun ouders.

De gewaarschuwde politie ontdekte de ouders van de kinderen in een casino. Hier waren ze op gokautomaten aan het spelen. De kinderen zouden volgens bewakingscamera's drie kwartier in de auto hebben gezeten terwijl hun ouders in het casino waren. Het voltallige gezin werd naar het politiebureau overgebracht. Naar de ouders is een onderzoek ingesteld, de kinderen zijn naar de kinderbescherming gebracht.

Evenement: Pinkpop Persconferentie 2012

De verhoging van de BTW op de toegangskaarten van onder andere festivals schoot bij veel festivaldirecteuren in het verkeerde keelgat. De verhoging van zes naar negentien procent zorgt voor een flinke stijging. Pinkpopdirecteur Jan Smeets komt de bezoekers dit jaar nog tegemoet door 50 procent van de verhoging voor eigen rekening te nemen. De kaartverkoop van Pinkpop begint zaterdag 3 maart en traditiegetrouw werd woensdag 29 februari grotendeels het programma gepresenteerd aan de pers, fotografen en prijswinnaars in het Amsterdamse Paradiso.

Melker knalt vroeg in vangrail bij testdag GP2

Nigel Melker heeft weinig plezier gehad aan de testdag van de GP2 in Jerez. De coureur van Ocean Racing raakte na twee ronden al van de baan af en ramde met zijn wagen in de vangrail. De schade was dermate groot dat hij de rest van de dag niet meer kon rijden.

Giedo van der Garde kende meer plezier aan de testdag. De reservecoureur van Caterham F1 was in de middagsessie het snelste van het veld. Desondanks was hij niet de snelste van de dag, aangezien Davide Valsecchi in de ochtendsessie sneller dan hem was.

Jong Oranje doelpuntloos gelijk in Schotland

Jong Oranje heeft zich woensdagavond niet kunnen revancheren voor de nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Schotland van afgelopen november. In het St. Mirren Park in Paisley werd het 0-0. Nederland blijft door dat resultaat wel koploper van groep 10 met tien punten uit vijf wedstrijden, op een punt gevolgd door de Schotten. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de playoffs.

Jong Oranje verloor in november met 2-1 van de Schotten, maar wekte niet de indruk zich graag voor die nederlaag te willen revancheren. In een matige eerste helft had de apathische ploeg van Cor Pot weliswaar een veldoverwicht en meer balbezit, tot veel kansen leidde het niet. Lerin Duarte kreeg de beste mogelijkheid, maar schoot hoog over. Op slag van rust liet ook Leandro Bacuna een goede kans liggen.

In de tweede helft was het spelniveau aan beide kanten niet veel beter. Van spits Nacer Barazite ging nog enige dreiging uit. De speler van AS Monaco was ook bij Nederlands enige twee gevaarlijke momenten van de tweede helft betrokken. Eerst gaf hij een sublieme pass op Marco van Ginkel, die hoog over schoot, en even later vond hij de Schotse goalie op zijn weg.

Een kwartier voor tijd kreeg ook Schotland een kans, maar Jeroen Zoet toonde zich een bekwame doelman.

The Monkees-zanger Davy Jones (66) overleden

Davy Jones is woensdagochtend overleden. De leadzanger van The Monkees stierf aan een hartaanval, bevestigt een woordvoerder aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Jones was getrouwd met Jessica Pacheco en laat vier kinderen uit twee eerdere huwelijken achter.

De Britse muzikant werd in de jaren zestig lid van The Monkees. De band vergaarde roem met zijn eigen muzikale televisieshow, die ook in Nederland op de buis kwam. The Monkees scoorden wereldwijde hits, waaronder I'm a Believer, Daydream Believer en Last Train to Clarksville.

Jones verzorgde op 19 februari nog een optreden Oklahoma. De nacht ervoor stond hij met BB King op het podium in New York en leek er niks aan de hand.


The Monkees-zanger Davy Jones (66) overleden

Fanatieke sportverslaggevers gezocht

2012 wordt een mooi sportjaar. Deze zomer staan evenementen als het EK voetbal, de Olympische Spelen en ook de Tour de France op de planning. FOK!sport zal in die periode alle hulp nodig hebben en is daarom op zoek naar jou!

FOK!sport wil zijn redactie namelijk uitbreiden en kijkt uit naar fanatieke volgers van verschillende sporten die het leuk vinden om hier nieuwsberichten of (live)verslagen over te schrijven. En met sport bedoelen we natuurlijk de breedste zin van het woord! Van voetbal tot schaatsen en van Formule 1 tot wielrennen.

Het schrijven voor FOK!sport levert je geen vergoeding op, maar het is wel de ultieme plaats om je schrijfvaardigheid aan een groot publiek bloot te stellen. Zo worden onze berichten per dag door duizenden mensen gelezen. Bovendien kun je met de lezers in discussie gaan over een bepaald item, aangezien we ook over een toffe reageer-mogelijkheid beschikken. Daarnaast kom je in een team terecht dat je de fijne kneepjes van het vak gaat leren.

Spreekt bovenstaande je aan en kun je niet wachten om voor ons aan de slag te gaan? Stuur dan nu je username, leeftijd en motivatie naar sport[at]fok.nl. Na ontvangst van je bericht nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt uiteraard ook per PM reageren.

Man opgepakt wegens grapje over Mugabe

Een timmerman in Zimbabwe is zaterdag gearresteerd wegens een opmerking die hij maakte over de jarige president Robert Mugabe. Dat heeft de organisatie Advocaten voor de Mensenrechten gezegd. De man vroeg zich in een bar hardop af of Mugabe, die zaterdag 88 werd, fysiek nog in staat is een ballon op te blazen.

Loyalisten van Mugabe, die de opmerking van de man hoorden, hebben hem aangegeven. Het beledigen van Mugabe is strafbaar in Zimbabwe. De man moet in 12 maart voor de rechter verschijnen. Hij krijgt waarschijnlijk een boete voor zijn opmerking.


Man opgepakt wegens grapje over Mugabe (Foto: Novum)

Project 1t4i mag starten in Waalse Pijl en 'Luik'

Project 1t4i mag in april starten bij de Ardense wielerklassiekers. De ProContinentale-wielerformatie kreeg van de ASO een uitnodiging voor zowel de Waalse Pijl als Luik - Bastenaken - Luik, die deel uitmaken van de WorldTour.

Eerder kreeg de formatie ook al uitnodigingen voor Milaan - San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs - Roubaix en de Amstel Gold Race, waardoor het in alle grote voorjaarsklassiekers deel kan nemen.

'Eurotop draait om groei en werkgelegenheid'

Regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie zullen zich tijdens de eurotop die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt, richten op het vastleggen van een aantal doelstellingen op het gebied van groei en werkgelegenheid. Ze praten over een zogenoemde groeivriendelijke fiscale consolidatiestrategie. Dat verklaren EU-functionarissen woensdag aan Dow Jones Newswires.

Daarnaast wordt er gesproken over hervormingen in het fiscaal beleid, waaronder op het gebied van energie en financiële transacties.

Ook zal worden vastgelegd dat EU-lidstaten hun nationale hervormings- en convergentieprogramma's voor april 2012 moeten indienen, zodat de Europese Commissie uiterlijk in juni al dan niet goedkeuring kan geven voor de programma's.

Een beslissing om het permanente noodfonds van de eurozone; het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) te verhogen, wordt naar verwachting uitgesteld.

"Mevrouw Merkel wil dat de kwestie omtrent Griekenland eerst van tafel is, voor er gesproken gaat worden over de zogenaamde firewalls," verklaart een van de ambtenaren. Daarbij zou een nieuwe bijeenkomst tussen EU-regeringsleiders om over een verhoging van het noodfonds te praten, plaats kunnen vinden na het afronden van een schuldendeal tussen Griekenland en zijn private schuldeisers medio maart.

Het ESM beschikt momenteel over EUR500 miljard aan fondsen.

'Noord-Korea schort uraniumverrijking op'

Noord-Korea schort zijn uraniumverrijking op en schrapt nucleaire en rakettesten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd.

De regering in Pyongyang liet een vergelijkbare, maar in andere woorden opgestelde verklaring uitgaan. Noord-Korea heeft ingestemd met de nucleaire moratoria om de 'positieve sfeer' in de gesprekken met de Verenigde Staten te bewaren, zei het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Pyongyang gaat akkoord met de komst van waarnemers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap om te controleren of het moratorium op uraniumverrijking wordt nageleefd en om toezicht te houden op de ontmanteling van de kernreactor in Yongbyon.

De toezeggingen zijn een doorbraak in de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. In ruil voor de Noord-Koreaanse stappen leveren de Verenigde Staten het stalinistische land voedselhulp. Over de details van deze hulp wordt nog nader overleg gevoerd.

Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars voerden vorige week overleg in Beijing, het eerste sinds het plotselinge heengaan van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Voor zijn dood was een akkoord al dichtbij, maar het nieuwe bewind in Pyongyang heeft nog geen twee maanden later toch al besloten te voldoen aan de voorwaarden van de VS voor hervatting van het Zeslandenoverleg.

De Zuid-Koreaanse regering reageerde via het ministerie van buitenlandse zaken verheugd op het stilleggen van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton sprak van een 'bescheiden eerste stap' in de goede richting.

Project X

Af en toe komt er een film uit, die probeert mee te liften op het grote succes van Superbad en American Pie. Men neme een aantal (voornamelijk mannelijke) tieners die overlopen van hormonen, een aantal mooie dames, veel seksgrappen en vooral veel 'fuck', 'pussy' en 'vagina'. Nu is het Project X (met Todd Philips van The Hangover als producer) die het probeert met een enorm feest met bizarre gebeurtenissen.

Young Adult

Young Adult-literatuur is een boekengenre dat is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Deze boeken zijn gericht op jongeren van ongeveer 14 tot 21 jaar en zijn enorm populair in de Verenigde Staten. Het overkoepelende thema is vaak jongerengerelateerd, zoals de mogelijkheden en dilemma's van deze generatie. In de film Young Adult speelt Charlize Theron (Monster) een auteur van dit soort boeken.

Bewapende Noor gepakt op Schiphol

Een 26-jarige Noor met een stroomstootwapen en drie boksbeugels op zak is dinsdag op Schiphol opgepakt. De douane trof de wapens en verschillende namaakmerkkleding en -kledingaccessoires aan in de bagage van de net gelande Noor, meldt de marechaussee woensdag.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De wapens zijn in beslag genomen. Van de namaakgoederen heeft de Noor afstand gedaan bij de douane.

Windows 8-preview nu te downloaden

Vanaf vandaag is de Windows 8-preview voor consumenten te downloaden. Je kunt deze bètaversie hier downloaden als je ook alvast een voorproefje wil nemen van de volgende Windows-release die later dit jaar plaatsvindt.

De preview is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Chinees. De eerste stappen van de installatie zijn ook in het Nederlands beschikbaar, maar de daadwerkelijke preview niet. Windows 8 is gebaseerd op de kern van Windows 7, maar kent een geheel nieuwe interface die draait om aanraken. Volgens Microsoft is Windows 8 daarmee uitermate geschikt voor tablets. 

In Windows 8 zit, net als in Windows Phone 7, een diepe integratie met Xbox Live. Vanaf je desktop heb je direct toegang tot je Xbox-profiel en je games. Zo is het mogelijk om games op je Xbox 360 te starten vanuit Windows 8. Ook besturing is mogelijk, alleen heb je maar een beperkt aantal knoppen tot je beschikking: omhoog, omlaag, links, rechts, A, B, X en Y. Een potje Call of Duty zal niet echt werken zonder echte controller.

Naast integratie met Xbox Live wordt ook de communicatie tussen Windows Phone 7 en Windows 8 uitgediept met bijvoorbeeld SkyDrive. SkyDrive zorgt voor opslag in de 'Cloud' zodat je overal toegang hebt tot je bestanden zonder steeds een harde schijf te hoeven meenemen.

Tegelijk met de Windows 8 preview is ook de bèta van de Windows Store online gegaan. Hier kun je allerlei applicaties downloaden voor Windows 8. Tot slot is de testfase van Internet Explorer 10 nu ook gestart.

Demare winnaar GP Le Samyn

De GP Le Samyn is gewonnen door de Fransman Arnaud Demare. De renner van FdJ bleef in de sprint de Belg Kris Boeckmans van Vacansoleil voor. De GP Le Samyn is de traditionele opening van het Waalse wielerseizoen.

Een kopgroep van vijf mocht lang vooruit blijven, maar Iljo Keisse, Dennis Vanendert, Antoine Demoitie, Jonathan Breyne en Kevin Van Melsen werden op 25 kilometer van de meet ingelopen. Boeckmans kwam in de sprint te vroeg op kop en werd door Demare, de regerend wereldkampioen bij de junioren, ingelopen.

Demare won eerder dit jaar al de zesde rit van de Ronde van Qatar. Ook toen was hij de beste in de sprint.

Faber naar PSV 'zo goed als zeker'

Ernest Faber is naar verluidt al rond met PSV om daar assistent-trainer te worden. De voorzitter van zijn oude club kan het nieuws bijna bevestigen.

Hans Smulders van FC Eindhoven bleef tegenover het Eindhovens Dagblad nog mysterieus, maar gaf het nieuws bijna weg. "Officieel is het nog niet, maar natuurlijk is de kans erg groot dat hij die stap gaat zetten."

De directeur kan wel leven met het besluit van Faber, dat officieel pas maandag komt. "Natuurlijk hoort daar ook een soort trots bij. We zijn heel content met Ernest. We zijn allemaal paraat om het seizoen goed af te maken met elkaar."

De samenwerking met stadgenoot PSV verloopt volgens de preses in elk geval voorspoedig. "Marcel Brands heeft zich bij ons keurig gemeld voor Faber. We zijn ook heel tevreden dat Youness Mokhtar aan ons is uitgeleend en dat hij het goed doet."

Wenger looft jonge Oxlade-Chamberlain

Arsenal-trainer Arsène Wenger zou wel weten wie hij deze zomer zeker weten mee zou nemen naar het Europees Kampioenschap. Hij denk dat een van zijn jonge talenten, Alex Oxlade-Chamberlain, klaar is voor het grote Engeland.

"Je kan hem tegen iedere opponent opstellen", aldus Wenger op de website van Arsenal. "Hij heeft in tegenstelling tot zijn leeftijdgenoten geen problemen met de druk die op grote wedstrijden staat. Alex is nooit bang voor zijn directe tegenstander, ook al heeft die een naam van wereldformaat. Hij kan met een individuele actie de wedstrijd openbreken, alleen daarom zou ik hem al meenemen."

"Hij is een van de weinige spelers die ondanks zijn geringe ervaring makkelijk meedraait op het hoogste niveau. Dat heeft hij sinds zijn overstap van Southampton naar Arsenal al bewezen", besluit Wenger. Oxlade-Chamberlain is dit seizoen doorgebroken in de Premier League. De aanvaller van The Gunners kwam in de zomer over van Southampton.

Federer en Tsonga naar laatste acht Dubai

Roger Federer en Jo-Wilfried Tsonga hebben zich woensdag geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi van Dubai. De mondiale topvijfspelers hadden weinig problemen in de tweede ronde. Federer (2) won met 7-5, 6-3 van de Spanjaard Feliciano Lopez, terwijl de als vierde geplaatste Tsonga afrekende met de Tsjech Lukas Rosol: 6-3, 6-4.

In de kwartfinale mag de Rus Mikhail Youzhny proberen voor het eerst in zijn carrière van Federer te winnen. De elf eerdere ontmoetingen waren allemaal een prooi voor de nummer drie van de wereldranglijst. Tsonga, de mondiale nummer vijf, ontmoet bij de laatste acht Juan Martin Del Potro. De Argentijn won vier van de vijf ontmoetingen.

Vrouw eet schuursponzen

Kerry Trebilcock is maar een raar mens. De Britse tandartsassistente houdt er een uiterst merkwaardig dieet op na. Schuursponsjes staan bovenaan haar lijst van favoriete snacks. Berichtten wij eerder over een meisje dat van plastic houdt, deze 21-jarige Britse spant de kroon.

Kerry houdt niet alleen van schuursponzen, zeep besmeert ze met ketchup en mosterd of doopt ze net als een koekje in haar thee. De zeep moet echter wel biologisch zijn en ruiken naar citroen of limoen. De vreemde afwijking wordt in de medische wereld pica genoemd en komt voornamelijk voor bij zwangere vrouwen en kleine kinderen. Inmiddels heeft de jonge vrouw minstens vierduizend sponsjes naar binnen gewerkt.

Het gekke gedrag begon toen ze tijdens een vakantie in 2008 een infectie opliep. Hoewel het aanvankelijk begon als een onbedwingbare behoefte aan junkfood, was dat al snel niet voldoende. "Nadat ik een dubbele portie lasagne had gegeten en een hele bak ijs, had ik nog steeds honger. Ik besloot om ter afleiding de afwas te gaan doen. Toen ik een nieuw schuursponsje uit de verpakking haalde, voelde ik plots de onbedwingbare behoefte om dat op te eten. Het smaakte nergens naar, maar naderhand voelde ik me eindelijk voldaan", zo vertelt ze.

De kleine Kerry, die maar zo'n 50 kilo weegt, heeft last gehad van heftige buikkrampen, obstipatie en diarree. Om van het vreemde gedrag af te komen volgt ze inmiddels therapie. Ook slikt ze voedingssupplementen om haar tekort aan voedingsstoffen aan te vullen.

Oranje onder 19 naar simpele zege

In een oefenwedstrijd tegen Zwitserland heeft Oranje onder 19 een simpele 0-3 zege geboekt.

PSV'er Memphis Depay was de grote man. Hij tekende voor twee van de drie treffers. De derde kwam op naam van Feyenoorder Matthew Steenvoorden.

Oranje kwam pas na rust op het scorebord. Steenvoorden scoorde na 69 minuten. Depay liet zijn doelpunten na 76 en 87 minuten aantekenen.

Opstelling Jong Oranje: Verhulst (46. Bertrams), Sporkslede (70. Pelupessy), Rekik, Denswil, Dijks (70. Van Huijgevoort), Boccara (60. Steenvoorden), David (46. Ziyech), Ebecilio, Slagveer (60. Botaka), Achahbar (46. Locadia), Depay.

CAS spreekt Kolobnev vrij van dopinggebruik

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft Alexandr Kolobnev woensdag vrijgesproken van dopinggebruik in de Tour de France van vorig jaar. Volgens het CAS was Kolobnevs positieve test in de vijfde etappe te verklaren door 'medische redenen die niets met sportprestaties te maken hebben'. De Rus wordt al vijftien jaar behandeld voor chronische vaatziekten.

Bij Kolobnev werden sporen gevonden van hydrochloorthiazide (HCT), een vochtafdrijvend middel dat dopinggebruik kan maskeren. Van de Russische bond kreeg hij slechts een waarschuwing en een boete. De internationale wielerunie UCI ging daar niet mee akkoord en stapte naar het CAS.

De vrijspraak betekent eindelijk weer eens goed nieuws voor Kolobnev, die begin december ook nog in verband werd gebracht met omkoping. Volgens het Zwitserse magazine l'Illustré zou hij Alexandre Vinokourov in 2010 met opzet hebben laten winnen in Luik-Bastenaken-Luik in ruil voor honderdduizend euro.

Een aantal weken later werd Kolobnevs contract door Katusha, waarvoor hij twee seizoenen reed, niet verlengd.

Pc-versie Borderlands 2 met Steamworks

2K Games heeft vandaag bekendgemaakt dat Borderlands 2 voor de pc zal uitkomen met Steamworks-ondersteuning. Hierdoor krijgen gamers makkelijk toegang tot DLC, achievements, cloudsaving en multiplayer matchmaking.

De shooter moet op 21 september uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360. Borderlands 2 speelt zich zo'n vijf jaar na het originele spel af. De originele cast zal een rol krijgen in het spel terwijl de speler met een ander personage speelt.

Blizzard ontslaat 600 medewerkers

Gameontwikkelaar Blizzard heeft 600 medewerkers ontslagen. Hiervan is 90% niet gelieerd aan de gameontwikkelingstak van het bedrijf. Dit is te lezen in een vandaag uitgebrachte mededeling van Activision Blizzard.

De studio verzekert de mensen dat de ontslagen geen impact hebben op het World of Warcraft-ontwikkelaarsteam en dat eerder bekendgemaakte releaseschema's niet beïnvloed zullen worden.

"As Blizzard and the industry have evolved we've also had to make some difficult decisions in order to address the changing needs of our company," zegt Blizzard Entertainment-baas Mike Morhaime. "Knowing that, it still does not make letting go of some of our team members any easier."

In dezelfde mededeling meldt Blizzard dat zij nog op zoek zijn naar gekwalificeerde ontwikkelaars voor een aantal openstaande posities.

Naaktloper slaags met politie na sollicitatie

De 36-jarige Jose Ayala, afkomstig uit Sacramento Amerika, wilde graag een nieuwe baan en besloot te solliciteren bij een lasserij. Afgelopen zaterdag stond hij vol goede moed, maar zonder kleding aan, voor de deur. Waarschijnlijk onder invloed van methamfetamine was de man in z'n adamskostuum de deur uitgegaan.

Eigenaar Chris Johnson verklaarde tegen de lokale zender KOVR: "Ik draaide me om en was verbijsterd. Hij mompelde dat hij werk zocht als lasser en dat hij goed was met zijn handen." Johnson alarmeerde de politie, die moeite had om Ayala te arresteren. Hij krabde de agenten en van een vrouwelijke agent moest de paardenstaart het ontgelden.

Dinosaurussen hadden last van gigantische vlooien

De dinosaurussen in het Jura-tijdperk hadden te kampen met de voorvaderen van de hedendaagse vlooien. Deze voorvaderen waren echter wel 2,5 centimeter lang. Dat blijkt uit nieuwe fossielen die in China zijn gevonden.

De vlooien leefden tussen 125 en 165 miljoen jaar geleden, aldus Diying Huang van het Instituut voor Geologie en Paleontologie in Nanjing. Hun grote bek bevatte scherpe gekartelde randen die de beestjes in staat stelden zich vast te klampen aan de huid van dinosaurussen, schrijven de Chinese onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Volgens de wetenschappers zouden er acht of meer van de hedendaagse vlooien op de rug van een van hun prehistorische voorvaderen passen. "Dat was me een beest", aldus Michael Engel, een curator die ook meewerkte aan het onderzoek. "Het was een groot schepsel. Ik kan me niet eens voorstellen dat ik thuiskom en een of meer van deze dingen op mijn piepkleine schnauzer zie zitten."

De prehistorische vrouwelijke vlooien waren ongeveer twee keer zo groot als hun mannelijke soortgenoten, een verhouding die sindsdien niet is veranderd. Maar volgens Engel is niet alleen de omvang van de fossielen indrukwekkend. Met hun vreselijke bek konden ze zich vastklampen in de huid van bepaalde dinosaurussen, waarschijnlijk degene die veren hadden. Volgens Engel hadden deze vlooienbekken 'bijna een zaag aan de zijkant'. "Dit ding was bewapend. Ze waren toegerust om zich ergens in vast te bijten."

Hoewel de oude vlooien groot waren, hadden ze vergeleken met hun nazaten ook een nadeel: hun poten waren niet ontwikkeld. Door de jaren heen zijn vlooien geëvolueerd. In tegenstelling tot hun prehistorische voorvaderen, die zich kruipend voortbewogen, kunnen vlooien vandaag de dag springen.

Engel zei dat het niet verwonderlijk is dat de vlooien in de prehistorie zoveel groter waren. Als je nog verder teruggaat in de tijd kom je de voorvaderen van libellen tegen met een spanwijdte van een meter, aldus Engel.

The Avengers: tweede trailer

Met nog minder dan twee maanden tot de film in ons land te zien is, is de eindspurt van de promotionele campagne voor Joss Whedon's The Avengers ingezet. Na het onthullen van de nieuwe poster (en de Britse Avengers Assemble versie) is nu ook een nieuwe trailer beschikbaar.

De nieuwe trailer is, wanneer vergeleken met de eerdere trailer, meer van hetzelfde, maar zeker niet minder interessant. De helden, met naast de vier groten ook Black Widow (Scarlett Johannson) en Hawkeye (Jeremy Renner), worden getoond, alsmede een beeld van de enorme chaos die Loki (Tom Hiddleston) in New York aanricht. Met voldoende actie is de trailer een fijn lekkermakertje voor de start van de 2012-filmzomer.

The Avengers bestormen vanaf 26 april in IMAX 3D de Nederlandse bioscopen.

Moeder baart bezopen baby

Een Litouwse heeft een stomdronken baby ter wereld gebracht. Het kindje had 2 promille alcohol in het bloed, zo bleek tijdens onderzoek in een ziekenhuis in het stadje Rokiskis. Het kind zou niet in levensgevaar verkeren.

De moeder had vlak voor de bevalling alcoholische drank geconsumeerd en bleek zelf een promillage van 1,1 te hebben. De vrouw heeft volgens media in Litouwen al twee andere kinderen.

Britten waarschuwen Argentinië om Falklands

De hoogste Argentijnse diplomaat in Groot-Brittannië is woensdag door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. De diplomaat moet uitleggen waarom Argentinië twintig grote bedrijven heeft gevraagd niet langer Britse producten te importeren.

Dinsdag vroeg de Argentijnse minister van Industrie Debora Giorgi de bedrijven om Britse producten te vervangen door producten uit andere landen. Daarmee wil de minister Londen onder druk zetten om te onderhandelen over de Falklandeilanden. De eilanden vallen onder Brits bestuur, maar Argentinië claimt de eilanden.

Argentinië heeft al sinds 2008 geen ambassadeur in Groot-Brittannië. Daarom werd charge d'affaires Osvaldo Marsico naar het ministerie geroepen. "Het Verenigd Koninkrijk is de zesde investeerder in Argentinië en we importeren meer vanuit Argentinië dan dat we naar het land exporteerden", aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is dan ook absoluut niet in het economisch belang van Argentinië om deze handelsbelemmeringen in te stellen."

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron liet weten het 'erg treurig te vinden dat Argentinië doorgaat met hun benadering van confrontaties in plaats van samenwerking'.

De spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de eilanden neemt toe. Binnenkort wordt de oorlog om de Falklandeilanden, die op 2 april 1982 begon, herdacht. Bij de oorlog kwamen meer dan negenhonderd mensen om het leven.

Grote Assassin's Creed-aankondiging één dezer dagen

Eén dezer dagen zal er een grote aankondiging komen over iets dat met Assassin's Creed te maken heeft. Het kan niet de aankondiging zijn van het derde deel want deze is al officieel bekendgemaakt.

Of we meer details krijgen van het derde deel of misschien wel een compleet nieuwe game in de serie naast het derde deel is nog even afwachten. Hou de Facebook-pagina van Assassin's Creed in de gaten voor meer nieuws rondom de aankondiging.

'Mohammed B. wilde medegevangene vermoorden'

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft vorig jaar in de gevangenis geprobeerd om medegedetineerde Jesse R. te vermoorden. Hij had zijn aanval op R., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, vooraf aangekondigd, zo schrijft Vrij Nederland. Het blad had inzage in een recente uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassingen Jeugdbescherming (RSJ).

Eind mei ging B. op de luchtplaats van de extra beveiligde inrichting R. te lijf. B. had die dag bergschoenen aangetrokken en had volgens R. in de voorgaande maanden bokstraining gevolgd.

B. heeft volgens Hetty Cremers, de advocate van R., vooraf gezegd dat hij een cipier of een medegevangene zou gaan vermoorden. Hij wilde Ali A., een andere verdachte in het liquidatieproces, van het leven beroven omdat hij een slechte moslim zou zijn, of R. 'want die is een boeddhist en doet toch niks terug'.

De keuze viel op 27 mei op R.. Een derde gevangene, de beruchte overvaller Eric Jan Q., kwam tussenbeide en wist R. te ontzetten. Die liep slechts een blauw oog op.

Volgens Cremers weigerden acht cipiers in te grijpen. Ze vindt het ook onbegrijpelijk dat B. en R. tegelijkertijd werden gelucht.

De gevangenisdirectie ontkent dat B. eerder bedreigingen heeft geuit. Bij de knokpartij heeft het personeel 'snel en adequaat' gereageerd, laat de directie weten aan Vrij Nederland. De beklagcommissie van de inrichting is wel van oordeel dat B. en R. niet samen gelucht mochten worden en heeft een tegemoetkoming van 25 euro aan R. toegekend.

Cremers stapt naar het Europees hof met de klacht over het gelijktijdig luchten van B. en haar cliënt. R. heeft aangifte gedaan van poging tot moord. Het is nog onduidelijk of justitie B. hiervoor gaat vervolgen.

Tsjechië tekent nieuw EU-verdrag niet

Tsjechië ondertekent vooralsnog niet het nieuwe Europese verdrag dat de EU-lidstaten strengere begrotingsregels moet opleggen. Dat heeft de Tsjechische premier Petr Necas woensdag gezegd.

Het nieuwe verdrag wordt naar verwachting later deze week op een bijeenkomst van regeringsleiders in Brussel door 25 van de 27 lidstaten ondertekend. Necas zei dat er binnen zijn regering verdeeldheid bestaat over het verdrag en dat het daarom voorlopig niet wordt ondertekend. De regering zal in de nabije toekomst wel weer over het akkoord praten.

Naast Tsjechië heeft alleen Groot-Brittannië aangegeven het verdrag niet te ondertekenen. Beide landen voeren de euro niet als munteenheid.


Tsjechië tekent nieuw EU-verdrag niet (Foto: Novum)

'Volgende week meer info over Game of Thrones MMO'

Volgende week maandag start de Game Developers Conference en developer Bigpoint zal naar alle waarschijnlijkheid meer informatie vrijgeven over een MMO omtrent de hitserie Game Of Thrones. De game zal een browser-based MMO worden. De game zal zich afspelen in de wereld zoals we die kennen van de serie.

Ontwikkeling van de MMO is afgelopen zomer al gestart en er wordt verwacht dat we volgende week de eerste beelden kunnen aanschouwen. Ergens in de herfst zal de eerste gesloten bèta van start gaan. 

GOT

Alle Britse deelnemers Spelen getest

Groot-Brittannië wil alle sporters die het afvaardigt naar de Olympische Spelen in Londen van tevoren testen op doping. Dat heeft voorzitter Andy Parkinson van de Britse antidopingautoriteit woensdag laten weten. Het zal gaan om onaangekondigde controles buiten sportwedstrijden om.

"Ons doel is om elke atleet minimaal één keer te testen", vertelde Parkinson. "Bij sommige sporten zal er vaker gecontroleerd worden dan bij andere. Er zit geen maximum aan het aantal keer dat we een individuele sporter kunnen testen." Ook deelnemers aan de Paralympische Spelen in augustus kunnen op extra controles rekenen.

Presidentsverkiezingen in Egypte 23-24 mei

De Egyptische kiescommissie heeft 23 en 24 mei als data geprikt voor de eerste presidentsverkiezingen in het land sinds het aftreden van oud-president Hosni Mubarak. Dat heeft het hoofd van de kiescommissie, Farouk Sultan, woensdag gezegd. De uitslag van de verkiezingen wordt 21 juni bekendgemaakt.

De Egyptische legertop, die het land momenteel bestuurt, heeft beloofd de macht over te dragen aan een burgerregering zodra een nieuwe president is gekozen.

Politie doekt ondergrondse wietkwekerij op

De politie heeft dinsdag in een loods in Dronten een grote ondergrondse wietkwekerij ontmanteld. In Lelystad en België werden twaalf verdachten aangehouden, meldt de politie woensdag. Ze worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij illegale hennepteelt en witwassen.

In Lelystad, Dronten en Haarlem werden acht locaties doorzocht. Er werden bijna zevenhonderd hennepplanten, duizenden euro's contant geld, drie auto's en kweekapparatuur in beslag genomen.

Drie mannen uit Lelystad van 27, 55 en 57 jaar werden dinsdag aangehouden in hun woonplaats. Tijdens het Nederlandse politieonderzoek naar georganiseerde hennepcriminaliteit kwamen ook negen Belgische verdachten in beeld. Zij werden dinsdag in eigen land gearresteerd.

De banden tussen de Nederlandse en Belgische verdachten worden onderzocht, evenals wie welke rol heeft gespeeld.

Tatjana is weer vrijgezel

De relatie tussen Tatjana Simic en Peter Mijnen is voorbij. De zangeres en actrice leerde Mijnen kennen in het tv-programma Wie Kiest Tatjana? De twee vormden sinds begin vorig jaar een stel.

"Ze hebben het geprobeerd", vertelt een woordvoerder aan Novum Nieuws. "Ik denk dat de afstand meespeelt." Simic woonde niet samen met Mijnen, die in de Achterhoek een bedrijf runt. "Soms werkt het gewoon niet. Misschien laat Tatjana haar carrière nu ook voorgaan en maakte ze er niet genoeg tijd voor vrij."

De 48-jarige Tatjana verbrak in 2010 haar relatie met miljonair Ronny Rosenbaum, met wie ze twee jaar samen was. Daarvoor was ze kortstondig samen met miljardair Marcel Boekhoorn.

'Tsunami gewillige meisjes in porno'

Er is een ware tsunami van gewillige meisjes in de Amerikaanse porno-industrie gaande. Dit zeggen verschillende insiders tegenover de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. Volgens hen is het nu veel moeilijker om een succesvolle actrice te worden en al helemaal om mainstream door te breken.

"Een paar jaar geleden werkten er 100 meisjes in de complete industrie, nu komen er elke week 100 nieuwe bij. Vroeger waren ze allemaal sterren, nu denken ze slechts dat ze sterren zijn", vertelt de befaamde talentmanager Mark Spiegler. Hij zegt dat het resultaat daarvan is dat de dames inwisselbaar zijn geworden. Actrice Brooklyn Lee bevestigt het beeld: "De markt is compleet verzadigd op het moment."

Spiegler: "Tien jaar geleden vielen meisjes 'bij toeval' in de industrie, nu dromen veel meisjes om porno te doen." De relatief hoge werkloosheid in de VS speelt actrices ook parten, vertelt Lee: "Ik ken veel mooie meisjes die geweldige scènes doen, maar die geen werk kunnen vinden."

Volgens Alec Helmy van seksuitgever XBIZ ligt het ook aan de moderne technologieën: "Actrices werden een paar jaar geleden rocksterren omdat zoveel mensen betaalden voor porno. Maar gratis porno geeft niet meer dezelfde impact. Je hebt nog steeds grote namen, maar die hebben veel minder impact als die van Jenna Jameson."


'Tsunami gewillige meisjes in porno' (Foto's: Rick Hall / Stinkie Pinkie)

Alan Wake pc-bonus disc bekendgemaakt

Remedy heeft aangekondigd dat de retail-versies van Alan Wake voor pc een bonusdisc meer zullen bevatten dan eerder aangekondigd. Deze versies zullen te koop zijn vanaf 2 maart. De game was sinds 16 februari al te downloaden via Steam. 

Alan Wake wordt verkrijgbaar in een Special Edition met één bonus-disc, en een Collector's Edition met maar liefst twee bonus-discs. Hieronder een overzicht van de features:

Special Edition
• Premium packaging
• Disc 1: Main game plus both DLCs The Signal and The Writer
• Disc 2: OST of the game including 13 Tracks (Audio-CD)
• 6 Post cards with different pictures/scenes from the game
• Manual
• 1 poster (printed on both sides)
• 7 stickers with different pictures/scenes/characters from the game

Collector's Edition

• Premium packaging
• Disc 1: Main game plus both DLCs The Signal and The Writer. The main game of the LCE contains audio commentary and background information by Remedy, which can be switched on in addition to the game
• Disc 2: OST of the game including 13 Tracks (Audio-CD)
• Disc 3+Disc 4: Bonus Discs containing: History of Remedy, Making of Alan Wake, Making of a Thriller, music video "War" by Poets of the Fall, several trailers to the game, Storyboard (with concept art) as a movie clip
• The Alan Wake Files; 144 pages containing evidence on the mysterious incidents around Alan Wake and Bright Falls, compiled by the fictitious author Clay Steward (no hardcover, same print format as the game manual )
• 6 post cards with different pictures/scenes from the game
• Manual
• 1 poster (printed on both sides)
• 7 stickers with different pictures/scenes/characters from the game

Heupblessure dwingt Sikora tot stoppen

Viktor Sikora zet een punt achter zijn voetbalcarrière. De 33-jarige vleugelspeler kampt al jaren met een chronische heupblessure die hem nu tot stoppen dwingt. Sikora speelde de laatste jaren in de Australische competitie voor Perth Glory. Hij kwam tot zes interlands waarin hij niet wist te scoren.

Sikora kende zijn beste periode bij Vitesse. In 2002 zorgde zijn goede prestaties in Arnhem voor een transfer naar Ajax. In Amsterdam kwam hij echter nooit uit de verf. Na een jaar Heerenveen speelde hij nog drie seizoenen in de Eredivisie voor NAC Breda. De geboren Deventenaar speelde verder nog voor Go Ahead Eagles en FC Dallas.

België wil eenheid met Nederlands leger

België sluit een overdracht van soevereiniteit van zijn leger in de toekomst niet uit nu de Belgische en Nederlandse strijdkrachten nog nauwer gaan samenwerken. Uiteindelijk moet er een Belgisch-Nederlands eskadron of eenheid komen die onder één gemeenschappelijk commando staat.

Dat stelde de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem woensdag op de Vlaamse televisie op de dag van zijn bezoek aan de marinebasis in Den Helder. Hij pleitte voor verdere integratie om kosten te besparen en de efficiency te vergroten.

De Belgische en Nederlandse marine bijvoorbeeld werken al jaren samen bij de opleiding van personeel of het onderhoud van de vloot. Ook schaffen beide legers steeds vaker samen materieel aan.

België wil eenheid met Nederlands leger
België wil eenheid met Nederlands leger (Foto: ANP)

'Meisje ging vrijwillig met moordenaar mee'

Het 15-jarige meisje uit Nootdorp, dat zaterdagochtend vermoord is gevonden in de Goudenregenstraat in Den Haag, ging vrijwillig met verdachte Stanley A. mee naar huis. Dat zei althans advocaat Rob Pohlkamp woensdag, die de 25-jarige A. verdedigt. De twee zouden bij A. thuis een colaatje hebben gedronken en een sigaretje hebben gerookt, toen het 'plotseling' misging.

A. heeft volgens zijn advocaat gezegd het meisje op straat te hebben aangesproken met de vraag wat ze - gezien haar jonge leeftijd - nog zo laat op straat deed. "Ze zijn toen in gesprek geraakt en het meisje is met hem meegegaan", aldus Pohlkamp.

'Meisje ging vrijwillig met moordenaar mee’
'Meisje ging vrijwillig met moordenaar mee' (Foto: ANP)

CDA wil staat 'gouden aandeel' in banken geven

De staat moet een 'gouden aandeel' nemen in alle grote banken. Dat bepleit het CDA in een woensdag verschenen plan voor de financiële sector. Het gaat om een minderheidsaandeel, waaraan wel een vetorecht over belangrijke besluiten is verbonden.

Het gouden aandeel moet ervoor zorgen dat de banken die cruciaal zijn voor het functioneren van het systeem, niet in gevaar komen, bijvoorbeeld doordat te grote risico's worden genomen. "De financiële sector, met name systeemrelevante banken, vertegenwoordigt immers een publiek belang", staat in het plan, dat is opgesteld door de Tweede Kamerfractie van het CDA en het wetenschappelijk instituut van de partij.

Het CDA wil verder dat bonussen bij banken maximaal 25 procent gaan bedragen van het vaste salaris. Als banken hier niet zelf voor gaan zorgen, moeten er regels komen. Verder moeten bonussen niet alleen afhankelijk zijn van financiële criteria, maar ook van de mate waarin maatschappelijke doelen zijn behaald.

Verder wil het CDA dat jongeren weer leren sparen. Volgens de partij zijn mensen de afgelopen decennia steeds gemakkelijker gaan denken over het aangaan van schulden, omdat er vanuit werd gegaan dat de welvaart alleen maar zou toenemen. Inmiddels is het tijd voor het 'hercreëren van een spaarcultuur'. "Jongeren zullen vanaf jonge leeftijd vertrouwd moeten raken met sparen en met de risico's van het aangaan van schulden."

Gravity Rush krijgt toch retailrelease

Gravity Rush krijgt toch een retailrelease in Europa, dit heeft Sony vandaag bekendgemaakt. Eerder was het plan om de game enkel als download aan te bieden vanuit de PlayStation Store. De releasedatum staat gepland voor 13 juni.

Gravity Rush speelt zich af in een futuristische wereld die wordt aangevallen door onbekende vijanden. Zogenaamde gravitatie-stormen woeden overal en creëren chaos en crisis in de zaal. Jij speelt een jongedame genaamd Kat en hebt last van geheugenverlies. Gelukkig beschik je ook over de kracht om zwaartekracht te manipuleren.

Deze week geen PSVita-titels in top 20 in Japan

Vita heeft het nog altijd zwaar in Japan en verliest weer van zijn voorganger PSP wat betreft het aantal verkochte exemplaren. Ook op het gebied van games is er niet veel goeds te vertellen daar er geen Vita-games in de top 20 staan.

Games
[PSP] Tales of the Heroes: Twin Brave - 85.309 / NEW
[3DS] Harvest Moon: The Land of Origin - 81.131 / NEW
[PS3] Naruto Shippuden: Narutimate Storm Generation - 65.758 / NEW
[PSP] I Don't Have Many Friends Portable - 56.969 / NEW
[PS3] Asura's Wrath - 30.308 / NEW
[PSP] Nendoroid Generation - 21.991 / NEW
[3DS] Super Mario 3D Land - 21.400 / 1.370.176 
[3DS] Mario Kart 7 - 20.744 / 1.527.266
[3DS] Monster Hunter 3G - 17.841 / 1.267.675
[PS3] The Idolmaster: Gravure For You! Vol.5 - 17.038 / NEW
[PS3] Binary Domain - 14.905 / 88.589 
[PSP] Harukanaru Toki no Naka de 5 - 12.630 / NEW
[3DS] Resident Evil: Revelations - 12.210 / 244.116
[PS3] Touch, Shot! Love Application - 11.077 / NEW
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy - 10.786 / 77.993
[PS3] Gal Gun - 9.002 / NEW
[3DS] New Love Plus - 8.644 / 113.613
[PSP] Samurai Warriors 3 Z Special - 8.178 / 25.303
[PSP] Moujuutsukai to Oujisama: Snow Bride Portable - 8.044 / NEW
[PSP] Suikoden: Tsumugareshi Hyakunen no Toki - 7.607 / 83.086

Hardware
 

Console Deze week Vorige week Totaal
3DS  76.322  94.667   5.102.944 
PS3  27.111   21.993   7.879.654 
PSP  15.928    14.824   18.918.603 
PSV  11.186    12.309   589.998 
Wii  7.878    7.874    12.280.266 
NDS  1.639   1.557   32.829.246  
360  1.508    983   1.548.137 
PS2  1.269    1.433    21.782.234 

Kleybanova terug na overwinnen kanker

Tennisster Alisa Kleybanova maakt volgende maand haar rentree bij het WTA-toernooi in Miami. De 22-jarige Russin vocht sinds juli tegen lymfeklierkanker. "De behandeling was succesvol, mijn dokters zijn tevreden en ik voel mij geweldig", laat Kleybanova weten op de website van de WTA.

"Ik heb in december mijn laatste behandeling gehad en een paar weken geleden was de laatste test in Italië ook positief. Inmiddels speel ik weer in Florida", zegt een uitgelaten Kleybanova. "Het was lichamelijk heel zwaar, maar het was zo emotioneel dat ik niet van de baan wilde."

Kleybanova, ooit twintigste op de wereldranglijst, schreef twee toernooien op haar naam. In 2010 was ze zowel in Kuala Lumpur als in Seoul de beste.


Kleybanova terug na overwinnen kanker (Foto: Novum)

Microsoft lanceert free-to-play vluchtsimulator

Aspirant-piloten kunnen vanaf vandaag hun tanden zetten in een nieuwe flightsim. Microsoft heeft namelijk vandaag Microsoft Flight uitgebracht. De game is gestoeld op het inmiddels ingeburgerde free-to-play concept, en is hier te downloaden.

Je start op the Big island of Hawaï met een ICON A5 vliegtuig. Hiermee kun je al een aantal missies vliegen. Als je je aanmeldt op Games for Windows LIVE krijg je gratis extra content, waaronder een tweede vliegtuig (Boeing Stearman Deluxe Model) en extra missies.

Wil je meer, dan is er de mogelijkheid om extra vliegtuigen te kopen. Deze zijn beschikbaar in een basic en deluxe variant, waarbij de eerste alleen het exterieur laat zien. De deluxe versie heeft ook een cockpit-view.

Verder is het mogelijk het Hawaiian Adventure Pack te kopen, wat naast extra vliegtuigen ook nieuwe eilanden en missies unlockt.

ms flight

Zone of the Enders krijgt HD-versie

Konami heeft bekendgemaakt dat ze Zone of the Enders HD deze herfst zullen uitbrengen voor PS3 en Xbox 360. De HD-versie is vorig jaar al aangekondigd tijdens de E3 maar nu is er eindelijk een periode waarin dit gaat gebeuren.

De eerste game zal een nieuw anime-intro krijgen en de tweede zal de exclusieve Europese content krijgen die het bij de Europese release had. Wanneer de Vita-versie uit zal komen is niet bekendgemaakt. Deze is vorig jaar tijdens de Tokyo GameShow aangekondigd.

PowNed publiceert ruw materiaal aanval

Omroep PowNed zet woensdagmiddag het ruwe materiaal van een interview met de Leidse hoogleraar Andreas Kinneging online. Verslaggever Rutger Castricum kreeg Kinneging maandag voor de camera voor een reportage over diens vrouw, columniste Naema Tahir. Kinneging was niet van het bezoek gediend en zou Castricum tot tweemaal toe naar de keel zijn gevlogen.

De hoogleraar rechtsfilosofie ontkende dinsdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman de verslaggever te hebben aangevallen. Om het tegendeel te bewijzen, zet PowNed het ruwe materiaal van het interview op zijn website, aldus presentator Dominique Weesie.

PowNed publiceert ruw materiaal aanval
PowNed publiceert ruw materiaal aanval (Foto: ANP)

Sigthórsson denkt in april weer te spelen

Kolbeinn Sigthórsson komt dit seizoen mogelijk nog in actie namens Ajax. De IJslander kampt al tijden met een blessure. Sinds oktober vorig jaar heeft hij niet gespeeld namens de Amsterdammers. De aanvaller kampt met een zogenaamde vermoeidheidsbreuk in zijn voet.

Verwacht werd dat Sigthórsson het lopende seizoen niet meer in actie zou kunnen komen, zelf verwacht hij dat het wel kan. "Ik heb goede hoop dat ik er in april weer bij ben", vertelt de aanvaller in gesprek met RTV Noord-Holland.

Het seizoen in de Eredivisie duurt nog tot het begin van mei. Wellicht kan de IJslander op 29 april spelen, als Ajax het in Enschede opneemt tegen concurrent FC Twente.


Kolbeinn Sigthórsson is nog steeds geblesseerd (Foto: Pro Shots)

Djokovic en Murray naar kwartfinale Dubai

Novak Djokovic is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ATP-toernooi in Dubai. De Servische favoriet had woensdag aan twee sets voldoende tegen de Oekraïner Sergiy Stakhovsky: 7-6 (5) en 6-3. Djokovic treft bij de laatste acht zijn landgenoot Janko Tipsarevic (7), die de Italiaan Flavio Cipolla met 6-7 (2), 6-1 en 6-1 versloeg.

Andy Murray sloeg zich probleemloos langs de Zwitser Marco Chiudinelli. De als derde geplaatste Brit was met 6-3 en 6-4 te sterk. In de volgende ronde neemt hij het op tegen Tomas Berdych (5). De Tsjech schakelde Lukas Lacko uit Slowakije uit met 6-1 en 6-2.

Mikhail Youzhny kan zich opmaken voor een ontmoeting met Roger Federer (2) of Feliciano Lopez. De Rus was de als zesde geplaatste Amerikaan Mardy Fish de baas met 6-2 en 7-6 (0).


Djokovic en Murray naar kwartfinale Dubai (Foto: Novum)

Judoka Verbij bijna zeker van Spelen

Judoka Luuk Verbij lijkt zich op te kunnen gaan maken voor de Olympische Spelen in Londen. De judobond vindt dat de Nederlander met een plaats in de achtste finales bij de Grand Slam in Parijs vormbehoud heeft getoond en draagt hem voor bij de NOC*NSF.

Verbij komt uit in de klasse boven de 100 kilogram. Wil hij daadwerkelijk naar de Spelen mogen dan moet hij in april, na het EK, op de geschoonde wereldranglijst bij de eerste 22 staan. Momenteel staat de judoka zeventiende.

Rotterdam kandidaat voor Jeugdspelen 2018

Rotterdam is kandidaat voor de Olympische Jeugdspelen van 2018. Sportkoepel NOC*NSF heeft de stad woensdag voorgedragen. In juni volgend jaar maakt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend op wie de definitieve keuze is gevallen. De Jeugdspelen is een internationaal sportevenement voor sporters van 14 tot 18 jaar.

Rotterdam moet zich voor 15 oktober officieel aanmelden bij het IOC. In januari 2013 stelt het comité een shortlist op van alle steden die zich hebben aangemeld. Het is nog onduidelijk van welke steden de Maasstad concurrentie kan verwachten.

NOCNSF-voorzitter André Bolhuis reageert verheugd. "We zijn blij in Rotterdam zo'n enthousiaste partner voor dit mooie evenement te hebben gevonden." De gemeente Rotterdam ziet het evenement als stimulans voor de jongeren in Nederland. "Deze Olympische Spelen bieden een geweldige kans om de talenten van onze jongeren aan te spreken en te ontwikkelen", aldus wethouder Antoinette Laan.

De eerste editie van de Jeugspelen werd in 2010 in Singapore gehouden, de tweede in de Chinese stad Nanjing. In 2012 werd de eerste wintereditie georganiseerd in het Oostenrijkse Innsbruck.

[Upd] Doden door tornado's en noodweer in de VS

Noodweer heeft in diverse Amerikaanse staten vannacht voor veel overlast gezorgd. Vooral in de staten Nebraska, Missouri, Montana en Kansas was het goed raak.

Op sommige plaatsen werden ook tornadowaarschuwingen afgegeven en in enkele gevallen kwamen er ook tornado's aan de grond. Vooral het dorpje Harveyville in Kansas lijkt flink getroffen.

Het dorp telt slechts 230 inwoners en ligt zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Topeka. De laatste berichten spreken over 9 gewonden, waarvan één zwaar gewonde. Andere media reppen al over één dode. Daar is mogelijk een EF3 tornado overheen getrokken, maar dat wordt momenteel onderzocht.

Ook in Branson, Missouri, zou een tornado schade hebben aangericht. Bomen raakten ontworteld en daken van gebouwen en een tankstation zijn kapot gewaaid. In sommige plaatsen in Missouri kwamen er hagelstenen zo groot als knikkers naar beneden. In veel gebieden viel de stroom uit omdat stroomkabels het begaven.

Het tornadoseizoen van de VS begint zon beetje in maart en duurt tot juni. Vorig jaar was het het duurste en dodelijkste tornadojaar in decennia. Meer dan 500 mensen kwamen toen om het leven, waarvan alleen al 160 in het stadje Joplin (Missouri). Ook op het forum worden de tornado's in de VS van dag tot dag gevolgd. Daar staan inmiddels ook foto's en video's van het noodweer van vannacht.

Update 15.50 uur
Het noodweer heeft inmiddels ook andere staten van de VS bereikt. In Illinois werd vooral Harrisburg zwaar getroffen. Daar richtte een tornado grote schade aan en volgens MBC vielen daar zeker drie doden. In het eerder genoemde Harveyville viel ook één dode.

Het stormfront breidt zich inmiddels uit naar het oosten van het land. De Amerikaanse stormdienst heeft nu ook de  'extreem weer waarschuwing' voor vandaag uitgebreid van "laag risico" naar "gemiddeld" risico. Ze verwachten daar vandaag nog veel meer noodweer. De waarschuwingen zijn vooral van kracht voor Tennessee, maar ook alle omringende staten als Virginia en Dakota krijgen nog het nodige.

Line-up Pinkpop 2012 grotendeels bekend

26, 27 en 28 mei is het weer tijd voor een weekendje Pinkpopgeweld. Pinkpopbaas Jan Smeets maakte woensdag eindelijk de complete line-up bekend in Paradiso. Een van de verrassingen naast Bruce Springsteen is Anouk die vorige week nog beweerde niet op het festival te staan.

Op zaterdag treden The Ting Tings, Anouk, Will and the people, Afghan Wings, Ben Howard, Astroids Galaxy Tour, kyus lives!, Kasabian op. Ook de winnaar van de Nu of Nooit contest, Major Tom, treedt zaterdag aan. De eerste dag wordt afgesloten door the Cure.

Verder is Linkin Park de afsluiter van de Pinkpopzondag nadat de volgende namen de podia onveilig hebben gemaakt: Kyteman Orchestra, Soundgarden, Babylon Circus, Keane, Racoon, The Wombats, Mastodon, Chase and Status, Sharon Jones and Dap Kings en Bombay Bicycle Club.

De maandag ten slotte wordt gevuld met Herbert Gronemeyer, Mumford & Sons, Gers Pardoel, Seasick Steve, The Specials, Rival Sons, Blood Red Shoes, The Hives, James Morrison, Serena Pryne & the Mandevilles. Het feest eindigt met een twee uur durend optreden van Bruce Springsteen. Uiteraard doet FOK! in mei weer  verslag van het festival.


 In 1998 trad Anouk op in rode BH.

Sijsling via Brown naar tweede ronde Cherbourg

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Cherbourg bereikt. De als zesde geplaatste Amsterdammer rekende woensdag in drie sets af met de Duitser Dustin Brown: 5-7, 6-4 en 6-3. Sijsling, de mondiale nummer 130, staat op de wereldranglijst 42 plaatsen hoger dan Brown.

De 24-jarige Nederlander neemt het in de volgende ronde op tegen de Fransman Maxime Teixeira. Naast Sijsling is ook Thomas Schoorel actief op het Franse hardcourttoernooi. De als tweede geplaatste Schoorel was dinsdag in de eerste ronde te sterk voor Philipp Oswald.

Ook Matwé Middelkoop boekte woensdag succes bij een challengertoernooi. De Leerdammer zorgde in Casablanca voor een stunt door ten koste van de als eerste geplaatste Roemeen Adrian Ungur de kwartfinale te bereiken: 7-6 (3) en 6-1. Middelkoop maakte in de eerste ronde al indruk met een 6-0 en 6-0 zege op Reda Karakhi.

Williams ziet in Parr ideale opvolger

Mocht Sir Frank Williams besluiten een stapje terug te doen bij zijn Formule 1-team dan zou Adam Parr zijn opvolger kunnen zijn. De Brit is zeer gecharmeerd van zijn landgenoot die momenteel al de baas is van Williams Grand Prix Holdings PLC, het overkoepelende bedrijf van het Britse team.

"Mocht ik om de een of andere reden mijn werk niet meer kunnen doen, dan kan Adam het gat vullen. Hij is nog jong en fysiek in orde, net als ik op zijn leeftijd. Hij is geen racer, maar dat is in deze dagen van commercialisering misschien wel een voordeel. Hij weet goede financiële beslissingen te maken en hij staat zijn mannetje in vergaderingen," zei Frank Williams tegen F1 Racing. Hij blijft wel grootaandeelhouder in het team.

Eén van de andere mensen die bij de oprichting van het Formule 1-team Williams betrokken waren was Patrick Head. Hij heeft eind vorig jaar al een stap terug gegaan en werkt nu voor de hybride tak van het bedrijf.

'Leider Al-Qaida' opgepakt in Caïro

Op de luchthaven van Caïro is een man opgepakt die op Amerikaanse terreurlijsten te boek staat als een van de leiders van Al-Qaida. De man, Mohammed Ibrahim Makkawi, zegt dat er sprake is van een vergissing en beweert dat hij wordt verward met een ander.

Makkawi arriveerde woensdag vanuit Pakistan in Caïro en is in hechtenis genomen voor verhoor. Tegen verslaggevers op de luchthaven zei Makkawi dat hij niet de man is die zich Saif al-Adel noemt en dat hij al sinds 1989 niets meer van doen heeft met Al-Qaida.

Op Amerikaanse terreurlijsten staat de naam Mohammed Ibrahim Makkawi. Deze persoon zou Saif al-Adel, wat 'zwaard van gerechtigheid' betekent, als alias voeren. Voormalige opstandelingen die beide mannen zeggen te kennen lieten eerder al weten dat het inderdaad om twee verschillende personen gaat en dat de informatie op de terreurlijst van de Verenigde Staten incorrect is.

Genomineerden Big Brother Awards bekend

Het KLPD, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en internetbeveiligingsbedrijf Diginotar zijn drie van de negen genomineerden voor de prijs voor 'grofste privacyschenders' van het jaar. De zogeheten Big Brother Awards worden elk jaar uitgereikt door Bits of Freedom, dat zich inzet voor digitale burgerrechten.

Het KLPD is genomineerd vanwege het gebruik van afluistersoftware. Minister Schippers staat op de lijst omdat ze pleitte voor een doorstart van het elektronisch patiëntendossier, ondanks dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. Diginotar is het bedrijf waarvan vorig najaar de beveiligingscertificaten werden gehackt.

De overige genomineerden, onderverdeeld in de categorieën overheid, personen en bedrijven, behoren verder staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), zijn partijgenote en Tweede Kamerlid Afke Schaart, vervoersbedrijf Connexxion, Facebook, KPN en de verzamelde politie- en opsporingsdiensten, die verplichte privacycontroles niet naleven.

Vorig jaar won minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de award vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Ook Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart, kreeg een award.

Vanaf woensdag kan worden gestemd op de genomineerden. De winnaars worden op 7 maart bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Koperdieven roven oud verzorgingstehuis leeg

Dieven in Groningen hebben de afgelopen dagen ongeveer drieduizend kilo koper gestolen. Bij de sloop van een voormalig verzorgingstehuis aan de Ypemaheerd komen leidingen vrij waarin koper zit verwerkt. Dat meldt de politie woensdag.

Koper levert momenteel ruim zes euro per kilo op. Daardoor loopt de waarde van de buit op tot ruim achttienduizend euro.

De politie vermoedt dat de dieven de afgelopen dagen meerdere malen op het terrein zijn geweest. In verband met het onderzoek doet de politie geen verdere uitspraken over de zaak. Een op het terrein gevestigd bedrijf heeft aangifte van diefstal gedaan.

Koningin Elizabeth opent Olympische Spelen

Koningin Elizabeth zal samen met haar man prins Philip de Olympische Spelen in Londen openen. De 85-jarige Britse vorstin en haar man treden op 27 juli naar voren tijdens de openingsceremonie in het Olympisch Stadion, dat plaats biedt aan tachtigduizend mensen. Het koppel zal eind augustus ook een rol vervullen tijdens de opening van de Paralympische Spelen.

Het nieuws komt niet als een verrassing, omdat het Britse koningshuis al sinds jaar en dag warme banden heeft met de olympische beweging. In 1976 nam Elizabeth al de opening van de Olympische Spelen in het Canadese Montreal voor haar rekening.


Koningin Elizabeth opent Olympische Spelen (Foto: Novum)

Kingdoms of Amalur krijgt eerste DLC

Electronic Arts heeft vandaag bekendgemaakt dat Kingdoms of Amalur: Reckoning op 20 maart zijn eerste DLC zal krijgen. De DLC zal The Legend of Dead Kel heten en zal de complete wereld van Amalur met 15% vergroten.

De DLC zal zich afspelen in Gallows End en bevat nieuwe side quests, monsters, dungeons en een cast aan kleurrijke personages. Er zal een nieuwe dungeon komen die Dverga heet en een landhuis dat Gravehal Keep heet. Gravehal Keep zal zijn eigen side quests en achtergrondsverhaal krijgen.

De DLC komt 20 maart voor XBLA, Steam en PSN. De prijs is nog niet bekendgemaakt.

Rijkaard met Saudi-Arabië niet naar WK 2014

Frank Rijkaard gaat met Saudi-Arabië niet naar het Wereldkampioenschap in Brazilië van 2014. De Nederlandse bondscoach zag zijn ploeg woensdag met 4-2 verliezen van Australië. Omdat Oman met 2-0 te sterk was voor Thailand, eindigt Saudi-Arabië bij de Aziatische kwalificaties als derde in poule D.

Voor Rijkaard leek er halverwege weinig aan de hand. Saudi-Arabië kwam op een 2-1 voorsprong, maar drie doelpunten in vier minuten tijd deden het Arabische koninkrijk de das om. Harry Kewell maakte in de 73e minuut gelijk, waarna Alex Brosque voor zijn tweede treffer tekende. Oud-Feyenoorder Brett Emerton vond in de 76e minuut het net.

De 49-jarige Rijkaard tekende afgelopen zomer een driejarig contract bij Saudi-Arabië.


Rijkaard met Saudi-Arabië niet naar WK 2014 (Foto: Novum)

Uitgestorven reuzenpinguïn gereconstrueerd

Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben het skelet van een reuzenpinguïn gereconstrueerd die 26 miljoen jaar geleden is uitgestorven. Ze deden dat aan de hand van botten van het dier die zijn gevonden in Nieuw-Zeeland.

De pinguïn, door de wetenschappers kairuku genoemd, is 1,30 meter groot en heeft een lichaamsvorm die afwijkt van alle bekende levende en uitgestorven pinguïnsoorten. De kairuku, Maori voor 'duiker die bovenkomt met voedsel', leefde in het Oligoceen.

De eerste kairuku-botten werden 35 jaar geleden gevonden door de Nieuw-Zeelandse geoloog Ewan Fordyce, die de reconstructie samen met zijn Amerikaanse collega Dan Ksepa maakte.

Het dier heeft een lange snavel, die hem volgens Fordyce mogelijk in staat stelde snel prooi te vangen. Dankzij zijn grote lichaam zou de pinguïn langere afstanden hebben kunnen zwemmen en dieper hebben kunnen duiken dan de tegenwoordige pinguïns. De kairuku woog waarschijnlijk zo'n zestig kilo, twee keer zoveel als de keizerspinguïn, de grootste levende pinguïnsoort.

De kairuku kan volgens de wetenschappers zijn uitgestorven door bijvoorbeeld klimaatverandering of de komst van nieuwe roofdieren.
 


Uitgestorven reuzenpinguïn gereconstrueerd (Foto: Novum)

Straffen voor loverboys omhoog

De maximumstraf voor loverboys en andere mensenhandelaren gaat omhoog van acht naar twaalf jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Opstelten noemt mensenhandel een misdrijf dat 'zeer ernstig inbreuk maakt op de menselijke waardigheid'. Hij kondigde onlangs al aan dat de maximumstraffen omhoog zouden gaan. Toen hield Opstelten het nog op tien jaar in plaats van twaalf.

Ook de maximale straf voor mensen die illegale vreemdelingen te werk stellen gaat omhoog, van drie naar vier jaar.


Straffen voor loverboys omhoog (Foto: Novum)

Politie doet onderzoek op terrein Angels

Het voormalige terrein van de Amsterdamse Hells Angels wordt woensdag onderworpen aan een groot politieonderzoek. De plek waar het clubgebouw stond aan de H.J.E. Wenckebachweg is afgezet met zwarte schermen en de politie is met groot materieel, waaronder een graafmachine, aanwezig.

Ook zijn er deskundigen van het Nederlands Forenisch Instituut (NFI) aanwezig. Het is nog onduidelijk waarnaar wordt gezocht.

De Hells Angels verlieten hun clubterrein ongeveer een maand geleden, nadat ze er 4 decennia hadden doorgebracht. De gemeente wil het gebied herontwikkelen en na een onteigeningsprocedure moest de motorclub vertrekken. De Angels kregen wel 400.000 euro mee.

Politie doet onderzoek op terrein Angels
Politie doet onderzoek op terrein Angels (Foto: ANP)

Vrouw door taxichauffeur uit kanaal gered

Een 47-jarige vrouw uit Bergen op Zoom is vanmorgen vroeg met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht nadat ze het Leeuwarder Van Harinxmakanaal in was gereden met haar auto. Een taxichauffeur heeft haar uiteindelijk uit het water gehaald.

Rond 05.45 uur reed de vrouw op de Fahrenheitweg en raakte in de bocht van de weg af waarbij ze in het kanaal terechtkwam. Ze was zelf in staat om uit haar auto te komen, waarna ze twee keer het kanaal is overgezwommen om uiteindelijk via een helling de wal te bereiken. Daar werd haar hulpgeroep gehoord door de taxichauffeur die aan het tanken was.

Het scheepvaartverkeer op het kanaal is gestremd, de schepen moeten wachten tot de auto uit het water is getakeld.

Celstraf geëist tegen advocaat voor verkrachting

Tegen een 40-jarige Nijmeegse advocaat is woensdag anderhalf jaar cel en een beroepsverbod geëist wegens verkrachting en aanranding van een cliënte. De officier van justitie in Utrecht neemt het de man extra kwalijk dat hij zijn positie als advocaat heeft misbruikt en eist daarom een hoge straf.

Het slachtoffer wendde zich in 2010 tot de advocaat om haar bij te staan bij haar echtscheiding. In december probeerde hij haar op zijn kantoor te kussen, betastte hij haar en drong hij met zijn vingers haar lichaam binnen.

Een kleine week later bezocht hij de vrouw thuis, waar hij haar opnieuw betastte en zich in haar bijzijn bevredigde. Beide keren dreigde hij met nadelige gevolgen, zoals lagere alimentatie, als zij niet zou meewerken.

De vrouw heeft van het laatste incident geluidsopnamen gemaakt. Daarop is volgens het Openbaar Ministerie duidelijk te horen dat ze niet gediend is van de seksuele avances van de advocaat. "Als een vrouw nee zegt dan is het nee", aldus de officier van justitie.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Britt teleurgesteld in 'gemene' Christina Curry

Britt Dekker is diep teleurgesteld dat Christina Curry haar heeft uitgescholden. Curry liet zich negatief uit over de blondine toen bleek dat ze vanaf halverwege volgende maand als columniste van de Hitkrant wordt vervangen door Britt.

"Wat zegt Christina gemene dingen zeg, we kennen elkaar niet. Ik vond haar juist cool. Ik heb haar zelfs nog gevolgd op Twitter", reageert Britt.

Curry zei in reactie op het nieuws dat ze haar column kwijtraakte aan de 20-jarige realityster dat ze zich absoluut niet bedreigd voelt door haar. Volgens Curry mag de Hitkrant het zelf weten als het blad de column willen laten schrijven door een 'primate', wat vrij vertaald 'dom aapmens' betekent.

De 20-jarige Britt begrijpt niets van de reactie. "Balkenende wordt toch ook opgevolgd door Rutte, dan scheldt hij hem toch ook niet uit?"

Scientologie of een lekker wijf

Een religie die het levensverhaal van zijn stichter samenvat zoals Noord-Korea de bovenmenselijke prestaties van Kim Jong-il lichtelijk overdrijft. Dat is Scientologie over L. Ron Hubbard. Briljant padvinder. Een veelvuldig onderscheiden marineman. Oorlogsheld. Sciencefictionschrijver en psycholoog. Ontdekkingsreiziger. Hoogbegaafd. Iemand die zogenaamd wetenschappelijk psychologisch onderzoek naar een theorie over buitenaardse wezens weet te lullen?

Het lijkt goddelijk. Het is waanzin. Het is Scientologie.

EK-kaarten Oranje nog niet uitverkocht

Supporters van het Nederlands elftal kunnen nog steeds kaarten bestellen voor wedstrijden van Oranje op het EK. Voor het treffen met Duitsland zijn slechts enkele plaatsen over, maar voor de andere groepsduels tegen Denemarken en Portugal zijn nog bijna tweeduizend stoeltjes beschikbaar.

De KNVB kreeg zesduizend tickets voor elk duel in de poulefase. Voor een mogelijke kwartfinale van Nederland zijn geen kaarten meer. De bond verkocht voor de halve finale en finale zo'n vierduizend en 6500 tickets. Die kaartjes worden alleen verstrekt als Oranje zich daar ook voor weet te plaatsen.

Leden van OnsOranje en de Supportersclub Oranje hebben tot 2 maart de tijd om kaartjes aan te schaffen. De deadline wordt daarna niet meer verlengd, meldt een woordvoerder van de KNVB. De laatste twee weken zijn er weinig nieuwe bestellingen geweest.

Het EK in Polen en Oekraïne vindt plaats van 8 juni tot en met 1 juli. Nederland speelt alle drie de groepswedstrijden in het Oekraïense Charkov.

Van Veldhoven vertrekt komende zomer bij Roda

Harm van Veldhoven vertrekt aan het einde van het seizoen bij Roda JC. De 49-jarige trainer is toe aan een nieuwe uitdaging. Dat meldt de eredivisionist woensdag op zijn website. Van Veldhoven stond sinds november 2008 aan het roer bij Roda, waar hij de taken van Raymond Atteveld overnam.

Van Veldhoven haalde in zijn eerste seizoen de finale van de KNVB Beker met Roda, maar daarin werd verloren van Feyenoord. Een jaar later wist de Limburgse club ternauwernood degradatie af te wenden. Van Veldhoven leidde zijn ploeg vorig seizoen naar een knappe zesde plaats.

"Ik heb in Kerkrade altijd veel respect gevoeld. We hebben samen prachtige prestaties neergezet. Ik wens de club voor de toekomst heel veel succes", zei van Veldhoven, die na Ruud Brood van RKC Waalwijk de langst zittende trainer in de Eredivisie is.

Technisch directeur Gerard Wielaert had de trainer graag langer in Limburg gehouden. "De samenwerking tussen Roda en Harm is er een om trots op te zijn en het heeft beide partijen veel goeds gebracht. Wij wilden dit graag continueren, maar Harm heeft hierin een ander besluit genomen."

New Line plant reboot Vacation-reeks

Filmstudio New Line Cinema is bezig met het plannen van een Vacation-reboot. De reeks werd in de jaren tachtig bekend door acteurs Chevy Chase en Beverly D'Angelo.

Het vervolg op Horrible Bosses wordt mogelijk op de plank gelegd, omdat scenaristen John Francis Daley en Jonathan Goldstein hun regiedebuut gaan maken met de vernieuwde Vacation. De film is gebaseerd op een scenario dat het tweetal heeft gepitched in 2009 aan New Line Cinema.

Het origineel uit 1983 volgde de Griswold-familie tijdens hun vakantiereis die volledig ontspoort. De film Vacation heeft drie vervolgen, namelijk European Vacation, Christmas Vacation en Vegas Vacation. Het script van Daley en Goldstein draait volgens geruchten wederom om de Griswalds, maar nu met Clark Griswald (Chevy Chase) zijn zoon Rusty in de hoofdrol. Het is nog onbekend of Chase en D'Angelo terugkeren in hun oorspronkelijke rollen als vader en moeder van de familie.

Vacation

SEGA krijgt nieuwe CCO

SEGA heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe CCO (chief creative officer) is aangenomen in de persoon van Toshihiro Nagoshi. Nagoshi, 46 jaar, is onder andere degene die verantwoordelijk was voor Yakuza en Super Monkey Ball.

Hiervoor heeft Nagoshi gewerkt als senior creative officer en was hij general manager van SEGA R&D3. Hij volgt Okitane Usui op die met pensioen gaat.

nagoshi

Speciale Dragon Quest 3DS voor Japan

Er komt een speciale 3DS naar Japan met als thema Dragon Quest. De 3DS zal tegelijk met de release van de game Dragon Quest Monsters Terry's Wonderland 3D in de winkels liggen voor een prijs van bijna 2500 Yen (230 euro). Voor die prijs krijg je ook de game.

De game, die een remake is van het origineel dat in 1998 op GameBoy verscheen, zal verschijnen op 31 maart. In de remake zitten onder andere nieuwe monsters, 4-tegen-4 multiplayer en StreetPass-mogelijkheden.

dq

Vroege kopers mogen Hitler neerschieten

Gamers die het schietspel Sniper Elite V2 bestellen voor het in de winkel ligt, kunnen in het spel Adolf Hitler vermoorden. Ook krijgen ze in het spel twee extra wapens. Dat heeft uitgever 505 Games bekendgemaakt.

In Sniper Elite V2 is de hoofdrol weggelegd voor de sluipschutter Karl Fairburne. Vroege vogels krijgen in de missie 'Assassinate the Führer' één kogel om Hitler te raken wanneer die op een trein naar Berlijn stapt.

In april 1945 proberen de Russen de geheimen van de Duitsers over kernenergie te pakken te krijgen. Fairburne zit midden in een machtsstrijd van het Duitse verzet, de Sovjets en nazi's. Karl moet onder anderen Martin Bormann vermoorden, de secretaris van Hitler en de leider van het partijkantoor van de NSDAP. Andere personages zijn fictief.

Het schietspel is een heruitgave van het gelijknamige spel uit 2005. Sniper Elite V2 is grafisch echter flink gepimpt.


Vroege kopers mogen Hitler neerschieten 

Wilde staking bij Philips Turnhout

Bij een fabriek van Philips in het Belgische Turnhout is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. Het personeel kreeg dinsdag te horen dat een winstgevende afdeling naar China verhuist, zegt onderhandelaar Erwin Oris van de Belgische vakbond ABVV.

Het is volgens hem de eerste keer dat Philips de productie voor de Europese markt verplaatst naar buiten Europa. "Tot nu toe werd in Europa voor de Europese markt geproduceerd en in Azië voor de Aziatische markt."

Op de afdeling die naar China gaat worden lampjes gemaakt. Aanvankelijk staakten alleen de 25 werknemers van die afdeling, maar inmiddels hebben ook andere afdelingen zich aangesloten. Ongeveer driekwart van het personeel heeft volgens Oris het werk neergelegd. "De directie heeft net enkele uren vragen beantwoord in de kantine. Daar kwamen zo'n vierhonderd mensen op af."

De vrees bestaat volgens hem dat het om een proef gaat en dat Philips dit met meer afdelingen wil gaan doen. Volgens hem is er in ieder geval geen sprake van dat de hele fabriek wordt verplaatst.

Aanvankelijk ging het volgens de onderhandelaar om een besluit waar niet over te onderhandelen valt. "Maar nu is er toch ruimte om te praten." De onderhandelaar gaat om 11.15 uur met de directie in gesprek.

Glee-maker verzamelt sterrencast voor dansfilm

Glee-maker Ryan Murphy heeft een sterrencast voor zijn muzikale film One Hit Wonders bij elkaar weten te brengen. Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon, Cameron Diaz, Beyoncé en Andy Samberg hebben rollen in de film, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De muzikale film gaat over drie zussen, gespeeld door Paltrow, Witherspoon en Diaz, die in de jaren negentig alle drie een hitje hebben gehad. Daarna is hun carrière in het slop geraakt. Ze besluiten een groep te vormen om weer succesvol te worden.

Het idee voor de film is ontstaan tijdens een diner met Murphy en de drie filmsterren. Welke rol Beyoncé in de musical gaat spelen is nog niet duidelijk. Andy Samberg is ook bij het project betrokken als liedjesschrijver.

Murphy heeft het scenario van One Hit Wonders geschreven en gaat de film ook regisseren. Hij werkt als schrijver en regisseur van tv-serie Glee vaak samen met Paltrow, die regelmatig in de tv-serie te zien is. De blonde actrice maakt voor de film haar debuut als producent naast Murphy.

Hogesnelheidstrein gestrand bij Rotterdam

Tussen Bergschenhoek en Rotterdam staan sinds woensdagochtend twee hogesnelheidstreinen vast. De oorzaak is een storing. Een van de treinen heeft last van een kapotte bovenleiding. 

Door de storing zullen de Thalys en Fyra tussen Amsterdam en Breda tot vandaag 16.00 uur met vertraging rijden. Dit werd gemeld door een woordvoerder van de NS.

Een van de passagiers in de Fyra, die al sinds 8.00 uur vlak voor Rotterdam Centraal Station vaststaat, liet aan de De Telegraaf weten dat de elektriciteit uit was gevallen en de wc's overliepen. 

Even na 11.00 uur is de NS begonnen met reizigers te evacueren. Er werden bussen ingezet om iedereen te vervoeren.

Telefilm genomineerd voor Gouden Roos

De Telefilm De Sterkste Man van Nederland maakt kans op een Gouden Roos. De prestigieuze televisieprijzen worden op 10 mei uitgereikt tijdens het Festival Rose d'Or in Zwitserland.

De film is genomineerd in de categorie televisiefilms. De film van Mark de Cloe kwam tot stand in het kader van het Telefilmproject 2011 en werd onder meer geproduceerd door NL Film en de KRO.

De Sterkste Man van Nederland gaat over de 12-jarige Luuk Bos. Hij kent zijn vader niet, maar heeft altijd gedacht dat zijn vader de sterkste man van de wereld is. Als Luuk tijdens een lokale sterkstemancompetitie een deelnemer ontmoet, vermoedt hij dat dit zijn vader is. Zijn moeder moet hem dan de waarheid opbiechten: Luuk komt uit een buisje.

De nominaties voor de Gouden Roos werden donderdag bekendgemaakt in Maleisië. Ook het Belgische humoristische programma Wat Als verdiende een nominatie. De makers wonnen de prijs eerder al voor hun Benidorm Bastards. De Nederlandse versie van Wat Als is te zien op RTL 4.


Telefilm genomineerd voor Gouden Roos (Foto: Novum)

Hollywoodremake van Taped in de maak

De Nederlandse thriller Taped krijgt een Amerikaanse remake. Colombia Pictures, Oscarwinnaar Douglas Wick en Lucy Fisher produceren de Hollywoodfilm. Dat heeft producent Alain de Levita van NL Film woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse filmmakers meldden zich een paar weken geleden bij de Nederlandse producent na het zien van de trailer van Taped.

Wick en Fisher produceerden eerder samen Memoirs of a Geisha en werken nog aan The Great Gatsby van Baz Luhrmann. Wick won voor zijn werk als producent van Gladiator in 2001 een Oscar.

De thriller draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen. Barry Atsma en Susan Visser spelen een echtpaar dat hun huwelijk probeert te redden door op vakantie te gaan in Argentinië, maar daar per ongeluk een politiemoord vastleggen.

Eerder kocht de Amerikaanse zender ABC de tv-serie Penoza van NL Film. "Het is naar mijn weten voor het eerst dat in Amerika zowel een film als een televisieserie van dezelfde Nederlandse producent worden gemaakt." NL Film is bij de Amerikaanse remake betrokken als uitvoerend producent.


Hollywoodremake van Taped in de maak (Foto: Novum)

Spongebob krijgt tweede film

Het animatiefiguur Spongebob Squarepants krijgt nog een film. De gele oceaanspons Spongebob is eind 2014 weer te zien op het witte doek, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Waar de film over gaat, is nog niet bekend. Het wordt de tweede speelfilm over de gele spons en zijn vriendjes. In The Spongebob Squarepants Movie uit 2004 vertrok Spongebob uit zijn vertrouwde Bikini Bottom (Bikinibroek) om een verloren schat te zoeken.

De tv-serie over Spongebob wordt sinds 1999 wereldwijd uitgezonden. In Nederland is de serie te zien op Nickelodeon.

Spongebob Squarepants

Kans op beroerte bij mannen flink gedaald

De kans dat mannen op latere leeftijd een beroerte krijgen is de afgelopen 20 jaar met meer dan 30 procent gedaald. Vrouwen lopen daarentegen nog steeds evenveel risico op een beroerte.

Dat blijkt uit onderzoek van arts-epidemioloog Renske Wieberdink van het Erasmus MC in Rotterdam waar ze donderdag op promoveert.

De risicofactoren voor het krijgen van een beroerte, zoals hoge bloeddruk en overgewicht, is de laatste twee decennia toegenomen. Datzelfde geldt ook voor het gebruik van medicatie ertegen.

Een beroerte is een acute beschadiging van de hersenen die veroorzaakt wordt door een afsluiting of scheur van een bloedvat. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een beroerte.

 

Reportage van FOK!ker Stefan...

"Guidetti heeft toekomst bij City"

De kans dat John Guidetti volgend seizoen ook nog in het shirt van Feyenoord te bewonderen is wordt met het doelpunt kleiner. Manchester City wil de Zweedse spits in de voorbereiding terughalen.

"Er is een toekomst voor John bij City. Die jongen heeft veel potentie. Daarom hebben we hem ook een nieuw contract gegeven", zegt assistent-coach David Platt tegen Manchester Evening News. "We waren altijd al van plan hem een periode te verhuren. Als spelers verhuurd worden, weet je niet hoe ze daar mee omgaan of wat er gaat gebeuren."

"We kunnen nu al stellen dat de verhuur aan Feyenoord een succesvolle keuze was, hij doet het daar voortreffelijk. Hij vestigt volop de aandacht op zich vanwege de doelpunten die hij maakt", aldus Platt.

City houdt Guidetti goed in de gaten. "We hebben continu contact met John. Hoofd voetbalontwikkeling Patrick Vieira is regelmatig gaan kijken en ook anderen. Zo'n zeventig tot tachtig procent van zijn wedstrijden met Feyenoord zijn door mensen van ons bekeken."

Simon strandt in eerste ronde Acapulco

Gilles Simon is dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Acapulco uitgeschakeld. De als derde geplaatste Fransman ging met 6-7 (5) en 3-6 onderuit tegen de Argentijn Carlos Berloq. Het is het tweede toernooi op rij dat Berloq een maatje te groot is voor Simon. Ze troffen elkaar vorige week nog in Buenos Aires.

De Spaanse favoriet David Ferrer drong wel door tot de tweede ronde op het Mexicaanse gravel. Hij was eenvoudig thuisspeler Santiago Gonzalo de baas met 6-1 en 6-2. Ferrer schreef het toernooi in 2010 en 2011 op zijn naam. De als tweede geplaatste Spanjaard Nicolas Almagro stuurde landgenoot Pere Riba naar huis met 6-2, 3-6 en 6-2.

Juan Monaco moest vanwege de hitte opgeven. De als zesde geplaatste Argentijn keek tegen een achterstand van 6-7 (2) en 3-5 aan tegen de Spanjaard Albert Ramos.

Marin Cilic en Viktor Troicki struikelden in de eerste ronde van het toernooi in Delray Beach. De als tweede geplaatste Kroaat verloor met 3-6, 6-3 en 2-6 van de Fin Jarkko Nieminen. Troicki dolf het onderspit tegen Steve Darcis uit België: 4-6, 6-4 en 4-6. De Serviër was als derde geplaatst.

De Amerikaanse thuisfavoriet John Isner plaatste zich ten koste van Jesse Levine wel voor de tweede ronde. Hij was in eigen land met 6-4 en 7-6 (15) te sterk.


Simon strandt in eerste ronde Acapulco (Foto: Novum)

Meer mensen in de bijstand

Het aantal Nederlanders in de bijstand is vorig jaar licht gestegen. Eind 2011 kregen 316 duizend mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er negenduizend meer dan een jaar eerder, blijkt woensdag uit cijfers van het CBS.

Sinds begin 2009 is het aantal bijstandsuitkeringen bijna voortdurend gestegen. De stijging van vorig jaar was echter lager dan in de twee voorgaande jaren. In 2010 was nog sprake van een stijging van 26 duizend bijstandsuitkeringen.

Aan jongeren tot 27 jaar zijn duizend bijstandsuitkeringen minder verstrekt dan een jaar eerder. In 2010 nam het aantal uitkeringen onder jongeren nog toe met ruim zevenduizend.

Van de grote gemeenten steeg het aantal bijstanduitkeringen tussen 2009 en 2011 in Almere met 46 procent het meest.

[NBA] Gebroken neus en hersenschudding voor Bryant

De Amerikaanse basketballer Kobe Bryant zal niet met veel plezier terug gaan kijken op de 61e editie van de NBA All-Star Game. De sterspeler van de Los Angeles Lakers liep in het duel niet alleen een gebroken neus op, maar ook een lichte hersenschudding.

Bryant werd in het derde kwart van het duel, dat tussen Oost en West ging, in het gezicht geraakt door guard Dwyane Wade van Miami Heat. Hij speelde het duel gewoon uit en won met zijn ploeg West met 152-149 van Oost. Na afloop van het duel bleek zijn neus gebroken te zijn en in het ziekenhuis werd een lichte hersenschudding geconstateerd. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat Bryant vanavond niet aan kan treden tegen de Minnesota Timberwolves.

Kabinet declareert voor anderhalf miljoen

De ministers en staatssecretarissen van het huidige kabinet hebben in hun eerste jaar ruim anderhalf miljoen euro aan onkosten gedeclareerd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat alle bonnetjes heeft opgevraagd.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en diens staatssecretaris Ben Knapen (CDA) declareerden het meest: Rosenthal ruim drie ton, Knapen ruim twee ton. Dat komt door de vele buitenlandse reizen die zij moeten maken.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) declareerde voor ruim 181 duizend euro, minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) voor 139 duizend euro en premier Mark Rutte (VVD) voor ruim een ton. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) declareerde het minst: zo'n zesduizend euro.

De CDA'ers in het kabinet maken meer onkosten dan de VVD'ers. Beide partijen leveren evenveel bewindslieden, maar de CDA'ers gaven 225 duizend euro meer uit dan hun VVD-collega's. Het gaat om kosten voor onder andere reizen, restaurants, kranten, opleidingen en verbouwingen aan de werkkamer.


Kabinet declareert voor anderhalf miljoen (Foto: Novum)

Man drinkt benzine en steekt sigaret op

Een 43-jarige Amerikaan uit North Carolina heeft een bizarre vergissing met de dood moeten bekopen.

Gary Banning was op bezoek bij een vriend. Hij wilde wel wat drinken en zette een fles aan zijn mond die hij op het aanrecht in de keuken had aangetroffen. Er bleek benzine in te zitten, dus Gary spoog het spul uit, waarbij enkele druppels op zijn kleren terechtkwamen. Teleurgesteld liep hij naar buiten om een sigaretje te roken. Toen hij de sigaret opstak, vatte hij vlam.

Hij bezweek in een ziekenhuis aan de zware brandwonden die hij had opgelopen. Dit meldt de politie van Havelock, North Carolina.

CD: Young Magic - Melt

Vaak trekken artiesten voor een aantal weken een afgelegen studio in de bergen in of zoeken juist in een metropool zoals Berlijn, LA of New York naar de juiste vibe. De muziek van Young Magic kwam net even iets anders tot stand. In 2010 vertrok zanger en producer Isaac Emmanuel uit zijn thuisland Australië om een lange reis te maken. Hij deed Europa aan, ging naar New York en vervolgde zijn weg naar Mexico. Emmanuel pikte niet alleen de hoogtepunten en cultuur mee, maar maakte in verschillende landen en settings muziek met allerlei instrumenten die hij onderweg maar kon vinden en nam deze ter plekke op. Landgenoot Michael Italia deed grofweg hetzelfde en zeulde zijn opnameapparatuur mee door Europa en Zuid-Amerika. De twee besloten later om in New York af te bespreken om samen met vocalist Melati Malay een muzikaal combo te vormen. 2011 was het jaar waarin de drie vrienden besloten hun brede muzikale paletten samen te gaan smelten tot een plaat.

'Pitssnelheid in F1 verlaagd naar 60 km/h'

Volgens het Italiaanse Autosprint staat autosportfederatie FIA op het punt om de snelheid in de pitsstraat in de Formule 1 te verlagen van 100 kilometer per uur naar 60 kilometer per uur. Hierdoor duren pitsstops langer en zullen teams hun strategie aan moeten passen.

In de huidige reglementen staat dat de snelheid in de pits maximaal 100 kilometer per uur bedraagt, maar dat de veiligheidscommissie van de FIA kan besluiten deze snelheid aan te passen. Volgens Autosprint is FIA-president Jean Todt dit van plan na het bekijken van snelheden in de pitsstraat in andere klasses, zoals NASCAR, Le Mans en GT1.

Fernandez akkoord met vijf duels schorsing

Guyon Fernandez moet de komende vijf wedstrijden van Feyenoord vanaf de tribune toekijken. De aanvaller heeft woensdag het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteerd. Fernandez wordt bestraft voor het geven van een kopstoot aan Marcelo in de wedstrijd tegen PSV.

Scheidsrechter Liesveld had het incident zondag niet waargenomen, maar op basis van tv-beelden werd alsnog een vooronderzoek gestart. Fernandez werd maandag ook bestraft met een boete door zijn club. "Er was sprake van onprofessioneel gedrag van Guyon in deze wedstrijd", zei technisch directeur Martin van Geel.

De Feyenoorder mist hierdoor de wedstrijden tegen FC Groningen, FC Utrecht, FC Twente, De Graafschap en NAC Breda. Fernandez zat dit seizoen al een schorsing van zes wedstrijden uit. Hij kreeg die straf voor het slaan van tegenstander Rens van Eijden in de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen.

[NBA] Rose leidt Chicago langs New Orleans

Chicago Bulls heeft de NBA-wedstrijd tegen New Orleans Hornets gewonnen. Derrick Rose leidde zijn ploeg naar een nipte 99-95 overwinning. De 23-jarige point-guard maakte 32 punten. De Bulls wisten dit seizoen al 28 keer te winnen en volgen koploper Miami Heat op de voet in de Eastern Conference.

Boston Celtics wist na vier nederlagen op rij ook weer een zege bij te schrijven. De formatie was in eigen huis met 86-83 te sterk voor Cleveland Cavaliers. Ray Allen en Kevin Garnett waren met 22 en 18 punten de uitblinkers.

Dallas Mavericks liep voor eigen publiek tegen een 92-93 nederlaag aan. New Jersey Nets bleek mede dankzij 38 punten van Brook Lopez te sterk. Francisco Elson stond bij Philadelphia 76ers drie minuten in het veld. Zijn ploeg zette eenvoudig Detroit Pistons opzij met 97-68.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Golden State Warriors 102-78
Milwaukee Bucks - Washington Wizards 119-118
Houston Rockets - Toronto Raptors 88-85
Sacramento Kings - Utah Jazz 103-96
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 97-109


Rose leidt Chicago langs New Orleans (Foto: Novum)

KNSB zet mogelijk vangnet-ploeg op

Mochten vele Nederlandse topschaatsers na dit seizoen geen onderdak kunnen vinden bij ploegen dan is schaatsbond KNSB volgens directeur sport Arie Koops bereid om een vangnet op te zetten voor de rijders waarvan verwacht wordt dat ze de Olympische Spelen van 2014 in Sochi kunnen halen.

Control maakte eind vorig jaar bekend de stekker uit de ploeg te gaan trekken en deze week kwam hier Hofmeier bij. Hierdoor kunnen rijders als Stefan Groothuis, Koen Verweij en Marrit Leenstra zonder werkgever komen te zitten. Op TVM na is ook van de andere ploegen de toekomst onzeker.

"We reserveren ieder jaar wat geld om schaatsers met olympische potentie op te kunnen vangen indien dat nodig is. Tot en met 2009 hebben we als bond een eigen opleidingsploeg gehad. Ik kan me voorstellen dat er weer zoiets dergelijks ontstaat wanneer er nog meer ploegen zouden wegvallen," zei Koops die benadrukt dat de KNSB dan geen salarissen gaat betalen, maar wel topsportfaciliteiten aanbiedt.

Koops gaat uit van vijf tot zes commerciële ploegen die tot dertig rijders onder contract hebben staan. "Als we die aantallen niet meer halen, komen we in een ongewenste situatie en zullen we moeten kijken naar andere mogelijkheden," zei de KNSB-directeur die wel verwacht dat in ieder geval BAM, Liga en Op=Op Voordeelshop na dit jaar door zullen gaan. Bij de zevende ploeg, APPM, wordt al met een minimaal budget gewerkt.

Boksbond schorst Chisora voor onbepaalde tijd

Bokser Dereck Chisora is dinsdag voor onbepaalde tijd geschorst door boksbond WBC. De 28-jarige Brit wordt gestraft voor 'een van de slechtste gedragingen ooit in de sport'. Chisora ging na de strijd om de wereldtitel zwaargewicht op 18 februari in München in gevecht met voormalig bokser David Haye.

Chisora wordt uit de WBC-ranglijst geschrapt en mag geen titelgevechten meer leveren. De zwaargewicht kan wel bij de andere bonden WBA en IBF in actie komen. Hij krijgt ook een boete, maar de hoogte daarvan moet nog worden bepaald.

Chisora had zijn strijd om de WBC-wereldtitel verloren van de Oekraïner Vitali Klitschko. Haye, die als commentator voor de BBC aanwezig was bij de wedstrijd, ging na een woordenwisseling met Chisora in gevecht met zijn landgenoot. Tijdens de confrontatie raakten Chisora en de manager van Haye, Adam Booth, gewond.

Chisora, die geboren is in Zimbabwe, moet van de WBC naar een cursus woedebeheersing. Pas daarna wordt zijn schorsing heroverwogen. De Britse bond heeft een eigen onderzoek naar het incident lopen.

Dubbelslag voor Serpa in Langkawi

Jose Serpa heeft woensdag voor de vierde keer de koninginnenrit in de Ronde van Langkawi op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Androni Giocattoli troefde in de 108 km lange zesde etappe zijn landgenoot Victor Nino af op de slotklim. De Venezolaan Jose Rujano kwam als derde over de streep in Genting.

De 32-jarige Serpa, die ook de vijfde rit won, neemt de leiderstrui over van Darren Lapthorne. Hij heeft een voorsprong van dertig seconden op zijn ploeggenoot Rujano. Serpa veroverde in 2009 al eens de eindzege in de Ronde van Langkawi. De koers in Maleisië duurt tot en met zondag.

Liedjesschrijvers klagen bij EU over grote omroepen

Sommige grote omroepen in Europa proberen componisten en liedjesschrijvers te dwingen het copyright op hun werk af te staan. Dat zegt een groep die de muziekmakers vertegenwoordigt in een klacht die woensdag wordt ingediend bij de Europese Commissie.

De European Composer and Songwriter Alliance (ECSA) maakt bezwaar tegen vijftien omroepen en studio's, zoals de BBC, British Sky Broadcasting en ITV. Volgens ECSA, dat twaalfduizend componisten vertegenwoordigt, maken de omroepen en studio's misbruik van hun dominante marktpositie.

Componisten krijgen volgens ECSA bijvoorbeeld geregeld te horen krijgen dat ze niet voor een opdracht in aanmerking komen, behalve als ze bereid zijn hun auteursrecht op te geven.

De Europese Commissie moet nu besluiten of zij een onderzoek naar de praktijken instelt.

Rutte: Griekse boycot is niet aanvaardbaar

Een boycot van Nederlandse producten door de Grieken is "niet aanvaardbaar". Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer.

De Griekse consumentenbond riep onlangs op tot een boycot van Nederlandse en Duitse producten, omdat die twee landen in de eurozone het strengst zijn voor de Grieken.

Rutte zei dat hij begrijpt dat de bezuinigingen de Grieken zwaar vallen, maar een boycot is voor hem niet aanvaardbaar. Daar zal het kabinet tegen strijden, aldus Rutte.

Rutte: Griekse boycot is niet aanvaardbaar
Rutte: Griekse boycot is niet aanvaardbaar (Foto: ANP)

'Aanklacht tegen Breivik vrijdag klaar'

De aanklacht tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is vrijdag gereed. Dat heeft de Noorse aanklager Tor-Aksel Busch dinsdag gezegd.

De aanklacht wordt pas openbaar gemaakt als iedereen die erin genoemd wordt, zoals overlevenden van de bloedbaden die Breivik vorig jaar aanrichtte en nabestaanden, op de hoogte is gesteld, aldus Busch.

Breivik heeft bekend dat hij in juli vorig jaar in Oslo en op het eilandje Utøya 77 mensen heeft vermoord, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben begaan. Hij kan 21 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden, of naar een psychiatrische instelling worden verwezen als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.


'Aanklacht tegen Breivik vrijdag klaar' (Foto: Novum)

Politie krijgt weerbaarheidstraining

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) reserveert 45 miljoen euro voor het vergroten van de mentale weerbaarheid van agenten. Zo'n veertigduizend dienders krijgen de komende drie jaar een training die hun zelfvertrouwen moet vergroten. De trainingen worden in groepsverband uitgevoerd, meldt het ministerie dinsdag.

Daarnaast gaat Opstelten een landelijke richtlijn opstellen voor agenten die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oplopen. Als is vastgesteld dat deze werkgerelateerd is, moet de stoornis als beroepsziekte worden erkend. Gebleken is dat als dat niet gebeurt, dit het genezingsproces in de weg kan staan.

Jaarlijks raken duizenden agenten in psychische problemen vanwege heftige situaties die zij in hun werk tegenkomen.

Nieuw voetbalveld in Guantanamo Bay

De terreurverdachten die voor onbepaalde tijd worden vastgehouden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay kunnen binnenkort wat makkelijker de tijd doden. Er wordt namelijk een nieuw, groter voetbalveld aangelegd.

Het Amerikaanse leger heeft in Kamp Zes van de gevangenis een sportplaats aangelegd, waar het voetbalveld deel van uitmaakt. De sportplaats bevat naast het voetbalveld ook een wandelpad en sportapparatuur. Meer dan tachtig procent van de 171 gevangenen in Guantanamo Bay zit in Kamp Zes.

Volgens een woordvoerder kost de verbouwing omgerekend zo'n 557 duizend euro. De nieuwe sportplaats vervangt een kleinere, die gelegen is in een deel van de gevangenis dat niet meer wordt gebruikt.

Kim Feenstra blijft man verrassen

Kim Feenstra doet er alles aan om ervoor te zorgen dat haar huwelijk geen sleur wordt. "Het is belangrijk dat je elkaar blijft verrassen", zegt het 26-jarige model, dat twee jaar geleden trouwde met dj Michael Mendoza.

"In mijn werk zijn overal verleidingen en in zijn werk ook", zegt Feenstra voor de camera van Novum Nieuws. "Dus je moet wel bij elkaar thuis willen komen en naast elkaar wakker willen worden en dan denken: ja, bij jou wil ik de rest van mijn leven blijven."

Volgens het model moet je altijd aandacht blijven besteden aan je uiterlijk. "Je hoeft niet moeders mooiste te zijn, maar je kunt wel een beetje je best doen om er aantrekkelijk uit te zien. En ik denk dat het ook leuk is als je aandacht en waardering krijgt voor hoe je eruitziet."

Feenstra is zelf uitermate tevreden met het uiterlijk van haar man, maar zou hem wel subtiel aanspreken als hij een paar kilo's te veel zou meedragen. "Dan zou ik zeggen: lieve schat, ik bedoel het helemaal niet persoonlijk, maar ik denk dat het fijner is voor jezelf als je er effe wat aan doet."

Rechter verbiedt staking luchthaven Frankfurt

Luchtverkeersleiders op de luchthaven van Frankfurt mogen woensdagochtend niet staken uit solidariteit met hun collega's die het vliegtuigverkeer op de grond regelen. Dat heeft een Duitse rechter dinsdag bepaald.

De staking dreigde het vliegverkeer van en naar de op twee na drukste luchthaven van Europa vrijwel volledig stil te leggen.

De vakbond GdF had het personeel in de verkeerstoren opgeroepen het werk woensdagochtend vroeg voor een periode van 6 uur neer te leggen. Zij wilde zo de eisen van het grondpersoneel kracht bijzetten. Dat voert al enkele weken actie voor betere arbeidsvoorwaarden.

De stakingen hebben al geleid tot de annulering van vele honderden vluchten.

Rechter verbiedt staking luchthaven Frankfurt
Rechter verbiedt staking luchthaven Frankfurt (Foto: ANP)

Politie maakt einde aan ontvoering Edenaar

De politie heeft dinsdagavond een einde gemaakt aan de ontvoering van een 26-jarige man uit Ede. Twee 30-jarige mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden, meldt de politie.

De man was maandagavond in zijn woonplaats ontvoerd door de twee mannen. Een dag later werd hij lichtgewond in een recreatiewoning in Kesteren aangetroffen door een arrestatieteam. In de woning waren ook de twee verdachten aanwezig.

De politie kon nog niets zeggen over het motief van de ontvoerders.

Britt Dekker 'helemaal klaar' met bekendheid

Britt Dekker heeft het helemaal gehad met haar bekendheid. Toen ze in Nepal was voor het nieuwe televisieprogramma Echte Meisjes op Zoek naar Zichzelf, stortte ze in. "Daar was ik even helemaal klaar met bekend zijn."

Ook voor haar reis zat ze in een dip. "Ik had het zo vreselijk druk gehad en was net twee dagen terug van de shoot voor Playboy toen ik alweer weg moest", vertelt de blondine aan het AD. "Ik ging echt even helemaal kapot. Wil ik dit eigenlijk allemaal wel? Gelukkig heb ik vriendinnen bij wie ik kan uithuilen."

Britt wil als ze op straat loopt graag dat ze met rust gelaten wordt. "Ik ga al bijna niet meer uit. Het gaat gewoon niet meer", aldus de 20-jarige Britt. "Hallo, ik ben geen publiek figuur! Iedereen wil de hele tijd maar aan me zitten."

Ook haar droombaan van agent bij de bereden politie heeft Britt door haar bekendheid op moeten geven. "De politie lijkt me nog steeds vet, maar dat gaat niet meer", vertelt Britt, die bekend werd door het datingprogramma Take Me Out. "Niemand die het serieus neemt als ze ineens van Britt een boete krijgen."

Oscars ondanks protest verkocht

Een veilinghuis in Los Angeles heeft dinsdag 15 Oscarbeeldjes verkocht, ondanks officieel protest van de organisatie van 's werelds belangrijkste filmprijzen. De vergulde beeldjes zijn gekocht voor omgerekend 2,2 miljoen euro.

Het hoogste bedrag werd betaald voor de Oscar voor het beste scenario dat in 1941 werd uitgereikt aan Herman Mankiewicz voor de beroemde film Citizen Kane. Het beeldje bracht omgerekend circa 440.000 euro op.

De Oscarorganisatoren hadden de verkoop veroordeeld. "Wij vinden dat de Oscars gewonnen moeten worden, niet gekocht", aldus de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Oscars ondanks protest verkocht
Oscars ondanks protest verkocht (Foto: ANP)

Gold Coast moet licentie A-League inleveren

Gold Coast United wordt aan het einde van het seizoen uit de hoogste Australische voetbalcompetitie verwijderd. De Australische bond FFA besloot daartoe nadat eigenaar van de club, biljonair Clive Palmer, zich laatdunkend had uitgelaten over de A-League.

"We moeten de integriteit van de A-League beschermen namens de andere clubs, spelers, trainers en vooral de fans", zei FFA-preses Frank Lowy. Palmer had de competitie als een lachertje omschreven. Toen hij daarmee een storm van kritiek veroorzaakte besloot hij Gold Coast met shirts te laten spelen waarop 'Freedom of Speech' stond te lezen.

Palmer, die adovocaat is, toonde zich daarnaast zeer kritisch over het beleid van de bond. Hij legt zich niet neer bij de straf. De ploeg van de Nederlandse middenvelder Peter Jungschläger staat momenteel laatste in de tien teams sterke competitie.

Krajicek naar tweede ronde in Acapulco

De Nederlandse tennisster Michaëlla Krajicek heeft zich dinsdagavond (lokale tijd) geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Acapulco. Ze toonde zich in de eerste eerste schifting net te sterk voor Alexandra Cadantu uit Roemenië: 7-5, 3-6 en 6-3.

Krajicek bereikte vorige week in Memphis al de kwartfinales. Vorige week haalde Cadantu daar nog de finale.

Krajicek naar tweede ronde in Acapulco
Krajicek naar tweede ronde in Acapulco (Foto: ANP)

Interpol: 25 Anonymous-verdachten gearresteerd

 Onder leiding van Interpol zijn in Spanje en Zuid-Amerika 25 Anonymous-verdachten gearresteerd. De 25 worden ervan verdacht 'lid' te zijn van de hackersgroep en gecoördineerde cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op onder andere het Colombiaanse ministerie van defensie en het Chileense elektriciteitsbedrijf Endesa.

De verdachten werden opgepakt in Spanje, Argentinië, Chili en Colombia. Ze zijn tussen de 17 en 40 jaar oud, meldde Interpol vanuit Parijs. De arrestaties zijn het resultaat van een onderzoek dat medio februari werd gestart en dat leidde tot huiszoekingen op veertig locaties in vijftien steden.

Australië stap dichterbij 18+

Een commissie van de Australische overheid heeft een positief advies gegeven voor een nieuwe rating voor videogames. Er zal, als de wet wordt aangenomen, een rating komen voor games voor achttien jaar en ouder.

Momenteel heeft Australië een maximale leeftijd tot vijftien jaar waardoor games als Syndicate daar niet kunnen uitkomen tenzij ze volledig aangepast worden en veel uitgevers zien dat niet zitten. Voor films is de rating er al wel en de bedoeling is dat die uitgebreid wordt voor videogames. De commissie heeft de afgelopen twee weken onderzoek naar het wetsvoorstel gedaan waar mensen al drie jaar voor strijden. De commissie adviseert dat het wetsvoorstel door kan gaan zonder dat er eerst een publiekelijk onderzoek gedaan hoeft te worden.

Wil je het volledige rapport lezen dan kan dat hier.

Van Marwijk: WK-gevoel moet terugkomen

Bij het Nederlands elftal moet de komende maanden hetzelfde gevoel ontstaan als in de aanloop naar het WK van 2010. Dat zei bondscoach Bert van Marwijk een dag voor de oefeninterland van woensdag tegen Engeland. "Na de kwalificatiereeks voor het EK is de klad er een beetje in gekomen. De kunst is niet in paniek te raken en het gevoel van voor het WK weer terug te krijgen", aldus Van Marwijk.

Oranje incasseerde in de laatste drie interlands twee nederlagen en speelde gelijk tegen Zwitserland. "Bij een nationaal elftal krijg je niet zo gek veel tijd. We moeten het gevoel terug krijgen dat tegenstanders niet van ons kunnen winnen en wij niet kunnen verliezen. Deze oefenwedstrijd tegen Engeland hoort al bij de voorbereiding op het EK en is een echte test", zei Van Marwijk.

Van Marwijk: WK-gevoel moet terugkomen
Van Marwijk: WK-gevoel moet terugkomen (Foto: ANP)

Romney wint voorverkiezingen in Michigan en Arizona

Mitt Romney heeft dinsdag de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap in Michigan en Arizona gewonnen. Daarmee deelt hij een klap uit aan zijn voornaamste rivaal Rick Santorum en begint hij de de cruciale voorverkiezingen die volgende week worden gehouden met een voorsprong.

Volgende week dinsdag is het Super Tuesday. Dan worden in tien staten tegelijk voorverkiezingen gehouden.

De tegenstanders zijn door Romney's overwinning nog niet knock-out geslagen. "We hebben niet met een grote meerderheid gewonnen maar we hebben gewonnen, en dat is het enige dat er toe doet", zei Romney dinsdagnacht tegenover juichende sympathisanten.

Toen 92 procent van de districten in Michigan de stemmen had doorgegeven, stond Romney op 41 procent en Santorum op 38 procent. Ron Paul stond met twaalf procent derde en Newt Gingrich volgde met zeven procent.

In Arizona stond Romney op 41 procent toen 73 procent van de districten de stemmen had geteld. Santorum volgde met 26 procent, Gingrich haalde zestien procent en Paul acht procent.

'Man verdacht van misbruiken jongens'

Een 60-jarige man uit Westkapelle die in september werd opgepakt na twee aangiften heeft mogelijk honderd tienerjongens seksueel misbruikt. Dat heeft de man volgens justitie zelf aangegeven, meldt Omroep Zeeland woensdag. Het Openbaar Ministerie was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Het misbruik zou zich de afgelopen dertig jaar voornamelijk in Westkapelle hebben afgespeeld. Hij zou met jongens van 14 tot en met 17 jaar diverse seksuele handelingen hebben verricht, zonder te penetreren.

De rechtbank in Middelburg buigt zich donderdag over twee ontuchtzaken. Die speelden volgens de omroep midden jaren negentig en in de periode 2006-2010. Een derde zaak is al verjaard.

De man is tientallen jaren geleden ook al eens veroordeeld voor ontucht. Hij wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Nieuwe poster Avengers

Morgen komt de nieuwe trailer uit van Avengers beschikbaar voor het publiek, om  vast wat 'buzz' te creëren rond de film in de aanloop naar deze trailer heeft Marvel de eerste poster naar buiten gebracht.

Alle grote sterren staan er op, behalve de 'big baddy' Loki.  Mocht je trouwens vanuit het Verenigd Koninkrijk zitten te FOK!en en de film in de bioscoop willen gaan bezoeken zodra hij uit is. Dan moet je zoeken naar "Avengers Assemble" en niet naar "Avengers". Marvel wil voorkomen dat er verwarring optreedt met de antieke crimiserie.

Avengers poster

'Nieuwe Baldur's Gate in de maak'

Er is een website online gekomen die iets met Baldur's Gate te maken zal hebben. De website is online gezet door Beamdog, een ontwikkelaar waar Trent Oster, voormalig BioWare-ontwikkelaar, ook werkt.

Oster heeft aangegeven dat de website niks te maken heeft met geruchten over een eventuele Steam-release van Baldur's Gate. Hij hoopt dat het bedrijf binnenkort een aankondiging kan maken over het project. Baldur's Gate is een RPG uit 1998 en was gebaseerd op de Forgotten Realms-setting van Advanced Dungeons & Dragons 2nd Edition. Check de teaserwebsite voor iets over Baldur's Gate hier.

Spelen met mechs in Mass Effect 3

IGN speelt al een poosje met Mass Effect 3 en ze hebben twee nieuwe video's van het spel online gezet. In de twee video's zien we een rondleiding van de nieuwe Normandy en hoe je een Atlas overneemt.

Een Atlas is een mech die je kan overnemen om daarna je vijanden te domineren met dit stukje technologie. Mass Effect 3 komt 9 maart uit voor Windows, Xbox 360 en PS3. Bekijk beide filmpjes hier beneden.

Nieuwe mogelijkheden in Guild Wars 2

Ontwikkelaar ArenaNet heeft in een development blog aangegeven dat het aantal mogelijkheden wat je tot je beschikking hebt om een personage in Guild Wars 2 te ontwikkelen flink is uitgebreid. In totaal zijn dertien attributes en 40 traits toegevoegd aan het systeem.

Oorspronkelijk zou Guild Wars 2 net als zijn voorganger vier attributes bevatten, maar volgens designer Jon Peters was dat niet genoeg.

“Two of our four primary attributes – toughness and power – were serving double duty. Toughness improved heals, while power improved damage done by conditions. This essentially left us with two offensive styles: do more damage, or get more critical hits and react to their effects. That wasn’t quite good enough,” zo schreef hij. “We wanted there to be at least four offensive play styles as well as more diversity of builds overall, so we added several new player attributes to mix things up.”

In totaal zijn er drie offensieve, twee ondersteunende en acht profession-specifieke attributes bijgekomen. De nieuwe attributes verschillen wel iets van de vier basisattributes. De laatsten stijgen met het levellen, maar de nieuwe attributes stijgen onder invloed van items en bij het kiezen van specifieke traits. De nieuwe traits zijn verdeeld over de acht professions: elke profession heeft vijf specifieke traits waarin je maximaal 30 punten kunt stoppen. In totaal zal je zo'n 70 punten te verdelen hebben over de traits.

Guild Wars 2 verkeert momenteel in de beta-fase, en wordt later dit jaar verwacht voor pc.

guild wars 2 traits

Meer EHEC-besmettingen in Hamburg

Bij twee zieke kinderen in het Duitse Hamburg is de EHEC-bacterie geconstateerd. Dat meldden de gezondheidsautoriteiten dinsdag. Onlangs stierf een 6-jarig meisje in de stad door een besmetting met de bacterie.

De jongste van de twee kinderen, broer en zus, zat op dezelfde school als het overleden 6-jarige meisje. De twee zijn inmiddels aan de beterende hand.

De EHEC-bacterie die in Hamburg is aangetroffen is van een ander type dan de bacterie die in de zomer van vorig jaar het leven kostte aan tientallen mensen. De bron van de nieuwe besmettingen is onbekend.

The binding of Isaac mag niet naar 3DS

Het schietspel The Binding of Isaac gaat geen release krijgen op Nintendo 3DS via de eShop. "After a long internal debate Nintendo has decided NOT to allow the Binding of Isaac on the 3DS," laat maker Edmund McMillen weten via Twitter.

De redenen achter Nintendo's besluit liggen in de 'omstreden religieuze content' van het spel. Op de vraag of de geïmpliceerde kindernaaktheid en de volwassen thema's er mee te maken hadden, antwoordde McMillen dat Nintendo deze wel akkoord heeft bevonden.

"Thank GOD Steam exists! I gotta again publicly thank Steam for fully supporting Isaac and not requiring ESRB or censoring its published games. Just one of many reasons why Steam is the top dog of digital distribution," schrijft McMillen later nog op Twitter.

Op de vraag of The Binding of Isaac gaat uitkomen op PlayStation Vita geeft McMillen geen antwoord. Wel heeft hij aangegeven dat de geruchten dat hij en Team Meat ruzie hebben met Sony niet kloppen.

Kapitein rampschip Nieuw-Zeeland bekent

De kapitein van het containerschip Rena dat vorig jaar verging voor de kust van Nieuw-Zeeland heeft woensdag toegegeven dat hij schuld heeft aan het ongeluk. Ook de tweede officier van het schip bekende. De twee Filipijnse mannen kunnen een lange celstraf krijgen.

Het 236 meter lange schip liep in oktober vast op een rif bij het Noordereiland. Een groot olielek veroorzaakte vervolgens een milieuramp aan de kust. De twee Filipino's gaven toe dat ze onverantwoorde risico's hebben genomen. Ook wijzigden ze naderhand navigatiegegevens om Justitie om de tuin te leiden.

Kapitein rampschip Nieuw-Zeeland bekent
Kapitein rampschip Nieuw-Zeeland bekent (Foto: ANP)

Canadezen uit netwerk Robert M. opgepakt

De Canadese politie heeft dinsdag vier mannen opgepakt die in contact stonden met Robert Mikelsons, hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Naar een vijfde man wordt nog gezocht. Dat meldden Canadese media.

De mannen in de leeftijd van 29 tot 62 jaar zijn gearresteerd in de provincie Québec. Ze worden verdacht van het maken, in bezit hebben en verspreiden van kinderporno.

Rechercheurs kwamen de mannen op het spoor door bestanden op de computer van Robert Mikelsons. "Na de arrestatie van de heer M. in 2010 analyseerde de Nederlandse politie het materiaal op zijn computer. Ze kwamen er achter dat de mannen uit Québec in zijn internationale netwerk zaten", vertelde een woordvoerder.

Nieuwe game voor SNES in ontwikkeling

SNES is inmiddels meer dan twintig jaar oud en heeft bijna vijftig miljoen verkopen op haar naam. De laatst uitgekomen game voor deze console komt uit 1998 en is een remake van Frogger, maar hier blijft het niet bij als het aan gamestudio Super Fighter Team ligt.

Super Fighter Team is een developer die het maken van games op de oudere consoles zeer serieus neemt, en omschrijft haar missie als volgt: "Super Fighter Team was formed around the dream that new life can be breathed into video games, game systems and computers that have otherwise been abandoned by game companies. Because of this, we proudly offer up what may one day be the world's only source of worthwhile new games for systems such as the Sega Genesis and Atari Lynx."

Er is haast geen informatie over het spel dat in 2013 moet uitkomen, het wordt een zogenoemde 'run-and-gun-game' genaamd Nightmare Busters en krijgt een beperkte oplage van slechts zeshonderd exemplaren. Het totale bedrag voor de game plus verzendkosten zal voor iedereen buiten de Verenigde Staten $75,- zijn. Het spel is te pre-orderen op de website van Nightmare Busters.

Rotterdam intensiveert jacht op overvallers

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft het aantal rechercheurs dat zich bezighoudt met het opsporen van overvallers verdubbeld van vijftig naar honderd. Dat heeft korpschef Frank Paauw dinsdag gezegd naar aanleiding van een forse stijging in het aantal overvallen in de regio.

"Je moet geen seconde denken dat je er mee wegkomt. Dat moet duidelijk zijn voor de overvaller en zijn omgeving", zegt Paauw over zijn besluit. In de eerste twee maanden van het jaar werden bijna honderd overvallen gepleegd op onder meer winkels en woningen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog ruim zestig.

De extra mankracht bij het overvallenteam blijft totdat de huidige piek fors is afgenomen. Dit jaar zijn al 73 verdachten opgepakt. Vorig jaar werden in totaal 233 overvallers in de kraag gevat. Waar de extra rechercheurs eerder mee bezig waren, is onduidelijk.

Kamer steunt nieuw Grieks steunpakket

De Tweede Kamer staat achter het nieuwe steunpakket van 130 miljard euro voor Griekenland. De regeringspartijen VVD en CDA spraken dinsdag tijdens een Kamerdebat hun steun uit, net als de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

"Het is een dun en wankel geheel, maar dat is beter dan wanneer het niet was gelukt", zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk over het pakket, waarover de EU-landen het vorige week eens werden. VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het pakket 'wrang gezegd de goedkoopste oplossing'. "Het is de minst slechte optie", zei ook SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.De SP en de PVV zijn tegen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei niet te kunnen garanderen dat het pakket alle problemen rondom Griekenland oplost, maar noemde het wel verantwoord. "Het blijft van groot belang dat wij proberen een Grieks faillissement te voorkomen."

Een Griekse boycot van Nederlandse producten is 'niet aanvaardbaar', zei Rutte. "Ik begrijp op zichzelf best goed dat bij de bevolking de maatregelen zwaar vallen, maar het is wel een hervorming die de Grieken zelf ter hand moeten nemen."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) erkende dat het steunpakket nog niet helemaal af is. Nog onduidelijk is of de banken inderdaad Griekse schulden gaan kwijtschelden en hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijdragen. Mocht dat niet gaan zoals verwacht, dan zal De Jager zich melden bij de Tweede Kamer om te bespreken wat er moet gebeuren.

Plasterk pleitte voor meer Europese subsidies aan Griekenland en andere Zuid-Europese landen, om de economie daar ondanks alle bezuinigingen weer op gang te helpen. Rutte zei dat een goed plan te vinden, zolang het niet leidt tot een hogere EU-begroting. Ook is Nederland bereid de Grieken met expertise te helpen, zei Rutte.

Maandag stemde de Duitse Bondsdag al in met de steun aan Griekenland. Het is het tweede steunpakket voor Griekenland. In de zomer van vorig jaar kreeg Griekenland al een pakket van 110 miljard euro.

Geen Nederlands referendum over EU-pact

Nederland zal geen referendum houden over het nieuwe verdrag dat de lidstaten van de Europese Unie strengere begrotingsregels moet opleggen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Eerder dinsdag werd bekend dat Ierland het nieuwe verdrag in een referendum gaat voorleggen aan de bevolking. SP-Kamerlid Ewout Irrgang informeerde bij Rutte of er in Nederland ook niet een referendum moest komen. "Dat gaan we niet doen", reageerde Rutte. Hij gelooft niet in referenda. Bovendien wordt er volgens Rutte geen macht overgedragen aan Brussel, maar gaat het alleen om een nadere uitwerking van bestaande afspraken.

Het Ierse referendum hoeft de inwerkingtreding van het verdrag niet te vertragen, zei Rutte. Het treedt in werking zodra twaalf landen het hebben geratificeerd. Rutte wilde niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat de Ierse bevolking 'nee' zegt tegen het verdrag, dat ervoor moet zorgen dat de schulden van EU-landen niet uit de klauwen lopen.

Aantijging PowNed ontkend door partner Tahir

Hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging ontkent dat hij heeft geprobeerd PowNed-verslaggever Rutger Castricum te kelen of te wurgen. Dat zei hij dinsdagavond in Pauw & Witteman. "Ik ben niet in de buurt van zijn nek geweest."

Castricum belde aan bij het huis van Kinneging naar aanleiding van een column van diens partner, Naema Tahir. Die stelde daarin dat onfatsoenlijke televisiejournalisten geweerd moeten worden van het Binnenhof. Kinneging stond Castricum te woord, maar duwde op een gegeven moment de camera en microfoon weg.

Volgens presentator Dominique Weesie van Pownews viel Kinneging Castricum aan en kneep hij tot twee keer toe diens keel dicht. "We kunnen tegen een stootje, maar dit gaat te ver. Ik ben er woedend over", aldus Weesie. Hij kondigde aan aangifte te zullen doen.

Partner columnist ontkent aantijging Powned
Aantijging PowNed ontkend door partner Tahir (Foto: ANP)

Zeker 24 doden door Q-koorts

Tenminste 24 mensen zijn overleden als gevolg van de Q-koortsbacterie. Dat zei RIVM-directeur Roel Coutinho dinsdag in Nieuwsuur. Mogelijk is dit aantal twee tot drie keer zo hoog, omdat lang niet altijd wordt vastgesteld dat Q-koorts de doodsoorzaak is. Het laatste officiële dodental was vastgesteld op negentien.

Tot op heden zijn vierduizend Q-koortspatiënten officieel gerapporteerd. Ook dit aantal kan hoger liggen. "Recent onderzoek laat zien dat het waarschijnlijk gaat om vijftigduizend mensen die besmet zijn met Q-koorts", zei Coutinho. Ongeveer een tot twee procent van die groep patiënten loopt het risico chronische Q-koorts te krijgen.

'Verdachte fatale steekpartij Den Haag zocht hulp'

De man die is aangehouden op verdenking van het doodsteken van een 15-jarig meisje in Den Haag zocht psychische hulp. Hij heeft zich in oktober vrijwillig gemeld bij de psychiatrische instelling De Waag. Hij wilde geholpen worden met zijn agressie, zo meldt RTL Nieuws.

De 25-jarige Hagenaar zou begin deze maand nog een noodkreet hebben gestuurd aan De Waag omdat hij hulp nodig had. De man kreeg in 2002 al drie jaar jeugd-tbs voor een ander geweldsincident. De tbs werd twee keer verlengd met een jaar.

De 25-jarige Hagenaar heeft bekend dat hij vrijdagnacht het meisje uit Nootdorp in de Goudenregenstraat heeft vermoord. Het meisje werd op zaterdagochtend naakt en bebloed op straat aangetroffen. De verdachte meldde zich kort daarna op het bureau. Het slachtoffer en de dader kenden elkaar niet.

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering gevraagd over de zaak.

Van Persie en Van Bommel verlaten training

Robin van Persie en Mark van Bommel hebben dinsdag de training van het Nederlands elftal op Wembley voortijdig verlaten. De aanvaller van Arsenal had wat last van zijn lies. De middenvelder van AC Milan stapte van het veld nadat hij een tik op zijn knie had gekregen. Bondscoach Bert van Marwijk verwacht woensdag in de oefenwedstrijd tegen Engeland wel gewoon over beide spelers te kunnen beschikken.

Engeland is de eerste tegenstander van Oranje in 2012. De wedstrijd stond eigenlijk al voor augustus vorig jaar op het programma, maar ongeregeldheden in de Britse hoofdstad maakten spelen toen onverantwoord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.