CD: Defqon.1 2011

Na vele succesvolle jaren aan het strand in Almere is Defqon.1 "on the move". Het festival is neergestreken op het festivalterrein in Biddinghuizen waar ook Lowlands jaarlijks plaatsvindt en is uitgebreid, zoals ook te lezen is in deze review van Sethje. Een hoop veranderingen dus rondom één van Nederlands populairste feesten. Eén ding is in ieder geval niet veranderd: de 4 cd-box die jaarlijks verschijnt!

CD 1: Mixed by Zatox
Inheemse trommels luiden het eerste nummer in: Tatanka - Afrika. Een lekker catchy nummertje van de landgenoot van de man die deze eerste cd in elkaar heeft gemixed: Zatox. Dat betekent dus een behoorlijk aandeel platen uit het land van de pasta's en de pizza's. Niks mis mee overigens, want hardstyle maken kunnen ze daar wel! Lekker zomers is 'I Can't Forget' van Vamper. Een heerlijke melodie die ongetwijfeld voor een euforische sfeer zorgt op festivals, zelfs in deze tegenvallende zomer. Ook een lekkere festivalplaat is 'Unite' van de Noisecontrollers: wederom een geslaagd themanummer voor Defqon. Het kenmerkt het grootste deel van de platen in de mix: melodieus en stevige kicks. Denk er een zonnetje bij en je hebt het ultieme festivalgevoel te pakken! Het laatste deel gooit Zatox het gas er eens even flink op en wordt het allemaal wat rauwer. Heerlijke dikke tracks van B-Front, Zany & Ran-D en Toneshifterz & Bioweapon komen voorbij, maar het absolute hoogtepunt is de afsluiter van de meester zelf: The Future. Wat een energie zit er in die plaat en wat rammen die kicks er een partij op los. Genieten!

CD 2: Mixed by Promo
Wie Promo zegt, zegt Files. Een serie producties die hij maakte staan onder deze naam bekend en hebben hun eigen stijl. Niet bijzonder hard, niet echt snel maar met een compleet eigen gevoel. 'Rhythm Flow', de plaat waarmee hij opent, is een plaat die met gemak in het rijtje past. Promo doet zijn eigen ding, experimenteert er op los en dat resulteert in een mix die voornamelijk veel rauwere en ruigere tracks bevat van onder anderen D-Passion, Wishmaster, The Outside Agency en natuurlijk Promo zelf. Daardoor vallen mainstreamplaten als 'Broken', 'Wasting Away' en 'On The Edge' op dit schijfje wel wat uit de toon. Opvallend is ook dat de hardcoremix van het Defqon Anthem ontbreekt. Vorig jaar waren er maar liefst drie versies op de compilatie terug te vinden.


Foto: Q-Dance

CD 3: Mixed by Pavelow
Pavelow is een alias van Bas Oskam, die tevens de helft vormt van de Noisecontrollers. Geen knallende kicks, maar een mengelmoes van diverse stijlen. House, dubstep, techno en zelfs wat invloeden van hardstyle. Neem bijvoorbeeld Masterflow – Rules Are For Fools. Zet er een nustyle-kick onder en je hebt een kneiter van een hardstyleplaat. Maar ook zonder hard gerag is het een heerlijk nummertje. Dit geldt overigens voor het grootste deel van deze cd. Lekker relaxed en even eens wat anders dan 150 tot 200 bpm. Saai is het allesbehalve. Neem bijvoorbeeld de laatste drie tracks, allen van Pavelow. Ware uitbarstingen van energie!

CD 4: The Sound of Defqon.1
Of je op een schijfje een dwarsdoorsnede kunt geven van een festival? Ja hoor, Defqon doet dat al jaren op het vierde schijfje. Geen lange mix, maar tracks die de vele verschillende stijlen én optredende dj's en acts weergeven. Onder meer hardstyle, hardcore, techno, industrial, dubstep, house en happy hardcore passeren de revue. Met tussendoor de bekende aankondigingen van dj's en mc's die aanwezig waren op het festival. Niet echt bijzonder. Jammer van de paar dubbele tracks die ook al op de mix-cd's te horen zijn. Twee keer 'Broken' is, ondanks dat het een prima plaat is, een beetje te veel van het goede.

Defqon.1…
Levert weer een aardig digipack af met vier prima mixen. Zatox houdt het mainstream, terwijl Promo en Pavelow zorgen voor een experimentelere inbreng. Een keer niet drie schijfjes vol hitjes: zo kan het dus ook! De afwisseling van het festival komt prima naar voren, mede door de vierde disc. Een heerlijke compilatie om in de stemming te komen onderweg naar één van de andere festivals deze zomer en/of na te genieten van Defqon.1 zelf.