DVD: Wie is de Mol? Seizoen 2

Het programma Wie is de Mol? is nu weer helemaal actueel. Vanavond wordt alweer de elfde Mol bekend gemaakt. Elf weken lang hebben ruim een miljoen Nederlanders gekeken naar de jacht op de saboteur. Na de ontknoping vallen de Molloten (hoe de fans van het programma zich noemen) de rest van het jaar in een zwart gat. Een ultiem moment dus om oudere seizoenen (terug) te gaan kijken. De eerste twee seizoenen zijn op dvd uitgebracht en kwamen eind vorig jaar uit. Seizoen 1 is al behandeld en dan is het nu een geschikt moment om seizoen 2 te behandelen.

In het programma Wie is de Mol? reizen negen kandidaten naar het buitenland om geld te verdienen voor de pot. Er zit echter één persoon bij die alles verstiert, De Mol. Iedere twee dagen moeten de kandidaten een test maken over de identiteit van De Mol. Degene die het minst weet over hem of haar, gaat meteen naar huis. Behalve De Mol, die blijft altijd in het spel. 

Het tweede seizoen speelde zich af in Schotland en werd in 2001 door de AVRO uitgezonden. De kijkcijfers schommelden rond het miljoen. De deelnemersgroep bestond uit Björn, Cor, Dan, Doortje, Gerda, Nazife, Nico, Sigrid, Ward en Yvonne. Allemaal verschillende karakters, wat de groep goed gevarieerd maakt. Vooral de harde Yvonne zal je nog lang bijblijven. Haar ervaring bij de luchtmacht zorgt voor een fanatieke houding. Leuk detail is dat de cameramannen van tevoren lootjes trokken om te bepalen wie er met Yvonne mee moest. Dit omdat zij erg hard liep en de cameramannen haar bijna niet bij konden houden.

De opdrachten zijn al wat beter dan in het eerste seizoen, maar dat komt deels ook door het prachtige landschap. De omgeving is erg passend bij een programma als Wie is de Mol?. De gevangenisopdracht uit de zesde aflevering is misschien wel één van de beste opdrachten uit de geschiedenis, die later nog eens gebruikt is in het vierde seizoen.


Een stukje uit de tweede aflevering

Het beeldkwaliteit is een stuk beter dan de dvd van seizoen 1 en het lijkt er bijna op dat je naar de televisieuitzending zit te kijken. Ondanks dat het beeldmateriaal tien jaar oud is, is de kwaliteit dus nauwelijks minder geworden. Evenals de dvd van het eerste seizoen is deze dvd weer verpakt in een mooie 'Mollenbox' met in de dvd de gegevens van alle kandidaten. De negen afleveringen zijn verdeeld over drie schijfjes. Het enige nadeel is dat de dvd wederom geen extra's bevat, dus het is een regelrechte kopie van de televisieuitzendingen. Het blijft een beetje zonde, maar het is geen ramp. Wel zit er Nederlandse ondertiteling bij.

Conclusie

Het tweede seizoen is al een stuk beter en professioneler dan het eerste seizoen. De opdrachten zijn spannender, de groep ziet elkaar iets meer als concurrenten en het is geen "vakantiereisje" meer. Over de kwaliteit van de Mol kun je uiteraard altijd twisten, maar hij of zij heeft uiteraard weinig vergelijkingsmateriaal. Voor de echte die-hard Molloot is dit iets wat je moet hebben. Nu maar hopen dat de rest van de serie ook op dvd wordt uitgebracht.