DVD: Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten - Mannen Op Schijf

Een van de meeste ondergewaardeerde komische duo's in Nederland is het tweetal Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel. De heren speelden niet alleen met regelmaat 'typetjes' in Kopspijkers en Studio Spaan, maar hun grootste verdienste is toch zeker de reeks van zes theaterprogramma's die ze samen maakten tussen 1997 en 2009. In 2009 kondigden de heren hun afscheid als theaterduo aan en toerden voor het laatste het land door met het programma Mannen, het allerbeste! Om de samenwerking op gepaste wijze te vieren en om een beetje afscheid te nemen, is er nu een box verschenen met de televisieregistraties van alle zes programma's: Mannen op Schijf.


Een ieder die ooit één van de voorstellingen van de mannen heeft bezocht, zal zich levendig herinneren hoe knap ze bekende Nederlanders konden imiteren; met name in het stemgeluid en in mindere mate in fysiek voorkomen werden diverse Nederlanders op de korrel genomen. Het meest memorabel was de innemende imitatie van wereldreiziger en fantast Boudewijn Büch. Ook de hilarische vertolkingen van Anton Geesink en Ronald Koeman zullen niet snel vergeten worden.

Maar de shows van Van Muiswinkel en Van Vleuten waren veel meer dan alleen de imitaties, het waren -althans zo leek het- heerlijke improvisaties rondom een uitgedacht thema, waarbij twee mannen van middelbare leeftijd met elkaar kissebissen, discussiëren en elkaar met kennis en levenservaring naar de troon proberen te steken. Dialogen die, ondanks het ontbreken van vulgariteit, beledigingen en briljante woordgrappen, zich in cabaretland soms best kunnen meten met de grootsten van de planken.


Deze release op dvd is vooral qua vormgeving een must-have voor de liefhebber van het wat meer klassieke cabaret. Niet dat de box nou zo briljant is vormgegeven, maar meer omdat de meeste fans allang alle voorstellingen van 'de mannen' op VHS of dvd hebben opgenomen van de televisie. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, voor zes volledige theaterregistraties betaal je minder dan 30 euro. Een erg leuk cadeau voor onder de boom!
Submitter: detulp050