Logitech Driving Force GT Wheel

Sinds de komst van de eerste games hebben makers altijd geprobeerd om met hun game zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen. Dit wordt over het algemeen gedaan door beter graphics en audio. De Wii heeft nu zelfs een controller waarmee je realistische bewegingen kan maken. Dit is echter niets nieuws, want in het race-genre bestaan al langer stuurtjes om het racen echt te simuleren. Logitech komt nu in samenwerking met Gran Turismo met een nieuw stuur onder de naam Logitech Driving Force GT Racing Wheel.

De Logitech Driving Force GT Wheel komt met een stuur en twee pedalen voor het remmen en gas geven. Naast het stuur zit een versnellingspook. Op het stuur zelf zitten verschillende knoppen waarmee de ervaring kan worden aangepast, en knoppen die we ook op de Playstation 3 controller vinden. Het stuurtje werkt alleen op de Playstation 2 en Playstation 3 en helaas niet op de Xbox 360 en PC. Bij de meeste winkels zal je het stuurtje voor 150 euro in de schappen zien liggen.



Zo uit de doos is het stuurtje makkelijk te installeren. Je verbindt het stuurtje met een simpele USB kabel naar je Playstation 3. De pedalen worden weer aangesloten op het stuurtje en het stuurtje moet je dan nog aansluiten op een stroombron. Het stuur zelf is mooi, robuust en voelt goed aan in je handen. Het kan maximaal 900 graden draaien. Met de versnellingspook is het erg makkelijk om omhoog of omlaag te schakelen zoals in een semi-automaat. De pedalen zitten op een plaat die met anti-slip materiaal goed op de vloer blijft staan. Het intrappen van deze pedalen voelt goed; niet te licht en niet te zwaar. Helaas is het niet mogelijk om het stuurtje op je schoot te gebruiken, maar moet deze door middel van twee handige klemmen op een tafel worden bevestigd. Dit is nodig, want de krachten van de Force Feedback die het stuurtje op jouw handen uitoefent worden anders niet goed vertaald, waardoor het stuur alle kanten op vliegt. Het is jammer dat je het niet op je schoot kan spelen, maar dit is nou eenmaal de prijs die je betaalt voor een betere ervaring.



Als je het stuurtje hebt aangesloten is het natuurlijk tijd om te gamen. Het stuur is speciaal gemaakt voor Gran Turismo 5 Prologue en dus heb ik hem daar uitvoering meer getest. Door de Force Feedback worden alle krachten die je zou verwachten in een echte auto realistisch naar jou vertaald. In de bochten zul je merken dat het sturen een stuk zwaarder gaat, totdat je alle controle over de auto verliest en dat ook duidelijk merkt aan het stuur. Elk klein hobbeltje wordt goed vertaald door het stuur en de effecten van het uit de bocht vliegen of slippen zijn zeer realistisch. Ben je niet helemaal tevreden over de Force Feedback of iets anders, dan kan dat ingame simpel worden verholpen met de grote rode draaiknop op het stuurtje. Deze opent een menu op het scherm waarmee bijvoorbeeld brake bias of traction control kan worden ingesteld. Op deze manier kan iedereen het stuurtje instellen zoals hij dat graag wilt.