Meer Brain Training van Dr. Kawashima



Vorig jaar kwam Nintendo met het idee op de proppen om de Nintendo DS als een hersenkraker te gaan gebruiken en wel met het spel; Dr. Kawashima’s Brain Training. Het spel sloeg aan, trok meerdere doelgroepen (denk aan ouderen) en werd zo een hype. Deze zomer kunnen we ook weer gaan smullen van nieuwe spelletjes die je hersenen aan het werk zetten. Maar wordt het ook echt meer Brain Training of blijft het meer van hetzelfde?

Brain Training kun je eigenlijk zien als een dagelijks oefenprogramma dat jou de mogelijkheid biedt om de zo mooi genoemde prefrontale cortex te stimuleren. Oftewel, je traint met spelletjes je hersenen tot een meer actief niveau. Dit actieve niveau wordt iedere dag weer aangegeven in grafiekjes en ook kun je iedere dag de confrontatie aangaan en een hersenleeftijdstest doen om te kijken hoe oud jouw hersenen nu werkelijk zijn. De leeftijd voor jouw hersenen die het meest geschikt is ligt op de twintig jaar. Als de test de uitkomst geeft dat je tachtig bent, dan zijn jouw hersenen er wel heel erg aan toe en kun je maar beter heel veel gaan trainen aldus Dr. Kawashima. Nu is het doel van Meer Brain Training eigenlijk niet anders dan de voorganger maar er zijn wel degelijk verschillende in de spelletjes.



Meer Brain Training heeft geheel andere spelletjes om je hersenen te trainen dan wij die kenden van de voorganger. De standaard rekensommetjes zijn niet langer van de partij. Nu ben je meer bezig met de rekentekens die bij de sommetjes horen. Eén van de spelletjes die je al in het begin van jouw training tot beschikking hebt is bijvoorbeeld dat je de twee en de vijf ziet staan met als uitkomst zeven. Dan dien je als rekenteken de + in te voeren om tot de juiste uitkomst te komen. Dit spelletje combineert dus het rekenen met het invoeren van de juiste tekens. Andere spelletjes waarbij je te maken krijgt met rekenen bestaan bijvoorbeeld uit de spelletjes Wisselgeld en Memory: optellen. Bij wisselgeld dien je in de huid te kruipen van een kassamiep om zo het juiste geldbedrag terug te rekenen. Jammer aan deze oefening is dat het simpel is en de sommetjes herhalen zich snel. Bij Memory: optellen krijg je rekensommetjes te zien waarbij je de uitkomst dient op te schrijven met de stylus, maar je dient de som ook te onthouden aangezien één van de cijfers uitgewist wordt en als het ware meegenomen wordt naar de andere som. Als voorbeeld: 1 + 1 = , je voert dan 2 in, de 1 wordt gewist en de volgende oefening is ??? + 4 =. Je voert dan 5 in omdat je de 1 van de vorige som hebt meegenomen.

De verschillende spelletjes krijg je niet allemaal op de eerste dag dat je het spel speelt toegereikt. Je dient meerdere dagen te spelen om zo andere spelletjes te unlocken. Een soort beloning voor jouw harde werk dus. Nu zul je dus niet langer maar één dag van de zomervakantie jouw grijze massa stimuleren tot daadwerkelijk nadenken, je hebt meerdere dagen nodig om het uiterste uit het spel te halen. Voor 30 euro ben je dus wel een tijdje zoet met het trainen van de grijze massa in plaats van alleen maar bier drinken deze zomer.