AND 1 Streetball

Zo een 15 jaar geleden werd de wereld geïntroduceerd met het Streetball van nu. Een bedrijf genaamd AND1 zag een gat in de markt door jongeren te gaan sponsoren die toen nog wat onschuldige kunstjes vertoonden op een basketbalveld. Tijd later ontstond de AND1 Mixtape Tour, een tocht door Amerika waarbij allerlei aanstormend talent hun kunsten konden vertonen en zo een plekje konden bemachtigen in de Mixtape Tour. Deze AND1 Mixtape Tour is nu vrij bekend in Amerika en heeft ook een serie op de televisie, een spel over de ballers van AND1 kon dan natuurlijk niet uitblijven.
Het is wellicht van belang om eerst eens uit te leggen wat dat Streetball-gebeuren nu eigenlijk allemaal inhoudt en wat je van het spel op eerste gezicht zou kunnen verwachten. Het spel draait dus om de \'sport\' Streetball en de ongelooflijke kunstige moves die de spelers met een bal kunnen doen. Het lijkt af en toe wel op een soort van dans waar de bal een centrale waarde in vormt. In het spel AND1 Streetball is het aan jou als speler de beurt om eens te kijken of jij de moves en kunstjes van Streetball onder de knie kunt krijgen, weliswaar niet met je voeten maar met behulp van je handen en de analoge sticks van de controller.



Aan het begin van het spel wordt je geïnstructeerd om je eigen personage aka \'baller\' te creëeren. Je kunt natuurlijk kiezen voor een lange slungel die zo de bal makkelijk in de basket kan werpen, maar is dat wel zo verstandig? Een lange slungel kan namelijk zo voorbij gelopen worden door een snel, klein ventje. Enig tactische keuzes voor jouw eigen baller zijn dus wel vereist. Met Create-a-Baller kun je het uiterlijk en mogelijkheden van je baller helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Je krijgt veel vrijheid in dit ontwerpen van jouw eigen baller, denk bijvoorbeeld aan lengte, gewicht, lichaamsbouw en de gelaatstrekken van het gezicht. Wil je je helemaal inleven in het spel dan kan je zelfs via de EyeToy USB camera jouw eigen gezicht aan een baller geven.



Ben je dan eindelijk zover om met je eigen baller de straat op te gaan dan krijg je de optie om wat kleine wedstrijdjes te spelen om dan zo wat respect te vergaren. Respect krijgen van omstanders en medespelers is enorm belangrijk in het spel omdat je zo hogerop kunt komen en allerlei nieuwe moves, kleding en filmpjes kunt unlocken. Je zou denken dat het begin van het spel dan wat makkelijker is zodat je op goede voet kunt starten in je verse Streetball-carrière, maar niets is minder waar. Het is logisch dat jouw baller in het begin nog niet alle moves kent, maar het spel gaat er juist vanuit dat hij dit allemaal al kan. Ik vond het begin echt extreem moeilijk omdat je gewoon niet de punten kan behalen die je nodig hebt om verder te komen. Ik merkte erg duidelijk dat ik nog niet de kans had gehad om mijn baller uit te dossen met krachtpunten en nieuwe moves en dan sta je al snel verloren in het speelveld. Mocht je dan eindelijk door het stroeve begin heengekomen zijn dan staat je nog heel wat meer te wachten aan ingewikkelde moves leren!