Trapt

Mijn grote held Indiana Jones had veel met vallen te maken. Op de een of andere manier lukte het hem altijd om de meest doordachte vallen te omzeilen en veilig aan de overkant te komen. In de Puzzle/Action-game Trapt zijn de rollen echter omgedraaid. In deze game staat het plannen en het zetten van vallen centraal. Gelukkig zit Indiana Jones niet in deze game, hij zou het nooit overleefd hebben.


Oh my God, they\'ve killed King Olaf!
Er was eens een prinses die Allura heette (de hoofdpersoon). Ze werd op een dag van de moord op haar vader beschuldigd. De echte moordenaar is Allura\'s stiefmoeder, de koningin, die het hele leger en de bevolking tegen haar opzet. Allura pikt dit alles niet en vlucht samen met haar vriendin en dienstmeid Rachel naar een verlaten huis. Jammer genoeg is dit niet haar geluksdag, want in dat huis wordt ze door de duivel overgenomen. De duivel is op zoek naar nieuwe zieltjes en neemt bezit van Allura\'s lichaam waardoor ze nieuwe krachten krijgt. Met deze krachten kan ze vallen oproepen om zo mensen op brute wijze om te brengen. Dit zal ze hard nodig hebben aangezien er een vette prijs op haar lieftallige hoofdje staat. Het hele verhaal is in een anime-jasje gestopt, en in een sprookjessausje gedompeld.

Na deze introductie is het spel onderverdeeld in verdere levels, waarbij in elke level andere vijanden zijn. Je ziet Allura vanuit de third person rondlopen. Ze wordt achtervolgd, en de duivel gaat daar handig gebruik van maken omdat hij nog zieltjes zoekt. Aan het begin van een level komt er een korte cutscene waarin duidelijk gemaakt wordt wie je moet ombrengen. Vervolgens word je in het level gedropt, en moet je gelijk strategisch gaan denken. Door gelijk op rondje (de knop) te drukken krijg je een overzicht met welke traps je kan plaatsen, en waar daar plaats voor is in dat level. Je traps zijn onderverdeeld in drie categorieën: grond, muur en plafond. Je kan van die drie categorieën telkens een trap kiezen en die onder de overgebleven knoppen (kruisje, vierkantje en driehoekje) plaatsen op een bepaalde plek. Vervolgens moet je de vijand dus naar je val lokken en als een gek op een knop drukken om de trap te activeren. Meestal is je vijand niet gelijk dood, en is het dus zaak om een trap opnieuw te plaatsen en weer op het goede moment te activeren. Als je wat ervarener wordt is het de bedoeling dat je ook combo\'s maakt. Bij die combo\'s hoef je niet alleen twee vallen gelijk de vijand laten raken, maar kan je ook combo\'s maken door gebruik maken van de omgeving. Zo kan je pilaren omver laten gooien door je trap, of een kroonluchter neer laten storten. Gebruik maken van je omgeving is erg tof, omdat je alles ziet instorten doordat je vijand in de muur wordt geramd, of tegen een pilaar aan knalt.


Zegeltjes sparen
Als je tegenstander vredig is heengegaan laat hij ook credits achter in de vorm van \'Arks\'. Je verdient meer Arks als je de vijand op een zo creatief mogelijke manier om weet te leggen. Als je genoeg van deze credits hebt verzameld kan je nieuwe traps kopen of sleutels om nieuwe gebieden te betreden. Je kan niet alleen nieuwe traps kopen, maar je kan traps die je al bezit upgraden zodat ze meer schade aanrichten bij je vijand. Helaas is het aankopen van nieuw materiaal vrij beperkt. Het enige wat de levensduur nog hoog houdt is de mogelijkheid om combo\'s te maken en de vrijheid van het vallen zetten.