Operation Flashpoint: Elite

De koude oorlog is in volle gang en ergens in Rusland is een crisis uitgebroken waar jij met de rest van je soldaten orde op zaken moet gaan stellen. Je bent een lid van het Amerikaanse leger en slechts een klein radertje in het grote oorlogsapparaat van Amerika. Maar zelfs de kleinste radertjes zijn belangrijk en daarom is het jouw taak om je missies tot een goed einde te brengen.

Operation Flashpoint Elite is een zeer realistische oorlogsgame. Je hoeft maar één of twee keer geraakt te worden en je kan tussen zes plankjes weer naar huis toe. Wanneer je gewond bent dan zul je niet overal medic-kits vinden, maar zul je een medic moeten opzoeken of naar het veldhospitaal moeten lopen of kruipen. Als je in je benen bent geschoten dan kan je namelijk niet opstaan en dan moet je maar hopen dat er net een medic langs loopt of dat je in buurt ligt van een veldhospitaal. Net als in een echte oorlog heb je geen onbeperkte ammunitie en zul je nieuwe ammunitie van je gevallen kameraden moeten pakken. Je kunt ook de wapens, ammunitie en andere objecten van je dode vijanden afhalen. Het is ook mogelijk om voertuigen te besturen, van tractoren tot aan Apache-gevechtshelikopters. De besturing van deze voertuigen is erg simpel, wat een beetje afdoet aan het realisme.

In je eentje kun je een oorlog niet winnen en daarom vecht je met een eigen team. De teamleider geeft elke soldaat commando’s en elke soldaat geeft ook weer antwoord. Op deze manier word je op de hoogte gehouden van de vijandelijke activiteiten in jouw buurt en als je zelf een vijand ziet dan wordt dit automatisch doorgegeven aan de rest van het team. De postities van de vijanden worden met het bekende klok-systeem doorgegeven: Enemy soldier at 2 o’clock! Vervolgens krijgt een soldaat een bevel om die soldaat neer te schieten en als dit gelukt is dan hoor je dit ook over de radio. De radio is op zich een leuke toevoeging en zorgt voor meer overzicht op het digitale slagveld, maar het probleem is dat de stem heel erg blikkerig en robotachtig klinkt. De commandant loopt continue te schreeuwen over de radio en ook de soldaten antwoorden op elk commando dat gegeven wordt. Als dit in een echte oorlog ook zo is dan zal het wel moeilijk zijn voor de soldaten om zich te concentreren.