Joust

In 1982 is het arcade spel Joust uitgekomen en de besturing van dit spel bestond uit een 2-weg joystick en één knopje. Ongeveer 23 jaar later is er een remake gemaakt speciaal voor Xbox Live Arcade en het spel is te koop voor 400 punten (ongeveer vier euro).

In het spel Joust speel je een ridder die op een grote vogel rondvliegt en het is de bedoeling dat je de vijanden van bovenaf aanvalt. Dit speelt zich af in een 2D-level met een paar platformen en onderin een lava-pit die na een aantal levels open gaat. De besturing is heel erg simpel en gewoon hetzelfde als in het originele spel uit 1982. Met de A-knop kun je fladderen en hoe sneller je op de A-knop druk hoe harder je fladdert. Met de analoge stick of met de vierpunts-toets kun je je naar links en rechts bewegen. Eén beweging naar links of rechts zorgt ervoor dat je constant in die richting blijft lopen. Deze manier van besturen is even wennen maar daarna gaat het als vanzelf.

De vijanden verschijnen op de verschillende spawnpunten en in het eerste level zijn er nog maar drie vijanden. Door een die vijand van bovenaf te raken kun je hem vernietigen en dan laat de vijand een ei los. Dit ei moet je vervolgens oppakken voor punten; doe je dit niet of te laat dan zal het ei uitkomen en opnieuw een vijand worden. Zodra je alle vijanden hebt verslagen ga je door naar het volgende level. Na een aantal levels verdwijnen er verschillende platformen en soms zullen de vijanden ook beginnen als eieren. In de lava-pit onderin bevindt zich ook een soort monster dat jou, maar ook de vijanden, kan vast pakken. Wanneer je wordt vastgegrepen door dit monster kun je alleen ontsnappen door hard te fladderen.

De gameplay van dit spel is zoals eerder gezegd hetzelfde als in het originele spel uit 1982. Het voelt heel erg simpel aan en dat is het ook. Het is af en toe even wennen vooral omdat de beweging van de ridder maar drie snelheden kent en niet erg snel reageert. Zodra je echter doorhebt hoe de gameplay in elkaar zit dan is het een heel verslavend, maar soms frustrerend spelletje. Het is vooral frustrerend omdat je soms net de verkeerde kant oprent of net tegen het randje opbotst, maar gelukkig gaat het vooral om je eigen kwaliteiten.

Naast de singleplayer is het ook mogelijk om via Xbox Live tegen elkaar te spelen in de vs-mode of met elkaar te spelen in de co-op mode. De vs-mode kun je ook met de tweede controller spelen en hierbij is het de bedoeling dat één persoon wint. Het is hierbij mogelijk om de tegenstander ook te vernietigen. Bij de co-op mode moet je juist samenwerken om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Je kunt een ranked match spelen die meetelt in de ranglijst of gewoon een vrije wedstrijd. Het is ook mogelijk om zelf een room op te zetten en dan kun je bepalen hoeveel levens je hebt, bij hoeveel punten je een leven krijgt en of de room alleen voor friends is. Helaas is het spel niet heel erg populair op Xbox Live en het is erg moeilijk om een room of medespelers te vinden.

Het is ook mogelijk om een bepaalde bug in en uit te schakelen die het spel makkelijker maakt. Deze bug is er in het originele spel later door de ontwikkelaar uitgehaald, maar nu kun je dus beide versies van het spel spelen. Je high-score zal echter alleen meetellen als je de bug uit laat staan en eventuele andere settings op normaal hebt staan.

Joust is een leuke game voor mensen die het origineel al eens gespeeld hebben en zal veel mensen weer terugbrengen naar 1982. Als spel op zichzelf is het tegenwoordig eigenlijk te simpel, maar voor die paar euro kan je natuurlijk ook niet heel veel verwachten. Het spel is wel verslavend, maar veel variatie en uitdaging zit er helaas niet in.