FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000

Tegenwoordig kun je er niet om heen, je console, je pc, je telefoon tot aan oven en wasmachine is de hele dag verbonden met het internet. Om bijvoorbeeld online te gamen, of door te geven dat de was op zolder klaar is en het broodje in de oven nu echt eruit moet.  Daarvoor is stabiel en snel internet door het hele huis natuurlijk cruciaal.  Maar hoe krijg je dan overal dekking? AVM heeft daarvoor een oplossing gevonden waarbij je niet hoeft te boren en geen whizzkid hoeft te zijn. 

De meeste oude XS4All gebruikers zijn nog wel bekend met hun oude FRITZ!Box, die je voornamelijk bij je internetverbinding kreeg. Maar je kunt FRITZ!Boxen ook los kopen als losse routers voor alle verbindingen die er op dit moment beschikbaar zijn. AL een jaar is er vrije modemkeuze als je een internetverbinding afneemt bij bijvoorbeeld een KPN of een Ziggo, maar de meeste van ons zetten toch hun modem in bridgemode zodat je daar achter een router van keuze kunt gebruiken. Alleen welke koop je dan? 

De FRITZ!Box 4060 heeft niet de meest gamer uitstraling die je tegenwoordig bij de concurrentie ziet. Daarentegen zet je een router meestal in de meterkast en zie je hem alleen nog als je de stofzuiger pakt. Alleen dan krijg je weer te maken met hoe goed de dekking in het rest van je huis is. Dikke muren van (gewapend) beton houden bijvoorbeeld veel wifi-signaal tegen en dat komt de dekking niet ten goede. Dus naast een router heb je al snel een extra access point nodig om of dit signaal te versterken of een nieuw punt te creëren waar apparatuur mee kan verbinden.

AVM heeft over de aansluitingen nagedacht: namelijk een WAN-aansluiting van 2,5Gbit. Internetverbindingen worden steeds sneller en het is zonde als je router daar niet op voorbereid is. Tenslotte is dat geld weggooien als je er niet gebruik van kan maken en updates van games downloaden kan niet snel genoeg gaan. Op de achterkant zit ook een USB-A aansluiting voor NAS functionaliteit. Hiermee kan je bestanden delen met het rest van het netwerk. De drie netwerkaansluitingen zijn 1Gbit en dat is jammer, want dat beperkt je dan weer in je downloadsnelheid als je vaste apparatuur erop aansluit, bijvoorbeeld je werkstation of een wifi access point. Ook kun smarthome apparatuur erop aansluiten, maar dat beperkt zich nog tot lampen en slimme stekkers. In de toekomst zal dit uitgebreid worden. Voor de mensen die nog een DECT-telefoon hebben, hiermee kun je nog over het internet bellen. 

De interface van de router is in de jaren niet aangepast. De blauwe vrolijke kleurtjes komen je tegemoet. De interface werkt lekker snel. Bij het eerste keer inloggen word je door middel van een wizard door de instellingen geleid waardoor je snel online bent. Op het bijgeleverde infoblad staan alle wachtwoorden geschreven en natuurlijk kun je deze naar eigen believen veranderen naar iets makkelijker te onthouden. De instellingen voor de wifi zelf staan allemaal op automatisch en dat is in de meeste gevallen prima. De FRITZ!Box scant de hele dag door naar andere wifi signalen in de buurt en stelt daarop automatisch zijn eigen signaal is voor optimaal gebruik. 

Een groot voordeel is de ingebouwde VPN-server van WireGuard. Ik heb thuis een Ziggo internetverbinding en daarmee kan ik alleen in Nederland tv streamen van Ziggo. Door middel van een directe VPN-verbinding naar je eigen router kun je bijvoorbeeld kun je niet alleen bij je eigen apparatuur in je netwerk, maar ook Ziggo streamen, omdat Ziggo niet kan zien of je in het buitenland bent. Ook heerlijk als je content die niet beschikbaar is in het buitenland toch wilt zien op bijvoorbeeld Netflix. 

 

Zoals al eerder aangegeven, een router staat meestal in de meterkast. Daar heb je weinig aan op zolder, of buiten, of verder weg. Om het wifi signaal uit te breiden biedt AVM Meshrepeaters aan. De FRITZ!Repeater 6000 kun je zowel draadloos als via een netwerkkabel aansluiten om zo je netwerk uit te breiden. Zo kun je toch nog optimaal gamen. De 6000 heeft namelijk een extra wifi verbinding aan boord naast de bestaande 5 GHz om een directe verbinding te maken met de FRITZ!Box. Je apparatuur verbindt met een ander 5 GHz verbinding om toch optimale snelheid te behouden. Ook schakelt de FRITZ!Box zelf bijvoorbeeld je laptop over van access point als hij vindt dat je daar een beter signaal kunt krijgen. Dit gaat zonder dat je er iets van merkt. 

De installatieprocedure is een eitje. Sluit het mesh access point aan op het stroomnetwerk, druk op de knop connect, ren naar de FRITZ!Box en druk daar op connect. Na een minuut is alles geupdate en wel en zie je de repeater in de FRITZ!Box verschijnen als repeater. Kind kan de was doen, en laat de FRITZ!Box maar het nadenkwerk doen. 

 

Een goede toevoeging is dat hij ook nog twee netwerkpoorten aan de achterkant heeft. Hierdoor kun je ook nog apparatuur aansluiten die geen wifi heeft (kleine kans) of dat je bijvoorbeeld een netwerkswitch op aansluit (grotere kans). Er zit een 2,5Gbit en een 1Gbit aansluiting op, zodat je te allen tijden, ook over wifi, meer dan een gigabit informatie kan versturen. Of een switch voor bijvoorbeeld achter je tv-kastje om alles daar bedraad aan te sluiten. Maar over het algemeen is het niet nodig. Dankzij MU-MIMO techniek kun je elk door wifi verbonden apparaat tegelijktijdig voorzien van de snelle verbinding. 

 

Er rest dan één puntje van kritiek: alles is nog wifi 6 en niet wifi 7. Nu is wifi 7 nog opkomend, maar wel iets in het achterhoofd te houden. Waar je wel op kunt vertrouwen, is de ondersteuning van AVM voor hun producten. In de tijd dat alles aan het internet hangt zijn (firmware) updates van belang en dat zit bij AVM altijd wel goed.  

Dus ben je op zoek naar een router en goede dekking, dan is dit een prima setje voor thuis en of klein kantoor.