Echo: Secrets of the Lost Cavern

<\/center>

Het spel geeft een heel aardig beeld van het leven van een Cro-Magnon. De puzzels zijn goed geïntegreerd in het verhaal en laten je bijvoorbeeld vuur maken, een hertegewei bewerken tot een speerwerper, een waterzak naaien en verschillende soorten pigment zoeken. Zodoende leer je tijdens het spel ook bijna ongemerkt allerlei interessante feiten over het leven van een Cro-Magnon; bijvoorbeeld over de verschillende werktuigen die ze tot hun beschikking hadden en de manier waarop ze hun eten klaarmaakten. Deze feiten kun je ook nazoeken in de encyclopedie die in het spel aanwezig is. Aan het begin van het spel is nog niet alles beschikbaar; je moet bepaalde informatie vrijspelen. Het doorlezen van al die informatie is niet noodzakelijk voor het uitspelen van het spel, al kan je er soms aardige hints uit halen over het uiterlijk of de toepassing van bepaalde voorwerpen. Arok houdt ook een soort dagboek bij waarin hij schrijft wat hij heeft meegemaakt en met welke taak hij op dit moment bezig is.

<\/center>


Niet alles in het spel is volledig historisch verantwoord, met name met betrekking tot de woordenschat van de hoofdpersonen hebben de developers zich van wat \\\'dichterlijke vrijheden\\\' bediend. Dit doet echter niets af aan het spelplezier. Wel is het jammer dat de puzzels zo slecht in balans zijn. Het merendeel van de puzzels is tamelijk simpel. Als je een voorwerp nodig hebt, ligt het altijd vlak in de buurt of er is wel een personage dat het voorwerp aan je wil geven in ruil voor wat eten of een ander klusje. Er zijn echter een paar puzzels die je alleen met \\\'brute force\\\' op kunt lossen, zoals een grote schuifpuzzel en enkele muzikale puzzels waarvoor geen aanwijzingen gegeven worden. Door simpelweg alle mogelijkheden uit te proberen lukt het uiteindelijk wel, maar dat kost veel doorzettingsvermogen. Deze puzzels lijken enkel toegevoegd te zijn om de tijdsduur wat te rekken. Desondanks is het spel tamelijk kort; in een uurtje of tien is het zeker uit te spelen. Daarna zou je je nog een uurtje kunnen vermaken met de encyclopedie als je meer te weten wilt komen over de grotten van Lascaux en de mensen die er vroeger woonden.

<\/center>

De graphics in het spel zijn redelijk goed. Je beweegt je voort via zogenaamde \\\'nodes\\\', wat inhoudt dat je niet zelf loopt maar van dia naar dia klikt. Op iedere \\\'node\\\' kun je wel 360 graden draaien en uit verschillende richtingen kiezen om je weg te vervolgen (tenzij je in een grot bent waar de bewegingsvrijheid uiteraard beperkt is). Er is veel zorg besteed aan details in de omgevingen. Ook qua geluid is Echo redelijk goed te noemen. De panfluit-achtige muziek gaat op den duur wel vervelen.

<\/center>