Cold Winter

Cold Winter is weer een FPS-spel waar je de wereld moet redden als geheim agent door veel geweld te gebruiken. Het verhaal is te vaak gebruikt om echt interessant te zijn maar de makers hebben wel hun best gedaan om het iets beter te maken. In dit spel speel je als Andrew Sterling en ben je een goed opgeleide geheim agent die op een simpele missie gaat. Deze missie loopt echter uit de hand en je ontdekt dat terroristen de wereld willen overnemen. Dit doe je echter niet alleen, maar met Kim. Kim geeft je adviezen over hoe je je missie moet afronden en geeft soms ook back-up in een helikopter. De echte relatie tussen Andrew en Kim is niet echt duidelijk, maar hoe verder je vordert in het spel hoe meer je van hen te weten komt. Hier wijkt het verhaal wel iets van de standaard verhalen en dat maakt het iets interessanter. Het verhaal wordt getoond via drie personen; Andrew, Kim en de baas van Andrew. Wat ook goed gedaan is, zijn de cut-scènes; deze zijn gerenderd en zien er prima uit. Vooral de muziek en de stemmen in de cut-scènes zijn prima in orde. Je hebt echt het idee dat je een film zit te kijken en je zal ook uitkijken naar de volgende cut-scène. Een nadeel is dat er geen ondertiteling aanwezig is tijdens deze cut-scènes, en ook niet bij de ingame-scènes, waardoor je soms een gedeelte van de tekst niet goed begrijpt. Helaas kan je de scènes ook niet weer opnieuw bekijken, waardoor je soms belangrijke info kan missen.

De levels zitten erg logisch in elkaar en je zult dus nooit echt vast komen te zitten. De meeste tijd wordt er door middel van een blauwe marker aangegeven waar je moet zijn. Bij deze markers staat ook de afstand dus echt verdwalen zul je niet. De levels zitten ook erg lineair in elkaar, met weinig mogelijkheden om buiten de paden te treden. Dit zorgt wel voor een goede game-ervaring, maar je mist ook wel de mogelijkheid om je vijanden anders te benaderen. Soms worden doorgangen opeens afgesloten door een flinke explosie, waardoor je een andere weg moet vinden. Je zult nooit echt hopeloos verdwalen in dit spel, wat voor dit spel wel handig is, want urenlang ronddwalen in een gangenstelsel zorgt niet voor een leuke game-ervaring.

Een geheim agent zonder wapens is als een race-coureur zonder banden natuurlijk. In dit spel heb je maar de beperkte mogelijkheid om twee wapens mee te nemen. Je zult dus tactisch wapens moeten kiezen, uit de 30 die je in het spel zult tegenkomen. De wapens zijn echter wel ongeveer gelijk, vooral tussen de machine-geweren zit weinig verschil. Het is ook mogelijk om granaatwerpers en sniper-rifles mee te nemen, maar deze blijken in de meeste gevallen alleen maar onhandig te zijn. Mocht je voor een level een sniper-rifle nodig hebben dan zul je deze ook vinden aan het begin van dat level. De enige echte reden om van wapen te wisselen is wanneer je munitie op is en de vijanden allemaal een ander soort wapen dragen. De vijanden die je hebt neergeschoten laten dus hun wapens en munitie vallen en deze kun je oppakken. De vijanden hebben echter meer bij zich dan munitie en wapens en je kunt ze ook doorzoeken. Dit doe je door de x-knop even ingedrukt te houden en vervolgens kun je body-armour, onderdelen voor bommen en geheime informatie vinden. De verschillende onderdelen, zoals metaaldraad, timers en benzine, kun je overal vinden en door deze onderdelen te combineren kun je verschillende wapens/werktuigen maken. Deze combinaties staan echter wel vast, waardoor je zelf geen superbommen kunt maken. Om sommige deuren open te maken heb je een lock-pick nodig, en deze kun je maken door een tang met metaaldraad te combineren. Gelukkig zijn deze onderdelen ook in de buurt van gesloten deuren te vinden en zul je geen 100 kilometer terug moeten lopen om een stukje metaaldraad te zoeken. Behalve de vijanden kun je ook andere dingen doorzoeken, zoals bijvoorbeeld banken en keukenkastjes. Niet altijd ligt er iets waardevols in, maar het is toch van belang om alles te doorzoeken. In sommige kasten liggen brieven met geheime informatie die je verder helpt in het level door hints te vinden. Zonder deze hints zul je ook wel verder komen, maar dan zal het iets langer duren.