Magic The Gathering Online

Magic kenmerkt zich naast de eerdergenoemde zaken ook door het feit dat er een zeer actieve community achter zit die veel bijdraagt aan de ontwikkeling van het spel. Regelmatig worden toernooien georganiseerd en de gemeenschap heeft diverse spelvormen ontwikkeld. Ook deze eigenschappen zijn allemaal terug te vinden in MTGO.

In de diverse \\\'speelkamers\\\' is voor ieder wat wils te vinden, van beginner tot gevorderde, van multiplayer tot echte toernooien met prijzen. Met name de laatste optie is erg leuk, ook voor beginners. Regelmatig worden toernooien georganiseerd vanwege de release van een nieuwe set. De kosten om mee te doen zijn meestal 1 ticket, een pack van de nieuwe set en twee boosterpacks. Na het toernooi houd je de kaarten, dus feitelijk betaal je één ticket om mee te doen aan het toernooi. De prijzen die je kunt winnen zijn boosterpacks, en hoe hoger je eindigt, des te meer krijg je.

In ieder geval krijg je bij zo\\\'n release toernooi een Avatar die je kunt gebruiken om jezelf weer te geven of in enkele gevallen zelfs een promotiekaart. Naast dit soort bijzondere events worden er 24 uur per dag toernooien gehouden en zijn er altijd wel spelers online. Dit is nog een sterk punt van MTGO ten opzichte van de papieren versie. Hier kun je op ieder moment van de dag terecht voor een spelletje. Kortom, welk speltype je voorkeur ook heeft, je vindt hier altijd spelers met dezelfde interesse.

Een nadeel is er ook, namelijk dat je de tegenstanders niet tegenover je hebt zitten. Zelf heb ik een aantal malen ondervonden dat mensen slecht tegen hun verlies kunnen en dan op het moment dat ze verliezen de verbinding verbreken. Ze hopen dan dat jij de optie opgeven kiest, zodat zij dan alsnog winst bijgeschreven krijgen. Dit is erg hinderlijk. Op een bepaald moment had ik met één deck 16 maal achterelkaar gewonnen en wilde zien hoever ik kon komen. Het zeventiende spel was tegen zo\\\'n eerdergenoemde loser die slecht tegen zijn verlies kon. Vlak voor de finale slag was hij ineens verdwenen. Gelukkig heb ik een breedbandverbinding en heb ik het spel open laten staan totdat hij terugkwam. Je kunt ondertussen gewoon verder alles doen, dus je hebt er niet echt hinder van.

De volgende dag toen hij weer online kwam, belandde hij automatisch in het spel. Hij had één of ander bla-bla verhaal dat de verbinding niet door hem verbroken was. Ja ja, wat mij opgevallen is, is dat verbroken verbindingen in 99,9 procent van de gevallen gebeuren bij een persoon die op dat moment op het punt staat te verliezen. Coincidence? I don\\\'t think so. Na enkele harde woorden van zijn kant over MIJN kinderachtig gedrag gaf hij dan toch op.
Om een kort verhaal nog langer te maken. Ik heb uiteindelijk de reeks tot 29 weten uit te breiden en heb vanaf dat moment de gewoonte aangenomen om dit soort mensen op de blocklist te zetten, zodat ik verder geen last meer van ze heb.

Gelukkig zijn dit uitzonderingen en zullen de meeste mensen sportief spelen en zelfs bereid zijn om een beginner te helpen met zijn eerste wankele schreden op het pad dat Magic The Gathering Online heet.