Film: Soul Power

Veel mensen weten wat er in 1974 in Zaïre (het huidige Congo) op boksgebied te beleven was. The Rumble In The Jungle, Ali vs. Foreman. Wat veel mensen niet weten is dat er vooraf aan het gevecht een driedaags muziekfestival gepland stond met een mix van grote Afrikaanse en Afro-Amerikaanse artiesten, zoals B.B. King en James Brown. Zaïre '74 wordt ook wel eens het zwarte Woodstock genoemd.


Tot veel bekendheid mocht dit echter niet leiden. Dit is voor een deel te wijten aan de ongelukkige blessure die Foreman opliep in de training voor het gevecht tegen Muhammad Ali. Het gevecht moest verplaatst worden en de grootste publiciteit verhuisde uiteraard mee. Helaas waren de voorbereidingen van het festival al te ver gevorderd om ook het festival te verplaatsen. Het festival ging door, maar is enigszins in de vergetelheid geraakt. Vele jaren later stuit editor Jeffrey Levy-Hinte tijdens het maken van When We Were Kings, een film die zich richt op het gevecht tussen Ali en Foreman, op beeldmateriaal van het festival en besluit zijn regiedebuut te maken met een documentaire over dit festival.

In Soul Power is er naast de muziek vooral aandacht voor de voorbereidingen op het festival en de beleving van de Amerikaanse artiesten die de oversteek naar Afrika maken. Voor velen is het een eerste kennismaking met het continent waar ze zich verwant mee voelen. Niet alleen de artiesten, maar ook Ali is veelvuldig te zien op zijn welbekende opvallende manier. Toch blijft het allemaal vrij lichtvoetig in de documentaire. Soms valt er ook niet onder de indruk vandaan te komen dat de documentaire het festival belangrijker wil laten overkomen dan het was.

Op het festival was er ook een grote groep Afrikaanse artiesten die optrad. Opvallend dan ook dat er nagenoeg niets van deze optredens in de documentaire is verwerkt. Het blijft toch vooral bij de optredens van de bekende Amerikaanse namen als The Spinners, B.B. King, Bill Withers en James Brown. De optredens zijn de moeite waard, maar na afloop van de film blijf je toch achter met een gevoel dat er wel wat meer van getoond had mogen worden. Best oké om de voorbereidingen te zien, de meningen en politieke opvattingen te horen van betrokkenen en vermaakt te worden met Ali's uitspraken, maar een deel ervan had best ingeruild kunnen worden voor meer muziek, want dat is toch vooral waarom Soul Power het zien waard is.




Label: Cinemien Releasedatum: 17 september 2009
Kijkwijzer: Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.