Film: Laila's birthday

Dat een film niet heel moeilijk hoeft te zijn wat betreft de basis, bewijst Laila's birthday. De kern is simpel: een vader die er alles aan doet om op tijd thuis te zijn voor de verjaardag van zijn dochter. Iets wat elke vader wel kent, de race tegen de klok om die kleine meid niet teleur te stellen. Maar dat het slagen van die opdracht mede afhangt van de plaats en het land waar je je bevindt, biedt ruimte voor een heel andere wending. Een indrukwekkend verhaal is het gevolg.



Leven in Ramallah
Abu Laila (Mohamed Bakri) werkte als rechter, maar door bezuinigingen wordt hij ontslagen. Zijn nieuwe 'carrière' zoekt hij in de taxi-wereld, hij gaat aan de slag als chauffeur. Wanneer zijn dochtertje Laila (Nour Zoubi) jarig is, heeft zijn vrouw (Areen Omari) hem op het hart gedrukt dat hij op tijd thuis moet zijn, om zo zijn dochter haar cadeautje en de verjaardagstaart te kunnen geven. Een opdracht die Abu vastbesloten is tot een goed einde te brengen. De elementen werken helaas niet echt mee. Leven in Ramallah, Palestina is niet zo makkelijk en een route van werk naar huis levert behoorlijk wat obstakels op. Grote vraag in de film is dan ook: 'Zal Abu op tijd thuis zijn voor de verjaardag van Laila?'.


De makers zijn er in geslaagd een aangrijpend verhaal weer te geven. De vernedering van een trotse man die een goede baan moet opgeven om als taxi-chauffeur te gaan werken. Maar vooral ook de chaos van het leven in Ramallah wordt prachtig in beeld gebracht. Het is aangrijpend dit te zien en te ervaren. Abu, de hoofdpersoon, heeft niet zozeer moeite met zijn baan als chauffeur, maar meer met de mensonterende manier waarop hij zich overal moet verantwoorden. De klanten die Abu in zijn taxi krijgt, geven een goed beeld van het dagelijks leven in Palestina en de problemen die het land heeft op politiek en internationaal gebied. De relatie met Israël komt veelvuldig aan bod, op een indrukwekkende en aangrijpende manier word je als kijker deelgenoot gemaakt van leven in een oorlogsgebied.


Intens
De cameravoering maakt dat je je erg betrokken voelt bij de situaties zoals die in beeld worden gebracht. De checkpoints, de militairen, de bezette gebieden, het komt allemaal behoorlijk 'binnen' en maakt je als kijker een beetje beschaamd dat je in zo'n gespreid bedje bent geboren in een West-Europees land. Laila's birthday is een warm familieverhaal omkleed met de harde realiteit van oorlog, bezetting en politieke malaise. Terecht dat de film de 'Black Pearl Award for Best Artistic Contribution' op het Middle East International Film Festival 2008 heeft gewonnen. Zeker een aanrader, als je eens wat anders wilt zien dan de standaard Hollywoodfilm.

Label: Kino International Releasedatum: 9 april 2009
Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.