Boek: Amy MacKinnon - Geschonden

Literaire thrillers, er is al vaker over geschreven op FOK!. Het is een genre dat misschien een beetje verzadigd begint te raken. Het lijkt wel of elke beginnende schrijver zich aan dit soort boeken wil wagen. De verzadiging die er binnen dit genre al enigszins is, maakt dat je wel met een heel goed boek moet komen wil je voet aan de grond krijgen. En dat valt niet mee, zo moet ook schrijfster Amy MacKinnon ondervonden hebben. Met haar debuutboek, Geschonden, probeert ze een plaats te veroveren in de inmiddels ellenlange lijst van literaire thrillerauteurs. Of haar dat met dit eerste boek gelukt is, zal de tijd ons moeten leren (en vooral ook de verkoopcijfers). Is het een uniek verhaal of is het een 'dertien-in-een-dozijn'-boek waarvan we er al zoveel hebben?

Verleden en heden komen samen
Hoofdpersoon in het verhaal is Clara Marsh, een begrafenisonderneemster. Clara vindt voldoening in haar werk en ziet het als haar taak om de doden een mooi afscheid te geven. Hiertoe zorgt ze ervoor dat zij zo mooi mogelijk naar het hiernamaals gaan. Dat haar werk haar ook wel eens minder natuurlijke overledenen oplevert, heeft ze jaren geleden ervaren. Een jong meisje wordt dood aangetroffen en Clara raakt betrokken bij de 'zaak'. Het is een 'zaak' omdat duidelijk is geworden dat het betreffende meisje vermoord werd en nooit geïdentificeerd kon worden. Deze zaak en ook het meisje zal Clara altijd bijblijven.

Als Clara jaren later kennis maakt met Trecie, een jong meisje dat bij haar in het rouwcentrum komt, maar plotseling verdwijnt, lijkt er een verband te bestaan tussen de twee meisjes. Verleden en heden lijken nauw verbonden te zijn. Clara raakt betrokken bij de verdwijning van Trecie en wordt bij het onderzoek betrokken. Er opent zich een beerput aan vuiligheid en een mysterieuze zaak ontvouwt zich. Haar eens zo rustige leventje als begrafenisonderneemster verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Mysterieus
MacKinnon heeft voor een debuut een redelijk boek weten af te leveren. Het verhaal is boeiend genoeg om je als lezer vast te houden. Minpunt is echter wel dat maar langzaam op gang komt en dit kan soms tot gevolg hebben dat lezers afhaken en het boek niet uitlezen. Dit is een jammerlijk feit, want naarmate het verhaal vordert, slaagt de schrijfster er wel in voldoende mate van spanning te creëren om een boeiend, maar vooral mysterieus verhaal neer te zetten. Dat MacKinnon niet vies is van wat psychologie in haar boek is in nagenoeg elk hoofdstuk terug te vinden. Het is deze toevoeging die het verhaal sterker en mysterieuzer maakt. Als er een vergelijking getrokken moet worden, valt nog het meest te denken aan de Alfred Hitchcock-verhalen.

Dat we nog meer van deze auteur zullen horen, lijkt onvermijdelijk. Een drie-sterren debuutthriller is toch zeker reden genoeg om met een volgend boek verder te gaan. Hopelijk weet ze dan van de minpunten van haar eerste thriller te leren en zal het verhaal sneller op gang komen. Dit kan alleen maar positief bijdragen aan een nog betere litaraire thriller. Amy, op naar een vier-sterren boek!


Uitgever: De Boekerij ISBN: 9789022550694 Pagina's: 301
Waardering: