CD: Second Person - The Elements

In 2007 kwam Second Person met het speciale project The Elements. De cd werd mogelijk gemaakt door 750 fans die allemaal een bijdrage tussen de $ 10 en $ 1800 gaven om de opnames en productie van het album te realiseren. Een heel aparte manier van muziek maken, maar dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit laat Second Person absoluut zien. Het album is een knap staaltje muzikaal werk.




And you come around to restore my soul (...) I'll carry you, if you'll carry me too all of my life.
Uit: Water - The Elements


Vrij verkrijgbaar
Dat niet elke muzikant aan zijn cd's per se geld wil verdienen is een gegeven dat we weinig zien. Second Person is er wel een voorbeeld van. De beperkte oplage van cd's in de verkoop is één bewijs. Het andere bewijs ligt gelegen in het feit dat drie van de vijf nummers van The Elements vrij verkrijgbaar zijn op internet via http://www.sellaband.com . Het hoeft dus niet noodzakelijkerwijs allemaal heel commercieel opgezet te zijn. Dit laat wel zien dat het deze band voornamelijk om het muziek maken gaat en om het bereiken van je fans. Daar slagen ze goed in. Qua stijl weten ze hip-hop, jazz en electronica, in combinatie met prachtige songteksten, samen te smelten tot een nieuwe muziekstijl. Het wordt ook wel post trip-hop genoemd. Daarnaast leent de muziek zich uitermate voor visualisatie, zoals ook Enya's songs dat doen.


Julia Johnsen en kornuiten


De vijf elementen
De vijf nummers op de cd dragen allemaal de naam van een element uit de natuur: 'wood', 'fire', 'earth', 'metal' en 'water'. Elk nummer beschrijft een element. Wat bijzonder is, is dat de muziek op één of andere manier zo is geschreven dat hij ook echt bij het betreffende element past. Heb je het over 'wood', dan heeft de sfeer in het nummer ook een connectie met 'wood'. Niet in de laatste plaats door de tekst natuurlijk, maar de invulling van de instrumenten versterkt dit nog eens. De samenkomst van tekst, instrumenten en de vocale kwaliteiten van Julia Johnson staan garant voor kwaliteit en een integer album met mooie ondertoon en boodschap. Deze boodschap vindt je ook weer terug in het feit dat de band bij de productie van de cd Climate Care heeft ingezet om klimaatneutraal te produceren - hèt woord van deze tijd natuurlijk. Julia tekende, samen met Mark Maclaine, ook voor het schrijven van alle tracks. Een heel compact geheel, waardoor het een intieme ambiance uitstraalt. Meer woorden moet je aan een goede cd - in de categorie 'aanrader' - niet vuilmaken, daar moet je gewoon naar luisteren!




Label: Sellaband Releasedatum: 9 augustus 2007
Waardering: