DVD: Jesus Camp

Ten tijde van de bioscooprelease werd de documentaire Jesus Camp al eens besproken op FOK!. De film en de review hebben de nodige reacties ontlokt, en voor wie hem nog niet heeft gezien is Jesus Camp nu ook te krijgen op DVD. Reden om de documentaire van Heidi Ewing en Rachel Grady nog eens kort onder de loep te nemen.

Bijbelkamp Kids on Fire
In Jesus Camp worden drie kinderen gevolgd, Levi, Racheal, en Tory. De elfjarigen zijn alle drie diepgelovig, en enthousiaste deelnemers aan het “Kids On Fire School of Ministry” zomerkamp, het Bijbelkamp wat centraal staat in deze documentaire. We zien hoe graag Levi later ook preker wil worden, we zien hem oefenen op zijn preek, en later uitgebreid vertellen over het gevoel wat Jezus hem en de medemensen kan geven. We zien Racheal die een directe band met de Heer heeft, en er van houdt mensen te informeren dat God aan hen denkt. We zien Tory die graag wil dansen voor God, en niet voor het vlees. Tory, die houdt van Christian Heavy Metal in plaats van oppervlakkige artiesten als Britney Spears en Lindsay Lohan. In Jesus Camp kunnen we zien hoe deze, en met hen velen, in feite worden gendoctrineerd door de organisatoren van het Bijbelkamp.


Rachael draagt een blijde boodschap met zich mee

"We have the truth!
Hoewel, gendoctrineerd? Het woord indoctrinatie wordt slechts eenmaal in de mond genomen gedurende de film, door radiopresentator Mike Papantino. Zelf gelovig, heeft hij in zijn radioshow de kampleidster Becky Fisher aan de telefoon. Hij houdt haar voor dat de scheiding tussen kerk en staat een van de mooiste dingen van de vrije Amerikaanse democratie. Hij houdt haar voor dat er een verschil is tussen kinderen iets leren over het christendom en ze indoctrineren. Hij vraagt zich af waarom de Verenigde Staten moeten worden teruggewonnen voor Jezus, en hij vraagt zich af waarom kinderen daarvoor misbruikt dienen te worden. In dit stukje worden de motieven van de documentairemaaksters duidelijk. Op de achterkant van de hoes prijkt een citaat uit de Volkskrant: “de kracht van de maaksters is dat ze het laten zien hoe het is”. Dat Ewing en Grady in Jesus Camp laten zien hoe het is, is maar deels waar. Want het is niet zo dat de maaksters geen doel hadden met deze film. De scne waarin de kinderen in het begin nog lachen bij Fisher’s speech, waarin de gezichtjes langzaam betrekken wanneer Fisher Harry Potter begint aan te vallen, de scne die uiteindelijk culmineert in schreeuwende kinderen die in tranen over de grond rollen, is meer dan schokkend. De scne is bewust gemonteerd om een zo groot mogelijk schokeffect teweeg te brengen, waarin Jesus Camp op meerdere momenten met vlag en wimpel slaagt.


Schokkend en aangrijpend
Is dit erg? Nee, want is het ook schokkend wat er op het moment aan het gebeuren is in religieus-rechts Amerika. De evangelicals afgebeeld in deze film willen graag hun land terug brengen naar de traditionele waarden uit de Bijbel, en daarin zijn zij in principe niet veel anders dan Talibanstrijders die de Sharia in willen voeren. In deze documentaire wordt de agenda van de Evangelicals duidelijk gemaakt. Dat we kinderen zien protesteren tegen abortus voor het Capitool zorgt ervoor dat de boodschap die de film uitdraagt maximaal effect mee krijgt: de jonge en onschuldige lieverdjes zouden buiten moeten voetballen en naar Britney Spears moeten luisteren. In plaats daarvan horen ze op veel te jonge leeftijd praatjes over abortus aan. De extras bieden nog meer munitie: het zijn nog meer verwijderde en aangrijpende scnes waarin Racheal, Levi en Tory, maar ook hun ouders, met glazige blik vertellen over Jezus’ liefde, de onzin van evolutie en de gruwelen van abortus. De commentaartrack die op de DVD te vinden is biedt in dit geval wel enige interessante opmerkingen van Grady en Ewing aangaande hun motivaties en visies op het onderwerp.

Jesus Camp draagt een schokkende, waarschuwende boodschap uit. Het is een mooie, indrukwekkende en goed opgebouwde documentaire geworden. De aangrijpende scnes worden afgewisseld met mooie beelden van het Amerikaanse landschap, waarin de kruisen en de evangelische billboards langs de weg de plaats van het geloof in de Amerikaanse samenleving symboliseren. Het is alleen jammer dat Ewing en Grady weinig tot geen ruimte hebben overgelaten voor enige nuance.


Label: A-Film Releasedatum: 8 november 2007 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering Extra's: