CD: Hard-fi - Once Upon A Time In The West

'No Cover Art.' prijkt er in witte letters op de knalgele voorkant van het nieuwe en tweede album van Hard-fi. Ongeveer vijf keer zo groot als de albumtitel Once Upon A Time In The West. Ook de inlay is nogal sober en minimalistisch te noemen. Dezelfde grote witte letters koppen 'Insignificant Photoshoot.' over 7 pagina's. Is deze hunkering naar eenvoud van Hard-fi een boodschap of een voorbode over de muzikale omslag van de band?


Wie de opener en eerste single 'Suburban Knights' laat ronddraaien in zijn cd-speler zal de laatste vraag meteen met een ontkenning kunnen beantwoorden. Met het melodieuze koortje 'eee--ooo--aaa' gevolgd door een bijpassende break en typische Hard-fi riffs lijkt de warme schoot van de band niet te zijn afgekoeld. Het klinkt meteen upbeat, aanstekelijk en typisch Engels.

Hard-fi is één van de weinige hedendaagse Britse bands die zo doeltreffend rustpauzes en tempoversnellingen inbouwt. In combinatie met lichte ska en punkinvloeden is dit een succesformule. 'I Shall Overcome' is hier een goed voorbeeld van en lijkt wat van een vroege Clash weg te hebben. Staccato teksten met korte, doelgerichte riffjes die altijd in dienst van een groter doel werken. Dat grotere doel is bij Hard-fi de melodie. De tracks zijn over het algemeen iets rauwer en meer doordacht dan op het debuut Stars of CCTV en zullen bij enkelen niet meteen aanslaan. Het debuut leverde instant hits op zoals 'Cash Machine', 'Hard To Beat' en 'Living for the weekend'. Tracks die stuk voor stuk meteen aansloegen, maar simpeler in elkaar steken. Once Upon A Time In The West is een meerlaagse ongepolijste groeidiamant, die tijd nodig heeft. De aanwezige variatie die in eerste instantie niet direct hoorbaar is, moet eruit gefilterd worden. Elke draaibeurt wint de cd aan nieuwe impulsen, arrangementen, pianoriedeltjes, aanstekelijke riffs en correct geplaatste percussie. Rock, punk, motown, ska en R&B passeren allemaal als bijrol de revue. Hoofdrolspeler is de melodie en die geeft een uitstekende show weg. Een aanrader dus, maar gun hem even de tijd.


Label Necessary/Atlantic Datum: 31 augustus 2007 Waardering: