Boek: Bindervoet & Henkes - De Intocht van Christus in A

De Intocht van Christus in Amsterdam, wat moet je nou van zo'n titel verwachten? Het uiterlijk is makkelijk uit te leggen: Een A4-formaat boekwerk, 184 pagina's, geschreven door Erik Bindervoet & Robert-Jan Henkes, met enkele illustraties (illuminaties) van Aart Clerkx. De inhoud is iets moelijker, "het tweede evangelie is vertaald naar deze tijd" zegt niet zo heel veel. Stel, Jezus zou wat langer op zich hebben laten wachten en in 2006 de stad Amsterdam binnentrekken? Al zal het dan geen 2006 meer zijn natuurlijk, misschien wel gewoon het jaar 400 na Rembrandt.

Een evangelie, dat betekent dus verzen en niet zozeer een lopend verhaal. Een serie korte zinnen met wat rijm en het boek leest als een transcriptie van een brainstormsessie van Poelmo, slaaf van het Zuiden. Wat er precies wordt bedoeld, is niet allemaal even duidelijk. Wel grappig, een stukje voorlezen scheelt ook veel bij het omhoog krullen van de mondhoeken. Arnol Kox is er niets bij. Door gedachtensprongetjes wordt er telkens iets bij gehaald wat eigenlijk totaal nergens op slaat. Sommige dingen zijn wel wat leuker als je een beetje bekend bent met Amsterdam en het nieuws een beetje hebt gevolgd. Zo wordt er ook verhaald over de wonderen die Jezus verrichtte, die al dan niet begrepen werden. Zoals die keer dat hij in het reuzenrad op de kermis op de Dam klom en omstanders hem aanmoedigden te springen met de schone woorden "Spring dan eikel!." Wie is er nou gek?

Het is goed voor te stellen dat dit werkje dus niet bij iedereen in goede aarde zal vallen, maar zoals de schrijvers zelf zeggen: "Nee, we willen niet kwetsen. Er zitten natuurlijk wel scherpe dingen bij, maar als er iemand was die dingen scherp neerzette, was het Jezus zelf wel." De stijl van het boek is dus niet voor iedereen weggelegd, een voorgekauwd leeswerkje door ene Nicci French of Dan Brown is het zeer zeker niet. Of je het in één ruk uit zal lezen, valt ook te betwijfelen, het is nogal chaotisch door de korte proza. Een voorbeeld uit het boek van de martelaar Theo - die naam doet het immers altijd wel goed - maakt het in keer duidelijk:
quote:
[...] Want bij de martelaar Theo kon het niet op
Iedereen moest eraan geloven
Iedereen kreeg zijn vet
Het onderste uit de kan
En zijn lid op de neus
Want zo was hij
Onverschrokken, onvervaard
Nog niet voor een kleintje
Gul, een lamme goedzak
Die nog geen deuk in een pakje boter zou slaan
Nog kon slaan
Die nog geen vlieg kwaad zou doen
Want die vlieg was daar gek
Die vloog er met een grote boog omheen
Achtervolgd door de vliegenmeppende
Scheldwoorden van de martelaar Theo:
- Scheer je weg! Vliesvleugelige SS-officier in muggenuniform! Met je Anne Frank-genen en je even hinderlijke opdringerigheid! Boe!

Uitgever: Uitgeverij De Harmonie ISBN: 906169759-X Pagina's: 184
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!