DVD: El Lobo

Het is 1973 als Txema, een Baskische aannemer, tegen zijn wil door de terroristische organisatie ETA wordt betrokken bij een moordaanslag. Txema is overdonderd en verward. Hij snapt en steunt de politieke idealen van de ETA, maar het gebruik van geweld stuit hem tegen de borst. Al snel wordt de aannemer opgepakt door de SECED, de Spaanse geheime dienst. De mannen van de SECED hebben Txema al snel door. Ze raken in hem geïnteresseerd door zijn connecties bij de ETA.

Txema wordt ingezet als infiltrant en hij weet door te dringen tot de top van de ETA. Maar al snel wordt duidelijk dat er door de ETA en de SECED vuile spelletjes worden gespeeld. Interne conflicten worden op bloedige manier opgelost en persoonlijke belangen wegen vaak zwaarder dan politieke idealen. Txema raakt verstrikt in een web van intriges en bedrog: hij komt erachter dat lang niet iedereen gebaat is bij de ontmanteling van de ETA.


El Lobo is een Spaanstalige thriller geregisseerd door Miguel Courtois. De film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, grijpt je vanaf het begin bij de strot en laat je niet meer los. Er wordt overtuigend geacteerd, het camerawerk is treffend en de film zuigt je helemaal in de jaren zeventig: kleding, kapsels, auto's en huizen zijn bijvoorbeeld compleet in stijl. De worsteling van Txema met zichzelf en zijn omgeving wordt briljant uitgewerkt. Er wordt weinig geschreeuwd en er vloeien geen tranen, maar de acties en reacties van zijn omgeving maken heel goed duidelijk wat er door de hoofdrolspeler heen moet gaan.

De film beschikt zowel over een DTS-geluidsspoor als een Dolby Digital 5.1-spoor. Qua beeld en geluid kan El Lobo zich meten met diverse Hollywoodproducties. Schietpartijen en achtervolgingen zijn hectisch en goed in beeld gebracht. Ook de soundtrack is prima te pruimen. De dvd bevat overigens weinig extra's: alleen de bioscooptrailer is op het schijfje te vinden.

Kortom: El Lobo was voor mij een aangename verrassing en de beste film die ik de afgelopen tijd gezien heb. Niet vaak heb ik een innerlijke strijd van een protagonist zo subtiel en treffend uitgewerkt gezien. Gaat dit zien!




Label: A-Film Releasedatum: 6 juli 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!