Boek: Kamagurka, wat een jaartje

Kamagurka. Het is al alom bekend dat humor subjectief is en niet over te oordelen valt; een term die vrij vaak aangehaald wordt bij het bespreken van de actuele cartoons van Kamagurka. Ook in 2005 heeft hij een dagelijkse actuele cartoon gehad in het NRC Handelsblad, welke dit jaar zijn gebundeld in klein compact boekje.

De vorm van het boekje is zowel een voordeel; het past makkelijk in je jaszak, als een nadeel aangezien de overzichtelijkheid op de pagina's enigszins te wensen overlaat.
Waar je normaal gesproken in een oogopslag de humor van een Kamagurka grap snapt is dat nu niet helemaal het geval. De actualiteit waar de strip over gaat is terug te vinden in de kantlijn. Een plek waar je het boekje met je duimen vasthoudt omdat het anders meteen weer dichtklapt. Iets dat te overzien is maar toch op zijn minst als nadelig te beschouwen is.


De humor van Kamagurka is eigenlijk maar op één enkele manier te omschrijven. Bitter en zwart. Een gave om dat toch nog steeds vernieuwend te houden. Voor mijn gevoel begint Kamagurka het jaar aan de milde kant maar zijn sterke humor begint ongeveer in juli duidelijker te worden. Het kan aan de overdosis liggen die je tot je krijgt terwijl je het boekje doorleest, maar ik denk toch dat de tekenaar in die tijd beter (en/of slechter) in zijn vel zat.

Al met al is het een geinig, goed betaalbaar boekje. Voor ongeveer vijf euro is het in ieder geval te leuk om te laten liggen. Voor mij is het het eerste boek van Kamagurka en ik ga in ieder geval het komende jaaroverzicht ook weer aanschaffen.



Uitgever: De Harmonie ISBN: 9061697638 Pagina's: 128
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!