FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 januari 2006

Chinezen verwelkomen Jaar van de Hond

Icoon AlgemeenIn Amsterdam en Den Haag hebben een groot aantal Nederlandse Chinezen hun Nieuwjaar gevierd. In Amsterdam gebeurde dat op en rond de Nieuwmarkt, waar veel Chinese ondernemers zich hebben gevestigd. Volgens de politie was de sfeer onder de ongeveer duizend feestvierders gemoedelijk. Het Jaar van de Hond begint officieel zondag.

De festiviteiten in Den Haag vonden vooral plaats rond de Wagenstraat, waar een bescheiden Chinese wijk is. Nadat eerst de 'draken' waren gewekt, gingen de 'leeuwen' al dansend langs de winkeliers in de Haagse straat. Deze hadden voor de leeuwen slakroppen aan de deurposten opgehangen. Tijdens het feest werd een flinke hoeveelheid knalvuurwerk afgestoken.

Het Jaar van de Hond volgt op het Jaar van de Haan. Voor de Chinezen breekt morgen het jaar 4703 aan. Voor veel inwoners van China is het nieuwjaarsfeest aanleiding de roots op te zoeken. Honderden miljoenen Chinezen waren in de afgelopen week dan ook met bus, trein, auto of vliegtuig onderweg naar hun geboorteplaats.

Chinees Nieuw Jaar wordt tradtiegetrouw op de Nieuwmarkt gevierd

Zeker 20 doden door instorten dak Polen

Icoon AlgemeenIn de Poolse stad Katowice zijn zeker dertig mensen gewond geraakt toen het dak van een evenementenhal instortte. Op het moment van instorten waren er tussen de vijfhonderd en duizend bezoekers aanwezig voor een postduivententoonstelling. Het is nog niet duidelijk of er doden zijn gevallen.

Vermoedelijk is het dak bezweken onder de last van een dik pak sneeuw. Het is de koudste winter in enkele tientallen jaren in Polen met temperaturen tot -30 graden Celsius.

IJshal
In Duitsland kwamen eerder deze maand vijftien mensen om het leven toen het dak van een overdekte schaatsbaan instortte. Ook toen was de instorting te wijten aan een pak sneeuw dat op het dak lag.

Update 23:02
Er zijn zeker twintig mensen omgekomen als gevolg van het instorten van het dak. Dit heeft een woordvoerder van de regionale autoriteiten meegedeeld. Poolse media melden dat er ook buitenlanders onder de slachtoffers zijn. Bijna honderd gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht. Er wordt gevreesd voor veel meer dodelijke slachtoffers.

Halverwege de avond bevonden zich nog zeker honderd personen in de hal. Zij zijn ingesloten of bekneld. Onder deze mensen bevindt zich zeker een Nederlander, over zijn of haar toestand is niets bekend. Twee andere Nederlanders werden eerder gewond uit de ravage gehaald, een van hen heeft een been gebroken. Er waren vijftien tot twintig Nederlandse standhouders op de beurs.

Uitslagen Eredivisie 28/01/2006

Er werden vanavond drie wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen.

Willem II - NEC 2-2
8' Dembele 1-0
25' v. Mosselveld 2-0
76' Jones 2-1
84' Jones 2-2 penalty

Scheidsrechter: Wegereef.
Toeschouwers: 11.000
Geel: Valencia, van Mosselveld (Willem II), Jones, Olsson, Wisgerhof (NEC).

Opstellingen:

Willem II :Zois, Janse, van Nieuwstadt, van Mosselveld, Valencia, Victoria, Assou-Ekotto, Agustien (Smit/62), Wilmet, Dembele, Hadouir (Bobson/71).

NEC : Babos, Wielaert, Wisgerhof, Olsson (Grot/75), Leiwakabessy, Barreto, v.d. Doelen, Boutahar (Takak/62), Jones, Denneboom, Niedzielan.
-----------------------------------------
RBC Roosendaal - SC Heerenveen 0-2
31' Bruggink 0-1
84' Hansson 0-2

Scheidsrechter: van Hulten.
Toeschouwers: 4.500.
Geel: Fortes Rodriguez (RBC)

Opstellingen:

RBC : Volders, Loran (Vos/65), Fortes Rodriguez, Roumani, Fleur, Lammens, Acuña, Daelemans (Paap/86), Marcelino (Smolders/85), Kpaka, Sillah.

Heerenveen: Vandenbussche, Seip, Hansson, Breuer, J. Drost, Bosvelt, Pranjic, Kissi (Prager/90+1), Yildirim (Tarvajarvi/75), Bruggink, Nilsson.
-----------------------------------------
Sparta - FC Twente 1-0
3' Oost 1-0

Scheidsrechter: van Egmond.
Toeschouwers: 7.500

Opstellingen:

Sparta : Ponk, Bruma, Gudde, Schenkel, Gudelj, Obodai, v.d. Bergh (Bouaouzan/46, Cvetkov/90+2), v. Bueren (Polak/75), Oost, v. Tornhout, Rose.

FC Twente : Boschker, Rahim, Niemeyer, Zomer, Heubach, Sibum (Afonso/71), Gerk (Gerritsen/30), Vidarsson, Bakircioglü, N'Kufo, Gakhokidze.

De stand kan je hier vinden.

Afrika Cup: Egypte groepswinnaar

Egypte heeft zich dankzij een 3-1 zege op Ivoorkust gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Het gastland eindigde zelfs als groepswinnaar. Ivoorkust was al gekwalificeerd.

Ivoorkust startte, ondanks dat het al zeker was van een ticket voor de kwartfinales, met een A-elftal. Alleen Didier Drogba ontbrak. De Chelsea-aanvaller zat een disciplinaire strafmaatregel uit, omdat hij gisteren de spelersbus een kwartier liet wachten. Egypte kende een droomstart: Emad Motaeb scoorde al na acht minuten. Het gastland kreeg hierna diverse kansen op de 2-0, maar telkens ging er wel iets mis in de eindfase. Na 22 minuten moest Mido geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was de 39-jarige Hossam Hassan, een legende in Egypte.

Vlak voor rust kwam Ivoorkust langszij. Arouna Koné probeerde het van zo’n 25 meter en had succes. Het tweede bedrijf kabbelde aanvankelijk voort, totdat Hossam Hassan Abo Treka bereikte, die bekwaam afrondde. Even later deelde Motaeb de genadeklap uit, opnieuw na voorbereid werk van Hossam Hassan. Hierna gebeurde er relatief weinig. Egypte ontloopt in de kwartfinales waarschijnlijk Kameroen, dat afstevent op groepswinst in poule B.

De zege van Egypte maakte het duel tussen Marokko en Libië achteraf gezien overbodig. Marokko moest hopen op een (ruime) nederlaag van Egypte en zelf zou het Libië moeten verslaan. Beide scenario’s konden echter de prullenbak in, want Marokko speelde zeer teleurstellend gelijk: 0-0. Gedurende het duel kwam het manco van Marokko dit toernooi weer naar boven, namelijk het schrijnende gebrek aan productiviteit.

Bondscoach Fakhir had nog wel een extra aanvaller in de persoon van Hicham Aboucherouane voorin geposteerd, maar dat mocht niet veel baten. De Leeuwen van de Atlas kwamen niet veel verder dan een kans van Mohamed Yaacoubi, die de paal raakte. Smaakmaker El Taib bezorgde de Marokkaanse defensie de nodige problemen in de talloze counters. In de slotminuut probeerde invaller Ali Boussaboun het nog eens, maar ook zijn inzet verdween niet in het doel. De runner-up van 2004 is al in de eerste ronde uitgeschakeld.


Uitslagen zaterdag 28 januari:

Poule A:

Egypte – Ivoorkust 3-1
9. Motaeb 1-0, 43. Koné 1-1, 61. Abo Treka 2-1, 70. Motaeb 3-1

Libië - Marokko 0-0

Eindstand Poule A:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Egypte***376 - 1
2.Ivoorkust***364 - 4
3.Marokko320 - 1
4.Libië311 - 5


Programma morgen:

Poule B:
Kameroen – DR Congo
Angola - Togo

Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen4
2.Francileudo dos SantosTunesië4

Samaras alsnog naar Manchester City

Georgios Samaras vertrekt toch per direct naar Manchester City. De Griek levert SC Heerenveen zo’n 7,5 miljoen euro op.

Het vertrek van Samaras naar Manchester City leek van de baan na een negatieve uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB. Nu vertrekt de 20-jarige Griek dan toch naar Manchester City, een middenmoter in de Premier League. In 88 competitieduels scoorde Samaras 25 keer voor SC Heerenveen.

SC Heerenveen kampt nu met een serieus spitsenprobleem, omdat eerder Klaas Jan Huntelaar naar Ajax vertrok. ”We kunnen ons nu richten op de toekomst. We hebben nog een paar dagen om een nieuwe topspits naar Heerenveen te halen”, aldus trainer Gertjan Verbeek. De Friese club zou op het punt staan Afonso Alves in te lijven.

Meer klanten voor kranten

Icoon AlgemeenOndanks dat de oplages van bijna alle kranten dalen, krijgen de uitgevers er wel meer klanten erbij. Met deelabonnementen, weekeindabonnementen en webabonnees weten de kranten toch meer lezers aan zich te binden. Instituut HOI, dat de oplages van kranten berekent, telt die abonnees niet of maar gedeeltelijk mee. Iemand met bijvoorbeeld alleen maar een zaterdagabonnement, telt maar voor éénzesde mee. Toch zien vrijwel alle kranten het aantal klanten stijgen.

"Je haalt nieuwe lezers binnen en lezers die misschien anders de krant helemaal zouden opzeggen, houd je via deelabonnementen ook binnen", zo zegt bladmanager Fiebe Annema van De Leeuwarder Courant. Zijn krant telt 90.865 abonnees voor de volledige week, maar heeft daarnaast nog 19.000 abonnees op andere diensten. Eenderde van die deel-abonnementen bestaat uit ex-abonnees van de volledige krant.

Vooral De Telegraaf heeft flink meer kranten als de deelabonnees zouden worden meegeteld. 53.954 mensen hebben een weekend-abonnement (zaterdag en zondag). De Volkskrant heeft bijvoorbeeld 9177 deelabonnees. "De oplage over de volledige week gezien daalt, maar wij hebben er vorig jaar wel 2,6 procent meer klanten bij gekregen", zegt uitgever Pieter Koks van de Volkskrant.

'Sigarettenpeuken in doos cornflakes'

Cornflakes-fabrikant Kellogg's is in Australië een onderzoek gestart naar een aantijging van een 77-jarige vrouw. De bejaarde claimt in een doos Coco Pops 19 sigarettenpeuken te hebben gevonden.

"Ik rook zelf, maar ik hoef geen sigarettenstompjes in mijn cornflakes", verklaarde de Australische. "Ik wil anderen waarschuwen. Als dit één of andere grap is, is het geen leuke."

Een woordvoerder van Kellogg's heeft aangegeven dat de doos waarin de peuken zouden zijn aangetroffen, meegenomen is voor onderzoek.

Politie redt Zeeuwse koikarpers

PolitieDe politie in Zeeland heeft vanochtend een twintigtal koikarpers van de verstikkingsdood gered. Rond half zes in de ochtend zagen agenten over de Louisastraat in Sluiskil water stromen. Dat bleek afkomstig uit een achtertuin.

Toen de agenten poolshoogte gingen nemen, bleek een door de vorst ontregeld geraakte pomp de oorzaak te zijn. In plaats van in de vijver werd het water op een achterplaats gespoten. In kleine plasjes water lagen 25 koikarpers naar lucht te happen. De inmiddels door de politie uit hun bed getrommelde bewoners konden de fout op tijd herstellen, waardoor er geen vis is overleden. De karpers vertegenwoordigen een waarde van 10.000 euro.

Auto verongelukt na achtervolging

Icoon MisdaadEen mogelijke achtervolging heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag geleid tot een dodelijk ongeval in het Limburgse Brunssum. Volgens een inzittende van de verongelukte auto werden zij en de bestuurder achternagezeten door een voertuig dat eerder al tegen hun auto aangebotst was.

De 41-jarige vrouw uit Brunssum verklaarde dat zij op de N299 bij Landgraaf werden aangereden door een andere auto. Na deze botsing bleef het voertuig hen achtervolgen, om zes kilometer verderop nog eens tegen de auto botsen. De achtervolgde auto raakte hierdoor met hoge snelheid van de weg af en botste tegen een boom aan. De 44-jarige bestuurder uit Hoensbroek kwam hierdoor om het leven, de passagiere raakte gewond.

Na het ongeluk is de wagen die de botsing veroorzaakte doorgereden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Stijn Vreven naar Omonia Nicosia

Stijn Vreven zoekt zijn heil op Cyprus, bij Omonia Nicosia. De Belg zal maandag, na de medische keuring, een contract ondertekenen bij de huidige nummer twee van Cyprus.

Vreven werd anderhalve week geleden uit de selectie gezet bij Vitesse. Enkele uitspraken van de Belg schoten de leiding van de Arnhemse club in het verkeerde keelgat. Zo omschreef Vreven de ambiance bij de middenmoter als een kermissfeer. De 32-jarige verdediger dreigde een arbitragezaak aan te spannen tegen Vitesse, maar de lokroep van Omonia Nicosia voorkomt een zitting.

”Ik kies voor een nieuw avontuur. Wie weet wat de warmte voor goeds doet met mijn botten”, meldde Vreven tegenover Omroep Gelderland. In totaal speelde Vreven 46 competitieduels voor Vitesse. Daarvoor speelde de immer strijdlustige verdediger voor KV Mechelen, AA Gent, FC Utrecht (van 1999/2000 tot en met 2002/2003) en 1. FC Kaiserslautern.

Arend Glas vijftiende in Altenberg

Arend Glas is samen met remmer Sybren Jansma als vijftiende geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd in Altenberg. De eindzege in de wereldbeker ging naar de Canadese combinatie Lueders/Brown.

Het duo Glas/Jansma zette een regelmatige prestatie neer in Altenberg: de eerste run ging in 55,70, de tweede in 55,77. Bij de eindafrekening moesten de Nederlanders 1,82 toegeven op het Russische koppel Zoubkov/Voevoda. Vooral in de eerste omloop waren de Russen op dreef. De winst in de tweede heat ging naar het Duitse tweetal Höpfner/Listner, maar dat was te weinig om de eerder opgelopen schade goed te maken.

Lueders en Brown namen genoegen met een derde plaats, hetgeen voldoende was voor de eindzege in de wereldbeker. De Canadese winst is wel hevig gedevalueerd, omdat de Amerikaan Todd Hays (die de rangschikking aanvoerde) forfait gaf, net als Andre Lange. Voor Glas is het nu aftellen richting zaterdag 18 februari, de dag van de olympische tweemansbobwedstrijd.

Film 'Brokeback Mountain' verboden in China

Brokeback Mountain, een film over twee homoseksuele cowboys die een verboden relatie hebben, wordt wereldwijd geroemd en heeft reeds veel prestigieuze prijzen gewonnen. Dit echter niet in China. De Chinese autoriteiten vinden de Golden Globe-winnende film zo abominabel, dat ze besloten hebben de film uit de bioscopen te verbannen en hem te illegaliseren.

Brokeback Mountain is één van de grote favorieten bij de naderende Oscar-uitreikingen, heeft vier Golden Globes gewonnen en is tien keer genomineerd voor een BAFTA. De film door een Taiwanese regisseur ontvangt hiermee internationale faam, maar wordt voor ruwweg één miljard mensen ongeschikt geacht vanwege het 'ongeschikte' thema.

Eerder deze week kwam Brokeback Mountain ook al in het nieuws.


Jake Gyllenhaal en Heath Ledger in Brokeback Mountain

Ben de Leider promo

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee: het is Supergrover! Ben de Leider! Ben de Leider dus, hoofdpersoon in het nieuwe gelijknamige vervolgverhaal op deze weblog, waarvan de titel zich wellicht gemakkelijk laat raden. ('Ben de Leider')

'Ben de Leider!' wordt een soort absurdistische thrgiller, waar we naarmate de serie vordert kennismaken met de aankomende Nederlandse 'Groot Stadhouder' Ben de Leider als (waanzinnige) hoofdpersoon.

De schrijfstijl is ongeveer zoals hier, dus hopelijk hebben we in ieder geval al vijf trouwe lezers, en de illustraties worden verzorgd door Nietzman, vormgever 'van het huis', die zich van het devven aan de nieuwe layout heeft weggerukt.

Onderschat de snode Ben de Leider niet! Zo schijnen er al enkele bizarre verkiezingsposters in omloop te zijn, en wordt hij in de gaten gehouden door de CIA, de Mossad en de TafkaKGB!

Afgekeurd door de Bond van lezende Huisvrouwen, maar exclusief op FOK!weblog; - voor de liefhebber- vanaf komende dinsdagavond: de avonturen van Ben de Leider

deel 1: proloog
deel 2

Trailer Age of Empires: The Age of Kings

Op de website van IGN is de trailer voor Age of Empires: The Age of Kings te bekijken. Age of Empires: the Age of Kings is een turn-based strategy game, in tegenstelling tot de Age of Empires spellen voor de PC (realtime strategy). Helaas is het met Age of Empires voor de DS niet mogelijk online via WiFi te spelen. Multiplayer kan enkel via DS-to-DS.

Klik hier voor de trailer


Petitie voor uitstel Heroes of Might&Magic V geslaagd

Het lijkt erop dat een petitie die bèta-testers van Heroes of Might and Magic V waren gestart zijn werk heeft gedaan. Nadat de bèta testperiode van start was gegaan zijn de deelnemers een petitie begonnen voor het uitstellen van het spel, omdat ze het spel sterk tegen vonden vallen. Het release stond aanvankelijk gepland voor 31 maart, maar wordt nu verschoven naar een nader te noemen datum die waarschijnlijk komende week bekend wordt gemaakt.
In de petitie staat het volgende:

"All of the undersigned wish to see Heroes of Might and Magic [V] as the title that reinvents the series, the title that brings glory back to the Heroes of Might and Magic name. All wish to see more releases in this new world that Ubisoft has created for Might and Magic. However, we also feel that, should you release the game on its currently scheduled release date, all of our dreams will be shattered. Pushing back the release date even one month will provide many benefits, most of which will in turn equate to increased long-term profits for Ubisoft, and increased longevity for the Heroes series."

Ubisoft heeft tegenover Gamespot enkele tegenstrijdige mededelingen gedaan betreffende het uitstellen van het spel. Aanvankelijk werd gezegd dat zij het spel al hadden uitgesteld voordat de bèta afgelopen maandag van start ging, maar later meldde Ubisoft weer aan Gamespot dat er voor de start van de bètatest nog geen sprake was van uitstel.

Gedenkteken Van Gogh wordt geen cactus

De SchreeuwHet beeld dat later dit jaar ter nagedachtenis aan Theo van Gogh in het Amsterdamse Oosterpark wordt geplaatst, zal geen cactus worden. Vorig jaar had het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer kunstenaars opgeroepen om met ideeën te komen, geïnspireerd door de stekelige plant die Van Gogh zijn gasten liet kussen in zijn talkshow. De selectiecommissie koos echter voor De Schreeuw, van de bekende Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman.

Het kunstwerk van Henneman, die ooit met Van Gogh als regisseur het televisieprogramma 'De woestijn leeft' maakte, bestaat uit verschillende silhouetten. Het binnenste staat symbool voor Van Gogh met gesloten mond, het buitenste silhouet is een schreeuwende Theo. Die spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond verbeeldt volgens de 63-jarige Amsterdamse kunstenaar de complexiteit van de vrijheid van meningsuiting. Het beeld moet 4,5 meter hoog worden. Het 75.000 euro kostende werk wordt gefinancierd door de gemeente, het stadsdeel en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In de selectiecommissie zaten onder meer producent Gijs van de Westelaken en voormalig museumdirecteur Rudi Fuchs. Stadsdeelwethouder en voorzitter van de commissie Antoinette Tanja liet weten blij te zijn met de keuze. "De commissie was unaniem. Het was erg belangrijk dat ook de ouders van Theo van Gogh het ontwerp van Henneman goedkeurden."

-
Een aantal ontwerpen waaruit de definitieve keuze werd gemaakt.

Extra knoflooksaus?

Goed nieuws, TGP post heeft haar service uitgebreid en bezorgt nu ook 's nachts. Prima actie, natuurlijk alleen nog een beetje werken aan de werving en selectie van de nachtelijke bezorgers, want anders wordt het natuurlijk een bende.

Flauw? Oké, het is natuurlijk een serieuze zaak. Een aantal studentes werd onaangenaam verrrast toen ze 's nachts de brievenbus hoorden klepperen. Gelijk al spijt dat ze de bezorger van de shoarma geen fatsoenlijke fooi hadden gegeven, want nu had de onverlaat dus de knoflooksaus in de brievenbus laten lopen. Althans dat dachten de dames, maar een kleine smaaktest wees uit dat het om een heel ander sausje ging.

Gelukkig is er een goed signalement van de bezorger, dus die hebben ze zo. En anders een DNA-test, dus de politie heeft de dames verzocht om na een volgend bezoek de rotzooi niet gelijk op te ruimen....

James Blunt slaat inbreker neer met award

Icoon MuziekDe inbreker die de hotelkamer van de Britse zanger James Blunt binnenkwam, zal volgende keer goed nadenken voordat hij weer ergens inbreekt. De zanger gaf de inbreker een klap voor zijn kop met de Franse NRJ Award die hij de avond daarvoor had gewonnen. "Ik heb de prijs opgepakt en die gast op zijn hoofd geslagen. Hij is toen van het balkon gesprongen en weggerend", aldus Blunt zaterdag in een interview met de Britse krant The Sun.

Blunt verbleef in het Martinez Hotel in Cannes. "Het was helemaal donker, dus ik kon haast niets zien. Ik was op zoek naar een telefoon of een alarmknop, maar het enige dat ik kon vinden was de prijs", zei de zanger ook nog. James Blunt zelf dacht dat de inbreker het niet speciaal op hem of de prijs gemunt had. Het zou compleet willekeurig de kamer van Blunt zijn geweest.

Volgende maand worden de Brit Awards uitgereikt in Londen waarvoor de zanger vijfmaal is genomineerd. "Het zou fantastisch zijn om een Brit Award te winnen. Die dingen zijn altijd handig als je bijvoorbeeld een inbreker over de vloer krijgt", grapt de Brit..

Minister wil 80 km-zones toch houden

80-kilometerzoneMinister Peijs wil de 80 kilometer-zones rondom de vier grote steden handhaven. Dit ondanks cijfers van de Verkeersinformatiedienst waaruit blijkt dat files door de zones fors zijn toegenomen. De minister vindt dat de snelheidsbeperking nog maar te kort geleden is ingevoerd. Bovendien bleek in Den Haag de snelheidscontrole, die hardrijders in het gareel moet houden, niet te werken.

In de Tweede Kamer begint men ook te morren over de zones en de bijbehorende trajectcontroles. Peijs' eigen partij, het CDA, heeft 'groeiende twijfel' over het nut van de 80 kilometer-zones. Kamerlid Van Hijum wil voor de zomer weten wat de effecten zijn op luchtkwaliteit, doorstroming op de weg en verkeersveiligheid. "Als de situatie niet verbetert, moet de maatregel teruggedraaid worden." Onder andere de VVD opperde afgelopen week al om de snelheid op de snelwegen weer te verhogen naar 100.

Ondernemen in Tamagotchi-trailer

De rage van jaren geleden komt nu naar de Nintendo DS. Vroeger was de Tamagotchi nog een tamelijk vormeloos beestje van een paar pixels op een piepklein scherm, inmiddels is het beestje nog steeds vormeloos maar kan hij al een hoop andere dingen. Zoals je kunt zien in de trailer draait het bij Tamagotchi voor de DS niet om het beestje in leven te houden, maar zul je je eigen winkeltje gaan openen. Je zult je klanten helpen door allerlei mini-games die worden gedemonstreerd in het filmpje. Je zult nog even geduld moeten hebben voordat je zelf kunt ondernemen, want deze game komt pas in april naar Europa.


Je kunt het filmpje hier vinden.

Renate Götschl triomfeert in Cortina

Renate Götschl heeft in Cortina d’Ampezzo de laatste WB-afdaling gewonnen. Michaela Dorfmeister verzekerde zich van de eindwinst in de wereldbeker afdaling.

Götschl maakte haar rol als favoriete nipt waar. De Amerikaanse Julia Mancuso gaf maar 0,05 toe op de Oostenrijkse, die ook al heerste in de training. Mancuso eindigde gisteren op de Super G eveneens als tweede. Elisabeth Görgl completeerde het podium en eindigde net voor Michaela Dorfmeister, die zich met haar vierde plaats wel verzekerde van eindwinst in de wereldbeker afdaling.

Janica Kostelic legde beslag op de dertiende stek en verzamelde zo nuttige punten in de strijd om de algemene wereldbeker. Anja Pärson heeft die strijd inmiddels opgegeven getuige haar afmelding van vandaag. De wedstrijd begon trouwens drie uur later dan gepland wegens de hevige sneeuwval. Het parcours werd ook aanmerkelijk ingekort.

Van der Veen wint Alternatieve Elfstedentocht


Bertjan van der Veen is de winnaar geworden van de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee.

De Nederlander had voor de 200 kilometer lange tocht 5 uur, 37 minuten en twee seconden nodig en was in de sprint zijn medevluchter Casper Helling de baas. Bas van Hest finishte als derde. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Elma de Vries in 6.10,19. Als tweede eindigde Maria Sterk, Mariska Huisman pakte de derde plaats.

NK allround: De Jong pakt 5 km

Bob de Jong heeft overtuigend de 5000 meter op het NK Allround weten te winnen. Mark Tuitert behield de leiding in het klassement.

Tuitert moest van de titelkandidaten als eerste starten en greep die kans aan om zijn eigen race te rijden. Hij reed een vlakke 5000 meter en kwam tot een zeer redelijke tijd. Romme, die na de dweil schaatste, wist echter bijna drie seconde snelller te zijn, maar door zijn mindere 500 meter eerder vandaag doet hij in het algemeen klassement niet mee om de eindzege.

Oudgediende Rintje Ritsma doet dat echter wel en bewees met een goede 5000 meter zijn ambities. Hij pakte een tweede plaats en haalde zes seconde van zijn achterstand op Tuitert af. Uiteindelijk bleek op de 5000 meter echter Bob de Jong de beste. Hij was bijna vier seconde sneller dan Ritsma en laat zien dat de Olympische vorm eraan zit te komen.

Uitslag 5000 meter:

#NaamTijd
1Bob de Jong6:44.62
2Rintje Ritsma6:48.22
3Gianni Romme6:51.81
4Mark Tuitert6:54.44
5Wouter Olde Heuvel6:58.05
6Ralf van der Rijst6:58.69
7Sicco Janmaat6:59.68
8Bert van Buren6:59.87
9Brigt Rykkje7:00.69
10Arjen van der Kieft7:00.91

Klassement:

#NaamPunten
1Mark Tuitert78.804
2Rintje Ritsma79.302
3Wouter Olde Heuvel80.375
4Bob de Jong80.422
5Ralf van der Rijst80.439
6Gianni Romme80.571
7Rhian Ket80.627
8Sicco Janmaat80.808
9Stefan Verlaan81.080
10Jarno Meijer81.119

Moeder verdacht van gruwelijke moord

Icoon MisdaadEen 42-jarige vrouw uit Oostenrijk wordt ervan verdacht haar 21-jarige dochter op gruwelijke wijze te hebben vermoord. Eerst zaagde ze het hoofd van haar dochter af, daarna hakte ze de handen af en zette ze het lichaam in brand.

Op 16 januari vonden enkele stratenmakers in de Donau een verbrand lichaam waarvan het hoofd en de handen ontbraken. Naast het lijk lagen verkoolde kledingresten en de moordwapens: een benzineblik, een zaag en een bijl.

Volgens de politie diende de grove verminking om ervoor te zorgen dat het slachtoffer niet herkend werd. Uiteindelijk kon aan de hand van een grote tatoeage op het lichaam de identiteit van het slachtoffer achterhaald worden. Degene die de tattoo gezet had, herkende zijn werk.

Bloedsporen in de auto van de moeder van het slachtoffer wezen erop dat zij haar dochter vermoedelijk omgebracht heeft. Ook bevestigde een pompbediende dat de vrouw het benzineblik bij hem gekocht had. De moeder heeft nog niet bekend. Ze is met een zenuwinzinking opgenomen in het ziekenhuis.

Raadsleden vechten elkaar de studio uit

Jerry SpringerDrie raadsleden van de gemeente Arnhem hebben elkaar afgelopen week verbaal de studio van Radio Arnhem uitgevochten. Lenneke Jaspers van de fractie Jaspers en de GroenLinks-raadsleden Wieneke de Waard en Malika Achekar gingen live op de radio in debat. "Het is voor het eerst in zeven jaar dat een uitzending het einde niet haalde", zegt presentator Dick Zegwaart.

"Voor de luisteraars leek het rustig, maar in de studio gingen de dames flink tekeer. Onze collega's konden het in de ruimten ernaast horen", glimlacht Zegwaart. In de uitzending laaiden de gemoederen al na enkele minuten flink op. Lenneke Jaspers beticht haar discussie-genoten van 'draaikonterij'. "Het is niet groen, het is niet links, het is een grijze brij." Het vervolg van de discussie is amper te volgen, aangezien de politici constant door elkaar praten. "Dames, dames", probeert Zegwaart. Als dat kansloos blijkt, start hij maar een plaatje.

Daarna gaat het even goed. Als het echter even later over woningbouw gaat, vliegen de verwijten weer heen en weer. De eindredacteur ziet het misgaan en gooit er een plaatje in. En nog maar een. Plots meldt Zegwaart de luisteraars dat het debat erop zit. "GroenLinks wilde niet meer verder."

"Dat klopt", beaamt GroenLinks-lijsttrekker De Waard een dag later. "Dat was geen debat. Net als bij andere vergaderingen werden we de hele tijd overschreeuwd door mevrouw Jaspers. Ze is gewoon onbeleefd." Volgens Jaspers kon ze niet anders. "Ik vond het niet leuk, maar het was wel noodzakelijk. Ik erger me groen, geel en blauw aan GroenLinks. Die partij is helemaal niets. Ik heb een diepe minachting voor de mensen die daar nu de kar trekken."

Xbox 360 zorgt voor verlies Microsoft

Microsoft heeft haar cijfers voor het kwartaal dat eindigde op 31 december bekend gemaakt. Het eerste wat hieraan opvalt is dat de Home and Entertainment divisie, welke verantwoordelijk is voor de Xbox, 293 miljoen dollar verlies heeft gemaakt. De opbrengsten en winst van Microsoft zijn overigens wel gestegen; met respectievelijk 9 procent naar 11,84 miljard dollar en 5 procent naar 3,65 miljard dollar. Echt medelijden hoeven we dus niet te hebben.

Microsoft legt de schuld bij de aanhoudende problemen met de levering van bepaalde Xbox 360-onderdelen, maar zegt hard bezig te zijn met een oplossing. Volgens Microsoft zijn er in de aanloop naar kerst wereldwijd 1,5 miljoen consoles verkocht: 900.000 in Noord Amerika, 500.000 in Europa, het Midden Oosten en Afrika en 100.000 in Japan.

Aanvankelijk wilde Microsoft in de 90 dagen na de launch 3 miljoen consoles verkopen. Vanwegen de grote vraag is er een sterk tekort aan voorraad ontstaan en heeft Mircosoft haar voorspelling bij moeten stellen naar 2,5 miljoen. Aangezien Microsoft zegt dicht bij een oplossing te zijn voor de leveringsproblemen, denkt ze nog steeds dat het moet lukken om voor juli 4,5 tot 5,5 miljoen consoles verscheept te hebben.

Belgische scholen steeds meer in trek

Icoon AlgemeenOuders in de grensstreken laten hun kinderen steeds vaker naar een school in België gaan. Dit gold al voor middelbare scholen, maar ook bij basisscholen is een duidelijke trend te signaleren. In sommige gevallen dreigt zelfs leegloop voor scholen aan de Nederlandse kant van de grens.

De belangrijkste overweging voor ouders is de discipline die op Belgische scholen heerst. In België bestaat een grote afstand tussen leraar en leerling en worden docenten zelden met de voornaam of met jij en jou aangesproken. Op sommige scholen is het normaal dat scholieren opstaan als de leraar de klas binnenkomt en is in de hoek staan een veelvoorkomende straf.

Daarnaast bieden de Belgische scholen soms ook financieel voordeel omdat de voor- en naschoolse opvang goedkoper kan zijn.

Uitslagen WB-wedstrijden Collalbo

Vandaag werd er in het Italiaanse Collalbo geschaatst in het kader van de wereldbeker. Hieronder vind je een overzicht van de vier gereden afstanden.

De 500 meter bij de heren was – net als de andere afstanden – gedevalueerd door de absentie van enkele toppers, zoals Lee, Kato en Wotherspoon. Wereldkampioen sprint Joey Cheek bond echter wel zijn schaatsen onder en won in 35,11. De Amerikaan bleef Yuya Oikawa en Gerard van Velde ruimschoots voor. Jacques de Koning werd slechts twaalfde, terwijl hij over twee 500 meters als zevende moet eindigen om vormbehoud te tonen voor de Olympische Winterspelen. In de B-groep pronkte Erben Wennemars (in 35,78) met de zege.

Uitslag 500 meter mannen:

#NaamTijdVerschil
1J. Cheek (USA)35,11xxxx
2Y. Oikawa (Jap)35,430.32
3G. van Velde (Ned)35,570.46
4C. FitzRandolph (USA)35,740.63
5M. Poutala (Fin)35,770.66
12J. de Koning (Ned)36,010.90
17B. Nijenhuis (Ned)36,261.15
19J. Smeekens (Ned)36,511.40

Klassement Wereldbeker:

#NaamLandPunten
1K. LeeZKO446
2D. DorofeyevRUS445
3J. WotherspoonCAN430
4J. KatoJAP426
5J. CheekUSA410

Bij de dames was Chiara Simionato de snelste over 500 meter. Voor eigen publiek kwam de Italiaanse tot een zeer knappe 38,51. Jenny Wolf strandde op 0,19, terwijl Svetlana Kaykan ruim een halve seconde moest prijsgeven op Simionato. Svetlana Zhurova, net gekroond tot wereldkampioene sprint, moest het doen met een vierde plaats. Beste Nederlandse was Sanne van der Star, die de vijfde stek opeiste. Ook Marieke Wijsman, Willeke van Benthem en Margot Boer plaatsten zich bij de eerste tien.


Uitslag 500 meter vrouwen:

#NaamTijdVerschil
1C. Simionato (Ita)38,51xxxx
2J. Wolf (Dui)38,700.19
3S. Kaykan (Rus)39,050.54
5S. van der Star (Ned)39,310.80
7M. Wijsman (Ned)39,781.27
8W. van Benthem (Ned)39,951.44
9M. Boer (Ned)39,971.46
19F. Oonk (Ned)41,052.54

Klassement Wereldbeker:

#NaamLandPunten
1J. WolfDUI642
2M. WangCHI480
3S. ZhurovaRUS377
4C. SimionatoITA358
5B. WangCHI330

Anni Friesinger maakte grote indruk op de 1.000 meter. De Duitse is helemaal terug na een blessure die haar deelname aan het EK allround en WK sprint in de weg stond en reed een wereldrecord buitenijs: 1.16,36. De vorige toptijd in de open lucht stond op naam van Chris Witty en was 1.16,96. Op straatlengte achterstand van Friesinger legde de Japanse Aki Tonoike beslag op plaats twee, terwijl Paulien van Deutekom knap derde werd. Barbara de Loor en Margot Boer finishten als respectievelijk vierde en vijfde en bleven daarmee olympisch kampioen Witty voor. Chiara Simionato kon door een val niet meespelen en verspeelde haar leiding in het wereldbekerklassement.

Uitslag 1.000 meter vrouwen:

#NaamTijdVerschil
1A. Friesinger (Dui)1.16,36xxxx
2A. Tonoike (Jap)1.18,111.75
3P. van Deutekom (Ned)1.18,382.08
4B. de Loor (Ned)1.18,712.35
5M. Boer (Ned)1.19,162.80
6C. Witty (USA)1.19,202.84
8E. Murris (Ned)1.19,413.05
15M. Wijsman (Ned)1.21,014.65

Klassement Wereldbeker:

#NaamLandPunten
1A. FriesingerDUI400
1J. RodriguezUSA400
3C. SimionatoITA391
4S. ZhurovaRUS344
5E. MurrisNED289

Bij de mannen deed Shani Davis hetzelfde als Friesinger: een nieuwe toptijd neerzetten op buitenijs. De wereldkampioen allround versloeg in een titanenduel Joey Cheek en klokte 1.09,26 (oud record 1.09,31, van Jeremy Wotherspoon). Cheek hoefde slechts 0,06 toe te geven. Gerard van Velde was met een vierde stek opnieuw de beste Nederlander, weliswaar op ruime afstand. Van Velde bleef in een onderling gevecht Erben Wennemars voor, die achtste werd. ”Het gaat iedere dag beter. Ik was tevreden over mijn 500 meter, maar op de 1.000 meter was ik te vroeg opgebrand”, keek Wennemars terug op zijn optreden.

Uitslag 1.000 meter mannen:

#NaamTijdVerschil
1S. Davis (USA)1.09,26xxxx
2J. Cheek (USA)1.09,320.06
3Y. Imai (Jap)1.10,220.96
4G. van Velde (Ned)1.10,411.15
5E. Wetten (Noo)1.10,451.19
6B. Nijenhuis (Ned)1.10,631.37
7T. Nakajima (Jap)1.10,651.39
8E. Wennemars (Ned)1.10,681.42

Klassement Wereldbeker:

#NaamLandPunten
1S. DavisUSA500
2J. CheekUSA355
3D. DorofeyevRUS345
4E. WettenNOO342
5J. WotherspoonCAN294

[A1GP] Uitslag kwalificatie

Vanmiddag is op het stratencircuit van Durban de kwalificatie voor de Grand Prix van Zuid-Afrika verreden. Team Frankrijk wist veruit de snelste totaaltijd te rijden. Team Groot-Brittanië volgde op de tweede plek, en het Zwitserse team wist de derde plek te bemachtigen. Team Nederland heeft met een vierde plaats een goed uitgangspositie voor de race.

In het eerste deel zette team Nederland als een van de eersten zijn tijd neer. De snelste tijd in dit deel werd gereden door team Tsjechië. Team Nieuw-Zeeland zette de tweede tijd neer, gevolgd door het Portugese team. Jos Verstappen zette voor team Nederland de vierde tijd neer. Team Pakistan kwam niet in actie.

In de tweede sessie ging er in de eerste vijf minuten niemand de baan op. Team Frankrijk zette de snelste tijd neer, gevolgd door het Zwitserse en het Britse team. Team Nederland zette de zesde tijd neer. In deze sessie kwamen de teams van Tsjechië en Pakistan niet in actie.

In deel drie wist team Frankrijk de snelste tijd neer te zetten, gevolgd door team Groot-Brittanië . Jos Verstappen wist voor Nederland de derde tijd te rijden. In deze sessie kwamen Italië en, opnieuw, Pakistan niet in actie.

In het vierde deel waren er een aantal rode vlaggen, onder andere door een crash van team Libanon. Team Pakistan zette ook in deze sessie weer geen tijd neer.

Uitslag kwalificatie:

PosTeamSnelste tijd2e tijdTotaaltijdVerschil
1Frankrijk1:18.2461:18.5952:36.841-
2Groot-Brittanië1:18.9211:19.1582:38.079+1.238
3Zwitserland1:19.0371:19.0562:38.093+1.252
4Nederland1:19.1981:19.2542:38.452+1.611
5Ierland1:19.2511:19.2582:38.509+1.668
6Tsjechië1:19.2561:19.2852:38.541+1.700
7Nieuw-Zeeland1:19.3311:19.5252:38.856+2.015
8Brazilië1:19.2461:19.6302:38.876+2.035
9Canada1:19.3491:19.6472:38.996+2.155
10Maleisië1:19.5451:19.6522:39.197+2.356
11Indonesië1:19.2511:19.9892:39.240+2.399
12Duitsland1:19.5521:19.7732:39.325+2.484
13Verenigde Staten1:19.5931:19.7622:39.355+2.514
14Italië1:19.6401:19.7792:39.419+2.578
15Portugal1:19.7471:19.9242:39.671+2.830
16Zuid-Afrika1:19.6231:20.5702:40.193+3.352
17Australië1:20.0861:20.5662:40.652+3.811
18Libanon1:20.8371:21.0082:41.845+5.004
19Mexico1:20.8101:21.0362:41.846+5.005
20China1:21.2861:21.5382:42.824+5.983
21Oostenrijk1:21.4081:21.4632:42.871+6.030
22India1:23.3931:23.4872:46.880+10.039
DNQPakistan


Oostenrijks podium in Garmisch

Hermann Maier raakt in vorm voor de Olympische Winterspelen. De 33-jarige Oostenrijker was de snelste tijdens de wereldbekerafdaling in Garmisch-Partenkirchen.

Maier reed een foutloze run en aan zijn tijd van 1.57,56 kon niemand tippen. Klaus Kröll en Andreas Buder, twee landgenoten van Maier, flankeerden de Herminator op het podium. Er waren enkele prominente uitvallers op de Kandahar piste, zoals Christoph Gruber (hij verloor een ski), Peter Fill (ramde een poortje) en Benjamin Raich, die een poortje oversloeg. Michael Walchhofer reed de race wel uit, maar maakte met een tiende plaats weinig indruk.

” Op het tweede gedeelte was ik zo moe dat ik nauwelijks nog wist wat er gebeurde”, zei Maier. De viervoudig overall wereldbekerwinnaar is de enige skiër die dit seizoen in meer dan één discipline een wereldbekerwedstrijd won. Recent voegde hij namelijk de reuzenslalom in Sölden en Super G in Kitzbühel toe aan zijn palmares.

Cramer ook snelste op 3.000 meter

Wieteke Cramer heeft een flinke optie genomen op de Nederlandse allroundtitel. De Friezin was ook de beste op de 3.000 meter, na eerder al op de 500 meter te hebben gezegevierd.

Cramer zette een tijd van 4.23,57 neer op de Vechtsebanen, zo’n zeven seconden boven het baanrecord. Helen van Goozen werd tweede in 4.26,41, maar verloor op de 500 meter al teveel tijd om aanspraak te maken op de eindwinst. Moniek Kleinsman eindigde als derde in een tijd van 4.27,20 en lijkt titelprolongatie te kunnen vergeten.

Tessa van Dijk handhaaft zich als tweede in de rangschikking na een degelijke 3 kilometer, waarin ze slechts vier schaatssters voor zich hoefde te dulden. Marja Vis stelde hevig teleur met een achtste stek in 4.32,89.


Uitslag 3.000 meter vrouwen:

#NaamTijdVerschil
1W. Cramer4.23,57xxxx
2H. van Goozen4.26,412.84
3M. Kleinsman4.27.203.63
4J. Voorhuis4.27.704.13
5T. van Dijk4.28.444.87


Klassement na twee afstanden:

#NaamPuntenVerschil op 1.500 meter:
1W. Cramer85,398xxxx
2T. van Dijk86,2302.50
3M. Kleinsman86,9434.64
4J. Voorhuis86,9464.65
5H. van Goozen87,2515.56

Mark Tuitert heerst op 500 meter

Mark Tuitert heeft de 500 meter gewonnen op het NK allround in Utrecht. Tuitert neemt meteen een grote voorsprong op Rintje Ritsma en Gianni Romme.

Tuitert reed een snelle 37,36, dat was 0,24 sneller dan de nummer twee Stefan Verlaan. Rhian Ket, gisteren nog de verliezer van een skate-off om een olympisch ticket, finishte als derde en hield de schade met 37,93 nog beperkt. Rintje Ritsma kon niet imponeren en eindigde als vijfde, op liefst 1,12 van Tuitert. Gianni Romme werd zelfs zestiende (in 39,39) na een stroeve start en lijkt elke ambitie op een goed klassement vaarwel te kunnen zeggen. Stayer Bob de Jong bleef maar twee schaatsers voor en finishte in 39,96 als 22e.

De winnaar van het NK allround plaatst zich voor het WK in Calgary, medio maart. Tevens is er een ticket te verdienen voor de olympische achtervolgingsploeg. Sven Kramer, Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage zijn er dit weekeinde niet bij in Utrecht.

Uitslag 500 meter mannen:

#NaamTijdVerschil
1M. Tuitert37,36xxxx
2S. Verlaan37,600.24
3R. Ket37,930.57
4B. Rykkje38,350.99
5R. Ritsma38,481.12

Jackpot EuroMillions vrijdag niet gevallen

Icoon EconomieMensen die nog geen lot hebben gekocht voor de Europese loterij EuroMillions en dachten te laat te zijn voor de trekking van gisteren, kunnen weer naar de winkels sprinten. De Belgische winkels dan. De jackpot die op 146 miljoen euro stond, is gisteren niet gevallen. Het betekent dat de pot verder groeit tot minstens 183 miljoen. De nieuwe trekking volgt op vrijdag 3 februari.

In Nederland kunnen de loten niet gekocht worden omdat de staat dat verboden heeft. Dus als je loten wilt kopen zou je de grens over moeten. België is dan het dichtste bij. Ook kun je de loten kopen in Oostenrijk, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Porugal en Zwitserland. De jackpot is al sinds november al niet meer gevallen. De vorige grote prijs in de EuroMillions werd vorig jaar juli uitgekeerd aan de Ierse Dolores McNamara. De moeder van zes kinderen stak 115 miljoen euro in haar zak. Volgens een medewerkers van Camelot heeft bijna elk gezin in Ierland nu een lot in huis. "Ook elders in Europa is er een enorme belangstelling voor de loterij". De medewerkster verwacht dat de jackpot komende vrijdag op tenminste 183 miljoen euro zal staan.

Disney brengt Bambi-sequel uit

BambiZo'n 64 jaar na het eerste deel komt Disney met een vervolg op de tekenfilm Bambi. Bambi II, dat volgens een communiqué van Disney evenveel 'schoonheid, emotie, warmte en humor' bevat als het klassieke eerste deel, verschijnt op 7 februari op dvd. In de film zullen de verschillende vriendjes van het hertje uit het origineel, zoals het konijn Stampertje, ook hun opwachting maken.

Dat geldt niet voor Bambi's moeder, die in de film uit 1942 door jagers werd gedood. In de sequel staat vooral de relatie van Bambi met zijn vader, de Grote Prins, centraal. Deze relatie was in het eerste deel moeizaam en niet erg warm, maar dat verandert in Bambi II.

2006 releases PS3

De publisher Success heeft een tweetal titels toegevoegd aan de lijst van games die in 2006 uit moeten komen. Hoewel het nog onbekend is wanneer de hardware in de winkels zal liggen, zal het aan het eind van het jaar dus al wel mogelijk zijn om er een stapeltje games voor aan te schaffen. Dit zijn helaas met name wel Japanse titels die het daglicht in Europa via de reguliere kanalen waarschijnlijk nooit zullen zien. De lijst tot nu toe:

Fatal Inertia, Koei, lente 2006
Mahjong Taikai, Koei, lente 2006
Ni-Oh, Koei, zomer 2006
Shin Ten Makai VI, Idea Factory, zomer 2006
Vampire's Rain, AQ Interactive, winter 2006
Sonic the Hedgehog, Sega, 2006
Unnamed RPG, Success, 2006
Hitsuji Mura, Success, 2006



Grote brand in winkelcentrum Krommenie

Icoon AlgemeenIn Krommenie woedt sinds 5.00 uur vanmorgen een zeer grote brand in een winkelcentrum. De brand ontstond in een filiaal van de Blokker. Om 10.00 uur was het vuur nog niet onder controle en kwam er nog steeds veel rook vrij. De oorzaak is nog niet bekend.

Volgens een woordvoerster van de politie om 10.00 uur zijn de winkels in het betreffende centrum verloren De brandweer probeert nu om de brand niet te laten overslaan naar omliggende panden en bovenliggende woningen. Al is de kans aanwezig dat het winkelcentrum instort. Alle bewoners van de bovenliggende woningen en de huizen tegenover het centrum zijn geëvacueerd naar een bejaardencentrum in de buurt.

[A1GP] Uitslag 3e vrije training

Zojuist is op het stratencircuit van Durban de derde vrije training verreden voor de Grand Prix van Zuid-Afrika. Opnieuw waren er weer veel rode vlaggen. Team Ierland wist de snelste tijd neer te zetten. Team Nederland zette de tweede tijd neer.

Uitslag derde vrije training:

PosTeamTijdVerschilRonden
1Ierland1:19.535- 22
2Nederland1:19.814+0.27924
3Zwitserland1:19.957+0.42222
4Frankrijk1:20.132+0.59720
5Groot-Brittanië1:20.306+0.77121
6Tsjechië1:20.472+0.93722
7Portugal1:20.572+1.03714
8Canada1:20.612+1.07723
9Verenigde Staten1:20.712+1.17722
10Italië1:20.889+1.35421
11Zuid-Afrika1:20.981+1.44621
12Duitsland1:21.054+1.51922
13Nieuw-Zeeland1:21.078+1.54323
14Maleisië1:21.185+1.65015
15Brazilië1:21.235+1.70022
16Mexico1:21.408+1.87321
17Indonesië1:21.593+2.05817
18Pakistan1:22.135+2.60017
19Libanon1:22.138+2.60317
20Australië1:22.570+3.0353
21Oostenrijk1:22.834+3.29920
22China1:23.262+3.72721
23India1:23.645+4.11021

Chirac trapt in grap Canadese dj's

De Franse president Jacques Chirac is gisteren in een grap van twee Canadese dj's getrapt. De dj's belden naar Parijs met de mededeling dat de nieuwe Canadese premier Stephen Harper graag met de president wilde spreken. Binnen een half uur reageerde Chirac op het verzoek.

"Ik wil graag mijn oprechte felicitaties voor uw verkiezingsoverwinning overbrengen", zei Chirac tegen de 'premier'. "We hebben een geweldige relatie en ik ben er van overtuigd dat deze zal blijven voortduren."

De dj die Harper imiteerde beklaagde zich er bij Chirac over dat de Franse media de Canadese media een slechte reputatie bezorgen. Chirac maakte zich daar niet druk om. "Zo is de Franse media en zo is de Canadese media. Je kan ze niets verbieden."

Het is de dj's eerder gelukt om bekende personen met een smoes in de uitzending te krijgen. Eerder trapten Bono, Bill Gates, Céline Dion en Britney Spears al in een verhaal van de twee.

Cramer pakt winst op 500 meter

De eerste afstand tijdens het Nederlands kampioenschap allround, de 500 meter voor vrouwen, is gewonnen door Wieteke Cramer.

Op de Vechtsebanen in Utrecht, waar de meeste toppers schitteren door afwezigheid, was Cramer met een tijd van 41,47 de beste. Tessa van Dijk bleef met 41,49 tweehonderste verwijderd van de snelste tijd. Als derde eindigde Natasja Bruintjes in 42,03.

Uitslag 500 meter vrouwen:

#NaamTijdVerschil
1W. Cramer41,47xxxx
2T. van Dijk 41,490.02
3N. Bruintjes42,030.56
4L. van Riessen42,160.69
5J. Kranenborg42,320,85

Integratiepartij uitgesloten bij verkiezingen

Icoon VerkiezingenDe Vooruitstrevende Integratie Partij (VIP) mag in Utrecht en Rotterdam niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De kiesraad accepteerde niet dat de partij in deze steden en in Amsterdam en Den Haag met exact dezelfde lijst van zes personen wilde uitkomen. In Amsterdam is slechts één van de kandidaten goedgekeurd en in Den Haag mag de partij met vier personen deelnemen.

Kandidaten hoeven niet per se in de gemeente waar ze op een lijst staan te wonen, maar dienen dan wel een verklaring te tekenen dat ze beloven te verhuizen op het moment dat ze in de gemeenteraad worden gekozen. Een dergelijke verklaring mag echter maar één keer worden afgegeven. Advocaat Ranesh Dhalganjansing, lijsttrekker van de VIP, is teleurgesteld. "De Randstad is toch één grote stad? Zeker voor migranten, we hebben overal familie!", zegt de Hagenaar. Hij meent dat het juridisch wel mogelijk is om in verschillende steden mee te doen, en is van plan het besluit aan te vechten bij de Raad van State.

Spermapostbode teistert Leidse studentes

Een aantal studentes uit Leiden heeft last van een ongewenste 'postbezorger'. De man komt alleen 's nachts langs en post geen brieven maar sperma in de bussen van de studentes.

Volgens één van de studentes is alleen haar brievenbus al vijf keer ondergespoten. Van de exhibitionistische 'postbode' is een summier signalement bekend: een blanke man met een onbesneden eikel. Gezien het feit dat de brievenbussen vrij hoog zitten, wordt verondersteld dat de man redelijk lang is.

De Leidse politie zegt de afgelopen maanden zeven meldingen te hebben binnengekregen van vijf verschillende huizen. Studentes wordt opgeroepen vooral aangifte te blijven doen en niet meteen alles schoon te maken. Dat laatste in verband met het nemen van een dna-monster.

Akoord Feyenoord en Spurs over Ghaly

Martin Jol kan binnenkort wellicht beschikken over Hossam Ghaly. De middenvelder van Feyenoord moet zelf nog gekeurd worden en tot een akkoord komen met Tottenham Hotspur.

Tottenham Hotspur en Feyenoord zijn er samen uit. Omdat het contract van de Egyptenaar nog loopt tot de zomer van 2007, moeten de Spurs een transfersom betalen. Zowel de keuring als de werkvergunning kunnen nog problemen opleveren. De international moet minimaal 75% van de interlands gespeeld hebben voor een Britse werkvergunning, maar door blessures haalt Ghaly dat waarschijnlijk niet.

Omdat Ghaly een liesblessure heeft, die nog ongeveer vijf weken duurt, kan ook de medische keuring roet in het eten gooien. Na 49 competitieduels in drie seizoenen kreeg de middenvelder deze winter te horen dat hij mocht vertrekken.

Deense spotprenten Mohammed leiden nog steeds tot ophef

De zaak van de Deense krant Jyllands-Posten, die in september vorig jaar spotprenten publiceerde van de profeet Mohammed, is nog steeds niet afgedaan. Saudi-Arabië riep donderdag zijn ambassadeur terug uit Denemarken, imams in tal van moskeeën in Irak veroordeelden gisteren tijdens de gebedsdienst de tekeningen en eisten juridische maatregelen en een aantal Arabische landen heeft een boycot van Deense producten ingesteld.

Vooral dat laatste zit het Deense bedrijfsleven dwars. Zij heeft dan ook afstand genomen van spotprentpublicatie. De Confederatie van Deense Industrieën riep het dagblad op ''zijn vrijheid van meningsuiting te gebruiken om uit te leggen hoe het er tegenover staat dat grote groepen mensen zich beledigd voelen door de tekeningen''. De krant moet zich realiseren dat het feit dat veel mensen beledigd zijn 'negatieve consequenties heeft voor derde partijen die er niet direct bij betrokken zijn', aldus de confederatie.

Discussie openbreken
Jyllands-Posten liet vorig jaar bekende politieke cartoonisten twaalf spotprenten tekenen. Met de cartoons wilde het dagblad de discussie openbreken omdat kinderboekenschrijver Kåre Bluitgen er niet in slaagde een illustrator voor zijn biografie over Mohammed te vinden. In een enkel geval werd de profeet afgebeeld als terrorist: Mohammed met een aangestoken bom als tulband met daarop de tekst: La ilaha illa Allah (Er is geen god behalve Allah).

De hoofdredacteur van Jyllands-Posten zei dat het hem spijt als moslims zich gekrenkt voelen door de cartoons, maar voegde toe dat zijn krant zijn redactionele beleid niet laat bepalen door ''een dictatuur als Saudi-Arabië''.

cartoon van Rasmus Sand Høyer
Eén van de cartoons over Mohammed
-
Alle cartoons vind je hier

Afonso Alves bijna van SC Heerenveen

SC Heerenveen hoopt dit weekeinde de spits Afonso Alves te presenteren. De 23-jarige Braziliaan moet de vervanger worden van de naar Ajax vertrokken Klaas Jan Huntelaar.

Alves was vrijdag samen met zijn zaakwaarnemer Martin van Ophuizen in Friesland om de laatste onderhandelingen te voeren. Naar verwachting tekent hij dit weekeinde een contract bij SC Heerenveen. Alves was vorig seizoen op schot namens Malmö FF: hij kwam tot 26 goals in 26 duels. Voor zijn periode bij Malmö speelde de 1.85 meter lange aanvaller voor Örgryte en Atlético Mineiro.

SC Heerenveen kampt met spitsproblemen na het vertrek van Klaas Jan Huntelaar naar Ajax. Ook Georgios Samaras zag geen heil meer in een langer verblijf in Friesland en spande een arbitragezaak aan tegen SC Heerenveen. De Griek verloor echter en zit momenteel ziek thuis.

CD: DJ Spinna - Compositions 1

Als een hiphop DJ een album uitbrengt, wat voor muziek denk jij dan aan te zullen treffen? Compositions 1 is precies het tegenovergestelde. Een plaat met zes relaxte instrumentals waarbij je lekker onderuitgezakt in een luie stoel moet gaan zitten. Niks geen opzwepende dansbare remixen, nee, rustig loungen zou beter omschrijven wat voor gevoel je bij deze CD krijgt. De nummers op dit album hebben dan ook allemaal geen titels en er wordt nergens gezongen. Het gaat alleen om de beats, want dit is hiphop in zijn puurste vorm.




Broertjes Bryan winnen herendubbel

Nadat ze eerder twee finales in Melbourne verloren, hebben de als eerste geplaatste broers Bob en Mike Bryan nu wel het herendubbelspel bij de Australian Open op hun naam geschreven. In de finale waren ze met 4-6 6-3 en 6-4 te sterk voor het als zevende geplaatste koppel Leander Paes en Martin Damm.

De vier mannen zorgde voor spektakel met veel flitsend spel aan het net. In de derde set kwamen de Amerikaanse broers al snel een break voor te staan. Daarna wisten ze in totaal nog vijf breakpoints weg te vegen. "In bijna iedere game van de derde set was het breakpoint. Ik had aan het eind niks meer over," aldus Bob Bryan.

Voor de broers is het hun derde Grand Slam titel. In 2003 wonnen ze Roland Garros (in de finale versloegen ze toen Paul Haarhuis en Jevgeni Kafelnikov) en in 2005 waren ze de beste op de U.S Open.

'Samir A. ging vrolijk door met terreuractiviteiten'

Cruzaclu had ons via de nieuws-submit te melden:

TerrorismeGisteren diende in Rotterdam de eerste rechtszaak in een nieuw proces tegen terreurverdachte Samir A. De groep rond hem werd op 14 oktober opgepakt. Van de negen verdachten die in totaal zijn gearresteerd, zitten er nu nog vier vast. Volgens de officier van justitie hervatte Samir al snel na zijn vrijlating in april 2004 zijn terroristische activiteiten. Zo maakte de officier bekend dat men via een informant werd getipt dat A. meteen op zoek ging naar explosieven. Ook maakte hij een videoband met een 'zelfmoordtestament'.

Het OM zegt dat nog toe is gebleken dat Samir A. met zijn kompanen onder meer van plan was om één of meer aanslagen op landelijke politici te plegen. Er is een gecodeerd lijstje gevonden met daarop de namen van de voorzitter van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas en de fractieleiders Bas van der Vlies (SGP), Boris Dittrich (D66) en Jan Marijnissen (SP). Deze werd aangetroffen bij Hofstadgroepverdachte Nourredine el F., die volgens het OM ook deel uitmaakt van de groep rondom Samir. Verder werd een bomaanslag voorbereid op het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Twee medeverdachten hebben inmiddels bekend dat Samir een netwerk rond zich had geformeerd en dat deze organisatie voorbereidingen trof voor het plegen van aanslagen.

'Officier is zelf een terrorist'
A.Samir A. kwam gisteren ook zelf aan het woord. Hij noemde officier van justitie Den Hartigh ''zelf een terrorist''. Volgens A. probeert niet hij maar justitie de samenleving angst aan te jagen. Hij bestempelde het dossier met de voorlopige resultaten van het onderzoek als een script van een film, dat beter naar Hollywood gestuurd kan worden.

Verder vond Samir de manier waarop hij werd gearresteerd te idioot voor woorden: ''Tussen vijftig medestudenten! Stel dat er een explosief in mijn rugzak had gezeten. Dan waren die samen met de mensen die mij aanhielden en met mij in de lucht gevlogen. Dan had de officier heel wat uit te leggen gehad.''

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later dit jaar plaatsvinden. De rechter moest gisteren alleen beslissen of het Openbaar Ministerie (OM) de verdachten in voorarrest kan blijven houden. Volgens de rechter mag het OM de vier inderdaad nog voor 90 dagen in voorlopige hechtenis laten zitten.

DVD: Silent Witness - seizoen 1

De meeste detectiveseries draaien om het vinden van motieven, wapens en daders. Zelfs bij de Amerikaanse serie Crime Scene Investigation, waarbij eigenlijk alleen forensisch onderzoek aan de orde zou moeten komen, zijn bovengenoemde zoekcriteria onderdeel van bijna elka aflevering. Bij Silent Witness ligt het allemaal net iets anders. Hoofdpersoon Sam Ryan (Amanda Burton) is patholoog-anatoom in Cambridge en heeft als belangrijkste taak om de doodsoorzaak van overleden personen te achterhalen. En aangezien het hier gaat om een detectiveserie gaat het altijd om een overlijden onder verdachte omstandigheden. Een serie die het eens niet moet hebben van flitsende hoofdrolspelers, spectaculaire montage of nachtclubs met schaarsgekleden strippers, maar van een degelijk verhaal, waarheidsgetrouw onderzoek en een redelijk realistische blik op het moordonderzoek.


Australian Open: Uitslag vrouwenfinale

Icoon TennisDe Française Amelie Mauresmo heeft op de Australian Open haar eerste Grand-Slamtitel gewonnen. In de finale moest de Belgische Justine Henin ziek opgeven. Het werd 6-1 en 2-0.

Van een echte wedstrijd was eigenlijk nooit sprake. In de eerste set liep Mauresmo tot haar eigen verbazing vrij vlot tot een 5-0 voorsprong uit. Justine Henin, nochtans als topfavoriete aan de wedstrijd begonnen, bleek verrassend weinig weerwerk te bieden, maar kwam toch nog 'terug' tot 5-1. Mauresmo maakte het echter vrij vlot af in de eerste set (6-1).

Ook in de tweede set bleek Henin zich niet te herpakken en liep Mauresmo opnieuw vlot uit tot een 2-0 voorsprong. Henin verzocht om medische bijstand, en gooide na tussenkomt van een dokter de handdoek definitief in de ring. "Ik voel mij zo ziek dat ik niet kan spelen", aldus de Belgische.

6-1, 2-0 en opgave Henin dus, waardoor Mauresmo de Australian Open wint. Opmerkelijk is nog dat eerder in het toernooi ook al Kim Clijsters en Michaela Krajicek uitgerekend ook tegen Mauresmo moesten opgeven.

Schultz maakt comeback op WTA-Tour

Brenda Schultz-McCarthy keert dit weekeinde terug op de WTA-Tour. De inmiddels 35-jarige Nederlandse kreeg een wildcard voor het kwalificatietoernooi van Tokio.

Schultz treft in de eerste voorronde Cara Black, de dubbelspecialiste uit Zimbabwe. In 1999 moest Schultz noodgedwongen haar loopbaan beëindigen, na rugproblemen. Big Brenda was daarvoor een erkende subtopper, met als hoogste notering op de WTA-ranking een tiende plaats. Ze won zeven WTA-toernooien en haalde in 1995 de kwartfinales op Wimbledon en de US Open. Vooral de service was haar wapen. Gedurende haar carrière won Schultz onder meer van Seles, Capriati en Davenport. Vorig jaar maakte Schultz al deel uit van het Fed Cup-team.

Broeders vierde in Altenberg

Ilse Broeders heeft samen met haar remster Jeannette Pennings, twee weken voorafgaand aan de Olympische Winterspelen, een bemoedigend resultaat geboekt. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Altenberg eindigden ze verrassend als vierde.

Eline Jurg nam niet deel aan de laatste WB-wedstrijd, wegens een kapotte bobslee. De vervangster van Jurg, Esmee Kamphuis, deed het echter zeer verdienstelijk en finishte (samen met remster Christel Bertens) als vijfde. De zege in Altenberg ging naar het Duitse duo Martini/Tischer, die Schramm/Polifka (eveneens uit Duitsland) en de Britse combinatie Minichiello/Davies voorbleef.

De eindoverwinning in de wereldbeker werd een prooi voor Sandra Kiriasis, alweer voor de vierde achtereenvolgende maal. De Duitse gaf gisteren geen acte de présence, net als enkele andere favorieten voor olympisch eremetaal. Broeders is als achtste geëindigd in het klassement.

Halve wilde

De linkerflankspelers van de eredivisie kunnen opgelucht adem halen. Het ziet er namelijk uit dat de schrik van de buitenspelers de competitie gaat verlaten. Het zal geen afscheid in stijl worden, maar meer een vertrek via een zijdeur. Uitspraken in de media vielen niet in goede aarde bij de trainer en dat lijkt nu het einde van Stijn Vreven bij Vitesse en in Nederland te betekenen

Mauresmo wint na opgave Henin

Amelie Mauresmo won zopas op de Australian Open haar eerste Grand-Slamtitel. In de finale moest de zieke Justine Henin opgeven.

Van een echte wedstrijd was eigenlijk nooit sprake. In de eerste set liep Mauresmo tot haar eigen verbazing vrij vlot tot een 5-0 voorsprong uit. Justine Henin, nochtans als topfavoriete aan de wedstrijd begonnen, bleek verrassend weinig weerwerk te bieden, maar kwam toch nog 'terug' tot 5-1. Mauresmo maakte het echter vrij vlot af in de eerste set (6-1).

Ook in de tweede set bleek Henin zich niet te herpakken en liep Mauresmo opnieuw vlot uit tot een 2-0 voorsprong. Henin verzocht om medische bijstand, en gooide na tussenkomt van een dokter de handdoek definitief in de ring. "Ik voel mij zo ziek dat ik niet kan spelen" aldus Henin.

6-1, 2-0 en opgave Henin dus, waardoor Mauresmo de Australian Open wint. Opmerkelijk is nog dat eerder in het toernooi ook al Kim Clijsters en Michaela Krajicek uitgerekend ook tegen Mauresmo moesten opgeven.

Ghost Recon: Advanced Warfighter screens

Ghost Recon: Advanced Warfighter zal het nieuwste deel zijn uit de bekende Ghost Recon serie. Voor de Xbox 360 is er uitermate veel aandacht geschonken aan het multiplayer gedeelte, wat ook door een andere developer gemaakt is dan de singleplayer campaign, namelijk Red Storm. Een maximum aantal van zestien speler kan zowel tegen elkaar, maar in co-op mode ook met elkaar elkaar spelen. De game moet ergens in februari uitkomen, maar voor nu heeft Ubisoft een dozijn nieuwe screens van de Xbox 360 versie vrijgegeven.






Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.