CD: Youp van 't Hek - Het Zelfmoordcommando
Het was in 1954 Wim Kan die de traditie begon. De Oudejaarsconference. Een cabaret dat over bijna ieders lippen gaat, zo vlak voor en na de jaarwisseling. Freek de Jonge verzorgde de conference ook meerdere malen en Lebbis & Janssen maken ook deel uit van het rijtje oudejaarsconferenciers. Maar dé verzorger van de oudejaarsconference van de afgelopen tien jaar is Mr.Grachtengordel, Sjakie Buckler: Youp van 't Hek.

In Het Zelfmoordcommando neemt hij het jaar 2005 onder de loep. Althans, hij bespot Nederland, hij berispt de ingedutte stelletjes, de laffe veertigers die als hoogtepunt van hun leven op survival gaan met de hele afdeling. En als kapstok gebruikt hij de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Een conference die door sommigen werd afgedaan als 'de zoveelste' of als 'die grappen kennen we nu wel'. Maar toch weet Youp een nieuw verhaal te vertellen, een verhaal met het vertrouwde motto (LEEF!), maar met een nieuw jasje en met nieuwe grappen!
Voordat vorig theaterseizoen Youp's programma Prachtige Paprika's in premiere ging was er onder een deel van Youps 'aanhang' het gevoel dat zijn shows teveel op de automatische piloot werden gemaakt. Volgens critici was Youp speelt Youp wel heel erg een herhaling van zetten. Natuurlijk is het samenstellen van een twee uur durend cabaret geen makkie, maar we zagen veel van zijn eerdere werk, grappen en maniertjes terug op het podium. In Prachtige Paprika's kwam er weer echt wat origineels naar voren; het verhaal van de oude moeder die door haar zoons in een hoekje werd gedreven ten koste van de winst, leidde het publiek door de show heen. Ook in Het Zelfmoordcommando is er een leidend verhaal, opgebouwd rond een oude ontmoeting en een kleurrijk jasje. Youp haalt zeker een deel van zijn oude stokpaardjes van stal: Buckler, de fysio voor de hond, klagen over je kerstpakket tegen een hongerige neger in Sudan. Maar gelukkig: veel van het materiaal is kersvers en godzijdank zijn er heel wat nieuwe onderwerpen gevonden die Youp van 't Hek op de korrel neemt: moslimextremisten en christenextremisten, de tsunami (van 2004!) en uiteraard de nieuwe zender Talpa. Sommige grappen zie je van mijlenver al aankomen, maar Het Zelfmoordcommando bevat ook veel verrassingen, zoals het lied Vogelgriep waarin het publiek haar eigen noodlot bezegeld.Het Zelfmoordcommando is op 16 en 17 december opgenomen in De Kleine Komedie en heeft een speelduur van 68 minuten. De voorstelling is in vijf tracks verdeeld. Drie stuks conference, gescheiden door de twee liedjes. Mocht je overigens meer visueel ingesteld zijn: wacht dan nog even met het kopen van deze cd, want over een paar dagen komt ook de DVD van deze voorstelling in de winkel.

Het Zelfmoordcommando houdt het midden tussen een oudejaarsconference en een gewone show van Youp van 't Hek. Hij maakt meer dan gemiddeld grappen over gebeurtenissen van het afgelopen jaar, maar een groot deel van zijn grappen gaan over de wereld in het algemeen. Een ietwat ongewone oudejaarsconference dus, maar zeker de moeite waard; zeker voor hen die twee jaar geleden een beetje Youp-moe zijn geworden.Label: CNR Releasedatum: 02 januari 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!