DVD: The Matrix Reloaded & The Matrix Revolution

Dit wordt ongetwijfeld één van mijn kortste reviews in mijn loopbaan hier. Wat is er nog te vertellen over de laatste twee delen van de Matrix-trilogie? De hype is grotendeels voorbij en alleen verstokte fans praten nog dagelijks over de complexe, filosofische theorieën die aan de films ten grondslag liggen.

Dit was ook mijn gedachte toen ik het eerste schijfje in de dvd-speler stak. Toch moet ik toegeven dat het niet lang duurde voordat ik in het verhaal van The Matrix Reloaded werd meegezogen. Neo (Keanu Reeves), Trinity (Carrie-Anne Moss), Morpheus (Laurence Fishburne) en andere helden staan aan de vooravond van de onvermijdelijke vernietiging van de ondergrondse stad Zion. De taak van Neo is op zich vrij simpel: stop de Machines en zorg dat mensen in vrijheid in of buiten de Matrix kunnen leven. De strijd wordt echter niet alleen tegen de Machines en de Matrix geleverd: Neo moet ook de strijd met zijn tegenpool Agent Smith (Hugo Weaving) aangaan, omdat ook hij complete macht over de Matrix wil.


The Matrix Reloaded is een geweldige film, mede door het interessante verhaal. Het eerste deel uit 1999 vormt een uitstekende basis voor het complexe verhaal van The Matrix Reloaded. De vele onverwachte wendingen en achterliggende theorieën zorgen ervoor dat je aan het eind van de film met flink wat vragen zit.

Een aantal vragen wordt opgelost in The Matrix Revolutions, maar gelukkig blijft er na die film ook nog veel te filosoferen over. In deze film komt Neo erachter dat de profetie niet is wat het lijkt. Hij vertrekt naar het hart van Machine City om een deal te sluiten met de Machines. Ondertussen ligt Zion zwaar onder vuur en moet Neo ook nog eens zijn hormonen onder controle houden. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor Trinity zorgt er echter voor dat de keuzes die hij maakt nog niet eens zo slecht uitpakken.


Toch is de derde film naar mijn mening minder dan de vorige twee. Het lijkt erop dat de gebroeders Wachowski zich als verhaalschrijvers in een hoekje hebben laten drijven door de tweede film. Het einde is voorspelbaar en de gebeurtenissen nogal cliché en voorgekauwd. De 'final battle' tussen Neo en Smith is donker, suf en niet echt spannend. De lat is door de eerste twee delen steeds hoger gelegd, maar de derde en en laatste lat blijkt definief te hoog.

De beide 1-disc versies zijn goed verzorgd qua menustructuur. Verwacht geen extra's: er is wat saai audiocommentaar op de dvd van The Matrix Reloaded te vinden en er staat een trailertje en wat andere flauwekul op het schijfje van The Matrix Revolutions. Het geluid is ook gewoon standaard: op beide dvd's wordt Dolby Digital 5.1 gebruikt.

Kortom: mocht je de Matrix-manie gemist hebben, grijp dan nu je kans om voor een prikkie de Matrix-trilogie compleet te krijgen. Alle anderen die de trilogie al compleet hadden: walk along, nothing to see here anymore...


Label: Warner Home Video - Releasedatum: 14-09-2005 - Kijkwijzer:
Waardering The Matrix Reloaded:
Waardering The Matrix Revolutions:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!