Boek: Bloedbroeders - Ingvar Ambjornsen

Bloedbroeders is vergeleken met One flew over the cuckoo’s nest, maar in tegenstelling tot Ken Kesey reduceert Ingvar Ambjørnsen zijn karakters niet tot argumenten in een politiek betoog. Ze zijn ook geen totaal geflipte mafketels waar je alleen maar hartelijk om kunt lachen. Wat ze abnormaal maakt, is een groter dan gemiddelde dosis van trekjes waar 90 procent van de mensheid wel in meerdere of mindere mate last van heeft: verlegenheid, angst voor grote mensenmassa’s, en moeite met het organiseren van je leven als het invullen van een formulier al een academische graad in letterkunde en archeologie vereist. De grootste kracht van het boek is dan ook de komische maar toch meelevende beschrijving van de hoofdpersonen.

Kjell Bjarne is de simpele ziel van de twee, voorzover je van simpel kunt spreken bij een man die zonder enige aanleiding vraagt of je soms verstand hebt van koeien. Hij is groot en sterk, hij houdt van klussen, en hij is gek op eten. Hij droomt er ook van zijn ouders te vermoorden, maar over het algemeen meent hij het goed.

Elling heeft meer denkvermogen, al is het een denkvermogen met veel kronkels. Hij heeft een enorme fantasie, en de neiging om zichzelf helemaal te verliezen in zijn projecten, wat voor zijn opname had geleid tot ‘een uitgebreide verzameling van alles wat met Gro Harlem Brundtland te maken had, plus een – ik geloof dat ik dat wel zeggen mag – niet onaanzienlijk archief over de tekortkomingen en het doen en laten van de buren’. Zijn conservatieve meningen zijn rechtstreeks overgenomen van zijn moeder, bij wie hij tot haar dood heeft gewoond. Af en toe komt hij een beetje over als Lambik, de wijsneus die beschrijft hoe kundig hij, en hij alleen, de problemen aanpakt en hoe iedereen naar hem opkijkt, terwijl tussen de regels door duidelijk wordt dat hij weer eens bezig is zichzelf voor gek te zetten.

Elling en Kjell Bjarnes vriendschap is, bij gebrek aan een minder klef woord, hartverwarmend. Bij twee mensen met zoveel gevoeligheden en tekortkomingen is er heel wat voor nodig om het evenwicht te bewaren, maar op hun goede momenten vullen ze elkaar aan en trekken ze elkaar omhoog. Ambjørnsen gaat moeilijke onderwerpen (zoals: hoe zit het met het seksleven van mensen die het andere geslacht niet durven aan te kijken?) niet uit de weg, maar hij schrijft zeker niet voor de sensatie, of om mensen eens lekker te laten lachen om twee gekken. Bloedbroeders is gewoon een vrolijk, symphatiek en geestig boek. Er zit een Amerikaanse verfilming aan te komen, maar om eerlijk te zijn aarzel ik om die te gaan zien uit angst dat hij zelfs maar een kleine afbreuk zal doen aan mijn beeld van het prettig gestoorde tweetal.

Ellings slotzin zou zijn dat uitzinnige mensenmassa’s dol van vreugde de boekhandels zullen bestormen voor dit geniale meesterwerk . Ik hou het er maar op dat de eventuele kopers van Bloedbroeders een zeer aangenaam avondje te wachten staat.




Titel: Bloedbroeders
Schrijver: Ingvar Ambjørnsen
Oorspronkelijke titel: Brødre i blodet
Vertaling: Paula Stevens
Uitgeverij: Signature / A.W. Bruna
Pagina’s: 194
ISBN: 90-5672-088-0
Prijs: 17,50