Boek: Ilium - Dan Simmons

Thomas Hockenberry was in een vroeger, vergeten bestaan docent klassieke talen, gespecialiseerd in Homerus’ Ilias. Nu hebben de goden hem uit de dood doen herrijzen en is het zijn taak hen verslag te doen van de Trojaanse oorlog. De goden hebben grote belangstelling voor wat daar gebeurt, en ze beperken zich niet tot passief toekijken vanuit hun tempels bij Mons Olympos op Mars. Ze schuwen geen enkel middel – nanotechnologie, teleportatie, biologische oorlogvoering – in hun pogingen om hun favorieten te steunen en, af en toe, elkaar pootje te haken.

Signalen van deze verwikkelingen bereiken de manen van Jupiter, waar een beschaving bestaat van moravecs – half organische, half mechanische robots. De moravecs maken zich zorgen, want teleportatie op zo’n grote schaal als die op Mars plaatsvindt, is levensgevaarlijk voor het hele zonnestelsel. Ze besluiten een spionage-missie naar Mars te sturen en Mahnmut, een kleine moravec die tot dan toe de oceanen van Europa verkende in zijn onderzeëer, wordt geselecteerd als chauffeur voor de commandant ervan.
Nog voordat ze Mars hebben bereikt, wordt hun schip echter aangevallen. Mahnmuts mentor Orphu raakt zwaar gehavend, de overige bemanningsleden komen om, en Mahnmut ontdekt dat het wel handig zou zijn geweest als iemand hem had verteld wat het doel van de missie is…

Ondertussen op aarde wil playboy Daeman met de mooie Ada naar bed. Maar zijn nichtje stelt hem voor aan haar bizarre kennissen, en voor Daeman het weet wordt hij gedwongen zijn wereldbeeld danig te herzien. Als één van de laatste overgebleven mensen op aarde was hij gewend aan het idee dat de post-mensen over hem waken en voor hem zorgen. Mensen hoeven niet te lopen, want er zijn faxnodes. Ze hoeven niet te werken, want er zijn servitors. Ze hoeven zelfs niet te sterven, tot ze op hun honderste verjaardag ‘opstijgen naar de posts’. Maar waar zijn die post-mensen dan, en waarom hebben ze de aarde verlaten? Samen met de laatste Jood, een would-be vader en een merkwaardige Griek gaat Daeman op zoek naar antwoord.