DVD: Jet - Family Style

Congratulations. You have in your hands the most incredible splurge of Jet-noise known to mankind. You are about to see Jet live in concert as well as all the single videos to date (including "Are You Gonna Be My Girl"), plus rare "behind-the-scenes" tour footage. Strap yourself in, it's gonna be quite a ride...


De tekst achterop de DVD liegt er niet om! Dit moet toch wel de meest begerenswaardige multimedia ervaring zijn sinds het album 'Get Born'! Nu was dat een heerlijk album, hoewel Jet inderdaad niet echt een eigen stijl leek te hebben. Niet echt boeiend, goede muziek hoeft niet origineel te zijn. Bovendien hoor je muziek als die van Jet bij uitstek live, in een niet al te groot rokerig zaaltje waar het veel te warm is. Verwarming omhoog, schijfje in de speler...

Het hoofdmenu, geheel in rock 'n roll stijl, biedt een aantal keuzes. Via de set list is direct ieder nummer af te spelen, via de audio set up is het mogelijk om te kiezen tussen Dolby Digital 5.1 en DTS geluid (heb je geen surround apparatuur dan krijg je gewoon stereo voor je kiezen), de credits zijn niet interessant en de videos (waar zich ook de tour documentaire bevindt) zijn leuk voor later.


Een paar seconden later stapt de ongeschoren formatie Jet op het podium en begint te rocken. Het geluid is lekker ruw en simpel, nog wat ongeschaafder dan op het album. Meteen een paar keer schel de kreet 'yeah' door de muziek heen en het publiek staat al snel te springen. Met de klanken van het AC/DC-achtige 'Cold Hard Bitch' is het optreden dan echt begonnen. Dertien nummers (en in totaal een uur) lang toont Jet zich een echte rockband en heeft, ondanks de soms onverschillige blik van zanger Nic, veel contact met het publiek. Dat ze hier en daar allesbehalve strak spelen doet daar weinig aan af. Het is grotendeels een standaard concertregistratie, de camera op "The V" gitaar is een grappig extraatje, zij het niet origineel.

Jet speelt lekker, de DVD ziet er lekker uit en klinkt al even lekker, wat lekker allemaal! Tenzij het hierbij blijft natuurlijk, want alleen een concert in deze tijd is toch wel erg magertjes. De extra's dan maar. Uiteraard staat de video van 'Are You Gonna Be My Girl' op de DVD, evenals twee verschillende versies van de clip van 'Rollover DJ'. Daarnaast nog de clips van 'Take It Or Leave It', 'Cold Hard Bitch' en 'Look What You've Done' en het is op naar de tourdocumentaire!


Wat een tegenvaller. Krap elf minuten wordt Jet 'gevolgd', maar veel boeiends is er niet te zien. Wat beelden in de bus, waar de band moe ligt te zijn, wat beelden backstage, wat beelden op het podium. Misschien is Jet gewoon niet zo'n boeiende band, want de documentaire is absoluut niet wat ik ervan had verwacht. Waarschijnlijk omdat een lijn in het verhaal ontbreekt, er wordt niet veel gepraat en van echte interviews is geen sprake. Jammer, er had meer in gezeten!