Interview: The Killers

Het was namelijk Ronnie die het voortouw nam en mij eerst ging ondervragen wat FOK! nou precies was. Na mijn verhaaltje gehouden te hebben kwam hij tot de conclusie dat FOK! voor de "lifestyle for young people" was.

Aan mij dan te vragen wat de naam The Killers dan betekent: "Het komt van een videoclip van New Order, 'Crystal', die uitkwam in 2001. In die video zie je een fictieve band spelen die New Order voor moet stellen en op de basdrum, je kunt het nauwelijks zien, staat 'The Killers'. Het is niet een originele naam, ik bedoel, eind jaren twintig had je een band die zichzelf The Ink Spots noemde. Zo'n beetje iedereen die een band begint heeft een naam die in de trant van 'The something' is. Maar eigenlijk vind ik 'The Killers' een geweldige naam, één van de betere namen die er op dit moment circuleren."

Alhoewel de band uit de VS komt, ging het balletje als eerste rollen in Groot-Brittannië. "Toentertijd kwam dat erg vreemd over, maar nu ik erop terugkijk is het eigenlijk logisch dat het zo gebeurde. Wat er gebeurde was als volgt; we startten de band, werkten ons het leplazerus en speelden wat kleine shows. We trokken een apart soort publiek aan omdat we anders klonken, en nog steeds klinken, dan de andere bands uit Las Vegas. Naarmate we meer speelden werden onze shows beter en schreven we betere nummers. Op een gegeven moment begonnen we aandacht te krijgen van platenmaatschappijen, die naar onze shows begonnen te komen. Iemand van een grote platenmaatschappij uit Groot-Brittannië liet het aan zijn baas horen, die er echter niets in zag, waardoor hij naar een vriend ging die een indie-label heeft. Met hem sloten we een kleine deal, alles werd 50-50 gedeeld. Het was niet echt het droomcontract waar je altijd van droomt, maar het was tenminste eerlijk en geen wurgcontract. Onder dat contract speelden we enkele shows rondom Londen en daarna kregen we wel ineens alle aandacht van de grote platenmaatschappijen uit de VS. Op zich is dat wel logisch, platenmaatschappijen werken tegenwoordig op een andere manier."

The Killers Interview

"Eind jaren '80 en begin jaren '90 was het echt anders, toen gaven platenmaatschappijen veel bands een contract voor één album om te kijken hoe het het zou gaan doen. Nu kunnen ze dat risico echter niet meer nemen, omdat er te veel financiële gevolgen aan zitten." Dat vond ik een vreemde opmerking, omdat platenmaatschappijen de laatste tijd veelal claimen dat ze nieuwe bands geen kans kunnen geven omdat er te veel gedownload wordt. "Ze kunnen het wel, maar ook niet. Het blijft natuurlijk een bedrijf, en een bedrijf moet winst maken. Hip-hop acts verkopen als warme broodjes, dus daar zit geld in. Een band zoals wij is van een andere orde, het publiek is kleiner, dus de kans op succes is ook kleiner, dus dan zullen ze minder snel een risico nemen."