Boek: De Broncode

Jan Sloot wordt in de babyboom van na de tweede wereldoorlog in Groningen geboren. Omdat hij al op jonge leeftijd tot kostwinner van het gezin wordt gebombardeerd, heeft hij vrijwel geen opleiding genoten. Toch blijkt hij een geweldig technicus te zijn. Hij verdient dan ook de kost met het repareren van elektronische apparatuur. Hij wordt verliefd op Annie uit Utrecht, waarmee hij trouwt, vier kinderen krijgt en uiteindelijk in Nieuwegein belandt. Naast het uitvoeren van reparaties en het opzetten van een reparatiedatabase (handig voor reparateurs) houdt Jan Sloot zich jarenlang bezig met zijn uitvinding. In het boek wordt maar zeer beperkte informatie gegeven over de werking van zijn uitvinding. Jan heeft de exacte werking ook altijd geheim gehouden. Hij was als de dood dat iemand met zijn idee aan de haal ging. Wel is bekend dat hij er jaren aan heeft gewerkt en dat hij een gat in de lucht sprong toen het hem eindelijk gelukt was.

Om zijn uitvinding verder uit te ontwikkelen en op de markt te brengen heeft hij geld nodig. Maar dat heeft hij niet. Integendeel, als gevolg van een paar inbraken en faillissementen wordt hij achtervolgd door schuldeisers. Bij de bank kan hij het wel schudden en raakt daarom in contact met allerlei nogal dubieuze financiers. Uiteindelijk blijkt dat Jan behoorlijk wordt misbruikt, is zijn uitvinding niet verder ontwikkeld en heeft hij nog meer schulden.

Juist op dat moment krijgt Jan Sloot de kans om zijn uitvinding te presenteren aan Roel Pieper. Roel Pieper is na een glansrijke carričre in de Verenigde Staten net terug in Nederland. Hier is hij aan de bak als hoge pief bij Philips en het is dan publiek geheim dat Roel de opvolger van Cor Boonstra, de hoogste baas van Philips, zal zijn. Roel is danig onder de indruk van Jan’s uitvinding, en besluit stiekem om Philips niet erbij te betrekken maar zelf een nieuw bedrijf rond Jan’s uitvinding op te richten; FifthForce. De kroonprins van Philips neemt ontslag om met de uitvinding van een reparateur uit Nieuwegein die van bingo en smartlappen houdt een nieuw bedrijf op te richten. Met de schokgolf die dit teweegbrengt gaan de deuren die tot nu toe gesloten bleven ineens wel open. Jan kan zijn uitvinding verder ontwikkelen en rijp voor de markt maken.

Alles lijkt goed te gaan. Maar net als alles op het punt staat om te gaan slagen, overlijdt Jan Sloot in zijn achtertuintje aan een hartaanval. Verschillende personen in Jan’s directe omgeving, waaronder leden van zijn eigen familie, gedragen zich vreemd. Het hele project heeft geen kans van slagen meer, want de broncode (de programmeercode die Jan’s uitvinding is en beschrijft) is en blijft onvindbaar. Het geheim neemt hij mee zijn graf in.

Conclusie

Door het lezen van dit boek worden geen vragen beantwoord. Sterker nog, je blijft met veel meer vragen zitten. Was het wel mogelijk, zestien films op één simpel 64K chippie? Was deze uitvinding geen hoax? Wat was de rol van Jan’s dochter, die hij in geen jaren meer had gezien en die na zijn dood ineens voor de deur stond en met een stapel mappen aan de haal ging? Waar is Jan’s demonstratiemodel van zijn uitvinding gebleven? Is Jan een natuurlijke dood gestorven, of is hij vermoord? Wie hebben er belang bij zijn dood gehad? Wat is de Rol van Roel Pieper geweest in dit alles?

Smit heeft zich goed en grondig in de materie verdiept. Hij zet zijn bevindingen in klare taal uiteen. Hij neemt je mee op het onfortuinlijke avontuur van Jan Sloot, wat de lezer van zeer dichtbij meemaakt. Je ziet haarscherp in wat voor moeras van rondschuivende miljoenen, merkwaardige ondernemingen en elkaar afblaffende grote bekken Jan Sloot langzaam wegzakt. Niemand is te vertrouwen.