Game Review: NHL 2004

NHL & EA
De NHL serie van EA is er nu al een aardige tijd, 11 jaar om precies te zijn. Een hoop oudere gamers zullen deze ook nog gespeeld hebben op bijvoorbeeld de super Nintendo. Voor die mensen bij wie dit toch wel leuke herinneringen naar boven brengt, kun je op de site van EA NHL 97 online spelen. Als je ziet wat er sindsdien eigenlijk is veranderd, is het ongelofelijk.
Toch vragen we ons iedere keer weer af of het wel de moeite is om het nieuwe deel van EA aan te schaffen, als je die van vorig jaar nog hebt liggen. Maar als je van alle delen de screenshots naast elkaar zet, zie je toch ieder jaar weer een groot verschil. Dit jaar is het verschil met NHL 2003 zeer groot. Doordat de game een complete remake heeft gehad, zijn vele punten in het spel zeer veranderd.

Rossen en zweten
Er is in ieder geval een hoop veranderd dit jaar, en bepaalde aspecten in het spel zijn compleet anders. De fysieke kant in het spel is een stuk harder en beter bestuurbaar geworden. Doordat je nu de R3 (rechter analoge stick op je PS2) gebruikt om een bodycheck te geven, kun je nu precies aangeven met welke hoeveelheid kracht je dit doet.
Daardoor heb je zelf veel meer controle dan voorheen. Ook het vechten is totaal anders geworden, maar verwacht nu geen grote vechtspektakels op het ijs. Ook is de manier van overspelen eens flink onder handen genomen. Wanneer je nu de puck overspeelt, moet je er niet meer vanuit gaan dat hij automatisch de puck overspeelt naar een medespeler. In NHL 2004 gaat dit namelijk niet meer zo simpel. Als fan van de games had ik er nog redelijk wat problemen mee om dit goed onder controle te krijgen. Door dit nieuwe systeem, wordt het voor mensen die dit spel voor het eerst spelen nog moeilijker om te scoren.
Dit vond ik altijd een nadeel in oudere delen. Het leek wel alsof die goalie een grote magneet was die de puck aantrok, dit is weg en dat speelt stukken lekkerder!! Iets waar wij als Nederlanders geen boodschap aan zullen hebben, is dat er in NHL 2004 ook 39 nieuwe Europese teams aanwezig zullen zijn. Deze teams zijn afkomstig uit Duitsland, Zweden en Finland. Natuurlijk ziet het er allemaal weer wat mooier uit, iets wat we nu wel gewend zijn van EA.