GSM Review: Siemens SL55

Niet klappen maar schuiven!

In tegenstelling tot veel andere mobiele telefoons is de SL55 geen klaptelefoon maar een schuiftelefoon. Niet dat Siemens daar nu zo uniek mee is, onder andere Nokia heeft met de 7650 een moderne schuiftelefoon. Groot verschil met dat model is de grootte van de telefoon. De Siemens SL55 is erg compact.


Het toestel voelt bovendien degelijk aan. Deutsche Grundlichkeit want, jawel, "Made in Germany" prijkt aan de binnenkant van de SL55. Om daar te komen wordt de achterkant van het toestel verwijderd, waarin ook de Li-Ion accu verscholen zit. De capaciteit van de accu is 500 mAh. Niet veel vergeleken met andere toestellen (naast mij ligt een nieuwe Nokia 3650 met een 850 mAh accu en mijn technisch verouderde Siemens S45 heeft een 840 mAh accu) en in de praktijk blijkt dat je niet een te heftige beller moet zijn. Ben je dat wel, dan zul je de telefoon om de andere dag of zelfs iedere dag in de oplader hangen. Even, dat wel, want de accu van de SL55 is met een uur of anderhalf weer op oorlogssterkte.

Een plus- en minpuntje tegelijk: het verwisselen van een SIM kaart is een verschrikking. De SIM kaart zit weliswaar strak op zijn plaats en zal daardoor niet snel een storing opleveren, maar voor mensen die de telefoon net hebben en om die reden misschien nog even twee SIM kaarten gebruiken is het gewoon vervelend. Dat geldt natuurlijk ook voor GSM reviewers.

Hallo, ben ik in beeld?

Tja, dat schermpje. Siemens heeft op technisch gebied een achterstand in te lopen. Dat bleek ook toen de ST55, wel voorzien van de laatste technische snufjes, geen echte Siemens bleek te zijn. Ingekocht door Siemens, jawel, met het Siemens logo erop, jawel, maar niet de eigenschappen waar Siemens telefoons om bekend staan; degelijkheid, sterke ontvangst en uitstekende spraakkwaliteit. Maar dan loop ik weer op de zaken vooruit.

Siemens beschikt nog niet over de nieuwe generatie TFT/TFD schermpjes. Geen 65.000 kleuren dus, geen ingebouwde (VGA-) camera en een resolutie van 176 x 220 kun je helemaal vergeten. Nee, deze Siemens doet het met 101 x 80 pixels en maximaal 4.096 kleuren. Niet geweldig dus, maar in ieder geval beter dan de 256 kleuren van de S55. Dit valt ook op, zeker in vergelijking met de telefoons die ik de laatste tijd in mijn handen heb gehad. Het scherm oogt grof en dof. In fel zonlicht moet je wel héél goed kijken wie er belt!

Ik ontvang u luid en duidelijk, over!

Telefoon aan, nummer intoetsen en meteen even bellen. "Hey, bel je met je nieuwe Siemens? Klinkt goed zeg!" is het eerste dat mijn vriendin zegt. En dat terwijl ik haar meestal bel met de Nokia 3650 (waarvan de review overigens ook snel zal verschijnen), pluspuntje voor de Siemens dus! De luidsprekerfunctie klinkt ook prima, maar komt wat volume betreft iets te kort. Toch hang ik even later met een glimlach op, bellen met een Siemens is altijd fijn.

De weergegeven ontvangststerkte bij KPN Mobile is op deze Siemens 3 van 5 streepjes. Dat is lager dan bij de Nokia die hier ligt, maar het signaal blijft wel stabiel. Waar onder andere de Samsung V200 die ik eerder testte moeite had met de apparatuur op mijn kamer, zeker als ik wat rondliep, houdt de Siemens mijn verbinding probleemloos in stand.