CD Review: Vals Licht - Luidkeels

Zoals ik al zei is het even wennen, die zachte g. Het geluid van Vals Licht is echter onmiskenbaar en klinkt na het pootjebaden heerlijk fris. Maar genoeg metaforen.

De cd opent sterk met het lekkere 'Vogelvrij' en zet hiermee de toon voor de rest van de cd. 'Mag Ik Bij Je Blijven Slapen' en de titeltrack 'Luidkeels' zijn rustige rocknummers. Daarop volgt de single 'Alles Wat Ik Heb', waarin het tempo iets wordt opgekrikt.

Met 'Over' doen we het weer even wat rustiger aan, dit is een erg mooi nummer over relaties die eindigen:

De kinderen met slapeloze nachten
Wat staat ze nog te wachten
[..]
Hun liefde die wordt verdeeld in tweeën
Ze zullen alles delen
Maar weten dat het nooit meer wordt zoals het vroeger was

Verder vallen in dit nummer de strijkpartijen, die in veel Vals Licht nummers gebruikt worden, wat meer op. Na 'Zoals Jij' en 'Droom De Werkelijkheid' het wederom schitterende 'Hartenbreker'. Een rustig nummer met akoestische gitaar en strijkpartijen, gevolgd door 'Het Mooiste Blijft Voor Altijd'.

Van de nummers die erna volgen zijn 'Laat Me Alleen' en 'De Grote Verliezer' wat steviger, 'Ultieme Wraak' en 'In Extase' zijn wat rustiger. In totaal is het album vrij rustig, met hier en daar wat stevigere nummers, harde rock wordt het echter nergens.

'Luidkeels' van Vals Licht is een mooi album geworden. Mijn voorkeur gaat uit naar de wat stevigere nummers, maar dat is nu eenmaal mijn smaak. Feit blijft dat Vals Licht voor wederom een eigen geluid neerzet, en wat mij betreft met succes.

De gelimiteerde uitgave die ik heb bevat nog de videoclip van 'Alles Wat Ik Heb'. Uiteraard heb ik die ook even aan een kleine inspectie onderworpen; niks mis mee. Geen rare poespas of special effects, gewoon een Nederlandse rockband die doet wat ze moeten doen: spelen. En dat doen de heren prima.


Tracklist:
1 - Vogelvrij - 3:56
2 - Mag Ik Bij Je Blijven Slapen - 4:41
3 - Luidkeels - 4:14
4 - Alles Wat Ik Heb - 3:42
5 - Over - 4:43
6 - Zoals Jij - 3:13
7 - Droom De Werkelijkheid - 4:40
8 - Hartenbreker - 2:45
9 - Het Mooiste Blijft Voor Altijd - 2:01
10 - Laat Me Alleen - 3:46
11 - Ultieme Wraak - 4:02
12 - De Grote Verliezer - 2:22
13 - In Extase - 3:21