CD Review: Vals Licht - Luidkeels

Vals Licht begint eind 1994 als trio, ze spelen een mix van grunge met Nederlandstalige teksten. In 1995 nemen ze in eigen beheer een cd op met zes tracks, 'Masker', waardoor ze een groot aantal optredens verwerven.

Het is even wat stiller rond Vals Licht, maar in 1998 nemen ze met producer Oscar Holleman (producer van onder andere Krezip en de Heideroosjes) hun album 'Lunapark' op. Na verschijnen van dit album worden de heren geinterviewd door Oor en het AD. Ook treedt Vals Licht op voor radio en televisie en in onder andere Paradiso en op de Amsterdamse Uitmarkt.

In 2000 verschijnt het album 'Dieseljunks', wederom geproduceerd door Holleman. Dit album is rustiger en toegankelijker dan het vorige, maar weet zich door een aantal nummers nog steeds een rockkarakter toe te eigenen. De single 'Het Licht' wordt megahit op 3FM en komt mede daardoor in alle hitlijsten terecht. De clip, geschoten door Joost van Wingerden (o.a. Guano Apes) was lange tijd op de muziekzenders te zien.

De aandacht rond Vals Licht zorgt voor optredens op de festivals Mundial en Lowlands. Voor de volgende single, 'In Het Honderd' werd wederom een clip opgenomen; ook deze single bereikte de hitlijsten.

In oktober 2002 duikt Vals Licht weer studio RS 29 in, om dit keer met producer Stephen van Haestregt het nieuwe album op te nemen: 'Luidkeels'!