Boek Review: Mijn leven in Rose Red

Natuurlijk heb ik Rose Red, de mini serie die Stephen King schreef, gezien. Ik was dan ook blij verrast toen bleek dat het dagboek van de duistere Ellen Rimbauer werd uitgegeven, ingeleid door Dr. Joyce Reardon zelf!

Ellen Rimbauer is één van de slachtoffers van Rose Red, dat is tenminste de indruk die je krijgt als je de serie bekijkt maar na het lezen van het dagboek weet je wel beter want Ellen is minder onschuldig dan zij lijkt.

Het dagboek begint in 1907 als Ellen niets dan verlangen kent om te trouwen met John Rimbauer. Uiteindelijk doet hij haar ook een aanzoek maar niet eerder dan dat hij haar mee heeft genomen naar de bouwplaats waar hun toekomstige huis, dan nog naamloos, gebouwd wordt. Tijdens een dodelijk incident waarvan Ellen en John getuige zijn besluit Ellen het huis Rose Red te noemen, de kleur die bloed aanneemt als het zich vermengt met water.

Het dagboek beslaat een periode van eenentwintig jaar en Ellen groeit in haar dagboek van onschuldige jonge vrouw tot meer dan onschuldig. Het is een dagboek waarin verdwijningen en raadselachtige sterfgevallen de rode draad vormen en waarin duidelijk wordt wat Rose Red is en hoe Rose Red geworden is tot wat het is.

Het boek leest makkelijk weg, alhoewel het daarnaast ook de indruk wekt echt in het begin van de twintigste eeuw geschreven te zijn, overigens zonder wollig taalgebruik. Terwijl ik Rose Red al gezien heb kreeg ik sterk de neiging om nog een keer te kijken omdat een en ander plots een stuk begrijpelijker is geworden. Mensen die beginnen met het dagboek zullen ongetwijfeld naar de videotheek rennen om Rose Red op video of DVD te halen, het één kan echt niet buiten het ander. Het boek is een aanvulling maar ook een uitnodiging om je te verdiepen in Rose Red maar kan prima gelezen worden als afzonderlijk en uitzonderlijk griezelboek.

Het schijnt dat er een tweede dagboek van Ellen Rimbauer is gevonden, geschreven in code. Ik kan nauwelijks wachten........................

Mijn leven in Rose Red-Ellen Rimbauer
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Paperback, 271 blz.
ISBN 90 245 4406 8
¤ 16,95