CD Review: RHCP - By The Way

Meteen vanaf het eerste nummer By The Way zit je in de mood om naar de Peppers te luisteren. De kalme intro doet denken aan "Parallel Universe" van het vorige album, en de heldere stem van Kiedis wordt goed afgewisseld met de funky baslijnen van Flea. Niet verrassend dat deze track ook de eerste single van de CD is geworden. Via het rustieke Universally Speaking, waar de Peppers laten zien dat de ingetogen, langzamere nummers ook goed uitgevoerd kunnen worden, kom je aan bij This Is The Place. Een nummer waar je een ongelooflijk deja vu krijgt met "Otherside", wederom een track van "Californication".

Dosed is een track die je heerlijk kalm kunt beluisteren terwijl je in de zon met een koel drankje zit te genieten. Een trend die in Don't Forget Me nog eens dunnetjes wordt over gedaan.
The Zephyr Song is dan weer meer een nummer die je lekker onderweg in de auto kan beluisteren, en mocht je een open dak hebben, dan kun je je lol helemaal op met dit heerlijke zomergevoel nummer. Can't Stop begint met een goede, stevige opbouw van de drummer, die wordt uitgewerkt tot een lekker funky nummer, waar Lenny Kravitz trots op had geweest, dit is tevens het nummer dat het meest teruggrijpt op de tijd van "Blood Sugar Sex Magic".
De eerste helft van de CD wordt afgesloten met nog eens een typische RHCP ballad, I Could Die For You, heeft een lekkere flow, en houdt je goed in het ritme dat door de hele CD loopt. Deze wordt gevolgd door Midnight wederom een vrij langzaam, luisternummer.

Throw Away Your Television begint met een strakke drumintro, waar zang, bas, en gitaar goed bijeen komen voor een lekker dansbaar nummer. Toch zijn de Peppers niet vies van andere stijlen in hun sounds, want Cabron bewijst dat ze nog steeds luisteraars kunnen verrassen met een totaal andere sound op een album. Het nummer heeft een hoog polka gehalte, maar klinkt toch onmiskenbaar als een song van de Peppers. Terug naar de slowfunk met Tear, om de luisteraar meteen weer op het verkeerde been te zetten met het Ska-achtige nummer On Mercury. In de trant van de Boomtown Rats hobbel je al snel al hossend door de kamer. Weer terug bij de sound van "Californication" met Minor Thing, een nummer dat erg doet denken aan de sound van de comeback plaat uit 1999.

Aflsuitend zijn Warm Tape, en Venice Queen te horen, een ballad en een mooie afsluiter van een goede CD, die je toch een beetje het gevoel geven dat de Peppers nog songs over hadden van hun vorige album.