Game Review: Medal of Honor: Allied Assault

Het spel bestaat uit 6 missies, elk weer met sub-missies.

Missie 1, 'Lighting the torch' geheten, speelt zich af in Algerije, op 7 november 1942. De aanval op Noord-Afrika was eigenlijk de eerste grootscheepse invasie van de Amerikanen binnen de 2e Wereldoorlog. De Duitsers hebben langs de kustlijn een enorme partij artillerie-geschut staan en dat vinden de Yankees uiteraard niet fijn. Het contact met geheim agent Grillo, die daar een dorpje heeft geinfiltreerd, is verbroken. Jouw opdracht: Grillo terugvinden, Nazi-voertuigen onklaar maken en de vuurtoren aanzetten als teken dat de Amerikanen kunnen beginnen met de aanval.

Missie 2 heeft een paar maanden later plaats, februari '43, en speelt zich af in Trondheim, Noorwegen. De Nazi's bouwen daar een onderzeeer, die de verhoudingen in de Atlantische Oceaan weleens in hun voordeel konden gaan keren. Er zit een nieuwe radar op, die de Geallieerden weleens veel problemen kon gaan bezorgen. Dus; jij erheen, vermommen als Duits officier, U-boat slopen, hier en daar wat documenten slopen en met hulp van Noorse strijdkrachten proberen te vluchten.

Missie 3 is qua beeld en geluid misschien wel de gaafste missie: 'Operatie Overlord'. Oftewel, de Charly-sector van Omaha Beach in Normandië op 6 juni 1944: D-Day! Schitterend nagemaakt van 'Saving Private Ryan', inclusief de welbekende 'bangelords'. Best moeilijk om er in één keer goed doorheen te komen. Tip: als je een beetje links aanhoudt, kom je een medic tegen die je van wat geneeskrachtige voedingssupplementen voorziet! Als je veilig de bunker in bent gevlucht, krijg je weer een nieuwe opdracht: het saboteren van de zogenaamde Nebelwerfers. Een 6-loops raketwerper, die behoorlijk vervelende dingen afschiet.

In missie 4 zit je nog steeds in Normandië, op de 6e juni. Het bruggenhoofd op het strand is gevormd, jij moet weer verder om te ontdekken wat de Duitser nu van plan zijn. Daarom moet je een Duitse commandopost lokaliseren, waarbij je steun krijgt van de beroemde Franse verzetsvrouw Manon Baptiste. Tussendoor moet je nog even zoeken naar een neergestort vliegtuig, misschien zitten er overlevenden bij. Bovendien moet je ook nog op zoek naar informatie over de nieuwe Duitse King Tiger-tank. Jaja... 't is een druk dagje, die 6e juni!

Missie 5 heet 'Day of the Tiger' en deze missie draait dan ook om de befaamde Tiger-tank van de Duitsers. Het speelt zich af op 20 augustus 1944 in Bretogne en het is voor de meeste denk ik het moeilijkste level. De subtitel 'Sniper's Last Stand' geeft al aan dat er constant lood om je oren vliegt, maar je weet niet waar vandaan. Ook dit level is duidelijk geinspireerd door Spielberg's meesterfilm, je loopt door een kapot geschoten stadje. In het stadje ligt een brug die van groot belang is voor een snelle doorstoot van de 3 Geallieerde divisies richting de Franse havenstad Brest. De brug is klaar om opgeblazen te worden en wordt natuurlijk zwaar bewaakt door Duitse King Tigers. Jij moet er voor zorgen dat die brug heel blijft en dat je vrienden in de lucht er voor zorgen dat er van die tijgers niks overblijft.


In de laatste missie zitten we al tegen het eind van de oorlog aan. 'The return to Schmerzen' speelt zich af in januari '45 en je bevindt je nabij de Siegfried line in Duitsland. In '44 is bij Fort Schmerzen een mosterdgas-fabriek gesaboteerd. Momenteel is het Fort weer opgebouwd en men denkt dat ze nu weer een fabriek aan het bouwen zijn. De opdracht is om Fort Schmerzen wederom te slopen en nu voorgoed. Daarvoor moeten allereerst de communicatielijnen met de buitenwereld worden afgesneden. Vervolgens kom je wat maten tegen en samen kan je krijgsgevangenen gaan bevrijden en het Fort definitief van de kaart vegen.