Game Review: Medal of Honor: Allied Assault

In 'Medal of Honor: Allied Assault' heb je de beschikking over een zeer behoorlijk wapenarsenaal. Het team van ontwikkelaars heeft zeer hun best gedaan om alle wapens zo realistisch mogelijk te laten lijken en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ze daar goed in zijn geslaagd. Ook de voertuigen zien er strak uit.

Voor alle wapenfreaks onder jullie volgt hieronder een opsomming van een aantal van de wapens (het gaat te ver om ze allemaal te noemen) die je kunt verwachten. Voor de duidelijkheid zijn de wapens en voertuigen ingedeeld per categorie, en zijn de Nazi-systemen aangegeven met rood en de Geallieerde wapens en voertuigen met blauw.



Wapens

Pistolen

OSS Hi-Standard Silenced Pistol
Dit wapen werd door de OSS (Office of Strategic Services) alleen gebruikt in sneeky missies, achter vijandelijke linies. Het pistool is uitgerust met een geluidsdemper, zodat de schutter ongemerkt zijn gang kan gaan. Niet zo'n zwaar pistool, maar een treffer in het hoofd is meestal dodelijk.

Colt 45
De Colt 45 was het meest betrouwbare semi-automatische pistool dat de Amerikanen hadden. Hoewel het volgens de wet infanteristen niet toegestaan was te gebruiken, had de helft van alle ingezette mannen dit pistool bij zich. Het wapen heeft 7 patronen per clip.

Walther P38
De Walther P38 moest een vervanger voor de bekende Luger worden, maar kwam door een productie-tekort nooit helemaal in circulatie. Dit wapen is kleiner dan de Colt, maar daarom niet minder bruikbaar.

Geweren


Springfield '03 Sniper Rifle
Dit Amerikaanse sniper-wapen werd reeds in 1936 vervangen door de Garand, maar toch bleef hij in de collectie. Lange afstand en zuiverheid maken dit wapen behoorlijk goed. In het spel bewijst het wapen zich regelmatig, als je de horizon afspeurt naar vijanden. Een head-shot is zeker weten een 'kill'!

M1 Garand
De M1 Garand was het standaard sniper-wapen voor de Geallieerden. Een fantastisch wapen, met één nadeel, het herladen is irritant en kost tijd.

Kar-98K
Ook bij dit wapen duurt het herladen lang; de nauwkeurigheid van dit lange-afstandswapen maakte dit echter snel goed. Vanwege die nauwkeurigheid werd al snel de Kar-98 Sniper Rifle geintroduceerd. Zelfde wapen, alleen met een telescooplens erop.

Sub-machine-geweren

Thompson Submachine Gun
Een waar genot om mee te schieten! John T. Thompson was mede-ontwikkelaar van de Colt 45 en de Springfield. Hij bedacht dat een automatisch geweer met .45-kaliber vernietigend zou zijn. En hij had gelijk! Het is een betrouwbaar wapen, zeker onder moeilijke omstandigheden met regen, modder en stof. Er zitten 30 patronen per magazijn, in dit ietswat zware wapen.

MP40 Submachine Gun
De Duitse Maschinenpistole 40, opvolger van de MP38. De MP38 had nog weleens kuren, wat tot gevaarlijke situaties leidde. De MP40 gebruikt 9mm patronen. Best te gebruiken voor close-combat-situaties. Erg goedkoop massa-wapen, er werden er maar liefst 900.000 van gemaakt!

Machine-geweren

BAR (Browning Automatic Rifle)
Dit fantastische machine-geweer is te gebruiken in 2 modes: de 'langzame' (300 tot 450 patronen per minuut) en de snelle (zo'n 500 tot 650 stukken lood per minuut). Twee nadelen: er zitten maar 20 patronen in een clip en de, snel heet wordende, loop is niet zo makkelijk te vervangen.

Granaten

Mark II Frag Grenade
Standaard granaat voor de Amerikaanse soldaat. Behoorlijk groot dodelijk bereik.

Stielhandgranate 24
Door het stokje was deze granaat makkelijker te gooien dan zijn Geallieerde tegenhanger. Ideaal om een groep op-je-afstormende vijanden om zeep te helpen. (Pas dus op )



Zware wapens & artillerie

Bazooka
Eén van de oudste raket-lanceerders. De bazooka kwam in het jaar 1942 ten tonele. In eerste instantie was het niet meer dan een metalen buis met een elektrisch vuurmechanisme, toen het gecombineerd werd met een (vanwege zijn massa bijna niet te werpen) anti-tankgranaat begon het ergens op te lijken. Zuivere schoten maken dit ding toch best handig om af en toe bij je te hebben.

Panzerschreck
Nadat de Duitsers een aantal Bazooka's hadden onderschept, gebruikten ze die voor de ontwikkeling van de Panzerschreck. De Panzerschreck was de grote broer van de Panzerfaust (waar ken ik die van? Inderdaad! De Panzerfaust kom je tegen in 'Return To Castle Wolfenstein' ). Op de Panzerschreck zit een soort plaat met een gat, wat moet doorgaan als richtmiddel.

M1919A4 .30 Caliber Mounted Machine Gun
De M1919A4 is een luchtgekoeld, zwaar Amerikaans machinegeweer dat perfect was om op een affuit op Jeeps te plaatsen. De Duitse tegenhanger MG42 was weliswaar veel beter, toch werden de M1919A4's vaak gebruikt. Ook in het spel krijg je de kans je flink uit te leven met dit stukje speelgoed. Over herladen hoef je je geen zorgen te maken, dus er zijn maar twee dingen die je moet doen: je subwoofers op max zetten en er vervolgens voor zorgen dat het loodgehalte in de lucht gigantisch wordt. Genieten!

MG42 Mounted Machine Gun
De Duitse MG42 had een vuursnelheid die 3 keer hoger lag dan de M1919A4 en was daarom behoorlijk gevreesd aan het front. Zoals begrijpelijk; een vernietigend effect kun je aan deze knaap wel overlaten!

Airstrike
Een groot doel, zoals een Tiger Tank, is makkelijk uit te schakelen door middel van een Airstrike. Met behulp van je verrekijker & de radio kan je gedurende het spel een aantal keer luchtsteun aanvragen. Dit is wel beperkt en het duurt natuurlijk even voordat je vrienden in de lucht ook daadwerkelijk beginnen te knallen.




De voertuigen

Jeep
Deze wereldberoemde bak gebruik je in je missie in Noord-Afrika. Weliswaar niet zelf besturen (dat doet Grillo voor je) maar wel lekker knallen met de eerder genoemde M1919A4. Ooooh yeah!

Opel Blitz 3-ton Truck
Deze Opel moet je een aantal keer saboteren. Makkelijk, want aan de voorkant zitten allemaal draden, die er uitzien alsof ze heel graag worden doorgeknipt. Deze wagens vervoerden manschappen.

M3 Half Track
Half-tracks werden voor het eerst gebruikt door de Britten in de Eerste Wereldoorlog. Buitengewoon handig apparaat dat werd gebruikt om personeel mee te vervoeren, wapens, trekken van artillerie-stukken etc. Hij had een crew van 3 man, en kon achterop 10 mannen vervoeren. Bewapend met een .50 was het dus een ideaal vervoersmiddel om snel een groep infanteristen te verplaatsen door lastig terrein.

Higgins Boat (LCVP)
De naam zal de meeste mensen niet zoveel zeggen, als je hem ziet weet je precies wat het is. Deze varende badkuip werd gebruikt tijdens de landing in Normandië. Zonder de Higgins was de operatie nooit mogelijk geweest. In missie 3 kom je deze boten tegen. Hij heeft zijn nut na D-Day dan ook in vele andere amfibische operaties bewezen. Naast de LCVP waren er nog andere types, zoals de LCP, LCPL en de LCM die zelfs lichte tanks, artillerie-stukken over het water vervoerden. De boot kon een peloton infanteristen (zo'n 36 man) vervoeren, of een groep (12 man) en een Jeep. De Higgins wordt aangedreven door een zeer sterke Gray 225-HP Diesel en hij is bewapend met twee .30 machinegeweren.

M4A4 Sherman Tank
De Sherman was absoluut geen partij voor de Nazi-tanks. Klein, zwak bepantserd en zwak bewapend. De 5-man sterke crew had één 75mm Gun M3, twee .30 MG M1919A4's en één .50 om zich mee te verdedigen. De enige kans om een Duitse tank uit te schakelen met de Sherman, was door hem aan de, minder bepantserde, zijkant te raken. De Chrysler A57-motor zorgde voor een maximumsnelheid van 30 miles per uur.
Zelfs de zwakste Duitse tank, de Panzer IV, was nog sterker dan de Sherman. Tegenover de Panther en Tiger-tanks was het helemaal hopeloos, in een frontaal gevecht kon een Sherman geeneens door de bepantsering van de Tigers heenkomen! De Tigers daarentegen kwamen zelfs op grote afstand nog makkelijk door de bepantsering van de Sherman heen.
Waarom de Sherman dan uiteindelijk toch won? De Sherman was betrouwbaar en simpel. Er kon niet veel stuk aan deze tanks. Door zijn simpelheid zijn er in dik één jaar tijd meer dan 49.000 van gemaakt! Dat zijn er meer dan het totaal aantal Nazi-tanks gedurende de gehele oorlog!

PZ. KPFW. VI 'Tiger' Tank
De Panzer Kampfwagen VI werd voor het eerst ingezet halverwege 1942 tegen de Russen. De koosnaam 'Tiger', is sinds februari 1944 officieel aangenomen. De bepantsering van de Tiger bestond uit een plaat van 102mm dik staal. Dit was de zwaarste bepantsering die een Duitse tank ooit had gehad. Opvallend zijn de brede tracks onder het voertuig. Het grootste probleem van de Tiger was de motor. Die werkt eigenlijk alleen maar goed bij deskundig gebruik. Naarmate de oorlog voorderde, kwamen er meer onervaren tank-chauffeurs en dus ook meer problemen met de Tiger.

King Tiger Tank
In één van de missies moet je een tank-crew naar deze King Tiger weten te brengen. Deze Panzer Kampfwagen VI Ausf B, ook wel de Tiger II of Königstiger, is een vervolg op de Tiger en Panther-tanks. Hij moest nog groter en nog krachtiger zijn. De bewapening van de Königstiger is een 88 mm high-velocity gun. Porsche was in eerste instantie nog betrokken bij de ontwikkeling van deze tanks, uiteindelijk haalde hun ontwerp het niet. De King Tiger was de beste tank die op het slagveld verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog, totdat de Sovjets net voor het einde van de oorlog de JS-3 introduceerden.
Toch was de Tiger II ook niet perfect. Zo had hij dezelfde motor als de Tiger I, maar die was 11 ton lichter! Nadeel was ook, dat de Tiger II niet makkelijk te verplaatsen en te verbergen was en zo een makkelijk doelwit was voor luchtaanvallen. De Tiger II moest het vooral hebben van z'n enorme vuurkracht, hij schoot geallieerde tanks er op grote afstand uit. Er werden uiteindelijk maar 487 King Tigers gefabriceerd.

Focke-Wulf FW 190 Vliegtuig
Dit kleine vliegtuigje was één van de beste gevechtsvliegtuigen van de Tweede Wereldoorlog. Al snel bewezen de FW 190's beter te zijn dan de Spitfires. De FW 190D-serie gebruikte een vloeistof-gekoelde Junkers motor in plaats van de straalmotor van BMW. Vanaf 1940 werden er niet minder dan 20.001 stuks van gemaakt. In een vliegtuigje zat 1 man, die tegelijkertijd piloot en schutter was.

P-47 Thunderbolt Airplane
Deze Thunderbolt was een zeer duurzaam vliegtuig. Piloten noemden 'm niet voor niets "The Unbreakable" en "The plane that can do anything." Er gaat een verhaal dat een piloot ooit in een actie in Duitsland z'n halve vleugel verloor en toch nog veilig naar Engeland kon vliegen. Het vliegtuig had vier maal een .50 machinegeweer op iedere vleugel (), die elk 350 patronen hadden. Ook bommen werden onder de vleugels gehangen. Eind '43 werden de Thunderbolts (ook wel Jugs genoemd) vervangen door de Mustangs.

In het spel komen verder nog voor:
GMC Truck, ook wel bekend als Jimmy. Kleine vrachtwagen voor personenvervoer. De L-4 Piper Cub Airplane. Jij moet de bemanning van dit vliegtuigje vinden nadat hij is neergestort.
Aan Nazi-zijde kom je tegen de: BMW R75M Motorcycle with sidecar. Helaas mag je niet rijden in dit bakkie, wel slopen natuurlijk! Tenslotte staan ook Junkers JU87 Stuka Airplanes gewillig te wachten totdat jij langs komt en ze met je M1919A4 vakkundig naar de eeuwige jachtvelden verwijst. Tot uw orders!