Lowlands 2017: tips, tips

2. Vrijdag

Dag numero uno. Hierbij vijf tips voor de eerste dag die je op het eerste oog misschien niet zou spotten.

1. PVRIS - 16.40 India

Deze band toerde het afgelopen jaar mee met niemand minder dan Muse en Thirty Seconds To Mars tijdens hun zegetocht in Amerika. Jammer genoeg werd de tour niet uitgebreid naar Europa, maar gelukkig voor het Lowlands-publiek is PVRIS wel te bekijken in Nederland in de India. De band is afkomstig uit de Lowell, Massachusetts en maakt voornamelijk alternatieve rockmuziek. In 2014 kwam hun debuutalbum White Noise en sindsdien is het hard gegaan. Ze verkopen clubs met gemak uit en ook tijdens het festivalseizoen is deze band niet te missen. En laten ze nou net voor Lowlands hun nieuwe album uitbrengen. Handig! Gooi die handen in de lucht en let's go.

2. Ode aan Thrones - 14.30 Helga's

Het is onmogelijk om te ontsnappen aan de hype die zich rond de televisieserie Game of Thrones is gegroeid. Wereldwijd wachtten miljoenen mensen met smart op het zevende seizoen en opnieuw werden zij niet teleurgesteld. Vlak voor de première van de voorlaatste aflevering van dit seizoen bespreken Ingmar HeytzeThomas Mohlmann, Daan Doesborgh, Johan Borger, Spinvis' Cor van Ingen en Julius de Paauw de literaire aspecten van de show. Maar ook de culturele impact van de boekenserie en de tv-show wordt belicht. Genieten voor fans van een van de twee, of allebei natuurlijk!

 

3. Rundfunk - 21.00 Juliet

"Jullie hebben allemaal een voldoende. Behalve jij! Of nee toch niet?" Als je dit ook las in het accent van een zekere controversiële leraar Duits, meesterlijk neergezet door Pierre Bokma, dan heb jij vast en zeker Rundfunk bekeken. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout geven in de Juliet alvast een voorproefje van wat we later dit jaar kunnen verwachten als zij langs de Nederlandse theaters trekken. Dat verdient zeker een voldoende.

4. Mykki Blanco - 21.30 X-Ray

Een rapper die echt wat losmaakte in de VS, toen hij besloot om voortaan het voornaamwoord 'zij' te gebruiken en zich te identificeren als transgender-rapper. Alhoewel Mykki Blanco weer terug is bij het oude voornaamwoord, is de boodschap van de videoclip van 'Wavvy' nog steeds effectief. Hierin speelt Blanco de hele tijd met de transitie en de problemen die er nog steeds zijn in de VS wat betreft de reacties op transgenders. Actueler kan Mykki Blanco's boodschap haast niet zijn. 

5. Henry van Loon - 22.45 Juliet

Een creatieve duizendpoot, zo zou je Henry van Loon kunnen classificeren. Succes met eigen comedyshows, met als hoogtepunt het bejubelde Electropis, maar ook rolletjes bij de heren van New Kids en een grotere rol in de comedy Ron Goossens: Low Budget Stuntman zijn Henry van Loon op het lijf geschreven. In het najaar trekt van Loon weer langs de theaters met een reprise van zijn show 'Sleutelmoment', dus verwacht daar een flinke portie in de Juliet. Tranen met tuiten van het lachen gegarandeerd.