FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 augustus 2017

Sjöström zwemt weer naar wereldrecord

Zwemster Sarah Sjöström heeft tijdens de World Cup in Moskou (kortebaan) wederom een wereldrecord gezwommen. Dit keer was het voor de Zweedse raak op de 100 meter vrije slag, nadat ze woensdag al het wereldrecord op de 50 vrij verbrak.

Sjöström tikte aan na 50,77 seconden, waarmee ze het uit 2015 stammende wereldrecord van Cate Campbell (50,91) uit de boeken zwom. Ranomi Kromowidjojo werd in Moskou tweede in 51,14 seconden en dat was een nieuw Nederlands record: sinds 2013 had ze dat met 51,28 in handen. Campbell zelf was overigens ook aanwezig, de Australische tikte voor Femke Heemskerk als derde aan. 

Man maakt ruzie en knipt vis doormidden: 120 dagen cel

Een Amerikaanse man moet 120 dagen de cel in. De 33-jarige Juan Vega kreeg onlangs ruzie en daarbij moest een vis het ontgelden: het arme beest werd doormidden geknipt.

De politie in Bristol in de staat Connecticut kreeg in april een melding van huiselijk geweld. Volgens de politie had Vega ruzie gekregen met een vrouw, waarbij hij eigendom van haar aan het vernielen was. De 9-jarige zoon van de vrouw vertelde aan de agenten ter plaatse dat Vega zijn vis vermoord had door deze in twee stukken te verdelen.

De aanklager vertelde Vega tijdens de rechtszaak dat het jongetje flink getraumatiseerd was door de dood van de vis, alvorens de man te horen kreeg dat hij 120 dagen het gevang in mag. Die celstraf is overigens wel voor de huisvredebreuk, de aanklacht wegens wreedheid tegen dieren liet men vallen nadat Vega bekende huisvredebreuk gepleegd te hebben.

Oekraïense atletes wel of niet geschorst voor WK atletiek

Het wereldkampioenschap atletiek begint vrijdag, maar het eerste dopingschandaal hebben we al te pakken. Het gaat om twee Oekraïense atletes: Olesya Povh en Olha Zemlyak, uitkomend op de 100 en 4x100 meter (Povh) en de 400 en 4x400 meter (Zemlyak).

De twee zouden positief getest hebben op het gebruik van verboden middelen, waarna de Oekraïense atletiekbond het duo terugtrok van het WK. Ze werden dan ook van de deelnemerslijsten gehaald en het verhaal leek klaar.

Niks was echter minder waar, want Povh en Zemlyak hebben de strijd aangebonden tegen de Oekraïense bond en de gang van zaken. Naar nu blijkt is hun positieve dopingtest afkomstig van het EK in Amsterdam van vorig jaar en uitgevoerd door een nieuwe subdivisie van wereldatletiekbond IAAF.

Daar ging het een en ander niet helemaal goed. Zo was er geen anonimiteit bij de tests: op de buisjes stond geen nummer, maar simpelweg de naam van de atletes, iets wat absoluut niet de bedoeling is. Daarnaast werd via de urine op testosteron getest, waar doorgaans bloed voor wordt gebruikt. Het resultaat: testosteronwaardes die min of meer onmogelijk zijn voor vrouwen, zelfs vrouwen met een wat verhoogd testosteron. 

De Oekraïense bond ging op basis van resultaten uit deze niet volgens de regels afgehandelde controles over tot schorsing, terwijl het opleggen van een dergelijke schorsing aan de IAAF of wereldantidopingautoriteit WADA besteed is. Overigens waren Povh en Zemlyak al op het vliegveld om op weg naar Londen te gaan, waar het WK plaatsvindt, toen ze hoorden dat ze geschorst waren.

De strijd van de atletes lijkt nu resultaat te hebben opgeleverd: de IAAF heeft het tweetal weer toegevoegd aan de lijst deelnemers en officieel mogen ze gewoon van start gaan. Of dat ook gaat gebeuren weet echter niemand, want in Oekraïense media spreekt men er dan weer over dat de nationale bond ze weigert te laten gaan.

Komend weekeinde zullen we in elk geval weten of Povh wel of niet start, want zaterdag staan de series van de 100 meter op het programma.

PSV gaat af in Europa

PSV kan zich volledig gaan richten op het komende seizoen in de Eredivisie. De Eindhovenaren verloren vanavond in de derde voorronde van de Europa League opnieuw met 1-0 van het Kroatische NK Osijek, waardoor de ploeg een modderfiguur geslagen heeft en voor het eerst in 43 jaar geen Europees voetbal speelt.

Vorige week verloor PSV in eigen huis verrassend van het kleine Osijek en Luuk de Jong, Bart Ramselaar en Daniel Schwaab werden hier de slachtoffers van. Zij werden vervangen door Hirving Lozano, Davy Pröpper en Derrick Luckassen om zo een schokeffect te creëeren. Helaas voor trainer Philip Cocu slaagde zijn opzet niet.

Waar PSV zou moeten aanvallen was het Osijek dat na 25 minuten na een rake vrije trap van Petar Bockaj op voorsprong kwam. Jeroen Zoet werd hierbij in zijn eigen hoek geklopt. Vlak voor rust kwamen de Eindhovenaren er eindelijk uit. Zo schoot Marko van Ginkel over en vonden Jürgen Locadia en Pröpper de Kroatische doelman op hun weg.

Na rust bloedde de wedstrijd opnieuw dood en Cocu besloot meer aanvallers te brengen om iets te forceren. Osijek kwam echter geen moment meer in de problemen, waardoor PSV afging in Europa.

PSV gaat af in Europa League (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)
PSV gaat af in Europa League (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)

Oranjevrouwen schrijven geschiedenis met EK-finale

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben voor het eerst in de geschiedenis de finale van een groot toernooi bereikt. Oranje is in eigen land pas voor de derde keer aanwezig op een EK en donderdag werd Engeland in de halve finales opzij gezet.

In een uitverkochte Grolsch Veste in Enschede gaf Jackie Groenen na dik twintig minuten een strakke voorzet, die door Vivianne Miedema ingekopt werd. Vroeg in de tweede helft zorgde amateuristisch geklungel in de Engelse verdediging ervoor dat Daniëlle van de Donk een gouden kans kreeg om de score te verdubbelen en dat liet ze zich geen twee keer zeggen: 2-0.

De Engelsen probeerden uit alle macht wat terug te doen, maar Sari van Veenendaal zorgde ervoor dat het Nederlandse doel schoon bleef. Diep in blessuretijd, in de allerlaatste seconde, zorgde Lieke Martens ervoor dat het feest echt los kon barsten: 3-0 voor de ploeg van Sarina Wiegman. 

Zondag om 17.00 uur speelt Nederland in de finale tegen Denemarken. Ook die finale wordt in Enschede gespeeld.

Nederland viert de 2-0 (Pro Shots/Erwin Spek)
Nederland viert de 2-0 (Pro Shots/Erwin Spek)

Murphy de snelste in rit vier Utah

John Murphy heeft de vierde etappe in de Tour of Utah op zijn geschreven. De 32-jarige Amerikaanse renner was na 201 kilometer de snelste in de massasprint. Rob Britton blijft leider in het algemeen klassement met nog drie etappes te gaan.

Zes renners kozen vanuit de start voor de aanval. De zes kregen zes minuten van het peloton, maar zouden op de plaatselijke rondes gegrepen worden door het peloton. In de sprint was Murphy de snelste voor de Mexicaan José Alfredo RodrÍguez. Derde kwam de Est Mihkel Raim over de meet.

FC Utrecht ten koste van Lech Poznan verder in EL

FC Utrecht mag zich opmaken voor de play-offs van de Europa League. Een 2-2 gelijkspel was genoeg voor de ploeg van Erik ten Hag.

Het eerste duel tussen Lech Poznan en FC Utrecht eindigde in Nederland in een 0-0 gelijkspel. Hierdoor wist de ploeg van Erik ten Hag dat het bij een doelpunt direct een tik uit kon delen aan de Polen. Die treffer kwam er al snel toen Gyrano Kerk de club al vroeg op voorsprong wist te zetten. De ploeg schoot uit de startblokken en kwam binnen een minuut op voorsprong. Na een goede voorzet kopte Kerk heerlijk raak.

Na de openingstreffer bleef Utrecht gemakkelijk overeind. Lech Poznan hield het tempo erg laag waardoor de bezoekers amper in moeilijkheden kwamen en zelf ook aan aanvallen mocht denken. Toch kwam de thuisploeg na iets minder dan een halfuur spelen op gelijke hoogte. Na een arbitrale blunder schoot Christian Gytkjaer de gelijkmaker op het scorebord. De aanvaller stond meters buitenspel, maar het doelpunt werd goedgekeurd door de wedstrijdleiding.

Na rust werd een treffer van de duwende Dessers afgekeurd en misten Labyad en Kerk kansen. Vervolgens de tweede helft leek het een lastig verhaal te worden voor Utrecht, dat twintig minuten voor tijd met tien man kwam te staan. Ramon Leeuwin pakte zijn tweede gele kaart, waardoor Utrecht met een man minder verder moest.

Hierdoor werd Utrecht teruggedrongen door Poznan, dat op zoek ging naar de winnende treffer. Het was echter Utrecht dat op 1-2 kwam door een doelpunt van Cyriel Dessers en daarmee zeker was van plaatsing voor de play-offs van de Europa League. De scheidsrechter besloot zeven minuten blessuretijd bij te tellen en hierin kwam Poznan nog op 2-2 via Christian Gytkjaer, maar de treffer kwam te laat voor de Polen.

Gyrano Kerk is de gevierde man na de 0-1. (PRO SHOTS/Nico Brekelmans)
Gyrano Kerk is de gevierde man na de 0-1. (PRO SHOTS/Nico Brekelmans)

Lech Poznan

2 - 2

FC Utrecht

 26' Gytkjaer
 90+3' Gytkjaer
   1' Kerk
 89' Dessers
 
 Gele kaart: Vujadinovic, Situm, N.B.Nielsen, (Lech Poznan), Janssen, v.d.Maarel, Ayoub, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Leeuwin (70/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: INEA Stadion, Poznań
Toeschouwers: 33.446
Arbiter: Kristoffersen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Putnocký
Dilaver (Rakels/ 81)
Janicki
Vujadinovic
Kostevytsj
Makuszewski
Tetteh (N.B.Nielsen/85)
Majewski
Tralka
Situm (Bärkroth/71)
Gytkjaer
  Jensen
Klaiber
v.d.Maarel
Janssen
Braafheid (v.d.Meer/69)
v.d.Streek
Leeuwin
Labyad
Emanuelson (Ayoub/46)
Kerk (Troupée/74)
Dessers

Gene Simmons vindt Justin Bieber kutkind

Kiss-frontman Gene Simmons blijkt niet echt onder de indruk van Justin Bieber. Hij noemt de Canadese zanger zelfs een verwend rotjoch. Simmons reageerde in Beverly Hills op vragen van journalisten over Justin.

Simmons vindt het belachelijk dat Justin zonder dringende reden zijn Purpose Tour heeft afgebroken. "Hij moet niet zo zeuren", moppert de rocker in een filmpje (zie onder). "Hij is een bevoorrechte blanke en heeft niets te klagen", aldus Simmons.

De Kiss-frontman denkt wel te weten waarom Justin niet meer wil toeren. "Hij heeft gewoon de blues. Daar heeft hij toch een liedje over geschreven?"

Overigens wenst Simmons Justin alle goeds toe. "Hij is een ster en heeft miljoenen fans. Hij moet gewoon zorgen dat hij zichzelf bij elkaar raapt."


Gene Simmons vindt Justin Bieber rotjoch
Gene Simmons vindt Justin Bieber kutkind (Foto: BuzzE)

FBI arresteert ransomwareheld

Marcus Hutchins alias MalwareTech is donderdag in Las Vegas opgepakt. De Britse beveiligingsonderzoeker was in de VS voor de onlangs gehouden Black Hat- en Defcon-conferenties, meldt de BBC. Het is nog onduidelijk waarom hij is gearresteerd.

Hutchins (23) werd in mei tegen wil en dank bekend toen hij de zogeheten killswitch voor de WannaCry-ransomware ontdekte en een wereldwijde aanval plat wist te leggen. Zijn analyse van de malware gaf een domeinnaam bloot die hij bleek te kunnen registreren. Daarmee wilde Hutchins de ransomware tracken, maar het effect was dat de aanval stopte.

De WannaCry-aanval was vooral groot nieuws in Groot-Brittannië omdat het computers van de nationale zorgdienst NHS lamlegde waardoor ziekenhuizen in de problemen kwamen. Ondanks dat Hutchins anoniem wilde blijven openbaarde de Britse boulevardpers zijn identiteit.

NSA
Na de aanval kwam de inlichtendienst NSA onder vuur te liggen omdat het de kwetsbaarheid in Microsoftsystemen die WannaCry exploiteerde, zelf inzette om computersystemen aan te vallen. Microsoft was er niet van op de hoogte gesteld.

Hutchins werd op de luchthaven van Los Angeles opgepakt, aldus een collega. "We wilden hem in het detentiecentrum opzoeken maar hij werd al voor het bezoekuur afgevoerd." De Amerikaanse autoriteiten hebben geen informatie verstrekt over de arrestatie.

Update 22.04 uur
Hutchins blijkt in verband te worden gebracht met de ontwikkeling en verspreiding van zogenoemde Kronos-malware. Die maakt het voor cybercriminelen mogelijk om bij internetbankieren mee te kijken en informatie te stelen, waaronder wachtwoorden. Het onderzoek tegen Hutchins heeft volgens de FBI niets met WannaCry te maken.

Rotterdam verbiedt oude benzine-auto opnieuw

Eigenaren van personenauto's en bestelauto's die op benzine of LPG rijden en van voor juli 1992 zijn, mogen opnieuw niet meer rijden in de zogeheten milieuzone in Rotterdam.

Eerder stak een rechter hier een stokje voor na bezwaar van belanghebbenden. De rechter oordeelde toen dat de gemeente het weren van oude benzineauto's extra moest onderbouwen. Donderdag liet de gemeente weten dat een nieuw besluit is genomen. De milieuzone geldt nu toch weer. Overtreders krijgen de komende tijd alleen een waarschuwing en nog geen boete.

Mensen die vanaf 18 september nog met hun oude benzine-auto in de zone komen kunnen een boete van 90 euro op de mat verwachten.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het nieuwe verkeersbesluit kunnen bezwaar maken; dat kan tot en met zaterdag 16 september. Het besluit verschijnt vrijdag in de Staatscourant.

Rotterdam verbiedt oude benzine-auto opnieuw
Rotterdam verbiedt oude benzine-auto opnieuw (Foto: ANP)

Kremlin: Pence toont Koude Oorlog-mentaliteit

De opmerkingen van Mike Pence in Montenegro over de Russische inmenging op de Balkan zijn in het Kremlin slecht gevallen. De Amerikaanse vicepresident beschuldigde de Russen ervan een wig te drijven tussen het Westen en de Balkanstaten. Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag in een reactie dat Pence de stabiliteit in Zuid-Europa in gevaar brengt en een Koude Oorlog-mentaliteit toont.

"Het is treurig te constateren dat Washington steeds verder wegglijdt in de primitieve ideologie ten tijde van de Koude Oorlog, helemaal los van de realiteit", aldus de verklaring. Daarin werd de VS opgeroepen te stoppen met het belasteren van Rusland en van zijn buitenlandse politiek, die is gebaseerd op respect voor bondgenoten en op bereidheid tot internationale samenwerking.

Pence deed woensdag als laatste Montenegro aan op zijn Oost-Europese toer. Die was bedoeld om duidelijk te maken dat de VS zeer begaan zijn met de veiligheid in het gebied, ook al lijkt president Trump de NAVO af en toe geen warm hart toe te dragen.

Kremlin: Pence toont Koude Oorlog-mentaliteit
Kremlin: Pence toont Koude Oorlog-mentaliteit (Foto: ANP)

Pony rent mee met peloton in Ronde van Polen

De zesde etappe van de Ronde van Polen werd donderdag 'opgeschrikt' door een ongenode gast. Met nog een goede honderd kilometer tot de finish in Zakopane kreeg het peloton gezelschap van een heuse shetlandpony - als het toch om een ander pony- of paardenras gaat horen we het graag.

Het dier rende in volle galop een flink stuk mee met het peloton, waar een aantal renners toch even wat voorzichtig deden voor ze er voorbij gingen. Uiteindelijk werd het probleem opgelost door Roman Maikin. De Rus van Gazprom-RusVelo ging naast de pony fietsen en dirigeerde het dier bij een afslag de verkeerde kant op, waarna Maikin zich bij het peloton voegde en de pony de renners uit het oog verloor.

Pony rent mee met het peloton (Bron: YouTube)

Motorsportlegende Angel Nieto (70) overleden

Motorsportlegende Angel Nieto is op Ibiza overleden. De Spanjaard raakte vorige week zwaargewond bij een quadongeval, waana hij in ernstige toestand opgenomen werd in het ziekenhuis. Daar is Nieto donderdag op 70-jarige leeftijd overleden.

Nieto werd deze week langzaam uit zijn coma gehaald, maar dat ging niet goed. Een hersenoedeem zorgde ervoor dat zijn toestand woensdagnacht snel verslechterde, waarna hij niet meer gered kon worden. Hij overleed in het bijzijn van kinderen Gelete en Pablo Nieto, die hun reis naar Brno hebben onderbroken. Komend weekeinde vindt daar de Tsjechische Grand Prix plaats, waar Pablo Nieto in de Moto3 doorgaans actief is als teammanager van Valentino Rossi's SKY Racing VR46-team.

Angel Nieto was de eerste Spanjaard in het wereldkampioenschap voor motoren, waar hij ook als eerste Spanjaard wereldkampioen werd. In totaal won hij maar liefst dertien wereldtitels in de 50cc en de 125cc, wat de ernstig bijgelovige Nieto overigens steevast 'twaalf plus één' noemde. 

Nieto na zijn overwinning in Assen in 1972 (WikiCommons/Peters, Hans / Anefo)
Nieto na zijn overwinning in Assen in 1972 (WikiCommons/Peters, Hans / Anefo)

Zo gingen we in 1966 met de auto op vakantie

Voor velen is het nu vakantietijd en dus een mooie aanleiding voor Rijkswaterstaat om in de oude doos te duiken. Vandaag deelden ze via Twitter een leuk filmpje uit het archief van Beeld en Geluid over hoe we in 1966 met de auto in eigen land op vakantie gingen.

Deense vrouwen naar finale EKV

Denemarken heeft zich voor de finale van het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen geplaatst. In de halve eindstrijd waren de Deense vrouwen beter in het nemen van penalty's dan Oostenrijk. Na de reguliere speeltijd en de verlenging bleef het 0-0 waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin was Denemarken trefzekerder.

Oostenrijk was in de openingsfase van de wedstrijd verantwoorderlijk voor de eerste gevaarlijke actie. Feiersinger zag haar inzet voor de lijn weggehaald worden door Theresa Nielsen. In de dertiende minuut kreeg Oostenrijk een mogelijkheid om op voorsprong te komen na een handsbal van een Deense speelster. Sarah Puntigam schoot de bal echter hoog over het Deense doel.

Troelsgaard was in het vervolg van de wedstrijd gevaarlijk maar de Deense speelster schoot op de lat. Echt grote kansen waren er in de reguliere tijd niet meer en ook in de verlenging werd niet gescoord.

Tijdens het nemen van strafschoppen faalde Oostenrijk driemaal terwijl de Deense vrouwen het hoofd grotendeels koel hielden, en daardoor voor het eerst in de geschiedenis de finale vanhet EK bereikten.

In de andere halve finale, die net begonnen is, speelt Nederland tegen Engeland.

Deense vrouwen naar finale EK (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Deense vrouwen naar finale EK (Pro Shots / Marcel van Dorst)

RTL denkt na over opvolger Marieke Elsinga

RTL heeft nog geen nieuwe sidekick op het oog voor RTL Late Night. Marieke Elsinga, die sinds augustus vorig jaar te zien was naast Humberto Tan, maakte donderdag bekend dat ze overstapt naar RTL Boulevard.

"Er wordt nagedacht over op welke wijze de plek van Marieke wordt ingevuld bij RTL Late Night", liet RTL weten in een verklaring. Marieke was Humberto's tweede sidekick, Luuk Ikink nam vorig jaar zomer afscheid van het latenightprogramma. Hij liet sinds de start van RTL Late Night, in augustus 2013, de leukste YouTube-video's van de dag zien.

Ook Luuk verruilde RTL Late Night voor RTL Boulevard. Sinds de verhuizing van het entertainmentprogramma naar Amsterdam, vorig jaar zomer, is hij een van de vaste presentatoren. Marieke gaat voor RTL Boulevard op pad. Ze gaat reportages maken op het gebied van entertainment, lifestyle, royalty en sport.

"Na een fantastisch jaar bij RTL Late Night ga ik met veel vertrouwen de toekomst in bij RTL Boulevard", liet Marieke weten. "Mijn beslissing te stoppen komt voort uit de wens een programma te maken waarin ik echt op pad kan, mensen kan ontmoeten en mijzelf op dit gebied door kan ontwikkelen."

Verslaggeving
Marieke miste dus de verslaggeving. "Ik ga graag op pad, de deur uit. En ik mis het om naar buiten te gaan." Voor RTL Boulevard gaat ze vanaf het nieuwe tv-seizoen drie dagen per week aan de slag als verslaggever.

Volgens Marieke heeft haar transfer niets te maken met strubbelingen met Humberto, zoals werd gesuggereerd. "Mensen mogen graag dingen schrijven. Maar ik kan ontkrachten dat het niet botert tussen mij en Humberto."

RTL denkt na over opvolger Marieke Elsinga
RTL denkt na over opvolger Marieke Elsinga (Foto: BuzzE)

Supers beloven: alleen nog schoon ei in schap

Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil. "Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen", garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond.

"Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog", aldus Roorda.

Pluimveebedrijven
Veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven vooralsnog dicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van die bedrijven inderdaad de verboden stof fipronil zit.

De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd. Op een lijst staan de codes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen eicode, legde een woordvoerder van de autoriteit uit.

De dienst raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de NVWA betreft.

Codes
De code op een ei is wettelijk verplicht. De onderstaande informatie is grotendeels overgenomen van de website van het Voedingscentrum. Daarop staat uitgelegd waar de letters en getallen op een ei voor staan.

Een voorbeeld: code 2-NL-4015502. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip heeft geleefd. Dat kan een 0, een 1, een 2 of een 3 zijn.

0 betekent: biologische ei
1 betekent: vrije-uitloopei of grasei
2 betekent: scharrelei of rondeel
3 betekent: koloniehuisvesting.

Dit laatste nummer zal men overigens niet aantreffen op eieren in de supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland. Het was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is vanaf 2012 verboden.

NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.

De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.

Supers beloven: alleen nog schoon ei in schap
Supers beloven: alleen nog schoon ei in schap (Foto: ANP)

Brouwer/Meeuwsen vroegtijdig naar huis op WK beachvolleybal

Het WK beachvolleybal kent net zoals eerder vanmiddag een grote stunt met Nederlandse inbreng, nu echter niet zo positief. Waar Varenhorst/Van Garderen de als eerste geplaatste spelers eruit gooiden, wisten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen niet de volgende ronde te halen. 

De wereldkampioenen van 2013 en winnaars van olympisch brons in 2016 kwamen ongeslagen de groepsfase door, maar nu gingen de Nederlanders verrassend onderuit tegen de Belgen Dries Koekeltoren en Tom van Walle. Dat gebeurde in 3 sets. Het werd 21-17, 20-22 en 8-15.

In de openingsset was er geen vuiltje aan de lucht voor Brouwer/ Meeuwsen. Het Oranjeduo bouwde al vroeg een voorsprong op en gaf deze de gehele set niet uit handen. 

Ook in de tweede set leek alles goed te verlopen voor de oud-wereldkampioenen. Rond de technische time-out kwamen de Belgen op gelijke hoogte en begon de wedstrijd te kantelen. Vanaf dat moment zag je de wedstrijd kantelen. De Belgen ging met meer zelfvertrouwen spelen, terwijl Brouwer/ Meeuwsen langzaam meer fouten ging maken.

Brouwer/ Meeuwsen kreeg wel als eerste een wedstrijdpunt, maar de Koekeltoren en Van Welle werkten deze weg. Twee Belgische punten op rij betekenden een beslissende derde set. In de beslissende set kwamen de Belgen direct met 7-2 voor. Op 8-2 greep Brouwer naar zijn been, om een medische time-out aan te vragen. De medische behandeling bracht geen soelaas. De Belgen speelden de partij geduldig uit en wonnen de beslissende set met 15-8. 

Vrijspraak voor 'vluchtelingenjager'

Een zelfbenoemde vluchtelingenjager uit Bulgarije is vrijgesproken van het illegaal vasthouden van vluchtelingen. De rechtbank in de stad Boergas oordeelde volgens Bulgaarse media dat er te weinig bewijs was tegen de verdachte. Dat kwam onder meer doordat ontvoerde Afghanen de man alleen op een foto hadden geïdentificeerd.

De zaak deed zowel binnen- als buiten het Oost-Europese land veel stof opwaaien. Amateurbeelden van door burgerwachten vastgebonden Afghanen gingen vorig jaar de wereld over. De autoriteiten oordeelden daarop dat de vluchtelingenjagers de wet hadden overtreden.

Toch bleef een veroordeling van één van de vermeende vluchtelingenjagers uit. De ontvoerde migranten hadden niet uitdrukkelijk bevestigd dat de verdachte hen had vastgebonden. Ook hadden ze de man alleen op foto's, en niet persoonlijk, als dader aangewezen.

Vrijspraak voor 'vluchtelingenjager'
Vrijspraak voor 'vluchtelingenjager' (Foto: ANP)

Bardet komt aan de start van de Vuelta a Espana

Romain Bardet doet mee aan de Ronde van Spanje, die over twee weken van start gaat met een ploegentijdrit in Nimes. Dat maakte zijn ploeg AG2R La Mondiale donderdag bekend dat de nummer 3 uit de Tour zijn debuut zal maken in de Vuelta.

"Nadat ik een erg succesvolle Tour de France heb gereden, heb ik wat tijd genomen om over de rest van het seizoen na te denken. Ik dacht al enkele maanden aan de mogelijkheid om de Vuelta te rijden en na overleg met het management van de ploeg is dit een serieuze optie voor mij geworden", geeft Bardet aan in het persbericht.

"Ik kijk er erg naar uit om de Vuelta te rijden. Niet alleen omdat het een ander programma betekent, maar ook omdat ik daarmee voor het eerst in mijn loopbaan twee grote rondes in één jaar ga rijden. Dat is een belangrijke stap in het leven van een professioneel coureur en ik heb nu de volwassenheid om ermee om te gaan. De verwachtingen zijn nu heel anders dan voor de Tour, maar met deze goede ploeg hoop ik te presteren in de etappes die mij liggen."

Bardet komt aan de start van de Vuelta a Espana (Pro Shots / George Deswijzen)
Bardet komt aan de start van de Vuelta a Espana (Pro Shots / George Deswijzen)

Burgeroorlog in Saoedi-Arabië?

Nu het vuur eindelijk lijkt te gaan liggen in Syrië, lijkt het erop dat de al 1400 jaar durende strijd tussen de soennieten en sjiieten zich voortzet op het Arabische schiereiland. Waar eerder een soennitische coalitie (met steun van het westen) de aanval heeft ingezet op de sjiieten in Jemen, heeft het er alle schijn van dat het strijdtoneel zich eveneens verplaatst naar het moederland van de profeet zelf: Saoedi-Arabië. De stad Awamiyah in het oosten van het land is het lijdend voorwerp van de immer woedende Saoedi's.

Het excuus is deze keer dat de bewoners van het Qatif-gebied, waar de stad ligt, 'opstandig' zouden zijn en regelmatig demonstraties organiseren tegen het wahabistische regime. Kortom: sjiiet zijn en een grote bek hebben (iets dat per definitie niet erg gewaardeerd wordt door het huis Saud in Riyad) kan je vanaf nu letterlijk de kop kosten, Een goed gesprek zit er eeuwenlang niet in, dus wordt er maar weer gegrepen naar de bekende middelen.

Om een of andere reden is het nauwelijks en/of niet in het nieuws geweest, maar het Saoedische leger zet grove middelen in tegen Awamiyah. Raketten worden afgevuurd, allerlei handvuurwapens worden gebruikt, scherpschutters schieten op willekeurige doelen, ergo: het hele oorlogszuchtige pretpakket is aanwezig. De delen van de stad de pech hebben dat ze onder controle van het regime komen te staan, komen er niet genadig vanaf: de burgers worden gedeporteerd en hun huizen worden tegen de grond gewerkt met bulldozers. Personen die zich inzetten om burgers te helpen vluchten van het geweld, worden doodgeschoten.

Je zou het zomaar een burgeroorlog kunnen noemen.

Awamiyah is de plek waar de geestelijke al-Nimr zijn residentie had. Deze Sjeik (en zijn familie) uitte regelmatig kritiek op het land. Begin vorig jaar vonden de Saoedi's het echter wel welletjes en werd al-Nimr, samen met 46 sympathisanten terechtgesteld. Ook dit jaar rolden er met de regelmaat van de klok de nodige sjiitische koppen, vaak omdat de bestrafte doerakken hadden meegelopen met een anti-regeringdemonstratie. Het zou zomaar kunnen zijn dat Saoedi-Arabië het vervolgen van de sjiieten nu wat grootschaliger gaat aanpakken.

RiME 17 november naar Nintendo Switch

Sfeervolle puzzelgame RiME komt in november na een eerdere release voor pc, PlayStation 4 en Xbox One ook uit voor Nintendo Switch. Vanaf 17 november kunnen Europeanen aan de slag met de game. Amerikanen krijgen de game op 14 november al.

Zelf beoordeelden we de game met een nette 6.0. Kijk jij uit naar de release op Nintendo Switch of heb je de game al elders gespeeld?

Rime Nintendo Switch 

Bokser Klitschko stopt ermee

Voormalig bokskampioen Wladimir Klitschko heeft aangekondigd dat hij per direct met pensioen gaat. Een tweede gevecht tegen huidig kampioen Anthony Joshua zal er dan ook niet meer inzitten.

De promoter van Joshua, Eddie Hearn, speculeerde al maanden over een herhaling van de epische strijd die beide zwaargewichten in april in het Wembley stadion uitvochten. Die elf ronden zijn uiteindelijk Klitschko's laatste geweest.

Wladimir Klitschko domineerde jarenlang de bokssport. Dr. Steelhammer heeft uiteindelijk 64 van zijn in totaal 69 boksgevechten gewonnen, waarvan 53 door knock out.

'Beginnen met boksen was de beste beslissing die ik ooit genomen heb', aldus de OekraÏnse bokser. 'Hierdoor kon ik zoveel mooie dingen doen en zoveel leuke mensen ontmoeten. Ik heb mensen kunnen helpen en mezelf ontwikkelen. Ik ben wetenschapper, bokser, hotelier, kok, investeerder en ondernemer geworden dankzij de aandacht die deze sport mij gegeven heeft. Dat heb ik niet alleen te danken aan mijn talent, maar ook aan mijn loyale fans', gaat Klitschko nog even door over vooral zichzelf.

'Nu heb ik de keuze gemaakt om andere dingen te gaan doen en ik hoop dat ik net zo succesvol ben in mijn nieuwe carrière als ik was in mijn oude, zoniet nog succesvoller.' Wat precies de nieuwe carrière van Klitschko gaat worden maakt hij niet bekend, maar dat hij de steun van iedereen wil hebben staat vast. 'Alleen samen zijn we sterk genoeg en ik vraag dan ook aan iedereen om mij te helpen.'


Afscheid Klitschko (Bron: Youtube)

Klitschko werd in 1996 professioneel bokser nadat hij tijdens de Olympische Spelen in Atlanta de gouden medaille had veroverd. In 1998 won hij als zwaargewicht zijn eerste wereldkampioenschap bij de WBC. Jarenlang deelde hij samen met zijn broer Vitali de kampioenschappen bij alle bonden. Tot een gevecht tegen elkaar kwam het nooit. Samen hadden ze hun moeder beloofd nooit tegen elkaar te boksen. Mede dankzij succestrainer Emanuel Stewart bleef Klitschko elf jaar ongeslagen, totdat hij in 2015 verrassend verloor van de Brit Tyson Fury. 

Een mogelijkheid om zijn titel van Fury terug te winnen kwam door persoonlijke problemen van de Brit nooit tot stand. Het gevecht om de openstaande wereldtitel tegen talent Joshua ging in een prachtpartij verloren door knock out in de elfde ronde en luidde, zo nu blijkt, het einde in van de imposante carrière van de oud-wereldkampioen.

Linkin Park breekt record van David Bowie

Linkin Park heeft zo'n twee weken na het overlijden van zanger Chester Bennington een record gebroken door met maar liefst 23 singles in de Amerikaanse Billboard Hot Rock top 100 te staan. Hiermee verbraken ze het oude record van David Bowie uit januari 2016, die na zijn plotselinge overlijden met 21 singles in dezelfde lijst te vinden was.

Naast een tweetal tracks van Imagine Dragons en een nummer van Portugal. the Man wordt de gehele top 10 van de hitlijst in beslag genomen door liedjes van Linkin Park. Zo treffen we op de 2e plaats 'Numb', gevolgd door 'In The End' (#3), hun meest recente single 'Heavy' (#4), 'What I've Done' (#7), 'Crawling' (#8), 'Somewhere I Belong' (#9) en 'One More Light' (#10). Ook de andere 16 tracks waren allemaal in de top 50 van de lijst terug te vinden.

Ook in de Top Rock Albums heeft Linkin Park een nieuw record in handen. Zo staat de band nu op de eerste plaats met hun laatste album One More Light, die de afgelopen week meer dan 50.000 keer over de Amerikaanse toonbanken ging, gevolgd door Hybrid Theory (2000) op 2 en het album Meteora (2003) op de derde plaats, waarmee ze de eerste band zijn die de hoogste drie posities in de Top Rock Albums in één week weet te bezetten.

Dagzege Haig in Polen, Poels tweede

De zesde etappe van de Ronde van Polen is gewonnen door Jack Haig. De renner van Orica Scott kwam solo over de meet. De Belg Dylan Theuns pakte de leiding in het algemeen klassement.

De etappe van vandaag kende in de laatste 64 kilometer vijf hellingen en stroken van 20 procent. Hierdoor dunde het peloton steeds maar verder uit. Kelderman, Poels, Nibali, Costa, Majka, Zakarin en Yates wisten zich wel te handhaven.

Op 25 kilometer voor de finish demarreerde Haig en hij hield stand. Wout Poels kwam daarachter als tweede over de meet. Peter Sagan, die tot vandaag de leiding in het algemeen klassement had, moest op een helling dertig kilometer voor de meet lossen.

Büttner: "Dit gaat mijn jaar worden"

Je kunt Alexander Büttners voetbalcarrière met gemak merkwaardig noemen. Op zijn 23ste verruilde hij Vitesse voor Manchester United, dat hem twee jaar later aan Dinamo Moskou verkocht. Omdat het in Rusland én op huurbasis bij Anderlecht allerminst een succes werd, keerde hij afgelopen januari al op zijn 27ste terug in Arnhem.

Büttner speelde in vier jaar uiteindelijk 51 competitiewedstrijden in het buitenland. Toen hij bij Vitesse terugkeerde, had hij zeker niet meteen weer een basisplek te pakken. Twee keer mocht hij starten in de tweede seizoenshelft, zeven keer deed hij mee met Jong Vitesse.

Dit jaar moet het dus gebeuren. Om te beginnen zaterdag met de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord. "De afgelopen maanden heb ik keihard getraind om helemaal weer op mijn oude niveau te komen. En ik heb het gevoel dat ik dat niveau heb bereikt. Dit moet mijn jaar worden. En dit gáát mijn jaar worden", vertelt de verdediger die ooit werd gezien als de toekomstige linksachter van Oranje aan Voetbal International.

In Rusland had Büttner vooral problemen met het culturele aspect: zuurkool die anders smaakt en winkeliers die nauwelijks Engels spreken. "Mijn vriendin en ik waren soms uren bezig om een struik broccoli te bestellen. Stonden we daar met zijn tweetjes voor de groente-afdeling, wijzend naar het plaatje dat we op Google hadden opgezocht. Man, het was een ramp", aldus de Vitessenaar, zonder daarbij te vermelden waarom hij - wanneer hij úren bezig was om broccoli te bestellen - niet gewoon even wat anders pakte.

Libische commandant wil schepen weren

De invloedrijke Libische generaal Khalifa Haftar wil schepen voor de kust van Libië tegenhouden. Hij heeft opdracht gegeven om vaartuigen terug te sturen die zonder toestemming van zijn troepen de Libische wateren binnenvaren, bevestigde een woordvoerder van zijn zogeheten Libische Nationale Leger donderdag.

De uitspraak van Haftar viel samen met de start van een Italiaanse missie voor de Libische kust. De Italiaanse premier Paolo Gentiloni zei eind vorige maand dat de internationaal erkende Libische regering zijn land om hulp had gevraagd bij het bestrijden van mensensmokkel. Het Italiaanse parlement gaf woensdag groen licht voor de missie; minuten later voer een Italiaanse patrouilleboot de Libische wateren binnen.

De hulp van voormalig kolonisator Italië is niet overal in Libië goed gevallen. Critici in het oosten van het Noord-Afrikaanse land, waar Haftar zijn machtsbasis heeft, vrezen dat de Italianen tienduizenden "illegalen"willen terugsturen. Het is overigens onduidelijk of de generaal, een belangrijke rivaal van premier Fayez al-Sarraj, de middelen heeft om schepen voor de kust tegen te houden.

Libische commandant wil schepen weren
Libische commandant wil schepen weren (Foto: ANP)

Facebook zet weer stap tegen nepnieuws

Facebook stuurt meer potentiële nepberichten naar factcheckers om de inhoud van de nieuwsberichten te controleren op waarheid. Facebook maakte donderdag bekend een volgende stap te zetten in de bestrijding tegen nepnieuws.

Facebook zegt in een verklaring op de website gebruik te gaan maken van zelflerende technieken om mogelijke hoaxes te kunnen detecteren om de berichten vervolgens voor te leggen aan factcheckers. De resultaten van de factcheck worden onder het oorspronkelijke artikel getoond.

Facebook werd rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen gezien als de grootste distributeur van nepberichten, waarvan velen denken dat die van invloed waren op de verkiezingsuitslag. Met de verkiezingen in Duitsland in zicht, probeert Facebook beter te presteren.

Facebook laat donderdag in een aparte Duitstalige verklaring weten dat de nieuwe functie al is gelanceerd in de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en Duitsland. "Naast informatie over welke artikelen worden betwist door factcheckers, willen mensen meer context om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen op basis van wat ze lezen en delen", zegt productmanager Sara Fu in een blog. Ze voegt eraan toe dat Facebook blijft werken aan verbeteringen van de nieuwsfeed.

Facebook zet weer stap tegen nepnieuws
Facebook zet weer stap tegen nepnieuws (Foto: BuzzT)

Vraag naar vliegreizen groeit hard

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA was sprake van de sterkste groei in twaalf jaar. Vliegen is momenteel extra populair vanwege gunstige economische omstandigheden en de relatief lage prijzen voor een ticket.

Passagiers legden bij elkaar 7,9 procent meer kilometers af in het vliegtuig dan een jaar eerder. In de maand juni ging het om een plus van 7,8 procent. Vliegtuigen zaten daarbij voller dan ooit in een eerste jaarhelft. Volgens IATA was door de bank genomen 80,7 procent van de stoelen bezet.

Ook voor de huidige vakantieperiode is de brancheorganisatie optimistisch gestemd. IATA-baas en voormalig Air France-KLM-topman Alexandre de Juniac waarschuwde wel dat luchthavens en maatschappijen wereldwijd moeite hebben met het verwerken van alle passagiersstromen.

Verder merkte hij op dat de lage ticketprijzen van tijdelijke aard zijn. Als de kosten voor de branche stijgen, zullen de prijzen waarschijnlijk weer wat oplopen.

Vraag naar vliegreizen groeit hard
Vraag naar vliegreizen groeit hard (Foto: ANP)

President Iran: geen terugkeer naar isolement

De Iraanse president Hassan Rohani heeft donderdag beloofd dat zijn land niet meer in een isolement terechtkomt. Bij zijn inzegening door ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, zei de 68-jarige herkozen president donderdag dat "we isolement nooit zullen accepteren".

Rohani stond aan de wieg van de deal die zijn land in 2015 sloot met de Verenigde Staten en andere internationale grootmachten om de nucleaire ambities van de Islamitische Republiek in te dammen in ruil voor opheffing van de economische sancties. De Amerikaanse president Donald Trump legde woensdag nieuwe sancties op aan Iran, nadat hij de door zijn voorganger Barack Obama getekende overeenkomst eerder "de slechtste deal ooit" had genoemd. Iran noemde de nieuwe sancties een schending van het akkoord en kondigde een "toepasselijke en proportionele" reactie aan.

Rohani werd in mei met een ruime meerderheid herkozen als president van Iran. De macht van de president is beperkt in vergelijking met die van geestelijk leider ayatollah Khamenei, die zich meermalen kritisch heeft uitgelaten over Rohani.

President Iran: geen terugkeer naar isolement
President Iran: geen terugkeer naar isolement (Foto: ANP)

Hypotheekrente stabiliseert

De hypotheekrente is na een lange periode van daling aan het stabiliseren. Sinds oktober vorig jaar is de gemiddelde rente zelfs een fractie toegenomen, van 2,40 naar 2,41 procent in juni. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB).

Tussen januari 2012 en oktober 2016 was nog sprake van een daling van de gemiddelde hypotheekrente met zo'n 2 procentpunt. Dat kwam vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen jaren flink gesleuteld heeft aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

De Hypotheekshop merkte onlangs al op dat de belangrijkste gemiddelde hypotheekrente, die van tien jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie, na ruim een jaar weer iets boven de 2 procent uitkwam. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrente recent meerdere malen verhoogd.

Die beslissingen werden vooral ingegeven door geruchten dat de ECB mogelijk zijn stimuleringsmaatregelen vervroegd zou gaan afbouwen. Nadat de ECB benadrukte dit voorlopig niet te doen, kondigden verschillende aanbieders direct weer een verlaging van de hypotheekrente aan.

Hypotheekrente stabiliseert
Hypotheekrente stabiliseert (Foto: ANP)

Boeing tekent Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing houdt van opscheppen met hun vliegtuigjes, en de Boeing Dreamliner is daarop geen uitzondering. In de Verenigde Staten heeft een van hun vliegtuigen vandaag een 18-uur durende vlucht gemaakt met een wel heel bijzondere route: Een vliegtuig!

Geheel binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten is tijdens een testvlucht een vliegtuig 'getekend' met de route, om daarna weer terug te keren naar diens fabriek in Seattle. Volgens kenners op internet () is het doel waarschijnlijk om een nieuw type motor te testen.

https://i.fokzine.net/upload/17/08/170803_74789_ik_kan_geen_vliegtuigjes_tekenen_wel_vouwen_maar_dan_vliegen_ze_geen_18_uur.png
Boeing tekent Boeing (Bron: Flightaware, OpenStreetmap)

Robert Hardy (91) overleden

Acteur Robert Hardy is overleden. Dit meldt Deadline en is inmiddels bevestigd door de familie.

De gevierde acteur studeerde aan Oxford University onder J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis. In 1958 wist hij zijn eerste filmrol te pakken te krijgen, in Torpedo Run van regisseur Glenn Ford. Hardy werd bekend door zijn rol in de BBC-serie All Creatures Great and Small, die in Nederland werd uitgezonden als James Herriot. H

Het grote deel van het publiek kent hem echter als Cornelius Fudge (Cornelis Droebel in de Nederlandse versie) uit de Harry Potter-serie. Hij speelde die rol in de tweede, derde, vierde en vijfde film uit de reeks bioscoopfilms. De carrière van Robert Hardy spreidt zich uit over meer dan 130 rollen, zowel voor televisieseries als bioscoopfilms.

In een statement noemt de familie hem "rauw, maar elegant en altijd dankbaar. Hij zal worden gevierd door iedereen die hem kende en van hem hield, en ook door iedereen die van zijn werk heeft genoten." 

Robert Hardy is 91 jaar geworden.

Robert Hardy in zijn rol als Siegfried Farnon
Robert Hardy in zijn rol als Siegfried Farnon

Volleybalsters verliezen in vijf sets van Brazilië

De Nederlandse volleybalsters zijn begonnen met een nederlaag op het finaletoernooi van de World Grand Prix. In Nanjing verloor de ploeg van Jamie Morrison met 3-2 (25-27, 25-23, 22-25, 25-22, 15-11) van Brazilië.

Nederland won de eerste en derde set, maar Brazilië kwam sterk terug in de wedstrijd. In de vijfde set kwam Brazilië al snel op een 5-1 voorsprong en hield die voorsprong vast.

Oranje moet morgen de tweede en laatste poulewedstrijd winnen om door te gaan naar de halve finale. Het gastland en olympisch kampioen China, dat woensdag Brazilië wel wist te verslaan, is de tegenstander.

In de andere poule zijn Italië en Servië al zeker van een plaats bij de laatste vier.

WikiLeaks onthult CIA-tool webcammanipulatie

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een speciale tool om webcambeelden te manipuleren. Klokkenluiderssite WikiLeaks onthulde donderdag het bestaan van Dumbo, de tool die manipulatie van camera's en microfoons mogelijk maakt.

De eerste versie van Dumbo dateert uit 2012. De laatste komt uit 2015. De CIA zet Dumbo in bij operaties waarbij de inlichtingendienst fysieke toegang probeert te krijgen op computers. Dumbo moet voorkomen dat webcams of microfoons de operatie van de CIA vastleggen.

Dumbo draait vanaf een USB-stick. De tool kan alleen op computers draaien als een CIA-agent toegang heeft tot de beheerdersrechten. Als Dumbo eenmaal werkt, schakelt de tool aangesloten microfoons en netwerkadapters uit. Het gaat dan niet alleen om apparaten die lokaal zijn aangesloten, maar ook om apparaten die bijvoorbeeld via bluetooth of WiFi met de computer samenwerken.

Wissen
Verder voorziet Dumbo de CIA-agent van informatie over alle processen waarmee de computer bezig is. Dat stelt hem in staat om opnamen te wissen en programma's uit te schakelen. Zo kunnen alle sporen van infiltratie worden weggewerkt.

WikiLeaks heeft een gebruikershandleiding voor Dumbo online gezet, alsmede een document waarin staat hoe de tool tijdens operaties kan worden ingezet. Dumbo draait op Windows.

WikiLeaks onthult CIA-tool webcammanipulatie
WikiLeaks onthult CIA-tool webcammanipulatie (Foto: BuzzT)

Trump vroeg Mexico te zwijgen over muur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Mexicaanse ambtgenoot Enrique Peña Nieto gevraagd zijn publieke verzet tegen de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten te staken. Nieto vertelde in de media dat Mexico niet zou gaan betalen voor het project. "Dat kun je niet tegen de pers zeggen," zei Trump meermalen, meldt The Washington Post donderdag op basis van transcripties van een telefoongesprek dat de twee presidenten in januari voerden.

De bouw van een muur om Mexicaanse migranten tegen te houden was een belangrijke verkiezingsbelofte van de Amerikaanse president. Hij zou Mexico laten betalen voor het kostbare project. Tijdens het telefoongesprek zei Trump echter dat de financiering van de muur "op een of andere manier wel zal lukken". Hij noemde de muurkwestie een "politiek probleem voor allebei". Als de Mexicaanse president zou blijven zeggen dat zijn land de muur niet zou financieren, zou Trump hem niet meer willen ontmoeten.

Trump vroeg Mexico te zwijgen over muur
Trump vroeg Mexico te zwijgen over muur (Foto: ANP)

VN: genocide op Yezidi's gaat door

Islamitische Staat (IS) maakt zich nog steeds schuldig aan genocide op Yezidi's. De onderzoekscommissie voor Syrië van de Verenigde Naties (VN) deed donderdag een oproep meer te doen om de religieuze minderheidsgroep te beschermen.

Precies drie jaar geleden viel IS binnen in het gebied rond de berg Sinjar in Irak, waar veel Yezidi's wonen. Honderden mannen werden afgeslacht en vrouwen en kinderen moesten als slaven voor de terreurbeweging werken. Bij de verdrijving van IS uit Irak namen de terroristen een deel van hun gevangenen mee naar de Syrische stad Raqqa.

Volgens de VN-commissie zijn duizenden jongens en mannen vermist en staan zo'n drieduizend vrouwen en meisjes in IS-gebied dagelijks bloot aan verkrachting en ander geweld. De commissie roept partijen op bij de verovering van IS-bolwerk Raqqa de Yezidi's te redden. Ook wil de commissie dat de internationale gemeenschap stappen onderneemt om de zaak van de Yezidi's voor het gerecht te krijgen, bijvoorbeeld bij het Internationale Strafhof.

VN: genocide op Yezidi's gaat door
VN: genocide op Yezidi's gaat door (Foto: ANP)

Stunt Varenhorst/Van Garderen tegen Brazilianen op WK beachvolleybal

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen hebben op het wereldkampioenschap beachvolleybal in Wenen voor een daverende stunt gezorgd. De Nederlanders schakelden voor een plek bij de laatste zestien het Braziliaanse duo Álvaro Filho en Saymon Barbosa uit.

De Brazilianen zijn de nummers twee op de wereldranglijst en als eerste geplaatst op dit WK. Varenhorst, die in 2015 met Reinder Nummerdor zilver veroverde op het WK in Nederland, speelt pas sinds dit jaar samen met Van Garderen. Het koppel staat momenteel op de 82 plaats op de wereldranglijst.

In Wenen bleek van dat positieverschil weinig te merken. Het Nederlandse koppel dwong bij de Brazilianen veel fouten af, waardoor er met 21-17, en 21-18 werd gewonnen. In de volgende ronde wacht het Cubaanse duo Sergio González/Nivaldo Díaz Gómez. 

Vanavond komen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nog in actie tegen de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle. Bij de dames werden Flier/Van Iersel en Mepellink/Van Gestel woensdag in de tweede ronde uitgeschakeld. 

Analyse: Bolt's wereldrecord op de 100 meter

Het wereldkampioenschap atletiek gaat vrijdag van start, met 's avonds gelijk al de series op de 100 meter. Het moet het begin van het einde worden van de carrière van Usain Bolt en daarom heeft Eurosport nog eens goed naar zijn wereldrecordrace gekeken.

In onderstaand filmpje wordt gekeken naar de diverse fasen van Bolt's race, waarmee hij in 2009 wereldkampioen werd in een recordtijd van 9,58 seconden. Men vergelijkt vooral de start, topsnelheid en finish van Bolt en de Amerikaan Tyson Gay, die in 9,71 seconden naar het zilver liep. Een interessante analyse, voor de liefhebber.

WannaCry en Petya flinke schadepost bedrijven

Wereldwijd hebben bedrijven flinke financiële schade opgelopen door de grote cyberaanvallen van de afgelopen maanden. Dat heeft financieel persbureau Bloomberg becijferd. Het zou gaan om mogelijk honderden miljoenen dollars.

Ransomsoftware WannaCry zorgde in mei voor veel problemen bij grote bedrijven. Computers werden versleuteld zodat bestanden niet meer toegankelijk waren. Een maand later zorgde een virusaanval onder de naam Petya dat belangrijke bedrijfsgegevens werden gewist.

Het concern Beiersdorf AG, bekend van Nivea, liet donderdag weten dat de aanvallen 35 miljoen euro schade veroorzaakten. Het gaat dan om misgelopen omzet vanwege het stilleggen van de productie en de kosten voor het weer laten werken van de computersystemen.

15.000 laptops
Vorige week liet het Engelse Reckitt Benckiser, bekend van Durex, al weten bijna 100 miljoen euro van de verwachte omzet te hebben afgeschreven vanwege gemaakte kosten en misgelopen inkomsten. Zo 'sloopte' Petya 15.000 laptops en tweeduizend servers van het concern. De Franse leverancier van bouwmaterialen Cie. de Saint-Gobain denkt 250 miljoen euro mis te lopen door de aanvallen.

Deze bedragen staan in schril contrast met de opbrengsten voor de criminelen. Donderdag werd bekend dat drie bitcoin wallets zijn geleegd waar gedupeerden van de WannaCry-gijzelsoftware bedragen konden storten om hun bestanden terug te krijgen. De opbrengst bedroeg een slordige 120.000 euro.

WannaCry en Petya flinke schadepost bedrijven
WannaCry en Petya flinke schadepost bedrijven (Foto: BuzzT)

'Zwitserse gletsjers zijn niet meer te redden

Door temperatuurstijgingen zijn de gletsjers in Zwitserland niet meer te redden. Zelfs met de grootste inspanningen om CO2-uitstoot te verminderen, zal zo'n 90 procent van de gletsjers tegen het jaar 2100 gesmolten zijn, aldus glacioloog Matthias Huss van de Universiteit Zürich donderdag in de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

Sinds 1850, het hoogtepunt van de zogenoemde Kleine IJstijd, is het ijsvolume dramatisch gedaald van 130 naar 54 kubieke kilometer. In 1973 waren er 2150 gletsjers in Zwitserland, nu zijn het er nog maar zo'n 1400.

De smelting van de gletsjers zorgt voor een merkbare stijging van de zeespiegel. Volgens de gletsjerkundige kan de zeespiegel in 2100 met 30 tot 100 centimeter gestegen zijn.

'Zwitserse gletsjers zijn niet meer te redden
'Zwitserse gletsjers zijn niet meer te redden (Foto: ANP)

Landa wint bergrit in Ronde van Burgos

Mikel Landa heeft in de Ronde van Burgos de bergetappe naar Picón Blanco gewonnen. De nummer vier van de Tour de France reed in de reed in de laatste tweehonderd meter weg bij zijn medevluchter De La Cruz. Door de ritwinst verstevigt de Spanjaard zijn leiderspositie. Jetse Bol was met een negende plaats de beste Nederlander in de rituitslag.

Martijn Budding van Roompot – Nederlandse Loterij zat mee in de vroege vlucht. De Nederlander had het gezelschap van negen andere renners. Onderweg naar de Picon Blanco ging Gatis Smukulis er alleen vandoor.

Smukulis begon met twee minuten voorsprong aan de slotklim van negen kilometer, maar op zes kilometer van de streep werd hij gegrepen door het peloton, waar Sky het tempo bepaalde. Op vier kilometer koos Enric Mas voor de aanval, maar werd al snel weer bijgehaald. Niet veel later reden Mikel Landa en David De La Cruz samen weg.

Met nog driehonderd meter te gaan probeerde De La Cruz zijn medevluchters te lossen, maar hij slaagde daar niet in. Klassementsleider Landa reageerde op zijn eigen tempo en niet veel later moest De La Cruz lossen bij zijn landgenoot.

Kluivert: "Zin in Klassieker in De Kuip"

Justin Kluivert zet snel de knop om na de uitschakeling in de Champions League-voorronde tegen OGC Nice. 

Opvallend kwiek stond Kluivert donderdagavond voor de camera van Voetbal Inside. Last van een kater na de uitschakeling tegen Nice? "Misschien even", aldus de jonge aanvaller. "Ikzelf kijk altijd gewoon vooruit. We hebben nog de Europa League, ook een mooi podium waarop we ons kunnen laten zien als club. Wie weet wordt dat dit jaar nog mooier dan vorig seizoen. Daar moeten we gewoon voor gaan, alleen daar denk ik nu aan."

Kluivert betwijfelt of hij de sportieve tegenslag tegen Nice beter kan relativeren na alles wat er met Nouri is gebeurd. "Wat er met Appie is gebeurd weet iedereen, het is heel erg. Dat nemen we ook met ons mee. We wilden dit voor onszelf én voor hem doen. Dat is ons jammer genoeg niet gelukt. Maar we moeten gewoon door, dat is wat hij wil, dat is wat wij willen, dat moeten we als team gewoon bereiken."

Vol verwachting kijkt Kluivert uit naar het nieuwe Eredivisie-seizoen. "We hebben nog een mooie prijs die we kunnen pakken, dus we moeten onze koppies niet laten hangen." Waar heeft hij eigenlijk het meest zin in? Resoluut: "De Klassieker in De Kuip. Dat wordt mijn eerste keer, dus ik ben wel benieuwd hoe dat is."

Aldi en Lidl: alleen verdacht ei uit handel

De grote Duitse supermarktketens Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren niet helemaal in de ban. Hun branchegenoot REWE liet donderdag weten vanwege het fipronil-schandaal even helemaal geen eieren van Nederlandse producenten te verkopen, tot schrik van de sector. Aldi en Lidl gaan zo ver niet.

Beide Duitse ondernemingen benadrukten donderdag wel dat ze geen eieren verkopen van de bedrijven waar het gebruik van de verboden stof is geconstateerd of van bedrijven die verdacht zijn. "Daarbij hebben we in enkele regio's scharreleieren, vrije uitloopeieren en biologische eieren uit Nederlandse bedrijven uit de handel genomen die geringe doses fipronil bevatten", liet Aldi Süd weten. De zuidelijke tak van Aldi voegde eraan toe dat het gehalte zo laag is, dat het volgens de Duitse autoriteiten niet tot gezondheidsschade leidt.

De circa 180 pluimveebedrijven waar vermoedelijk fipronil is gebruikt, zijn geblokkeerd en leveren al sinds 22 juli geen eieren meer.

Aldi en Lidl: alleen verdacht ei uit handel
Aldi en Lidl: alleen verdacht ei uit handel (Foto: ANP)

Campenaerts Europees kampioen tijdrijden, Van Emden vijfde

Victor Campenaerts is Europees kampioen tijdrijden geworden. De Belg van LottoNL-Jumbo was in het Deense Herning over 46 kilometer lange parcours twee seconden sneller dan Pool Maciej Bodnar, die twee weken geleden nog de tijdrit in de Tour de France.

Ryan Mullen moest genoegen nemen met het brons. De Ier kwam vier seconden te kort op de Belgische winnaar. Jos van Emden was op de vijfde plaats de beste Nederlander. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo moest 21 toegegeven op zijn ploeggenoot.

Persona Q2 aangekondigd voor de 3DS

Persona Q2 is aangekondigd voor de 3DS. Dat heeft Atlus bekendgemaakt tijdens een Persona-live concert in Tokyo. 

Naast de aankondiging tijdens het concert, staat er nu ook een teaser website online. Uit het logo blijkt dat de Phantom Thieves van Persona 5 zich opmaken voor nog een avontuur. Verder is er niets bekendgemaakt over een releasedatum.

Persona Q2 is de opvolger van Persona Q: Shadow of the Labyrinth uit 2014. Dit is een crossover-game die personages van Persona 3 en Persona 4 bevat en daarbij de strategische gameplay van de Etrian Odyssey-serie gebruikt. Verder heeft het een chibi-art style. Van Persona Q2 kan iets soortgelijks verwacht worden. 

Persona Q2 logo
 

Bioscooprukker bij The Emoji Movie

De emoties liepen voor een man uit de New Yorkse wijk Howell hoog op tijdens het bekijken van The Emoji Movie. De politie is nu op zoek naar de persoon in kwestie.

Het werd op 28 juli namelijk zelfs zo erg dat de man zijn gevoelens niet meer in bedwang kon houden en begon te masturberen op de achterste rij van de Xscape-bioscoop. De man werd betrapt door een moeder die samen met haar kind in de zaal zat en tijdens de film de hand van de man in zijn broek zag verschijnen. De vrouw schakelde het bioscooppersoneel in en de man werd vriendelijk verzocht de bioscoop onmiddellijk te verlaten. 

Overigens is het signalement van de man inmiddels naar buiten gebracht; het betreft een man begin dertig en hij droeg een wit tshirt en een zwarte broek. Vanaf 9 augustus is The Emoji Movie in de Nederlandse bioscopen te zien.

AH haalt 14 eiersoorten uit schappen

Albert Heijn haalt bij al zijn supermarkten veertien soorten eieren uit de schappen, naar aanleiding van het fipronil-schandaal. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, laat een woordvoerster van de supermarktketen donderdag weten.

Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren en Kakelgoud 4-granen. Over de omvang van de kosten en omzetverlies van de terugroepactie kon de woordvoerster nog geen uitspraken doen.

De Duitse supermarktketens REWE en Penny maakten eerder vandaag bekend om voorlopig helemaal te stoppen met de verkoop van Nederlandse eieren, dus niet alleen van verdachte bedrijven. De Nederlandse Bond Vakbond Pluimveehouders heeft bij monde van voorzitter Hennie de Haan laten weten 'geschrokken' te zijn van dit besluit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten eerder deze week om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten.

AH haalt 14 eiersoorten uit schappen
AH haalt 14 eiersoorten uit schappen (Foto: ANP)

Van Vollenhoven: NVWA maakt een potje van de eiercrisis

De voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, meester Pieter van Vollenhoven, kraakt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het optreden rondom de eiercrisis. De waakhond zou moeten 'opkomen voor het publieke belang, niet het economische'.

Van Vollenhoven: "Bij bedrijven staat het economisch belang al snel voorop. De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.'' Hij stelt dat de NVWA de codes had moeten publiceren van alle eieren van de 180 geblokkeerde bedrijven.

Ook van andere kanten, zoals politici en belangenorganisaties, is de kritiek niet van de lucht. De NVWA communiceert te laat en tegenstrijdig, en grijpt onvoldoende in of juist te hard. Politieke partijen haalden woensdag hard uit naar de NVWA om de manier van communiceren over het al dan niet eten van eieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid "onacceptabel". SP'er Frank Futselaar spreekt van chaos. Voedselwaakhond foodwatch eiste een rectificatie over het advies op de website. 

De inspectiedienst NVWA "voelt zich niet overvallen" door de golf van kritiek op het optreden van de toezichthouder over de eierenkwestie van de afgelopen dagen. "In de ogen van heel veel groepen met verschillende belangen doe je het al snel niet goed. Wat voor de één te ver gaat, gaat voor de ander niet ver genoeg. Dat is het lot van de toezichthouder", zegt een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit donderdag.

De NVWA probeert volgens haar de juiste maatregelen te nemen. "Daar waar sprake was van een acuut gevaar voor de volksgezondheid hebben we een publiekswaarschuwing uitgedaan. We publiceren de resultaten niet alleen op onze website, we brengen ook nieuwsberichten uit, staan de media te woord en maken gebruik van social media om zaken onder de aandacht te brengen", aldus de zegsvrouw. De NVWA verwacht donderdagmiddag alle ei-codes van de besmette bedrijven in het fipronil-onderzoek bekend te maken.

Het is niet bepaald de eerste keer dat de voedselwaakhond onder vuur ligt: de NVWA kreeg afgelopen jaren al veel kritiek, na schandalen zoals de Q-koortsuitbraak, salmonella in zalm, dioxine in eieren en de paardenvleesaffaire. Onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid Consumentenbond, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Algemene Rekenkamer uitten hun zorgen over het gebrekkige toezicht op de voedselproductie. De NVWA zou ondergebracht moeten worden bij het ministerie voor Volksgezondheid, in plaats van Economische Zaken.

NVWA 'niet overvallen' door kritiek
NVWA 'niet overvallen' door kritiek (Foto: ANP)

Bolt krijgt eigen Twitter-emoji tijdens WK atletiek

Op Twitter hoort het tegenwoordig zo te zijn dat er voor grote evenementen speciale emoji's beschikbaar zijn. Die komen dan tevoorschijn door een bepaalde hashtag te gebruiken. Vrijdag gaat het WK atletiek van start in Londen en dat is alleszins een groot evenement. Daarom: emoji's!

De algemene hashtag voor het WK (#London2017) resulteert in een bijbehorende emoji van een atletiekbaan, redelijk logisch voor een WK atletiek. Twee sporters hebben echter hun eigen, individuele emoji. 

De eerste is voor de Jamaicaanse sprintlegende Usain Bolt, die na het WK afscheid neemt, als hij zich aan zijn woord houdt. Door de hashtag #BeTheNext te gebruiken krijg je de welbekende pose van de veelvoudig kampioen te zien in je tweet, hartstikke leuk natuurlijk.

Ook voor langeafstandsloper Mo Farah is er een eigen emoji. Het stadion in Londen zal tijdens het WK weer massaal van de stoeltjes soppen als de Brit twee keer goud wint, zoals hij op de vorige WK's en op de vorige Olympische Spelen deed - waaronder in Londen in 2012. 

Farah staat bekend om een van de meest vreemde 'feestpose's' in de sportwereld, de zogenaamde MoBot. #MoBot is dan ook de hashtag die je kunt gebruiken om dat ding te zien, naast #MoFarah en #OneMoMile - die laatste doelt op het feit dat Farah na het WK nog één wedstrijd loopt, in Zürich, alvorens zich volledig op de marathon te richten.

Opvallend is overigens dat het door de BBC tot vervelens toe gebruikte #MoTime dan weer geen emoji oplevert op Twitter, net zoals het onvermijdelijke #BoltDown. 

#BeTheNext
#BeTheNext

#London2017
#London2017

#MoFarah, #MoBot, #OneMoMile
#MoFarah, #MoBot, #OneMoMile

Babylijkje gevonden in Rotterdam

Op de Antoine Platekade in Rotterdam-Zuid is vanmorgen een zak gevonden met daarin de stoffelijke resten van een baby. Dit meldt de politie Rotterdam.

Een voorbijganger trof de zak vanochtend aan in de bosjes, hierop werd de politie ingeschakeld en de directe omgeving afgezet waarna een Team Forensische Opsporing onderzoek verichtte. Deze stelde vast dat de aangetroffen stoffelijke resten afkomstig zijn van een baby.

Het lichaampje is naar een ziekenhuis overgebracht voor verder onderzoek.

Favre: "Ajax was eigenlijk al door"

Lucien Favre vond Ajax een tikkeltje naïef, zo blijk uit zijn analyse op de officiële website van de Franse club. 

Ajax kwam tegen Nice knap terug van een vroege 1-0 achterstand, maar gaf tien minuten voor het einde alsnog een cruciaal doelpunt weg en kan daardoor een streep zetten door Champions League-voetbal. Favre, de trainer van Nice, weet waarom.

"Toen het 2-1 stond waren ze door, maar ze bleven maar gaan. Wij konden toen gebruik maken van de ruimtes en de 2-2 maken", zegt Favre op de website van Nice. "We moesten geduldig zijn, want als we de 3-1 hadden geïncasseerd was het voorbij. Op die momenten moet je kalm blijven, dat is ons gelukt. We zijn er altijd in blijven geloven en toen viel het doelpunt. Een 2-2 gelijkspel in Amsterdam is niet slecht."

"We hadden het zwaar. Na de 0-1 gingen we achterover leunen, we dachten dat we er al waren. Dat kwam ons duur te staan. Zodra je ruimtes weggeeft, worden ze heel erg gevaarlijk omdat ze in tactisch, fysiek en technisch opzicht erg sterk zijn. Ze hebben buitengewoon goede spelers."

Ministerie: eierproblemen zijn bedrijfsrisico

Voor de getroffen boeren van het fipronil-schandaal zijn de financiële problemen een bedrijfsrisico. De pluimveehouders met besmette eieren en kippen kunnen niet op financiële steun van de overheid rekenen. Het gaat niet om een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte, zoals de vogelgriep, waarbij dieren moet worden geruimd.

Dat benadrukte een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken donderdag. De problemen gelden als een private aangelegenheid waarvoor geen fonds is.

Ministerie: eierproblemen zijn bedrijfsrisico
Ministerie: eierproblemen zijn bedrijfsrisico (Foto: ANP)

Mysterie velt werknemers Vlaamse fabriek

Een mysterieuze ziekte heerst bij een aardappelverwerkend bedrijf in het West-Vlaamse Nieuwkerke. Zo'n honderd werknemers hebben last van hoofdpijn, zweten, hoesten en koorts zonder dat duidelijk is wat de oorzaak is. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt de onverklaarbare ziektegolf bij Clarebout Potatoes.

Het gaat in elk geval niet om griep en legionella, aldus het agentschap. Tientallen werknemers zouden volgens berichten in de Franse pers in het ziekenhuis zijn opgenomen. "Het gaat om kortstondige opnames", zegt een woordvoerster van het agentschap tegen Het Nieuwsblad donderdag. "De meesten raken er na twee of drie dagen bovenop." Bij het bedrijf werken duizend mensen, 80 procent komt uit Frankrijk.

"We hebben overal monsters van genomen, onder meer van het water. Maar we hebben ook bloed- en urinestalen laten nemen bij de werknemers. De resultaten zijn nog niet bekend", aldus de woordvoerster. Het ­bedrijf heeft de hygiënische voorschriften verscherpt. Zo moet iedereen een mondkapje dragen.

Mysterie velt werknemers Vlaamse fabriek
Mysterie velt werknemers Vlaamse fabriek (Foto: ANP)

Levenslang voor drie terreur-Musketiers

Een rechtbank in Londen heeft drie mannen tot levenslang veroordeeld voor het beramen van een terreuraanslag. De groep staat bekend als de 'Drie Musketiers' omdat ze onder die naam met elkaar communiceerden.

Volgens de aanklacht wilden zij een aanval uitvoeren met messen. Een vierde man, die zich later bij hen aansloot, kreeg ook levenslang. De drie mannen zitten minimaal twintig jaar vast, de vierde minimaal vijftien jaar.

Volgens de rechtbank waren de mannen gegrepen door een "radicale en gewelddadige ideologie". Twee van de mannen zaten eerder vast omdat ze een militante training hadden gevolgd in Pakistan. Een andere zat vast omdat hij spullen in bezit had die gelinkt waren aan terreur.

Levenslang voor drie terreur-Musketiers
Levenslang voor drie terreur-Musketiers (Foto: ANP)

Uitstel groot DNA-onderzoek Nicky Verstappen

Justitie heeft een groot DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen enkele maanden uitgesteld. Bij dit onderzoek wil justitie zo'n 15.000 mannen in Zuid-Limburg oproepen vrijwillig hun DNA af te staan.

Het onderzoek is uitgesteld omdat justitie binnenkort nieuwe en efficiëntere DNA-sets krijgt, en omdat de voorbereidingen meer tijd kosten. De start van het onderzoek zou aanvankelijk na de zomer plaatsvinden, maar is nu uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2018.

De toen 11-jarige Nicky Verstappen werd in 1998 tijdens een vakantiekamp op de Brunssummerheide, niet ver van Heerlen vermoord. Een dader is nooit gevonden.

Voor het nieuwe verwantschapsonderzoek wordt DNA vergeleken met sporen die in 1998 zijn gevonden op de kleding van het jongetje. Doel is om via een gedeeltelijke match van een DNA-familieprofiel zicht te krijgen op de dader. De politie hoopt dat bijvoorbeeld een broer, oom of neef in beeld komt. Daarmee zou uiteindelijk de moordenaar van Nicky Verstappen kunnen worden opgespoord.

Uitstel groot DNA-onderzoek Nicky Verstappen
Uitstel groot DNA-onderzoek Nicky Verstappen (Foto: ANP)

Sofía Vergara komt met onderbroeken

Sofía Vergara heeft zich in de onderbroekenbusiness gestort. De Modern Family-actrice komt in september met een eigen ondergoedmerk.

Klanten kunnen een abonnement nemen op EBY en ervoor kiezen om maandelijks of per kwartaal ondergoed thuis te krijgen. De onderbroeken in kwestie zijn naadloos en gemaakt met een speciale technologie die ervoor zorgt dat ze niet omhoog kruipen. Er zijn onder meer string-, bikini-, g-string- en boyshort-varianten verkrijgbaar, zo schrijft US Magazine.

Tien procent van de opbrengt van EBY gaat naar de Seven Bar Foundation, een organisatie die vrouwen helpt om zich aan armoede te ontworstelen en te gaan ondernemen. "Ik had de luxe om mijn eigen ideeën te ontwikkelen tot succesvolle ondernemingen de afgelopen tien jaar", laat de 45-jarige Vergara hierover weten.

"Ik wil dit graag doorgeven aan vrouwen die hulp kunnen gebruiken. Ik wil vrouwen voorzien van handvatten waarmee ze hun eigen bedrijf kunnen starten als uitweg uit de armoede. Het is sexy om je eigen baas te zijn."Vergara zelf heeft namelijk naast haar fortuinlijke acteercarrière - ze is de bestbetaalde actrice op televisie - ook lucratieve deals gesloten met ShrakNija Coffee en Rooms to Go. Ook heeft ze haar eigen parfumlijn.

Sofía Vergara komt met onderbroeken
Sofía Vergara komt met onderbroeken (Foto: BuzzE)

Agent opgepakt voor mogelijk lekken informatie

Een 37-jarige medewerker van de politie Zeeland-West-Brabant is woensdagavond opgepakt omdat hij mogelijk vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld. De agent wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim en bezit en handel in verdovende middelen, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

In hetzelfde onderzoek is ook een 43-jarige man uit Zierikzee aangehouden voor de handel in harddrugs en zijn drie panden doorzocht.

Agent opgepakt voor mogelijk lekken informatie
Agent opgepakt voor mogelijk lekken informatie (Foto: ANP)

Cheque Neymar geweigerd door Spaanse profliga

De overgang van Neymar van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain heeft vertraging opgelopen. De reden is dat de Spaanse profliga LFP de cheque van 222 miljoen euro weigert die door de advocaten van de Braziliaanse sterspeler aangeboden is om zijn contract af te kopen.

De reden dat de LFP de cheque weigert is dat ze niet kunnen achterhalen waar het geld voor de transfer vandaan komt. Ook twijfelen ze of PSG zich wel houdt aan de regels voor Financial Fair Play.

OM in beroep tegen vrijspraak CDA-wethouder

Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen de vrijspraak van een voormalig CDA-wethouder, die verdacht werd van ontucht met een zestienjarig meisje. De rechtbank in Rotterdam sprak Eeuwit K. (31) uit Bleskensgraaf donderdag vrij. Het OM had anderhalf jaar cel geëist.

K. heeft toegegeven dat hij in het voorjaar van 2015 als CDA-fractievoorzitter in Gorinchem een korte seksuele relatie met de puber had. De getrouwde politicus kende haar onder andere omdat ze naar dezelfde kerk gingen. Het meisje was bovendien een oppas voor zijn kinderen. De relatie bleef geheim tot het meisje in februari 2016 op advies van de dominee naar de politie stapte en aangifte deed.

De CDA'er was inmiddels wethouder geworden in Gorinchem. De verdenking kostte hem zijn functie. Ook bij zijn oude werkgever, de politie, hoefde hij niet meer terug te komen.

K. vertelde tijdens de behandeling van de zaak spijt te hebben van zijn overspel. Er was volgens hem sprake van wederzijdse liefde.

OM in beroep tegen vrijspraak CDA-wethouder
OM in beroep tegen vrijspraak CDA-wethouder (Foto: ANP)

Uber wil Google-oprichter nogmaals verhoren

Hoeveel weet Google-oprichter Larry Page over het project rond zelfrijdende auto's van Google's moederbedrijf Alphabet en de rechtszaak over gestolen bedrijfsgegevens? Advocaten van Uber Technologies hebben woensdag een verzoek ingediend bij de rechtbank om de CEO van Alphabet te verplichten nogmaals mee te werken aan een twee uur durende hoorzitting hierover. Vorige maand werkte Page al mee aan een vier uur durende getuigenis.

Uber stelt nu dat Page slecht voorbereid was op het getuigenverhoor dat op 17 juli diende en dat zijn advocaten het proces belemmerden. Dat wordt ook de advocaten van Google's dochterbedrijf Waymo, de ontwikkelaar van zelfrijdende auto's, verweten.

Uber beschouwt Page als een belangrijke getuige voor de verdediging van Uber tegen beschuldigingen dat het bedrijf bedrijfsgegevens van Waymo heeft gestolen voor de ontwikkeling van autonome auto's. Maar Page zegt zich maar weinig te kunnen herinneren. Uit een vrijgegeven transcript blijkt dat hij minstens veertig keer de zinsnede 'ik herinner het me niet' gebruikte.

Delegeren
Page zegt dat hij geen direct contact had met zijn ontslagen medewerker Anthony Levandowski, die de vertrouwelijke informatie zou hebben gestolen om daarmee zelf een start-up te bouwen die vorig jaar is overgenomen door Uber. Page benadrukte volgens persbureau Bloomberg dat hij veel verantwoordelijkheden delegeert. Page zegt ook niet te weten of hij toestemming heeft gegeven om een rechtszaak over de diefstal aan te spannen.

De inhoudelijke behandeling van de Waymo-zaak volgt in oktober.

.

Uber wil Google-oprichter nogmaals verhoren
Uber wil Google-oprichter nogmaals verhoren (Foto: BuzzT)

T-Mobile trekt meer klanten in Nederland

T-Mobile Nederland heeft in het tweede kwartaal 61.000 nieuwe mobiele klanten binnengehaald, waardoor het abonneebestand in een jaar met meer dan een kwart miljoen is gegroeid. Daarbij groeide de totale omzet in het afgelopen kwartaal met 8 procent tot 345 miljoen euro, maakte het telecombedrijf donderdag bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 119 miljoen euro, een stijging van 17 procent. "T-Mobile laat kwartaal-op-kwartaal groei zien, zowel financieel als wat betreft de waardering van onze klanten", zegt Søren Abildgaard, topman van T-Mobile Nederland. Hij is vooral te spreken over de prestaties van de zakelijke tak van het telecombedrijf, waar de omzet met 10 procent toenam.

De Nederlandse tak van het Duitse telecomconcern profiteerde afgelopen kwartaal ook van de eerdere overname van de kabelactiviteiten van Vodafone. T-Mobile Thuis, zoals die internet-, tv- en telefoonactiviteiten nu heten, haalde in het afgelopen kwartaal 8000 nieuwe klanten binnen.

T-Mobile trekt meer klanten in Nederland
T-Mobile trekt meer klanten in Nederland (Foto: BuzzT)

'PSV wil Braziliaanse HSV'er'

PSV wil zich gaan versterken met een Braziliaanse linksback van Hamburger SV. Douglas Santos moet Jetro Willems opvolgen.

De Telegraaf meldt donderdag dat PSV werk maakt van de komst van Douglas Costa. De 23-jarige linksback stond vorig seizoen negentien keer in de basis bij HSV. Die club haalde hem een jaar geleden voor zes miljoen op bij Atlético Mineiro in zijn vaderland.

Volgens de ochtendkrant gaan de Braziliaan en directeur voetbalzaken van HSV vrijdag over zijn toekomst praten. Volgens Eindhovens Dagblad heeft PSV al geïnformeerd bij de Duitsers. Mogelijk huurt de nummer drie van de Eredivisie van vorig seizoen de speler.

PSV verdiende zes miljoen euro met de transfer van Jetro Willems naar Eintracht Frankfurt. Daardoor kan de club het zich permitteren achter spelers aan te gaan met hoge salariseisen, zoals Douglas Santos waarschijnlijk.

Vroege vuurwerkvangst in Dordrecht

Oudejaarsavond is pas over een kleine vijf maanden, maar in Dordrecht is de eerste vuurwerkvangst alweer gedaan. In een woning aan de Schipbeekstraat is woensdagmiddag 50 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De 35-jarige bewoner is aangehouden, meldt de politie donderdag.

Het meeste vuurwerk - Chinese rollen, nitraatmatten en flowerbeds - lag op zolder verborgen achter schuifpanelen. Ook op andere plekken in het huis was vuurwerk opgeslagen.

Vroege vuurwerkvangst in Dordrecht
Vroege vuurwerkvangst in Dordrecht (Foto: ANP)

HBO-hack omvangrijker dan gedacht

HBO werd vorige week slachtoffer van hackers, maar nu blijkt dat de hack erger is dan aanvankelijk werd gedacht. Variety schrijft dat een door HBO ingehuurd beveiligingsbedrijf heeft ontdekt dat de hackers duizenden interne bedrijfsdocumenten hebben gestolen.

Het zou gaan om vele documenten, foto's, video's en geluid. Ook hebben de hackers persoonlijke informatie van een HBO-directeur weten te bemachtigen en slaagden ze erin om in te breken in zijn zakelijke e-mail. Deze informatie werd ook online gepubliceerd en bevat onder meer wachtwoorden van online accounts, gegevens van internetbankieren en verzekeringsgegevens.

De hackers claimden eerder al dat ze in totaal 1,5 terabyte aan data hebben gestolen van de zender en zetten al één script van een aflevering van Game of Thrones online, net als twee nog niet uitgezonden episodes van Ballers, Room 104 en de nieuwe serie Barry die in 2018 gepland staat.

HBO-hack omvangrijker dan gedacht
HBO-hack omvangrijker dan gedacht (Foto: BuzzT)

Vietnam vindt ontvoeringsverhaal spijtig

Het spijt Vietnam zeer dat Duitsland het land beschuldigt van de ontvoering van een Vietnamese zakenman in Berlijn. Dat heeft het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag verklaard. Vietnam wil een "strategische vriendschap" met Duitsland ontwikkelen, aldus het departement.

Justitie in de Duitse hoofdstad meldde woensdag vrijwel zeker te weten dat Trinh Xuan Thanh, een vroegere hoge functionaris bij de Vietnamese staatsoliemaatschappij PetroVietnam, in Berlijn is ontvoerd en meegenomen naar Vietnam. Dat zou zijn gebeurd door de Vietnamese geheime dienst. Berlijn wees een Vietnamese diplomaat uit.

De Vietnamese politie heeft eerder verklaard dat Trinh Xuan Thanh zichzelf in Vietnam had aangegeven. Hij werd al maanden gezocht vanwege miljoenenverliezen die het staatsbedrijf maakte.

Vietnam vindt ontvoeringsverhaal spijtig
Vietnam vindt ontvoeringsverhaal spijtig (Foto: ANP)

ACM waarschuwt voor webwinkel soa-testen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de webwinkel 123soatest.nl. Het bedrijf, dat testen voor seksueel overdraagbare aandoeningen verkoopt, zou lang niet altijd leveren en de regels van het consumentenrecht overtreden. De ACM baseert zich op meldingen van consumenten bij Consuwijzer, aangiften bij de politie en eigen onderzoek. Behalve de waarschuwing kondigt de ACM ook verdere stappen aan tegen het bedrijf.

Uitbater 123concepts van de website is telefonisch en per e-mail niet bereikbaar, zodat klanten die een soa-test besteld hebben en niet geleverd krijgen geen verhaal kunnen halen. Volgens de ACM gaat het daarbij om bedragen die vaak rond de 100 euro liggen. Als consumenten van een koop afzien betaalt 123soatest het betaalde bedrag bovendien niet binnen de wettelijke termijn van twee weken terug.

Het aantal problemen met de site ligt mogelijk nog hoger. Niet veel mensen doen een melding, omdat soa-testen gevoelig liggen. De ACM roept gedupeerde consumenten op toch te klagen omdat het bedrijven alleen kan aanpakken als het weet van misstanden.

ACM waarschuwt voor webwinkel soa-testen
ACM waarschuwt voor webwinkel soa-testen (Foto: ANP)

Van Dijk prolongeert Europese titel tijdrijden

Ellen van Dijk heeft voor het tweede jaar op rij het Europese kampioenschap tijdrijden op haar palmares bijgeschreven. In het Deense Herning was ze 58 seconden sneller dan de Belgische Ann-Sophie Duyck. Anna van der Breggen had zeven seconden meer nodig, dan de Belgische en zou derde worden.

Lucinda Brand mocht lange tijd plaatsnemen op de hotseat plaats nemen en zou uiteindelijk op de vierde plaats eindigen op een kleine twee minuten van de winnares. Door de zege van Van Dijk verdient de Nederlandse ploeg een extra startplek op het WK tijdrijden.

Justitie Venezuela onderzoekt stembusgang

De Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Díaz heeft een onderzoek aangekondigd naar de omstreden verkiezingen van afgelopen zondag. Dit meldden Venezolaanse media donderdag.

Aanleiding vormt de mededeling van een bedrijf dat al jaren verkiezingen in het land technisch ondersteunt, Smartmatic. De onderneming meldde dat het officiële opkomstcijfer (41,5 procent) "zonder twijfel niet juist kan zijn" en dat het lager moet liggen.

De 'hoge opkomst' was voor de impopulaire president Nicolás Maduro maandag een reden om zich als winnaar van deze stembusgang uit te roepen. Ortega Díaz heeft zich ontpopt als fel tegenstander van Maduro. Ze zei dat er zondag mogelijk "een zeer ernstige verkiezingsfraude is gepleegd en dat waarschijnlijk nog geen 15 procent van de kiezers heeft gestemd".

De kiesraad heeft de stelling van Smartmatic veroordeeld als onverantwoordelijk.

Justitie Venezuela onderzoekt stembusgang
Justitie Venezuela onderzoekt stembusgang (Foto: ANP)

Bakkers boos over hoge pinkosten

Ambachtelijke bakkers in Nederland zijn boos over de hoge pintarieven. Vooral wanneer kleinere bedragen worden afgerekend zijn de pinkosten in verhouding veel te hoog, menen de bakkers. Reden voor branchevereniging NBOV om aan de bel te trekken, onder meer bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Een woordvoerder van de NBOV legt uit dat bijvoorbeeld voor het pinnen van een koek van 1 euro, de bakkers al 5,5 eurocent, en dus 5,5 procent van de omzet moeten afdragen. Supermarkten als Jumbo en Albert Heijn zouden volgens de organisatie per kassabon ruim de helft minder kwijt zijn aan pinkosten.

,,De markt voor pintransacties is ongelijk en ondoorzichtig", meent de NBOV. Ze wijzen daarbij naar het Belgische systeem waar winkeliers voor bedragen tot 5 euro standaard 2 eurocent aan pinkosten afdragen.

Volgens de NBOV is het probleem bij de ACM bekend en zijn de bakkers niet de enigen die het onderwerp op de agenda wil plaatsen.

Bakkers boos over hoge pinkosten
Bakkers boos over hoge pinkosten (Foto: ANP)

Penoza heeft vijf buitenlandse remakes

Van de Nederlandse hitserie Penoza zijn ondertussen vijf remakes in andere landen en talen gemaakt. Dat heeft de KRO-NCRV donderdag gemeld.

De serie over een huisvrouw die door de dood van haar man wordt gedwongen een maffiasyndicaat over te nemen, werd de afgelopen jaren geproduceerd in Zweden, Polen, de VS, Rusland en Slowakije. In de laatste drie landen bleef het bij één seizoen; in Polen werden er twee seizoenen geproduceerd. In Zweden is Penoza van deze vijf landen het succesvolst, hier is momenteel een derde reeks in de maak.

De Nederlandse versie van Penoza is naast Nederland uitgezonden in België en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt de hoofdrol van Carmen van Walraven al vanaf het begin vertolkt door actrice Monic Hendrickx. Andere belangrijke rollen worden gespeeld door Loek Peters, Gijs Naber, Sigrid ten Napel, Raymond Thiry, Olga Zuiderhoek en Hajo Bruins.

Miljoen
De vierde reeks trok vorige jaar wekelijks meer dan een miljoen kijkers. De vijfde en laatste reeks van Penoza gaat op 27 augustus van start. Het lijkt maffiabaas Carmen voor de wind te gaan. Maar als zich een nieuwe generatie Belgische drugsdealers aandient, moet zij alle zeilen bijzetten om haar business en vooral haar gezin te beschermen.

De serie werd al meerdere malen genomineerd voor de Gouden Televizierring. Na het laatste seizoen wil producent NL Film nog wel een speelfilm over Carmen maken.

Penoza heeft nu vijf buitenlandse remakes
Penoza heeft vijf buitenlandse remakes (Foto: BuzzE)

Ramp met passagierstoestel net voorkomen

Een passagierstoestel van Air Canada blijkt begin vorige maand bijna te zijn geland op enkele toestellen die op de taxibaan van de luchthaven in San Francisco stonden te wachten tot ze mochten vertrekken. De piloten zagen op het laatste moment dat zij fout zaten en wisten nog net een enorme ramp te voorkomen.

Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse organisatie voor vliegveiligheid die donderdag zijn vrijgegeven, zo meldden Amerikaanse en Britse media. De piloten van het Canadese toestel verwarden op 7 juli de landingsbaan met de taxibaan die er parallel aan ligt.

Op het moment dat het Canadese toestel de taxibaan naderde, stonden daar vier toestellen te wachten. Op slechts 18 meter hoogte zagen de piloten dat ze fout zaten en trokken zij de neus van hun toestel nog net op tijd op.

Ramp met passagierstoestel net voorkomen
Ramp met passagierstoestel net voorkomen (Foto: ANP)

Meer banen bij Fugro op de tocht

Bodemonderzoeker Fugro blijft kampen met moeizame marktomstandigheden op de offshore olie- en gasmarkt. Daardoor staan bij het bedrijf wederom tientallen banen op de tocht.

Door de lage olieprijzen investeren oliebedrijven minder in offshoreprojecten, waardoor dienstverleners als Fugro in het nauw komen. De omzet van het bedrijf ging in de eerste zes maanden van het jaar met 14,5 procent omlaag naar 774 miljoen euro. Het verlies in de periode bedroeg 96,4 miljoen euro, tegenover een min van 202,1 miljoen euro een jaar eerder.

Fugro-topman Paul van Riel durfde geen voorspelling te doen over wanneer de bodem daadwerkelijk bereikt zal worden. Hij benadrukte daarbij dat het moeilijk voorspelbare vierde kwartaal voor de deur staat, waarbij weersinvloeden van invloed zijn op de resultaten.

Hij zei dat Fugro wederom het mes zal zetten in het personeelsbestand, maar noemde geen exacte aantallen. Bij Fugro werken wereldwijd circa 10.000 mensen. De afgelopen jaren raakten honderden mensen al hun baan kwijt.

Meer banen bij Fugro op de tocht
Meer banen bij Fugro op de tocht (Foto: ANP)

Fan die kampioenschap Cubs verklootte krijgt World Series-ring

Jarenlang was hij toch wel de minst geliefde fan ooit van de Chicago Cubs, een van de teams in de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB. Steve Bartman zorgde er tijdens de finale van de National League - één wedstrijd verwijderd van de World Series - voor dat Moises Alou van de Cubs een zeer belangrijke vangbal niet kon maken.

Het bleek een eerste zetje in de grote ommekeer in de wedstrijd: de Florida Marlins maakten hun achterstand goed en wonnen de wedstrijd, de Cubs lagen eruit. Na afloop moest de 26-jarige Bartman door de beveiliging uit het stadion begeleid worden, want medefans wilden wel even een hartig woordje met hem spreken, het liefst met de vuisten.

We zijn inmiddels flink wat jaren verder en vorig jaar was het dan zover: de Cubs wonnen na 1908 eindelijk de World Series weer. Voor eigenaar Tom Ricketts was dat een mooi moment om met het verleden af te rekenen. Hij nodigde Bartman uit in zijn kantoor en overhandigde hem een World Series-ring. 

"We hopen dat dit voor enige afsluiting kan zorgen, ook al weten we dat geen enkel gebaar de jarenlange last op zijn schouders volledig weg kan nemen", aldus een statement van de Cubs. "We vonden het in elk geval belangrijk om Steve te laten weten dat de Cubs hem nog altijd verwelkomen."

Het moment wat ervoor zorgde dat Bartman niet de meest geliefde Cubs-fan ooit werd (Bron: YouTube)

Dief gelyncht in Jakarta

Een 30-jarige man is in Indonesië gelyncht omdat hij een versterker had gestolen uit een moskee. Hij werd op heterdaad betrapt, meldde de politie donderdag, en daarna door de straten van Jakarta opgejaagd.

De woedende moskeegangers trapten en sloegen hem toen ze hem te pakken kregen. Vervolgens werd hij met benzine overgoten en in brand gestoken. Hij bezweek aan zijn verwondingen. In Indonesië komt het vaker voor dat mensen voor eigen rechter spelen, mede door gebrek aan vertrouwen in de politie en justitie.

Menigte in Jakarta steekt dief in brand
Dief gelyncht in Jakarta  (Foto: ANP)

'Verbod op meer dan twee biertjes tegelijk halen'

"Mag ik tien bier?" Deze uitspraak is, als het aan STAP ligt, binnenkort verleden tijd. Om alcoholmisbruik te beperken zou het bij evenementen en festivals verboden moeten worden om meer dan twee alcoholische drankjes tegelijk te bestellen.

STAP werd ooit opgericht als de STichting Alcohol Preventie, maar gaat tegenwoordig schuil onder de naam Stichting Nederlands Instituut Alcohol Beleid. Preventie is dus inmiddels beleid geworden, en die taak nemen ze hoog op. Zo ook met dit bijzonder nuttige voorstel. Het zal druk worden aan de bar.

Er zijn twee redenen aan te voeren voor dit plan. Ten eerste is er de, al decennia bestaande, regel dat men geen drank mag verstrekken aan minderjarigen, en aan mensen die al genoeg gehad hebben. Als er iemand twaalf bier komt halen, kan de barman natuurlijk niet controleren aan wie dat bier allemaal wordt uitgedeeld. Met twee schijnt dat wel te kunnen.

De tweede reden is een recente uitspraak van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die kort na de Zomerfeesten ontsteld opmerkte dat er zo veel dronken jongeren in de stad waren: "Ze liggen dronken in de goot en moeten door hun ouders worden opgehaald." De in Limburg opgegroeide Bruls heeft waarschijnlijk even gemist dat die jongeren het helemaal niet kunnen betalen om tijdens de Vierdaagse dronken te worden aan de bar, dus die nemen hun drank gewoon van thuis mee.

Maar, we krijgen een kabinet waar waarschijnlijk zowel het CDA als de ChristenUnie deel van gaan uitmaken, en ook de VVD heeft in het laatste decennium laten blijken niet vies te zijn van een beetje betutteling. Dus wellicht wordt dit prachtige advies nog wel omgezet in wetgeving. Dat wordt heen en weer lopen op Lowlands en op de Boekelse kermis.

Heineken uit bierkraan Amsterdam ArenA (Foto: ANP)
Maximaal twee bier per keer (Foto: ANP)

Concurrent minder voor Bolt op WK

Andre de Grasse heeft afgezegd voor het WK atletiek dat morgen van start gaat in Londen. De Canadees kampt met een hamstringblessure.

De Grasse werd gezien als een concurrent voor Usain Bolt op de 100 meter. "Het hele jaar was ik gefocust op de 100 meter in Londen. Ik voelde me uitstekend en keek er erg naar uit tegen de beste atleten ter wereld te lopen. Het is onvoorstelbaar voor mij dat ik dat nu niet kan doen, maar ik moet mij erbij neerleggen", aldus de Grasse.

Justin Bieber reageert op afzeggen tournee

In een uitgebreide post op Instagram heeft Justin Bieber donderdag geprobeerd uit te leggen waarom hij zijn tournee onlangs afbrak. "Ik heb mijn onzekerheden de overhand laten nemen", zegt hij daarin onder meer.

De zanger begint met een bedankje aan zijn fans. "Leren en opgroeien is niet altijd makkelijk geweest maar de wetenschap dat ik niet alleen ben heeft me op de been gehouden", laat hij weten. In de post beschrijft hij hoe hij verbroken relaties in het verleden afreageerde op anderen. "Ik heb bitterheid, jaloezie en angst mijn leven laten domineren."

Niet perfect
Justin schrijft dat hij met hulp van mensen uit zijn omgeving er weer achter is gekomen wie hij is en wil zijn. "Ik ben me er erg van bewust dat ik niet perfect ben en dat ik weer fouten zal maken. Maar ik zal niet meer mijn verleden mijn toekomst laten bepalen."

Over het afzeggen van de tour zegt hij: "Dat ik deze tijd voor mezelf neem, wil zeggen dat ik duurzaam wil zijn. Ik wil dat mijn carrière overeind blijft, maar ook mijn gemoedstoestand, hart en ziel. Zodat ik de man kan zijn die ik wil zijn, de echtgenoot die ik uiteindelijk wil zijn en de vader die ik ooit wil zijn."

Met de post wil Justin laten weten wat er in hem omgaat, schrijft hij. "Dit bericht is een mogelijkheid voor jullie om te zien wat er in mijn hart speelt. Ik verwacht niet dat iedereen het zal begrijpen, maar ik wil mensen de kans geven om in te zien hoe ik hiertoe kwam."

(Mocht je onderstand Instagram-bericht niet zien, dan kun je die hier bekijken.)

Justin Bieber reageert op afzeggen tournee
Justin Bieber reageert op afzeggen tournee (Foto: BuzzE)

Veltman: "Zij scoren uit het niets"

Ajax speelde gelijk tegen Nice (2-2) en kan Champions League-voetbal dus op de buik schrijven. Joël Veltman noemt het 'onnodig'.

"De twee tegengoals waren onnodig. Na de 2-1 is er eigenlijk niets aan de hand, maar scoren zij uit het niets", zei een teleurgestelde Veltman na afloop van de wedstrijd voor de camera van Ziggo Sport. "Dat is erg jammer, want we speelden best goed."

"Nu moeten we voorronde Europa League spelen en dat is zeker een domper. Het doel was de Champions League, maar dat kan je nu vergeten", aldus Veltman, die zich niet wil schuilen achter het emotionele eerbetoon aan Abdelhak Nouri. 

"Hoe hard het ook klinkt: dat mag geen excuus zijn", vindt de verdediger. "Ballen over vijf meter gingen fout. Dat mag niet." In de slotfase probeerde Ajax de 3-2 te forceren, met Klaas-Jan Huntelaar en Davinson Sánchez in de punt. "Maar er was te weinig tijd."

Huurprijzen buiten Randstad in de lift

De prijzen van huurwoningen in de vrije sector schieten vooral buiten de Randstad de hoogte in. In de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stabiliseerden de huurprijzen juist. Dat blijkt uit de huurmonitor over het tweede kwartaal van verhuurbemiddelaar Pararius.

In Noord- en Zuid-Holland gingen de huurprijzen in de vrije sector, voor woningen die al minimaal 710,68 euro kosten, met respectievelijk 2,9 en 3,3 procent omhoog. Dat is veel lager dan in bijvoorbeeld Flevoland (plus 23,5 procent), Groningen (plus 17 procent) en Overijssel (plus 9,9 procent). In de provincie Utrecht was de prijsstijging met 8,8 procent ook nog fors.

De afvlakking in de huurprijzen in de grote steden was een trend die in het eerste kwartaal van 2017 al zichtbaar werd en is volgens directeur Jasper de Groot logisch. In gebieden waar extreme prijzen gelden, wordt de groep mensen die die bedragen wil neerleggen steeds kleiner. "Veel huurders kijken vervolgens naar alternatieven buiten de stad."

De vraag naar huurwoningen in het middensegment, tot 1300 euro per maand, blijft ook in de Randstad groter dan het aanbod. Mede door de stijgende huurprijzen valt zo'n 7 procent van de woningen in het middensegment, terwijl bijna 60 procent van de Nederlandse huishoudens een middeninkomen heeft.

Huurprijzen buiten Randstad in de lift
Huurprijzen buiten Randstad in de lift (Foto: ANP)

'Foutje bedankt' soap gaat verder

Ruim 1200 gedupeerden hebben zich bij een juridisch adviseur gemeld, omdat ze willen dat Leen Bakker een hoogslaper voor 24 euro uitlevert.

Donderdagochtend staat een gesprek gepland tussen de advocaten van de winkel en bureau Aliter Melius, dat namens de kopers eist dat de verkoopafspraak wordt nagekomen, zo meldt het bureau.

Op 29 juli verscheen op de website van Leen Bakker een hoogslaper met 92 procent korting. In plaats van 319 euro kostte de 'Fairytale Flower' nog maar 24 euro. Een technische fout, aldus het bedrijf, maar toen hadden verschillende mensen het product al besteld.

"We hopen Leen Bakker in te laten zien dat zij de bestellingen moeten gaan leveren en zo de zaak zonder tussenkomst van de rechter op te lossen," aldus de juristen.

Ook meedoen aan de massaclaim? Klik hier!

Das wel een hele fikse korting Leen Bakker (Foto: Screenshot )
Das wel een hele fikse korting Leen Bakker (Foto: Screenshot website Leen Bakker )

Reisverbod VS voor Noord-Korea vanaf september

Het Amerikaans reisverbod voor Noord-Korea gaat op 1 september in. Mensen met een Amerikaans paspoort mogen dan niet meer naar het land toe en Amerikanen die in het land verblijven, moeten er dan weg zijn. Alleen Amerikanen die speciale toestemming vooraf krijgen, kunnen dan nog naar Noord-Korea toe.

De minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet in juli al weten dat het reisverbod op komst was, maar de ingangsdatum was nog niet bekend.

Noord-Korea en de Verenigde Staten liggen overhoop, vanwege aanhoudende testen met intercontinentale ballistische raketten door het communistische land. Noord-Korea beweert de techniek onder de knie te hebben om een raket te voorzien van een kernkop. Die raketten zouden de VS kunnen bereiken. In reactie op de diverse rakettesten, lieten de Amerikanen al bommenwerpers over het Koreaanse schiereiland vliegen en hield ze een gezamenlijke militaire oefening met Zuid-Korea aan de oostkust van het schiereiland.

De Verenigde Staten zijn er niet op uit het bewind in Noord-Korea ten val te brengen, maar zouden op enig moment juist de dialoog willen met Pyongyang, zo zei Tillerson dinsdag.

Reisverbod VS voor Noord-Korea vanaf september
Reisverbod VS voor Noord-Korea vanaf september (Foto: ANP)

Nog altijd verbod op contact terreurverdachten

De twee Nederlandse mannen die in Suriname verdacht worden van terroristische activiteiten, mogen nog steeds geen contact met hun advocaten hebben. Een verzoek van hun raadsmannen om de beperking op te heffen is woensdag door het Hof van Justitie afgewezen. Dat heeft Raoul Lobo, een van de twee advocaten, tegen het ANP gezegd.

De twee verdachten zijn zondag 23 juli gearresteerd en hebben sindsdien met niemand contact gehad. Voor Lobo is dit erg lastig omdat ze nu geen dossier kunnen opbouwen. "Het OM kan zich nu al voorbereiden op de zaak, maar wij niet. Wij komen daardoor op achterstand, daarom willen we met de verdachten praten."

Het kan zijn dat de rechter de beperking volgende week opheft. Als dat niet gebeurt, zullen de advocaten daar weer bezwaar tegen maken.

Niet alleen de advocaten klagen over het gebrek aan informatie. Ook vanuit de Surinaamse samenleving komt er steeds meer kritiek. De waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn heeft enkele dagen geleden een persconferentie aangekondigd.

Nog altijd verbod op contact terreurverdachten
Nog altijd verbod op contact terreurverdachten (Foto: ANP)

2 doden door gasexplosie op school Minneapolis

Door een gasexplosie op een middelbare school in de Amerikaanse stad Minneapolis zijn woensdag twee medewerkers omgekomen.

Minstens negen mensen raakten gewond, van wie een paar in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Er zouden ook mensen vermist zijn. De explosie vernielde een groot deel van het gebouw.

Bouwvakkers waren met de gasleiding bezig, toen de explosie plaatsvond. Vanwege de vakantie waren er maar weinig mensen binnen.

Dode door gasexplosie op school Minneapolis
Dode door gasexplosie op school Minneapolis (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig, later opklaringen

Begin augustus met regenvlagen, in de laatste dagen zal de regen ons weer plagen.

Goedemorgen! We starten de dag met wat bewolking en af en toe wat regen. In de loop van de ochtend zal het gaan opklaren en wordt het droog. Het noorden van het land maakt nog wel kans op een (lichte) regenbui. De maximumtemperaturen lopen vandaag uiteen van 20 graden aan de (directe) kust tot 25 graden in het zuidoosten van het land. 

De wind laat zich gelden vandaag: boven land staat er een vrij krachtige wind, aan de kust en boven het IJsselmeer wakkert hij aan tot krachtig / hard (6 tot 7 op de schaal van beaufort). 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:59
Zon onder: 21:31
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1492 Columbus vertrekt met drie schepen om Indië te vinden langs de westelijke route.
1720 Brand in het Louvre: de werkplaats van André-Charles Boulle gaat in vlammen op.
1914 Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en vraagt het neutrale België om doorgang (Von Schlieffenplan). België weigert.
1958 De Amerikaanse kernonderzeeër USS Nautilus vaart als eerste onder het Noordpoolijs door.
1992 De Nederlandse atlete Ellen van Langen wint goud op de 800m op de Olympische Spelen in Barcelona.
2014 KNVB Bekerwinnaar PEC Zwolle verslaat in Amsterdam met 1-0 landskampioen AFC Ajax en wint daardoor voor de eerste keer de Johan Cruijff Schaal.
2015 In Alphen aan den Rijn vallen twee bouwkranen met brugdeel om op 4 huizen, een café en 2 winkels, een hond komt daarbij om het leven en er is een lichtgewonde.

Ook Rewimo maakte een foto van de prachtige zonsondergang twee dagen terug (Foto: Rewimo)
Ook Rewimo maakte een foto van de prachtige zonsondergang twee dagen terug (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Negen Nederlanders toegevoegd aan terrorismelijst

Nog eens negen Nederlanders die zich hebben aangesloten bij terroristische groepen kunnen niet meer bij hun geld. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft hen donderdag toegevoegd aan de nationale terrorismelijst.

Van de negen toegevoegde personen zijn er zes vrouw. Tot eind vorig jaar telde de lijst haast uitsluitend mannen. Vrouwen spelen volgens inlichtingendienst AIVD echter een belangrijke ondersteunende rol in het inmiddels afbrokkelende 'kalifaat' van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Daarom worden ook hun tegoeden steeds vaker bevroren en hun pasjes geblokkeerd.

Op de terrorismelijst staan nu drie organisaties en 121 personen. Van hen zijn er 28 vrouw. Het leeuwendeel is naar Syrië of Irak afgereisd om daar radicaalislamitische terreurorganisaties bij te staan.

Koenders vindt dat de jihadgangers moeten worden aangepakt omdat ze "bijdragen aan het meedogenloze geweld in de regio". "Daarnaast vormen ze een potentieel gevaar na terugkeer in de Nederlandse samenleving."

Nog zes vrouwen op nieuwe terrorismelijst
Nog zes vrouwen op nieuwe terrorismelijst (Foto: ANP)

Ontsporing trein met gevaarlijke stoffen in VS

In de Amerikaanse staat Pennsylvania is woensdag een goederentrein met wagons vol gevaarlijke stoffen ontspoord. In het dorpje Hyndman werden vervolgens alle bewoners die binnen een straal van 800 meter woonden, geëvacueerd. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Op foto's van Amerikaanse media zijn de brandende wagons te zien en huizen die verwoest zijn door de ontspoorde trein.

De trein bestond uit vijf locomotieven en 178 wagons, waarvan er 32 ontspoorden. In een deel daarvan zat vloeibaar gas, petroleum en fosfor. De wagons vlogen in brand na het ongeluk.

De trein was onderweg van Chicago naar Selkrik in de staat New York. Waarom de trein bij Hyndman, op 160 kilometer van Pittsburgh ontspoorde, is nog niet bekend.

Ontsporing trein met gevaarlijke stoffen in VS
Ontsporing trein met gevaarlijke stoffen in VS (Foto: ANP)

Huisarts Londen verdacht van 118 zedendelicten

De Londense huisarts Manish Shah is aangeklaagd voor 118 zedendelicten, zo maakte Scotland Yard woensdag bekend. Het gaat onder meer om misbruik van een minderjarige, aldus Britse dagbladen.

Hij zou een patiënt, jonger dan 13 jaar hebben misbruikt. De 47-jarige arts uit Oost-Londen wordt verder beschuldigd van 65 gevallen van verkrachting en 52 aanrandingen. Het onderzoek werd vier jaar geleden opgestart, nadat slachtoffers naar de politie waren gestapt. De mensen zouden tussen juni 2004 en juli 2013 misbruikt zijn.

De verdachte arts moet 31 augustus voor de rechtbank verschijnen. Hij is in de tussentijd vrijgelaten op borgtocht.

Huisarts Londen verdacht van 118 zedendelicten
Huisarts Londen verdacht van 118 zedendelicten (Foto: ANP)

Teken je eigen held met DrawFighters

Het klinkt raar en logisch tegelijk: teken je eigen held, geef deze superkrachten en vecht het uit in de ring. De Spaanse ontwikkelaar WildBit Studios geeft je in ook wat ontwerpen om je vast op weg te helpen. Je hebt een team, waarmee je de strijd aangaat. Het vechten gaat om de beurt en DrawFighters heeft ook een verhaalmodus. DrawFighters is nu exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 4.

DrawFighters

'Miami Vice terug op tv door Vin Diesel'

De roemruchte politieserie Miami Vice uit de jaren tachtig komt waarschijnlijk terug op de Amerikaanse televisie, mede dankzij het Fast & Furious-duo Vin Diesel en Chris Morgan, meldt Deadline.

Acteur/producer Diesel werkt met scenarioschrijver/producer Morgan aan een remake. Het zou de eerste productie zijn van Vin Diesel's productiemaatschappij One Race TV voor NBC, de zender die in de jaren tachtig ook de eerste serie uitzond. Naast Diesel en Morgan is ook Universal betrokken bij het project.

In de originele serie speelde Don Johnson als James "Sonny" Crockett en Philip Michael Thomas als Ricardo "Rico" Tubbs, twee detectives van de Metro-Dade Police Department in Miami. Het werd snel een enorme hit en liep wereldwijd vijf seizoenen. De serie week sterk af van de standaard-politieseries en werd bekend om de integratie van muziek en visuele effecten.

Of de verhaallijnen van toen nu weer worden opgepakt is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend wie de rollen in de nieuwe serie gaan spelen.

Vin Diesel produceert remake Miami Vice
'Miami Vice terug op tv door Vin Diesel' (Foto: BuzzE)

Escape From Tarkov heeft nog plek

De gesloten bèta van The Escape From Tarkov is gestart. De test gaat goed en er worden meer gamers toegelaten om deze MMOFPS met tactische en RPG-elementen uit te proberen. Als je mee wilt doen aan de bèta, dan moert je wel eerst een preorder plaatsen. Voor een impressie van de actie kijk je naar onderstaand filmpje.

Tijdens de bèta komen er steeds meer gebieden, wapens, spullen en medicijnen beschikbaar. In The Escape From Tarkov zit een verhaal tussen alle multiplayer-actie en de rondvliegende kogels. Je speelt als een huurling, omringt door andere huurlingen in een grimmige omgeving die geen spoor van gezelligheid vertoont. De vuurwapens gedragen zich precies zoals hun tegenhangers in de échte wereld en ze kunnen dus ook oververhitten en vastlopen. Je moet ook je eigen lichaam in de gaten houden, zodat je niet uitdroogt of ten onder gaat aan hoge bloeddruk.

Escape From Tarkov - Strand

Escape From Tarkov - Tanken

Escape From Tarkov - Kantoor

Escape From Tarkov - Druk op de weg

EU erkent nieuwe assemblee Venezuela niet

Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie erkennen de nieuwe grondwetgevende vergadering in Venezuela niet. Maar de EU wil het land, dat rap lijkt af te glijden naar een dictatuur, nog geen sancties opleggen.

De verkiezing van een nieuwe grondwetgevende vergadering heeft de crisis in Venezuela verdiept, constateerden minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini woensdag. President Nicolás Maduro drukte de verkiezing door om zo het parlement, waar de oppositie de dienst uitmaakt, buitenspel te zetten. De oppositie boycotte de verkiezing en Maduro won die dus eenvoudig.

De EU eist dat Maduro politieke gevangenen, zoals de twee oppositieleiders die dinsdag werden opgepakt, onmiddellijk vrijlaat. Hun arrestatie leidt tot het verder oplopen van de politieke spanningen, stelt Koenders.

Nederland wil scherpere maatregelen "als de situatie niet verandert".

EU erkent nieuwe assemblee Venezuela niet
EU erkent nieuwe assemblee Venezuela niet (Foto: ANP)

Venijnige Vikingen in Valnir Rok

Valnir Rok springt in op meerdere trends: het is een sandbox survival MMORPG met Vikingen, trollen, draken en Noorse mythologie. Behalve elkaar en de wereld slopen, kun je ook dorpen bouwen en clans oprichten. Komend weekend is er een gesloten alfa-test en via deze link kun je je opgeven.

De schrijver van Viking-boeken, Giles Kristian, helpt mee met het maken van quests. Je keuzes hebben invloed op je spel, omdat je de goden kunt irriteren. Wat dit precies inhoudt moeten we afwachten. Valnir Rok gaat in september op Steam Early Access.

Valnir Rok - Kampvuur 

Valnir Rok - Draak

Valnir Rok - Lekker matten

Paul McCartney drumt op album Foo Fighters

De Foo Fighters hebben Paul McCartney weten te strikken om een bijdrage te leveren aan hun nieuwe album. De ex-Beatle leende niet zijn stem of gitaarspel aan de band van Dave Grohl, maar kroop achter het drumstel voor een track op Concrete and Gold.

In een interview met ET Canada, waarin Dave Grohl McCartney 'de meest geweldige vent van de wereld' noemt, vertelt de band hoe de samenwerking tot stand kwam. "Hij had het nummer nog niet eens gehoord", zegt één van de bandleden. "Hij komt binnen en Dave speelt een stukje. Hij zat achter zijn eigen drumstel. Ik dirigeerde met een drumstokje en het stond er in twee takes op."

McCartney werkte eerder samen met Grohl en twee andere oud-leden van Nirvana, bassist Krist Novoselic en huidige Foo Fighters-gitarist Pat Smear. Ze namen in 2013 Cut me Some Slack op voor Grohl's film Sound City.

Grohl benadrukt dat Paul McCartney niet de 'surprise pop star' is waar de band het al ruim een maand over heeft. "Hij of zij zingt op de achtergrond op een van de heftigste nummers op de plaat. En we zeggen niemand wie het is."Het enige dat Grohl over de gastartiest kwijt wilde is dat het niet Adele of Taylor Swift is.

Paul McCartney drumt op album Foo Fighters
Paul McCartney drumt op album Foo Fighters (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.