Civilization: Beyond Earth

Firaxis had er weer zin in, na vier jaar verschijnt er een volledig nieuwe Civilization. En dit keer met flink wat fantasie, we gaan namelijk in de ruimte koloniseren.

Header

In voorgaande Civilization-games speelde het landje inpikken altijd op aarde af. Met Civilization: Beyond Earth gaan we de ruimte in. Het spel maakt gebruik van de engine die ook in Civilization V is gebruikt. Zeshoekige tegels dus, in plaats van de iconische vierkanten uit de daarvoor uitgekomen delen. Het grote voordeel hiervan is dat elke tegel meer raakvlakken heeft en dus meer mogelijke tactische zetten oplevert.

Er zijn meer gelijkenissen met het vorige deel. Zo kun je niet meerdere units op een tegel kwijt. Een krachtige mix van units op een tegel zetten en zo over de kaart heen walsen kan dus niet. Diplomatie en onderhandelingen met je tegenstanders zijn ook gebleven in het spel. Andere leiders zijn ook druk bezig met het uitbreiden van hun rijk, maar dat betekent niet dat je met iedereen tegelijkertijd oorlog moet gaan zoeken. Zeker niet nu er ook buitenaardse dreiging aanwezig is.

Civilization: Beyond Earth

Die dreiging van aliens is in de demo nog nihil. Als jij hen niet aanvalt, vallen zij jou ook niet aan. Maar jij hebt dat niet alleen in de hand. Valt een ander dichtbijgelegen rijk de wezens aan, dan kan het goed zijn dat jij daar ook last van gaat krijgen. In het begin heb je nog geen sterk leger om de gehele kaart te verkennen. De posities van buitenaarde wezens bepalen dus hoe jij gaat uitbreiden en welke resources je gaat claimen. Zo staan er enkele wezens voor een smalle doorgang, maar met wat geduld trekken ze wat verder en kan ik alsnog dat gebied claimen.

De aliens zorgen voor al heel wat meer gevaar. Zo is er een Siege-worm, herinnert u zich Dune nog? Nou, dit is ook zo'n beest dat zich wat nergens van aantrekt en over het land voortbeweegt. Met wat pech komt hij boven op een tegel waar een gebouw of eenheid staat, die hij daarmee vernietigt. Van de andere partijen heb je nog geen last, want je krijgt een voorsprong in de game. Jij landt als eerste en wanneer de andere partijen één voor één landen, krijg je een keuze: ga je meteen in onderhandeling door resources te ruilen of eisen te stellen, of ben erg vijandelijk en verklaar je ze meteen de oorlog? Op de aliens na is er nog weinig nieuws onder de Civilization-zon.

Civilization: Beyond Earth

Er zijn wel nieuwe elementen te vinden. Firaxis heeft natuurlijk dit keer los mogen gaan op veel geavanceerdere units. Zeker met de nieuwe tech-tree, of eigenlijk web, is er heel wat aparts te onderzoeken. Zo kun je specialiseren in de genetica van aliens, om voordeel te halen uit wapens en armor voor je legereenheden. Maar je kunt ook de robottoer op. Elk onderzoek heeft een affiniteit. Deze affiniteiten komen in de gehele gameplay terug. Elk rijk heeft namelijk een van de drie: supremacy, purity of harmony.