'Mogelijk faillissement General Motors'

Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is het niet uitgesloten dat General Motors (GM) binnenkort failliet gaat. In 2006 was het Amerikaanse GM, met merken als Chevrolet, Hummer, Opel en Daewoo, nog de grootste autofabrikant van de wereld. De autoverkopen van het bedrijf zijn in de VS vorige maand met 21 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Merrill Lynch heeft becijferd dat GM op korte termijn een kapitaalinjectie nodig heeft van 15 miljard dollar. Ook het koersdoel van het aandeel GM is naar beneden bijgesteld van 28 naar 7 dollar. Eerder waarschuwde Fortis-voorzitter Maurice Lippens al dat GM in zwaar weer verkeert.

GM heeft zwaar te lijden onder de economische malaise in de VS en de instortende verkoop van energieslurpende wagens die het bedrijf produceert. Amerikanen lijken de onzuinige wagens van GM de rug te hebben toegekeerd. Vergeleken met begin 2002 betalen Amerikanen bijna vier maal zoveel voor een liter benzine.

Toch probeert GM aan de weg te timmeren met nieuwe hybride modellen. In de VS verkocht de autofabrikant 1149 hybride auto's in de maand juni. Ter vergelijking: in dezelfde maand werd in de VS 11.749 maal een Prius verkocht van de Japanse autofabrikant Toyota. Toyota is sinds 2006 de grootste autofabrikant ter wereld.

Hummer
 

 

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.