Lavreysen sprint met overmacht naar Champions League-titel

Op de wielerbaan van Londen is zaterdagavond alweer een einde gekomen aan het derde seizoen van de Track Champions League. De vijfde en laatste avond stond weer bol van de fraaie finales, met hier en daar ook nog een leuke ontknoping in de eindklassementen.

Scratch mannen
In de laatste tien ronden opende een klein groepje de aanval, inclusief Philip Heijnen. Het was echter Mark Stewart die voor eigen publiek een gaatje sloeg en de winst pakte, voor landgenoot William Perrett en de Spanjaard Sebastian Mora - Heijnen finishte als vierde.

Scratch vrouwen
Een reeks aanvallen in de openingsfase resulteerde uiteindelijk in het wegrijden van de Britse Neah Evans en de Litouwse Olivija Baleisyte, waarna Lara Gillespie uit Ierland ook aan kon sluiten. Evans gaf in de slotfase nog eens extra gas en reed naar de winst, voor Gillespie en Baleisyte - de Britse ranglijstaanvoerster Katie Archibald won de sprint van het peloton voor plek vier, Maaike Brandwagt werd keurig dertiende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson stonden voor de zoveelste keer in de finale en dit keer was het zowaar Richardson die de rapste was. Lavreysen moest zich gewonnen geven, maar zijn finaleplek was wel genoeg om de eindzege in het sprintklassement te pakken. Tijmen van Loon, Daan Kool en Lars Romijn gingen er in de eerste ronde weer uit.

Sprint vrouwen
De finale ging tussen de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en de Colombiaanse Martha Bayona, maar echt spannend werd het niet: Andrews was simpelweg een maat te groot en pakte de winst, terwijl titelconcurrente Alessa-Catriona Pröpster uit Duitsland bleef steken in de halve finales. Ruby Huisman kwam ondanks een dappere poging niet door de eerste ronde.

Afvalkoers mannen
De Canadees Dylan Bibic moest in de top-15 eindigen en dan was hij zeker van de eindzege in het duurklassement, wat na de eerste drie afvallers een feit was. Bibic ging er even later uit en uiteindelijk bleven Heijnen en de Belgen Jules Hesters en Tuur Dens over. Heijnen kon hen niet kloppen, Dens was in de eindsprint vervolgens te sterk voor de jarige Hesters - Roy Eefting werd negende.

Afvalkoers vrouwen
Archibald hoefde weinig bijzonders te doen om het eindklassement te winnen en dat lukte: ze ging er als voorlaatste uit, waardoor ze na vier zeges ook een keer níet won. De Ierse Lara Gillespie klopte de Noorse Anita Stenberg vervolgens in de sprint om de winst - Maaike Brandwagt ging er al vrij vroeg uit.

Keirin mannen
Wéér was het Lavreysen tegen Richardson in de finale, de rest moest vooral toekijken. Het werd ook nu een heerlijke strijd, waarbij Richardson wederom als eerste aan ging, maar Lavreysen er opnieuw in de laatste meters overheen knalde. De Pool Mateusz Rudyk werd derde, voor Tijmen van Loon, Daan Kool en Lars Romijn eindigde de dag weer in de eerste ronde.

Keirin vrouwen
Ellesse Andrews kon het afmaken en daar was geen moment twijfel over: de Nieuw-Zeelandse was met afstand de beste en pakte de eindzege in het sprintklassement met winst op de keirin. De Colombiaanse Martha Bayona werd tweede op de keirin, voor de Britse Emma Finucane.

Klassementen
Het duurklassement bij de mannen leek al richting Dylan Bibic te gaan en de Canadees maakte het inderdaad af, met de Brit William Tidball op plek twee en Jules Hesters namens België op drie - Philip Heijnen was op plek vijf de beste Nederlander. Harrie Lavreysen was in het sprintklassement véél te sterk voor de rest, alleen Matthew Richardson bleef nog een klein beetje in de buurt.

Bij de vrouwen was Katie Archibald een klasse apart in het duurklassement, dat de Britse ruim voor de Noorse Anita Stenberg won. Ellesse Andrews was de beste in het sprintklassement, voor Alessa-Catriona Pröpster en Martha Bayona.