Franse downhillers slaan toe in World Cup, H÷ll wint op oldschool parcours

Voor de liefhebber gaan we nog even de mountainbikepaden op en dan met name die paden waar het steil naar beneden gaat. In de World Cup zijn de afgelopen anderhalve week twee downhillwedstrijden afgewerkt, eerst in Pal Arinsal in Andorra en daarna op het fantastische oldschool parcours van Loudenvielle-Peyragudes in Frankrijk.

Pal Arinsal mannen
De weersomstandigheden waren lastig, maar pakten perfect uit voor Thibaut Daprela. De Fransman kwam kort na de Zuid-Afrikaanse legende Greg Minnaar de baan op, nadat Minnaar de snelste tijd had genoteerd, en dook er met 0,121 seconden onder. Gelijk daarna noteerde de Canadees Finn Iles op 2,316 seconden de derde tijd en daar bleef het bij: het begon wat harder te regenen en de mannen die als laatste startten, waaronder World Cup-leider Jackson Goldstone, kwamen er niet meer aan te pas. Winst voor Daprela dus, voor Minnaar en Iles, wat overigens zeker geen 'mazzelpodium' is.

Pal Arinsal vrouwen
De Duitse Nina Hoffmann liet in de lastige omstandigheden zien in absolute topvorm te verkeren. Ze snelde als voorlaatste naar beneden en pakte dit de snelste tijd met 4,192 seconden voorsprong op de Britse Tahnee Seagrave, waarna alleen Valentina Höll nog bovenaan stond. De Oostenrijkse kon het dit keer ook niet helemaal bolwerken tegen de ontketende Hoffmann, maar werd wel tweede op 2,836 seconden.

Loudenvielle mannen
Van de wat vroegere starters was de Amerikaan Dakotah Norton de snelste en hij bleef lange tijd bovenaan staan. Meerdere rijders waren snel, maar gingen onderuit, zoals het Ierse toptalent Oisin O'Callaghan, terwijl Iles na een mislukte sprong buiten de baan kwam: diskwalificatie. De eerste die Norton klopte was de Franse grootheid Loïc Bruni, die 0,777 seconden sneller was. Daprela deed vervolgens een aanval, maar ging hard onderuit, gelukkig wel zonder persoonlijk leed. De Brit Laurie Greenland strandde op 0,879 seconden en werd derde, nadat Benoit Coulanges als slotrijder in de fout ging. Winst voor Bruni dus, voor Norton en Greenland.

Loudenvielle vrouwen
Op het loodzware parcours in Frankrijk noteerde de Française Marine Cabirou een goede tijd, waarna Hoffmann nog eens een klap harder ging. Wederom mocht Höll de boel afsluiten en dit keer kon de Oostenrijkse het wél afmaken: winst met 2,840 seconden voorsprong op Hoffmann, terwijl Cabirou op 5,352 seconden als derde eindigde, voor de piepjonge Britse Phoebe Gale.